Şimdi Devin, abi once su formu doldur. Sonra git bunu ziraat ya da halk bankasina yatir. Sonra ikitellide memura ibraz et. Alirsin abi malini, mevzuatta oyla yaziyo. Resmi gazeteyi bulayım bak...
Şimdi Devin, abi once su formu doldur. Sonra git bunu ziraat ya da halk bankasina yatir. Sonra ikitellide memura ibraz et. Alirsin abi malini, mevzuatta oyla yaziyo. Resmi gazeteyi bulayım bak...
Yazmıştım yeniden yazayım.Elde getirilen malın da vergisi var. Teorik olarak var ama elde kişisel eşya gibi getirirken pratikte sorun olmaz.
Mesela sırtında bir gigbag ile gitar sorun olmaz ama etiketi jelatini üstünde bantlanmış bir hardcase belli ki yeni alınmış, gel bakalım kenara diyebilirler. Ya da çantanda ipad filan alır gelirsin ama abi yanımda pedallı filan prosesörle dolaşan adamım her yere taşırım dersen inanmayabilirler.
Biraz şans. Valizler büyük oranda X-ray'e girer ama uçağına bağlı. Genelde alkol, sigara denetimi daha sıkı olduğundan Kıbrıs uçağı ile aynı anda kapıya yönelirsen x-ray kaçınılmaz ama alakasız yolcu boşalırken denk gelirsen biraz adamına göre, şüphe ederlerse yine de gel bakalım diyorlar. Bazen de istisnasız herkesi... yani kuralı yok bu işin. Ben 1 ay önce USA'dan döndüm, elimi kolumu sallaya sallaya geçtim, bir önceki Avrupa dönüşümde belimdeki freebag'e kadar cihaza koydurtmuşlardı.
430 euro üzerinde bir mal ile giriş yapıyor iseniz girerken bilgi verip gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor. eğer çıkarken yakalanır iseniz, ödeyeceğiniz verginin yanı sıra kaçakçılık suçundan para ve hapis cezası almanız mümkün.
Gümrük Formaliteleri / T.C. Dışişleri Bakanlığı
Yukarıda paylaşılan linke istinaden en altta belirtilen ''YOLCU BERABERİNDEKİ KİŞİSEL EŞYA'' listesinden alıntı;Yazmıştım yeniden yazayım.
Şeker bayramında abd'den uçakla uçak bagajında kolilenmiş şekilde gitar getirdim. Paketin boyutu sonucu kenara ayrıldım. Bune dediler gitar dedim. Faturası var mı dediler gösterdim ki kolide de satıcının çeşitli ikaz ve ürün bilgi etiketleri vardı. Bir cihaza soktular. Uyuştucu kontrolü. Buyrun geçin dediler. Ne vergi isteyen oldu nede başka bir şey.
Liste kapsamı dışında kalan eşya için ise, getirilen eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için eşyanın toplam kıymetinin 430 Avro'yu aşmaması gerekmektedir.Bu 430 euro limitine VAT dahil mi bilen var mı? Net fiyatı 420 eur olup VAT ile 500 euro'ya aldığımız bir eşya sorun olur mu mesela?
2. el ürün getirmek ve ithalatı zaten yasak. konu hakkında zaten bahsetmeyi bile gerek görmemişler. mal benim zaten yanımda götürmüştüm diye diretmek 2. el aldım diye konuşmaktan daha mantıklı.Yukarıda paylaşılan linke istinaden en altta belirtilen ''YOLCU BERABERİNDEKİ KİŞİSEL EŞYA'' listesinden alıntı;
c) MÜZİK ALETLERİ
Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet
Yani eğer siz yanınızda size ait (yeni aldığınız, orada 2. el aldığınız veya Türkiyeden giderken götürüp, geri getirdiğiniz) gitar vb aletler için sayı adedi dahilindeyse işlem yapamazlar. @TürkRockçı 'nin bahsettiği üzere istediği gibi X-ray'e sokabilir, uyuşturucu vb testler yapabilir ama ürün kişisel kullanım için olduğundan vergi isteyemez.
hiç böyle şeyler yapmaya gerek yok yahu ziyan etmeyin gitarı ... kendi gitarım çalıyorum demek yeterli... üstelik madem kendi gitarın ve müzisyensin çıkarken de beyan etmiş olman gerekirdi diyen memura da denk gelme ihtimali var... gazlı kalemle gitarı boyayarak kimseyi kandırmayız, gerek yok buna 🙂ambalajı atarsınız, birkaç yerini çizersiniz. ne bileyim gazlı kalemle vs birkaç yerine şekil vs yaparsınız.