Soloyu her yerden çalmak

Soloların bazılarına songsterrdan bakıyorum bazılarına youtubedan ama aynı solo songsterrda farklı youtube aleminde farklı çalınıyor beni deli ediyor ulan hangisine güvenicem ben orjinalini calmak istiyorum be guzel kardesim diyesim geliyor içimden ama nafile sizce bu kadar farkeder mi diyelim ki bir sahneye cikicam klavyede sanatcinin caldigi orjinal tınıyla çalmasam olur mu beni rahatsız ediyor bu düşünce

Soloların bazılarına songsterrdan bakıyorum bazılarına youtubedan ama aynı solo songsterrda farklı youtube aleminde farklı çalınıyor beni deli ediyor ulan hangisine güvenicem ben orjinalini calmak istiyorum be guzel kardesim diyesim geliyor içimden ama nafile sizce bu kadar farkeder mi diyelim ki bir sahneye cikicam klavyede sanatcinin caldigi orjinal tınıyla çalmasam olur mu beni rahatsız ediyor bu düşünce
Orjinalini dinleyip orjinalini çalabilirsin...

Nedendir bilmiyorum ama insanlarda bir duyarak çalma korkusu mu var nedir 2 3 yıldır gitar çalan adam bile en basit parçalarda hemen tab açıyor öyle çalıyor çok mu zor arkadaş duyduğunu algılayıp gitara dökmek zor gibi görünse de basit bir şey aslında

Zor değil oldukça basit kulaktan çalmak. Notaları elimdeyse bakıp 5 dk. çalmak varken neden zamanımı boşa harcayım ? Klasik parçalarda ise durum farklı aynı temayı adam 10 kere tekrar ediyor ve arada sadece birkaç notalık nüanslar var, o yüzden ezbere de çalsam takip etmek içimi rahatlatıyor. Boşu boşuna gerilmeye lüzum yok.

Notayı önüne koymak bir meziyet, bilmemezlik değil. Caz orkestrası konserlerini izle, ferit odman bile açmış önüne notalarını takip ediyor davul çalarken. Böyle sistematik ve olması gereken şeyleri yapanlara bilmez veya çömez muamelesi yapan tuhaf gruplar her zaman vardır. Sistematik çalışan adamın önünde her zaman nota olur...

Zor değil oldukça basit kulaktan çalmak. Notaları elimdeyse bakıp 5 dk. çalmak varken neden zamanımı boşa harcayım ? Klasik parçalarda ise durum farklı aynı temayı adam 10 kere tekrar ediyor ve arada sadece birkaç notalık nüanslar var, o yüzden ezbere de çalsam takip etmek içimi rahatlatıyor. Boşu boşuna gerilmeye lüzum yok.

Notayı önüne koymak bir meziyet, bilmemezlik değil. Caz orkestrası konserlerini izle, ferit odman bile açmış önüne notalarını takip ediyor davul çalarken. Böyle sistematik ve olması gereken şeyleri yapanlara bilmez veya çömez muamelesi yapan tuhaf gruplar her zaman vardır. Sistematik çalışan adamın önünde her zaman nota olur...
Notaya saygım sonsuz zaten de demek istediğim o değildi insanlar taba bakıyor ve aynı şekilde olduğu gibi çalıyor hiç sorgulamıyor ne tabdaki hatayı düzeltiyor ne de biraz uğraşıp duyarak farklı tonlardan çalmaya çalışıyor tamam tab da olsun ama tamamen bir tab bağımlılığı bence çok yanlış biraz da kulağı çalıştırmak lazım 😀

yukarda yazıldığı gibi dinleyerek bulursun orjinal yeri. Solonun etkisini azaltmıyorsa farklı yerden çalınması önemli değil, çalacak kişi en rahat nereden çalabiliyorsa oradan çalar geçer. Yetkin bir gitarist her yerden çalabilir zaten.

Buradaki asıl karar vermek gereken şey belli bir kayıttakinin aynısını mı çalacaksın yoksa yorumlayacak mısın.

Genelde benim gibiler yani teknik olarak çok gelişmemiş gitaristler yorumlamayı tercih edebilir, 8 16 32lik yerleri basitleştirir, zor bendleri yapmak yerine notasına basar vs. mümkün olduğunca ana melodiyi koruyarak çalar, teknik olarak geliştikçe orjinale yaklaşırsın veya bilinçli olarak uzaklaşabilirsin de. Bu ara melodilerini sevdiğim eski bir şirret parçaya taktım, bazı dizeleri çalabilmem için işi gücü bırakıp tapınakta inzivaya çekilmem lazım, mecburen basitleştirip geçiyorum.

Notaya saygım sonsuz zaten de demek istediğim o değildi insanlar taba bakıyor ve aynı şekilde olduğu gibi çalıyor hiç sorgulamıyor ne tabdaki hatayı düzeltiyor ne de biraz uğraşıp duyarak farklı tonlardan çalmaya çalışıyor tamam tab da olsun ama tamamen bir tab bağımlılığı bence çok yanlış biraz da kulağı
Parçayı istediğiniz gibi çalabilirsiniz, tabi keyif ve zevk meselesi. İyi çaldığınızı gösteren ayrıntı çalış tekniğinizdir. parçada hangi kısmın nasıl ifade edildiği önemli ve bunu kavrayarak çalmak lazım. Ölen birini hatırlattığı yerde yeterli hüznü verebiliyormusunuz mesela. işte bunları algılayabilmek için de orjinalini bilmek lazım. cresendelor nerede, ritim nerede değişiyor adam bu üçlemeyi niyekoymuş gibi...

Geri