Akademisyen değilim sadece esprili söylemek istemiştim. Öte yandan şahsına ait işlemler dedim. Siz işi gelir vergisi boyutunda ele almışsınız. Gelir vergisi kısmında vuk kaynak teoremini kullanır ve elektronik ortamda kişilerin yaptığı ticaretin tespit edilmesi mümkün değildir. Basında benim esas kastım kdv idi ama madem gv ele aldınız olayı özetle tartışalım.
Öncellikle gelir idaresinde böyle bir birimin varlığından haberim yoktu. Mutlu oldum fakat bu birimin amacının yeni çıkacak app store satışında ki kdv kaybının tespit edilmesinde kullanılacağını tahmin ediyorum. Onun haricinde sahibinden.com'da vergilendirmeye başta bahsettiğim şeyi açarak anlatmak istiyorum.
Amerika şafi artış kuramını benimsemiştir. Yanı gelir kişinin harcamasını arttıracak her şeydir. Amerika bu ticareti vergilendirirken biz sadece kanunda yazan ticaretleri vergilendirebiliriz. Neden mı? Her iki ülkede gv'de beyan usulünü uyguluyor. Fakat amerikada beyannamenizde harcamalarinizida yazmanız gerekli. Bu da bir otokontrol mekanizması oluşturuyor. Harcamalarının ile gelirleriniz orantılı olmalı. Turkiyede gitar aldığınıza dair bir beyanname vermezsiniz. Çünkü biz bununla ilgilenmiyoruz. (Uygulayamadigimiz için) Sonuç olarak normal şartlarda gitarı sattigimda vergisini ödemiyorum çünkü onuda beyan etmiyorum.
Burada ki örneğimizde başta dediğim gibi şahsi adına yaptığı faaliyetler vergilendirilemez. Işletmesi adına yapması gerekiyor. Çünkü tespiti çok zor. Çok zor olduğunu nasıl anlayabiliriz? Burada belki 10larca kez gitar alım satımı yapmış kişiler vardır. GIB'den hiç yazı ellerine ulaştı mı? Hiç vergi ödemeleri gerekti mı? Sadece işletme bünyesinde beyan edilirse vergilendirilecek bir faaliyettir.
Aynı zamanda benim dükkanıma internet üzerinden alışveriş yapmam e ticarete tam olarak girmez. Yanı sahibinden ilan açıyorum, aynı şehirdeki kişi görüyor ve alıyor. Burada sahibinden sadece aracılık etmiş oluyor gibi. Bunu çok uzun anlatmam gerek biraz üşenmedim değil. Ama başta dediğim gibi şahsi adına yaptığı işlemler farklı dükkânla farklı.
Insanları aşağılar şeklinde konuşmaktan vazgecmenizi öneririm.