Eveet Gül ile yaptığım röportajı tamamladım 😀
Yalnız söylemeden edemiycem, benimkinin amacı farklı : arkadaşlarım, amatör grupları ve daha çok amatör vokalistleri destekleyen profesyonel bir site çalışmasına başladılar ve beni de araya kattılar 🙂 eh, turkrock'ta en beğendiğim vokalist olan Gül Erkekli ile röportaj yapsam baya katkı sağlarım dedim ve Gül de sağolsun teklifimi kabul etti 😉 Öyle ki, ikili kariyer sahibi (bkz: müzisyen+oyuncu, müzisyen+ressam vs) olmak isteyip istemediğini bile sordum, zaten arada baya kaçık sorulara rastlayabilirsiniz 😀
İşte röportaj ::
Selam Gül, öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğin için teşekkürler 🙂 Şunu merak ediyorum : mikrofonu eline aldığında neler hissediyorsun ?
Gül : Mikrofonu elime aldığımda her şeyden önce kendimi en çok istediğim şekilde ifade edebileceğimi hissedip, çok mutlu ve heyecanlı oluyorum.. O anda sadece şarkı söylemek istediğim ve bunu yapabileceğim için, hiç olmadığım kadar güçlü hissediyorum; bir süreliğine de olsa müzikten başka her şeyden soyutlanmış olmak da çok iyi geliyor..
“Pyracantha” sözcüğü grup üyelerine neler çağrıştırıyor? Gerçek anlamı dışında, müziğinizle kesiştiği bir nokta var mı?
Gül : Pyracantha, Latincede “ateş dikeni bitkisi” anlamına geliyor. Grup üyelerinin bu ilginç kelimeyi duyup, o anda gruba isim olarak koymaya karar vermelerinden başka bir amacı yok 🙂 Anlamı açısından müzikle alakalı bir kelime değil yani; ama pek duyulmamış ve gerçekten de ilginç bir sözcük olması insanların da hoşuna gidiyor sanırım 🙂
Grup içi dengeleri sağlamak güçtür, bazen bozulur ; anlaşmazlık çıkar. Sen, grup içi dengenin nasıl sağlanacağı konusunda ne düşünüyorsun?
Gül : Bu o kadar doğru bir tespit ki.. Grup içi denge denen şey, birkaç insanın bir araya geldiği her toplulukta olması gereken, fakat sağlanması da çok zor olan bir şey.. Anlaşmazlıklar her grupta olur bu çok doğal, zaten önemli olan bunları çözmeyi bilmek. Bir müzik grubunda, öne çıkmaya, liderlik taslamaya kalkan biri olursa bu sorunlar gerçekten çıkıyor. Herkesin görevinin ayrı olduğu en fazla 4-5 kişilik bir toplulukta birinin diğerlerinden üstün bir tavır takınması zaten olmaz. Pyracantha'ya gelince; genelde herkes birbirinin fikrine saygı gösterdiği ve kimsenin "grubun lideri" tarzı bir tavrı olmadığı için dengesizlik de yaşamıyoruz🙂
Grup üyeleri arasında sıkı bir dostluk sezinliyorum.. Ne kadar vaktinizi beraber geçiriyorsunuz ? Örneğin prova ya da çekim olmadığı bir günü birlikte mi geçiriyorsunuz, aileniz-arkadaşlarınızla mı?
Gül : Grup içi bağlar güçlü, bu doğru; aslına bakarsan okul olmasa, bizi bu kadar kısıtlamasa, 7/24 birlikte olacağız gibime geliyor Ama şöyle bişey de var ki, müzik grubu olmak sadece stüdyoya gidip gelmekle, provalarla olmuyor zaten; birlikte zaman geçirmek, bir şeyler paylaşmak gerekiyor bence.. Bu yüzden biz de özellikle haftasonlarında fazlaca birlikte oluyoruz; ama aile ve arkadaşlar aynı canım 🙂
Müzik,paylaşıldıkça çoğalır (pardon,mutluluktu o ) , müziğinizi arkadaşlarınız ve aileleriniz nasıl buluyor? Aileden gelen desteğin önemli olduğunu düşünüyor musunuz?
Gül : Kişisel olarak cevap verecek olursam, ailem beni müzik konusunda küçüklükten beri destekledi. Şu anda yaptığım işleri de gururla izlediklerini tahmin ediyorum ve ben de kesinlikle aile desteği olmadan bu işin olabileceğini düşünmüyorum. Diğer grup üyeleri de aynı şekilde ailelerinin desteğiyle bu noktalardalar.
İleride oyunculuk teklifi alsan kabul eder misin? Ya da şöyle söyleyeyim: müziğe ara vermen pahasına çok iyi bir işi kabul eder miydin ? (bkz.:İkili kariyer)
Gül : Bana böyle bir teklif gelmesi komik olur zaten Şöyle söyleyeyim, ben mühendislikte okuyorum, müziğin neredeyse 5 yaşından beri içindeyim; mümkün olduğunca da olmak istiyorum, ama zaten ileride asıl mesleğim de mühendislik olacağı için müziğin önüne geçecek tek şey o olur. Ama benden oyuncu olmaz 😀
Diyelim ki, grupta birisi hiç çalışmıyor, provaları aksatıyor; kısacası ciddiyetini kaybetti .. Ne tepki verirsin(iz) ?
Gül : Bu soru benim tek başıma cevap verebileceğim bişey değil tabi, ayrıca ne mutlu ki şimdiye kadar böyle bir problemimiz olmadı Ama şöyle bir şey var, biz sadece bir müzik grubu değil; kendi aralarında da çok yakın olan arkadaşlarız ve gruptaki herkes müzik yapmayı, başarılı olmayı aynı derecede istiyor. Sanırım bu yüzden böyle sorunlar yaşamıyoruz. Biliyorsundur, yakın zamanda bassçı değiştirdik, ama bu kesinlikle onun ciddiyetsizliğinden veya ilgisini kaybetmesinden kaynaklanmıyordu, diğer grubu ve zaman problemleri nedeniyle gruptan kendi ayrılmak istedi, yani elimizde olmayan nedenlerden sorun çıktığında da böyle halloldu bizde🙂
Kendi sesin sana nasıl geliyor? Keşke x'inki gibi sesim olsa" dediğin biri var mı? En beğendiğin bayan ve erkek vokalisti söyleyebilir misin?
Gül : Sesim güzel herhalde bilmem ki Tabi ki çok çok beğendiğim bayan ve erkek vokalistler var; ama hiç kimseyle ilgili "sesim onunkine benzese" de demedim çünkü herkesin ses rengi kendine özelken güzel.
Beğendiğim vokalleri Türkiye'den soruyorsun sanırım. Bu klasiktir ama n’apalım, bayan vokal olarak Şebnem Ferah🙂 Erkeklerden de şu an için Hayko Cepkin sanırım, çok başarılı..
Şarkı yazarken hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Söz üzerine müzik mi, yoksa müzik üzerine söz mü? Özellikle işlediğiniz bir tema var mı sözlerde?
Gül : Şarkı yazarken elimizde önceden yazılmış olan sözler ve onlardan bağımsız riff'ler oluyor. Biz genelde havası birbiriyle uyumlu kıtaları, riff'lerle birleştirerek şarkı yapıyoruz. Yani aslında riff'leri baz alarak sözleri üzerine oturtuyoruz. Özellikle işlediğimiz bir tema yok.
Gelecekte Pyracantha'yı nerede görüyorsun? Müzikle ilgili en büyük hedefin/hayalin nedir?
Gül : Pyracantha'yla ilgili hayallerim çok fazla tabi ki, hakettiğimiz en yüksek yerde olalım isterim; ama çok fazla beklentiyle hareket etmek istemiyorum, sonuçta müzik piyasasında neyin ne olacağı hiç belli olmuyor🙂 benim şu anda isteyebileceğim en büyük şey ise albümümüzün olması; şimdiye kadar verdiğimiz emekleri elle tutulur bir şekilde görmeyi çok isterim. ama dediğim gibi böyle bir hedef falan koymuyoruz önümüze.
Biraz uçuk bir soru olacak ama, iyi bir gruptan düet teklifi gelse n’aparsın ?
Gül : Düet işi hiç de uçuk bir şey değil bence 😀 Bir araya gelince güzel değişik şeyler ortaya çıkarabilen ikililer benim her zaman çok hoşuma gitmiştir, o yüzden farklı şeyler yapabileceğim birinden teklif gelirse isterim.
Sorularımı yanıtladığın için çok teşekkürler, Gül. Sana iyi bir müzik kariyeri ve Pyracantha'ya da bol şans diliyorum, seninle röportaj yapmak -net üzerinden de olsa - eğlenceliydi.
Gül :Soruların için ben teşekkür ederim Lacey Senin de hoşuna gittiyse ne mutlu bana..