Merhabalar öncelikle, forumda her türden konu var o yüzden tereddüt ederek yazıyorum ama aradığımı tam olarak bulamadım bu nedenle kısaca soracağım. Strat tipi HSS bir gitarım (köprü manyetik SD pearly gates plus) ve Roland Cube 20XL amfim var, amatör bir gitarist olarak clean tonlardan çok memnunum ama amfinin efektlerinden kullandığım overdrive/dist/metal/metal stack gibi giden modlardan metallica tarzı yüksek dist ve bass treble ağırlıklı tonlar almak için gain modların yükselttiğimde inanılmaz bir dip ses alıyorum, tellere en ufak parmağım değdiğinde bile ses çıkıyor bu nedenle analog bir başlangıç pedalı almak istiyorum. Aklımda ikinci el Boss DS2 almak var ama merak ettiğim şey analog bir pedal dijital modlardan sonra beni gerçekten tatmin edip parasına değecek mi? Malum bütün piyasada fiyatlar belli ve öğrenci haliyle harcayacağım para az buz değil bu nedenle tatmin olacağım sert tonları almakla ilgili tavsiye vermenizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
İzlemen gereken basit bir kaç adımı yazayım. Bunları bir dene ve sorununu doğru tespit et.
1- Amfini aç ve hiç bir kablo v.s. bağlamadan clean kalanda ve drive kanalda sesi aç bakalım gürültü olacak mı? olursa şiddeti ne kadar rahatsız edici.
2- Daha sonra kullandığın jack kablosunu amfine tak AMA diğer ucunu gitara BAĞLAMA. Kablonun boşta kalan ucu da yere veya herhangi bir yere temas etmesin. Jack ucunu da elinde tutma (plastik yerinden tut) yine clea ve drive kalanda sesi aç ve gürültüyü takip et. Gürültü olması halinde amfide takılı olan jack kablonun ucunu hasara sebep vermeyecek şekilde aşağı veya yukarı hafifçe bastır. Gürültü sesi azalıyorsa sorunun TOPRAKLAMADIR.
3- 2. işlem adımına ilave bu defa gitarı da kablo ile bağla ve aynı kanallarda deneme yap gürültü artıyorsa sorun ELEKTRİK TOPRAKLAMASINDAN olduğunun kesinleşmiş halidir.
4- 1. ve 2. işlem adımlarında her hangi bir gürültü almayıp ta 3. işlem adımında bu gürültüyü alıyorsan sorun GİTARIN MANYETİK BAĞLANTI ve LEHİMLERİNİ, SWITCHLERİN LEHİMLEME ve TOPRAKLAMASININ var olup olmadığına (özellikle volume potansının), JACK giriş ucuna, TELLERİN yüksekliğini bir kontrol edilmesi gerekecektir. Luthier desteğine ihtiyacınız olacak.
5- Gürültü sorunun 1.2. ve 3. işlem adımlarından meydana geldiğinin tespiti halinde yapman gereken. Amfini bağladığın priz uzatma ise o prizde başkaca bir cihazın takılı olmamasına özen göster. Uzatma prizinin duvarda takılı olan prizin yanından geçen her hangi bir sıva altı veya sıva üstü bir uydu anteni kablosu, kablotv veya kablo internet kablosu, sabit telefon dağıtım kablosu gibi elektrik yükü ile çalışan başkaca şeyler varsa bu defa o prizi kullanma. Farklı bir prizde ve mümkünse akım korumalı kaliteli bir priz alarak dene. Ayrıca evin topraklamasının da kontrol ettirilmesi gerekebilir.
6- Tüm sorunları çözdüğünüzü var sayarsak ta alacağınız analog bir pedalı PİL ile kullanırsanız pil belirli bir süre sonra yeterli enerji ihtiyacını karşılayamayacağı için gürültüye sebep verecektir. Bu nedenle mümkünse İZOLELİ bir power supply ile kullanman yararına olacaktır.