Sap Atması

bakıyosun teller perdelere bastıkça cızırdamaya başlamış, ha bire bi yerlere surtup cızırdıyo anlarsın ki sap atmış, ya da çalarkene rahat olamıyosun bakıyosun her perde farklı felan falan sap amış oluyor işte...tabii ki yaptırılıyor.bu zaten sap ustunde bir ayar sap ayarı deniyor, bu ayarın bozulması durumunda sap atmış oluyor...
 
Yok set-neck ve neck-thru gitarların sapı atmaz onlar nası yapılırsa öyle kalırlar ömürleri boyunca tabi düzenli bakımı ihmal edilebilir demek değil bu bakarsan bağ olur bakmazsan yalan olur 😀
 
Sap atması dediğimiz şey gitarın sapının içerisindeki truss rod'un ittiği çektiği (muhtemelen iki parça) zımbırtının ya bağlantı noktasından, ya da başka bir yerinden kopması/kırılması, dolayısıyla artık sapı çekememesi durumudur..

Sap ayar somunu hep boşa dönecektir... Dolayısıyla sap ayarı yapılamayacaktır.. Truss rod değiştirilebilen bir şey olsa da, bunun için sapı traşlamak içindeki truss rod a ulaşmak ve onu değiştirmek/onarmak, ardından da traşladığınız kısmın yerine yeni bir ağaç koymak/yapıştırmak gerekli ki, bu tabi ki çok zorlu bir işlem.. Sapı değiştirin daha iyi..

Neck-thru gitarlarda da sap ayarı olduğuna göre, bence sapın atabiliyor olması lazım.. Sonuçta truss rod var ise, kırılabilir... Hiçbir gitarın sapını attırmadığımdan emin değilim yine de...
 
set-neck ile neck-thrue gitarlarında tabiki sapı atabilir..
tabi o noktada sizin yapabileceğiniz bişey kalmaz 🙂 artık duruma göre hangisi uygun olucaksa ya sap değişir yada tamir olur..
setneck & neckthrue ların sapı değişemiyeceğine göre tamir göracektir..
hazır tuşe sökülmüşken ona bide abanoz çekilir 😀
 
Sap ayarının bozulması ile sap atmasını karıştırmamak lazım. Sapın içindeki truss rod un kırılması çok ekstrem bir durum, kolay kolay başa gelmez. "Sap atması" lafı çevrelerce daha çok sap ayarının yanlış olması olarak kullanılıyor.
 
Ben set-neck neck-thru gitarların sapt atmaz derken normal koşullarda sap gitardan ayrı hareket edemeyeceği için bozulmaz anlamında kullanmıştım tabi gitarı çeşitli ekstrem koşul denemelerine tabi tutarsak her gitarın sapı atar niye atmasın.

sap ayarıda zamanla bozulur kaçışı yok gibi bişey nasıl anlaşılır konusu ise tam bilmiyorum bakarsın fretlerde cızlama varmı.tabi teller klavyeden uzaktaysa bayağı bunun anlamı olmaz ama uzaklığı normalse ve fretlerde cızlama yapmıyorsa şimdilik durumunun iyi olduğuna kanaat getirilebilir.birde 1. ve 12. perdelere basıp en üst telin ortada ne kadar havada kaldığına bakmak diye bişey vardı bilen sölesin onuda.
 
Sap ayarı farklı tensionlarda tel kullandığın zaman veya hava koşulları farklı bir yerde gitarını barındırmaya başladığın zaman bozulur.

Mesela 09 tel kullanıyorsun, 011 e geçersen sap ayarı bozulur çünkü tellerin sap üzerine yaptığı baskı artar. Atla deve bir şey değildir, götürürsün bir ustaya 2 dakikasını alır ayarlamak. İkinci el bir gitar aldığın zaman, gitarın daha önce kullandığı telin ölçüsünü(gauge) bilmiyorsan, yeni tellerini taktığın zaman sap ayarını yaptırman gerekir zaten. Eğer daha önce kullanılandan daha kaın teller kullanıyorsan, sap öne doğru bükülür(bu bükülmeler milimetrik şeyler bu arada) böylece, sapın kafasına doğru teller klavyeye yakınken, 12. perde sonrasında teller ve sap arasındaki boşluk artar. Veya tam tersi, daha ince tellere geçtiysen sap arkaya doğru bükülür, ve teller haddinden fazla sapa yaklaşır cızırtılar duyarsın.
 
