Aynen. Yaklaşık 1 saatlik bir video var, orada Larry David ile birlikte oturup eskilerden konuşuyorlar. Orada anlatıyorlar durumu. Jason Alexander, "araba çalışmayınca aşağıya inip Tanrılardan yardım istercesine havaya bakıyor ve biz arabada kopuyoruz" diyor, orada dikkat ettim hakikaten arabanın içinde gülüyorlar o harekete. Ayrıca klima kutusunu arabanın bagajına koyarken kafasını çarpıyor, o da anlık olarak gelişen bir dalga. Kafayı çarpınca, dönüp, "I really hurt myself Elaine" diyor. Senaryoda filan yok.
Jerry'nin evine girdiğinde Keith Hernandez'i gördüğü bir sahne var mesela, kapının orada 360 derece dönüyor herifi görünce. O da böyle doğaçlama gelişen anlardan... Bir sürü var aslında ayrıntısına inince. Roundtable diye geçiyordu sanırım o video, sevenleri bulup izlemeli, gayet keyifli.
Gel gelelim; herif bir anlık sinirle kariyerini bitirdi işte... Hani şu meşhur kulüp olayı. Vay ki ne vay. Ki ben kesinlikle ırkçı filan olduğuna inanmıyorum ama orada gösterisini baltalayan elemanlara acayip sinirlenip, o da onları sinirlendirmek istiyor ve o anda sağlıklı düşünemeyerek dalmaması gereken bir noktadan dalıyor. Hani bizde, "gerizekağılı, sus ve otur yerine" demekle, "ananıskerm, sus ve otur yerine" demek bir değildir ya; o hesap. Aynı durumun yarattığı öfke ile söyleriz; ama ikisi çok farklı kapılara çıkabilir. Adamı bitirdiler haliyle... Sonra Letterman'a canlı bağlanıp olayı açıklamaya çalışması filan da kurtarmadı, ki dramatik bir andır o.
Stand-up gösterlerinde, seyircinin sahneye laf atması olayını Cem Yılmaz da anlatır, hatta onun seyirciye taktığı kulpları hepimiz iyi biliriz. Kaldı ki, dizinin bir bölümünde de bu olay var... Kramer kız arkadaşıyla birlikte Jerry'nin gösterisine gider ve hatun sevmediği bir espride tıslamaya, yuhlamaya filan başlar. Ondan sonra Jerry gaza gelir ve "komedyenlerin kağıt üzerindeki intikam efsanesini" eyleme dökerek, bu hatunun çalıştığı yere gider ve kadını kendi işini yaparken sabote edip intikamını alır. Olayın temeli esasında bu ama Michael Richards vakası çok çok talihsiz gelişti ne yazık ki.
Amerikanyalılar bu olaya sanırım "heckling" diyor. Richard Pryor'ın filan da bu "hecklar"lara gösteri esnasında giydirdiği videoları var yutubda.