Sena Şener'in 110 bin like alan elektro gitar performansı hakkında ne düşünüyorsunuz

Kendine bir kitle yapabilmiş, şarkılarına eşlik edecek kadar gitar çalabilen bir pop şarkıcısı, gitar virtüözü değil tabi ki. 100K like almak için çok iyi gitar çalmaya iddalı olmak gerekmiyor. Hele ki, yüzbinlerce abonesi olup gitar dersi veren bazı youtuberların hobi düzeyinde gitar çalma seviyesinde olduğu zaman da bence kötü de çalmamış.

Yani özetle bu videodan gömme vazifesi çıkmaz bence. Hele Ben virtüözüm, hayatım gitar diye geçinen çok gömülecek profil varken.
 
Kendine bir kitle yapabilmiş, şarkılarına eşlik edecek kadar gitar çalabilen bir pop şarkıcısı, gitar virtüözü değil tabi ki. 100K like almak için çok iyi gitar çalmaya iddalı olmak gerekmiyor. Hele ki, yüzbinlerce abonesi olup gitar dersi veren bazı youtuberların hobi düzeyinde gitar çalma seviyesinde olduğu zaman da bence kötü de çalmamış.

Yani özetle bu videodan gömme vazifesi çıkmaz bence. Hele Ben virtüözüm, hayatım gitar diye geçinen çok gömülecek profil varken.
Ben yüceltmek veya gömmek olarak bakmıyorum. O çok yanlış bir bakış açısı zaten. Duyduğumu söylüyorum.
Bendler kontrolsüz-komalı; "şarkı söylemesi" gereken notalarda da vibrato yok.
Bunlar gayet net zaten.
Bu yanlışlara-eksikliklere kim ne anlam yükler, o ne yazık ki kişilere kalıyor. Bu noktada bence ciddiye alınacak bir performans değil, o nedenle gitar çalımı üzerine çok söylenecek birşey yok.
Takipçi bir kitle inşa etmek bir başarıdır, ama bunun gitar çalımıyla ilgisi olmadığı açık.

Şunu düşünmek önemli olabilir ama:
Bu görüntüyü verme şansı olmadan bu performansı sergileyen birine nasıl yaklaşılırdı?
 
Tek takdir edilesi kısmı sahtekarlık yapmaması bence. Elde olanı kaydetmiş.
Evet, çünkü onu yapanı da görmüştük. Üstüne de pişkin pişkin "onun yorumunu çaldım" filan gibi birşey demişti !!! Ve o da kadın bir gitaristti.
Burada aslında görüntüsüne yaslanmadan ve gerçekten emek vererek bir yerlere gelmeye çalışan kadın gitaristlere daha büyük haksızlık da oluyor sanki.
Çünkü hem görüntüye dayalı olması bekleniyor paylaşımlarının, hem de emek vererek üst düzeyde çalmaya çalışanlar da takdir edilmemiş oluyor.
Düşünsenize, doğru düzgün entonasyonla çalıp bend yapamayan hatun bilmem kaç tane izlenme almış.
Böyle bir şey moral bozar aslında.
 
Kat be kat daha iyi..
Yetenek böyle bir şey zaten; yani çalmaya başladığı anda duyuluyor. 16 yaş için bizim ülke standartlarının çok üzerinde.

Bu insanlar için tek sorun, sosyal medya odaklı üretim yapıyor olmaları. Bu ortamlar tüketime dayalı olduğu için sadece bildiği ve yeniden tüketebileceği şeyleri duymak istiyor buradaki kitleleler. Yani yaratıcılık desteklenmiyor. "Aynı şeyi çalabilme" dayatması, yetenekli insanları da idollerinin kopyası haline getirebiliyor ve sürekli nabza göre şerbet vermekten bir yerden sonra insanlar tükeniyorlar. Daha ileri yaşta olup çok iyi, hatta "fazla iyi" (yani kayıttaki orijinalden bile daha iyi) çalan kişiler var.
Ama sonra bu insanları yaratıcılıklarını kullanmaları gereken bir ortama bıraktığında, sudan çıkmış balığa dönebiliyorlar (böyle bir şey tecrübe ettim geçmişte).
 
Destek iyidir de, yetenek olmasa tek başına bir işe yaramazdı. Yetenekli insan da aslında daha mütevazi ekipman ile de çalabilir; o işin cilası bence.
Bu yaşlarda aile desteği ve ailenin yönlendirmesi çok önemli.Gitar çalmak roket bilimi değil yeterince pratik yapan ve doğru yönlendirilen her kişi çalabilir.Emin ol bu videodaki kız bir sürü de gitar müzik dersi almıştır.İyi çalmasına şaşırmamak lazım.
 
Bu yaşlarda aile desteği ve ailenin yönlendirmesi çok önemli.Gitar çalmak roket bilimi değil yeterince pratik yapan ve doğru yönlendirilen her kişi çalabilir.
Kulağa olmayan insana istediğiniz kadar ders aldırın. Olmaz. Gitar çalmayı mekanik bir dizi beceri olarak öğrenebilir; aynı şekilde herkese vokal tekniğini de bu şekilde öğretebilirsiniz, ama o kadar.
Peki neden vokalde çok daha fazla kulağa batar? Çünkü vokal perdesiz enstrümandır. Kulağı yoksa detone olur.
Gitarda bir yere kadar idare eder.
Peki nerede patlar?
Tabii ki bend yaparken.
Çünkü bend yaparken gitar perdesiz enstrümana döner.
O yüzden bu işin belirleyici noktalarından biri benddir.

Bir de sizden ricam; polemik yapacaksanız da konuşmayı "sizli-bizli" sürdürün. "Senli-benli" değil. Burada tecrübesinin ne olduğunu bilmediğim insanların bana "emin ol çok ders almıştır" şeklinde akıl verir gibi konuşmasından pek hazzetmiyorum. Gitar dersi verdim (halen veriyorum düzenli olmasa da), aldım, kendim üniversitede başka alanlarda ders verdim, erişkinleri eğittim ve eğitmek üzere teknikler konusunda eğitim de aldım. 35 küsur senedir gitar çalıyorum, kime neyi eğitimle ne kadar öğretirsiniz, gayet iyi bir fikrim var.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst