Tonal Amfileri Ile Ilgili Sorunlar

arkadaşlar tonal değil ama geçen yaz sattığım ve cihan düşmez tarafından bakımları yapılan 74 fender twin silverface anfimin fotoğraflarıdır. büyük beyinli büyük konuşan ve avrupalı düşünen arkadaşlar için değil konu ile ilgili kıyaslama yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilir diye düşündüm. o yüzden paylaşmak istedim.
380646_10151108273729579_60128928_n.webp
402800_10151108273529579_479324018_n.webp
 
Buradaki konu beğenmiyorsan almazsın değil lütfen karıştırmayalım. Sağolsun arkadaşlarımız duyarlı davranarak kimsenin canı yanmasın diye bir paylaşım yapmışlar yarın öbür gün senin benim hepimizin başına gelebilecek bir kazayı önlemek için. Sağolsun Selahattin Bey de duyarlı davranıp hatasını kabul etmiş.
Ayrıca burada bu işlerden çok daha iyi anlayan arkadaşlar vardır. İyi güzel özenerek yapılmış bir ürünü takdir edeceğimiz gibi tersininde eleştirilmesi gayet doğaldır ve işin gelişimi daha iyi olması için de gereklidir.
Çok biliyorum demeden bir kaç şey eklemek istiyorum. Bu aletler yüksek voltajla çalışan insanı yaralayabilme hatta öldürebilme ihtimali olan aletler. İlk amfinin resimlerinden gözüktüğü üzere board 2 parça ve sabitlenmemiş ,taşınacak kargoya verilecek speakerlardan gelecek titreşime maruz kalacak, siz paşa paşa çalarken boardun şaseye temasında çarpılırsınız bunun şakası yok ( boardun altındaki yalıtımın kenarlarına kaymayacağının da bir garantisi yok ). resimleri olan 2nci amfide boardun vidalarla gayet güzelce sabitlendiğini görebilirsiniz.
Bu durumda bu amfilerin içinin açılıp kontrol edileceğini biliyor olması Selahattin bey'in bundan sonra yapacağı işlerde daha dikkatli olmasını sağlayacağını düşünüyorum. Daha özenli iş yapmasının kime zararı var ? Kendisi dahil herkese faydası olur. Varsa eskiden yapılmış istemeden bile olsa hatalı ürünler bu sayede düzeltilebilir.
Bana birşey olmaz ona birşey olmaz allah kerim vb diye diye en ufak depremde çürük çarık binalardan binlerce insanın öldüğü bir ülkede yaşıyoruz, yazık değil mi?
 
Tonal amfi kullanıyorum şase kısmını söküp içini açamadım ama yanlardan görebildiğim kadarı ile düzgün görünüyordu tabi yinede açmak lazım ama bendeki amfi Selahattin abinin en özel amfilerimden dediği bir düşük wattlı amfiydi belki bunun etkisi de vardır geniş zamanda özenle yapmıştır.Hiç bir elektirik bilgim olmadan yazdım bunu ve ben de Selahattin abinin sözlerine katılıyorum ve güveniyorum.
jv5qr.jpg



jv5s8.jpg
o trafolar falan dışarda ya tehlikeli olmaz mı bu şekilde ?
 
Bu konuyla ilgili sanıyorum ilk defa fikrimi yazacağım. Daha önce tartışma tarzını eleştirmiştim sadece. 🙂 Aşağıda mümkün olduğunca kimsenin ayağına basmamaya çalışacağım. Taraf değilim ve konuya duygusal da yaklaşmıyorum.

Birbiriyle alakasız bazı hususlar biraz birbirine karıştırılıyor bence.

Öncelikle işçilik konusuna girmeyeceğim. Fotoğrafları verilen Tonal'in işçiliğinin kötü olduğu açık. Daha iyi işçiliğe sahip, daha ucuz özel yapım amplifikatörler varsa kandırıldığımı ben de düşünebilirdim. Ama subjektif bir konu.

Özel yapım amfi ve seri üretim otomobil karşılaştırması bence doğru değil. Otomotiv sektöründe regülasyonlar inanılmaz derecede katıdır. (Örnek: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/automotive/documents/directives/motor-vehicles/index_en.htm) Belirli standartları sağlayamazsanız ürettiğiniz otomobili zaten sattırmazlar size.

Seri üretim amfi diyelim. 5 senedir severek kullandığım Laney LC30'un tasarım ve üretiminde aşağıdaki regülasyonlara uyulmuş örneğin:
lc30 regulations.webp


Bu regülasyonların önemli bir kısmı da çevre (güvenliği) için ve bunlara uymazsa da bu amfiyi sattırmazlar adama.

Özel yapım amfi konusuna gelelim. Regülasyon yok, profesyonellik sınırlı veya yok, hatta belki fatura bile yok. Karşındakine güvenip, el sıkışıp, tam ihtiyacına göre bir amfi ürettirmeye çalışıyorsun. Olabilir.. Ben de yaptırabilirdim, hala da yaptırabilirim. Ama açıkçası (özellikle bu olaylardan sonra) üretimde kullanılan parçaları ve üretim aşamalarını görmek de isterdim.