Sap ayarı senelik olarak yapılması gereken bir ayar... Tabi sap ayarının ne durumda olduğunu kendiniz anlayabiliyorsanız, bozulduğu zaman yaptırırsınız.. Yeni alınan gitara sap ayarı yaptırmakta her zaman fayda vardır...

Ayrıca bilgi olsun...Reel manası ile sap attırmak gayet de kolay bir şeydir bilgisiz ellerde.. Özellikle 350$ altı fiyatlı gitarlar pek öyle 011 gauge tel takmaya falan gelmeyebilirler. Sap ayarı çekeyim derken, yay şekli almış bir gitar sahibi olabilirsiniz.. Sap ayarı yapılan somunun sertliğini takip etmesi de zordur.. (Çünkü biraz oturmuş saplarda, daha ilk çeyrek turdan itibaren zorlanma hissedersiniz).. Deneyimli kişiler truss rod'un nerede gerçekten zorlandığını tahmin edebilirler.. Bir de zamanla sertleşerek şekil almak istemeyen saplar vardır, ki onları ısıtmak, truss rod'un serbest kalmasını beklemek v.s. lazım.. Hani çok da hafife almayın.. Önemli bir ayardır...
 
VICTOR_LEVI demiş ki:
Peki sap ayarı nasıl bozulur ? İkinci el gitar alırken sapın ayarlı olduğunu nasıl anlarız?
sadece ikinci el değil burdaki sıfır gitarların pek çoğunda sap&entonasyon ayarı olmuyor, daha bikaçgün önce cort katana aldık arkadaşıma, ayar falan hakgetire.. neyse yapmak pek zamanımı almadı ama herkes de bunu yapabilecek durumda olmuyor, orda sorsan ayarlı bunlar derler uğraşmamak için ve daha tecrübesiz insanları mağdur ediyorlar..
zaten adamın ayarların bozuk olduğunu anlaması bayya bir zamanını alır yaptırmak içinde bidaha kalk ustaya git para ver v.s.. tamamen mağazanın sorumsuzluğu..
 
Yani özetle sap ayarı : tellerin klavyeye paralel olması diyebilirmiyiz? Öyleyse Floyd rose gitarlarda sap ayarını floyd u aşağı - yukarı oynatarak (yanındaki 2 büyük alyandan) ayarlayabiliriz.
 
Hayır, sap ayarı, klavyenin alacağı kavisi ayarlar.. klavyede bir miktar kavis olmalıdır.. Diğeri tel yüksekliği ayarı.. Bir de entonasyon var.. Hepsi ile ilgili forumda bilgi mevcut.. Aratırsan bulursun..
 
ayar masrafı önemli değil ama ilçede yaşıyorum şuan için ve bir ayar için de istanbula gitmeyi gözüm kesmiyor.. yeri gelmişken sorayım.
icon_rolleyes.gif

sap ayarını kendimiz yapabilir miyiz?
bu ayarı yapanlar nerede öğreniyor yapmasını? biz nerede öğrenebiliriz?
sap ayarının özel bir aleti/gereci var mı?
 
alyan anahtarı ile oluyor ben tecrubelerle denye deneye ogrenmiştim ama tam tutturamadıgım gitarlarım da oldu genelde truss ile cok oynarım esikle oynarım simetri hastalıgı var bnde o yuzden strat kullanamıyorum teller oval gelir onda o yuzden sabit koprulu les paul , telecaster kullanı yorum onlardada kolay oluyor bide set neck gitarları sakın ustadan baskasına yapıtormayın les paulum copluk oluyordu
 

Geri
Üst