Fatura adresi nereyi verdiniz? Eğer Yunanistan olarak faturalandırıldıysa iade almanız zor gözüküyor. Thomann tax-free formu düzenlemiyor çünkü böyle bir uygulamaları yok.
Form nasıl kesildiyse o şekilde olacak. Form üzerinde belirtiliyor bilgiler+ aracı kuruluş olup olmayacağıAlmanya'dan dönünce gümrük polisinin damgaladığı faturayı direkt Thomann'a gönderip KDV'yi tamamen iade alıyorduk. Yunanistan'da Tax Free formu aracı kuruluşa gönderiyorsun galiba. O durumda KDV'nin bir kısmı iade ediliyor olmalı (hizmet bedeli kesmece).
Doğru mudur?
Tax free formu doldurulduysa evet
Geri yollamadan önce Thomann destek ile iletişime geçmenizi öneririm. Gümrükte vurulan damgalar eksik olabiliyor ve eğer eksikse konsolosluğa falan gidilmesi gerekiyor. Belgeleri tekrar geri isteyip bir daha uğraşıp tekrar yollamayla uğraşmamak için önceden email ile belgeleri yollayıp departmandan onay almak önemli.Cumartesi günü Thomanndaydım uzunca bir süre tax olaylarını konuştum oradaki arkadaşlarla. Tax-free formu düzenlemiyorlar , esas olan alışveriş adresiniz dediler. Alışverişi türkiye adresim üzerine yaptım çıkışta gümrüğe onaylattırdım şimdi geri thomann a yollayacağım.
Henüz alışveriş yapmadım. Almanya'dan almak için iki-üç ay beklemem gerek, ama Yunanistan'dan gelecek ay alabilirim Thomann siparişimi. Ama bu bilgiler ışığında en sağlamı Almanya'dan gelirken getirmek. Oradaki prosedür çok daha net ve risksizFatura adresi nereyi verdiniz? Eğer Yunanistan olarak faturalandırıldıysa iade almanız zor gözüküyor. Thomann tax-free formu düzenlemiyor çünkü böyle bir uygulamaları yok.
Merhaba sorum şu ;
Thomann’dan 45 euroluk bir ürün almak istiyorum, kargoyu 32 euro hesapladı sistem ve bana 77 euro ödeme çıkarttı. Karttan ödediğimi varsayalım.
Gümrükteki vb her türlü masraf dahil göze alarak sipariş vermek istiyorum, yani gümrük bana desinki “şu kadar vergi ödemen çıkacak, şu hesaba yatıracaksın, kargonu ancak o şekilde dağıtıma çıkaracağız”
Yani gümrüğe gitmek veya müşavir tutmak vb gibi işleri istemiyorum, zira istanbul’da da yaşamıyorum.
Bu mümkün mü ? Yoksa 27 doları geçtiği için her halikarda gümrüğe gitmem (veya müşavie tutup onu göndermem) mi gerekiyor ?
2.mehmet dönemi tağşiş uygulaması, buçuktepe isyanı. BravoGerçekten anlam vermekte zorlanıyorum.İktidarın tüm tuşlara basma çabası olduğunu algılayabiliyorum ama ciddi bir işbilmezlik yine duruma hakim oluyor.Bu şekilde halktan bu kadar düzensiz ve yüksek miktarda vergi almak herhalde en son 2.Mehmet döneminde vardı.Tağşişle,bir kesimden fazla ve orantısız vergi almakla uzun vadede ekonomiye katkı sağlanamayacağını ve toplumun devlete olan güvenini sarsacağını bilmek için zaten Keynes olmaya gerek yok.Kendi açımdan değerlendirirsem öğrenci halimle sürekli farklı gitar,ekipman,amfi deneyerek belli bir tecrübe edinmeye çalışıyorum ve sanırsam ekonomik anlamda en kötü dönemde bu işe kalkışmış durumdayım.Yolun sonu da pek aydınlık durmuyor.https://youtu.be/3ksNL9uJssw?si=kdZXZ89QsfJ62gSM
😔Mümkündeğilmustafaabi
aman abi , 99$ ürünün vergi müşaviri o bu 19500₺ 500$'lık ürünlerim (parça parça) geri gönderilmek üzere işleme girmesini bekliyorum
Vay arkadaş yaaaa ne olmuş bu işler böyleaman abi , 99$ ürünün vergi müşaviri o bu 19500₺ 500$'lık ürünlerim (parça parça) geri gönderilmek üzere işleme girmesini bekliyorum
Osmanlı döneminde de Türkiye'de olduğu gibi ekonomi çoğu dönem istikrarsızdı.Şevket Pamuk'un Osmanlı İmparatorluğunda Paranın Tarihi adlı eserinde daha detaylı gözlemleyip,anlayabilmiştim.Kendi girdimi görünce sadece ikinci Mehmed'i eleştiriyormuş gibi gözüküyor fakat hazineyi doldurmasıyla bilinen Yavuz Sultan Selim döneminde bile yeni savaş vergileri ,Nüzul vergisi, eklenmiştir.Tabii 21.yüzyılda enflasyon,faiz gibi temel kavramları bilmeyip "ben ekonomistim" diyebilen yöneticilerin dürtüsel idare çabalarına göre bunların makul kaldığını bile söyleyebilirim.Paranın dışarıya akmaması için bu şekilde saçma gümrük politikaları benimsemeler,temel tüketim eşyalarından alınan komik derecede yüksek vergiler,yabancı yatırımcının güveninin iç politikadaki yolsuzluk yüzünden yitirilmesi ileride belki insanlara örnek teşkil edecektir.Bizim insanlarımız geçmişten pek örnek almasa da not düşmekte fayda var.Aşağıya farklı dönemlerden tağşiş uygulamalarıyla ve diğer devletlerin para birimleri üzerinden kur farkını gösteren birkaç tablo iliştirdim,konu üzerine daha bilgilendirici olacaktır.2.mehmet dönemi tağşiş uygulaması, buçuktepe isyanı. Bravo
“Akçenin gümüş değeri yaklaşık %11,5 düşürüldü, yani 100 dirhemden 260 sikke yerine 290 sikke basıldı, bunun üzerine maaşları 3 akçe olan yeniçeriler isyan etti, Sonuç olarak maaşlar 3 akçe'den 3.5 akçeye çıkarttı, isyan bastırıldı. İlk bakışta %16 maaş zammı olarak görülebilir ancak paranın gümüş içeriği değiştiği için %11’lik bir değer kaybı oluyor (ki buna tağşiş deniyor) ve sonuç olarak reel zam aslında %5 oluyor. Osmanlı tarihinde bilinen ilk yeniçeri isyanıdır. Maaşlardaki bu buçuk artış bu olaya isim olmuştur. Ayaklanan yeniçerilerin o gün çıktığı tepeye buçuktepe, isyana da buçuktepe isyanı adı verilmiştir. Henüz istanbul fethedilmemiştir, başkent Edirne’dir. Olay Edirne’de yaşanmıştır. Bu isyan sonucu henüz fatih olmayan 2.mehmed tahttan çekilmiş ve babası 2.murad tekrar tahta geçmiştir. Yani o isyan kralı tahttan indirtmişti. Maaş zammını yapan da yeniden tahta çıkan 2.murad’dır.
O dönemin devalüasyonu da buydu. Osmanlı döneminde birkaç kez daha tağşiş uygulamasına gidildi