Özetliyorum:

Regülasyonlarla denetlenen seri üretim amfilerle ve daha çok tecrübelere dayanarak ve taleplere göre üretilen kişiye özel yapım amfileri karşılaştırmak bence çok doğru değil. Özel yapım amfi yaptırıyorsam, bazı hususları kabul etmişim demektir ve denetlemeyi ben yaparım. Burada özel yapım amfilerin fotoğraflarının paylaşımı da iyi bir şeydir. Ama paylaşmadığı için de kimseye "bencil" diyemem. Diyeni de izninizle üslubuyla eleştiririm.

Üretim ve tasarım hatalarından kaynaklanabilecek ölüm tehlikesi bence de ana konu olmalı. Ama nedense o konuda da çok fazla bir şey yazılmıyor. Uzman değilim ama o konuda benim de gözümü rahatsız eden bazı şeyler fotoğraflarda. Selehattin Bey bu durumun farkında da olmayabilir. Bu noktalarda bilgisi ve fikri olanlar, bunu paylaşırsa ben de memnun olurum.

Amfi tasarımına girmeden bildiğimi yazayım. Topraklı hat konusu çok mühim örneğin. Ama o da sadece "dip gürültüsü" ile ilgili gündeme geliyor nedense. Benim son 8 senede yaşadığım 5 evden sadece ikisinde topraklı hat vardı. Sevgili Laney'imin kitapçığının ilk sayfalarında da topraklı hat kullanımı konusunda çok net bir uyarı da var.
lc30 regulations2.webp


Amfi kullanımıyla ilgili güvenliği arttırmak ürün tasarımı, üretim kalitesi, topraklı hat kullanımından ibaret değil tabii. Örneğin aşağıdaki yazı gayet kapsamlı. Hiç İngilizce bilmeyen Avrupalı Beyefendi de tercüme ettirsin bence. (O kendini biliyor.)
http://www.guitarnuts.com/technical/electrical/safety/index.php

Özellikle gitardaki toprak hattına kapasitör eklenmesi bildiğim kadarıyla çok bilinen ve uygulanan bir çözüm. Ve örneğin EMG aktif manyetiklerinin kullanılması durumunda gitar köprüsünde topraklamaya hiç ihtiyaç olmuyor ve risk oldukça daha da düşebiliyor diye biliyorum.

Sağlıklı günler 🙂
 
o trafolar falan dışarda ya tehlikeli olmaz mı bu şekilde ?

Trafoların bu şekilde konumlanması sorun yaratmaz genelde de böyle (yani şasenin alt tarafına, lambaların bulunuduğu kısıma) konumlandırılır zaten. Bu konuda bildiğim, standartın biraz dışı diyebileceğim tek farklı dizayn da Vox AC serisi. Bazı ayrıntılar var tabii ki, en basitinden lambalarla arasındaki mesafe bile mühim.

Bir amfinin trafosunu ellemekle de kimsenin işi olmaz, olmamalı da aman diyeyim. Trafo konusu çok önemli ve tek başına bir başlığı bayağı işgal edecek bir konu.
 
Trafoların bu şekilde konumlanması sorun yaratmaz genelde de böyle (yani şasenin alt tarafına, lambaların bulunuduğu kısıma) konumlandırılır zaten. Bu konuda bildiğim, standartın biraz dışı diyebileceğim tek farklı dizayn da Vox AC serisi. Bazı ayrıntılar var tabii ki, en basitinden lambalarla arasındaki mesafe bile mühim.

Bir amfinin trafosunu ellemekle de kimsenin işi olmaz, olmamalı da aman diyeyim. Trafo konusu çok önemli ve tek başına bir başlığı bayağı işgal edecek bir konu.
Vaktinde usa dan aldığım peavey in fişi takılıyken trafosunun kablosunun kargoda çıktığını farkettim ve heyecandan açlıktan fişi çıkartmadan trafosuna dokundum. Kalemi salladığımızda eğri görünmesi olayı gibi kolumu eğri gördüm diye hatırlıyorum, sonra bayılmışım. Saati bilmiyorum ama uyandığımda amfiden çatur çutur sesler geliyordu, sigorta atmamıştı, 2 parmağımda ciddi yara vardı ve o günden beridir tırsarım. Trafoya dokunmayın, aman deyim, ben baya şanslıymışım tamirciye götürdüğümde "abi sen yaşıyosan buna dua et, trafo yamultur adamı, stret amfiyi" demişti.
 
Teşekkür ederim öneri için, ancak elektrik gitar çalıyorum diye elektrik elektronik mühendisliğine soyunacak değilim. Her işin bir bileni var, bilmeden yorum yapmaktan korkarım,yapanada itibar etmem.

Kaçımız mühendisiz ki? Olay o değil, tamam buradaki insanların yorumlarına güvenmeyin, ama işi bilen birine amfiyi göstermek, onun koyacağı teşhis doğrultusunda amfinin yapımcısından sorunların giderilmesini talep etmek varken niye emek, zaman ve çaba harcadığımız bir ürünü çöpe atalım?
 

Geri
Üst