Türkiye'de Gitar/Rock kitlesi neden böyle?

Yorum yapan herkese saygı duyuyorum. Amacım kimseyi aşağılamak değil. Zaten aşağılayıcı bir şey de yazmadım.
Sadece kendi kitlemizi betimlediğim için kulağa ofansif geliyor diye düşünüyorum.

@barrios
Siz aslında cevabı vermişsiniz. Rock/Metal bizim için yeni değil. Bir önceki neslin bu kültürü kabul ettirene kadar çektiği bir çile var. Buna saygı duyuyorum. Adamlara satanist gözüyle bakıldığı çok olmuştur vakti zamanında. Benim dert ettiğim mevzuda tam olarak burada başlıyor aslında. O adamlar kendi dönemlerinde popüler olan ancak Türkiye'de olmayan bir tarza özeniyorlardı. (rock/metal) Kendi ellerindeki imkanlarla bir emek verdiler ve bunun sonucunda yeterli olmasa da bir rock alt kültürü oluştu ülkemizde. Ancak bu kültür o dönemde ülkemize yeni olduğu için çok şekilci bir mentaliteyle kabul gördü. Metalci olmak siyah giymek, deri mont giymek gibi algılandı. Bildiğimiz türkü söyleyen adamlar, saçları uzun diye siyah tshirt giyiyorlar diye rock müzisyeni kabul edildi ülkemizde. Şuan internet sayesinde bir değişim var. Şuan ki genç kitle hem metalin köküne sağdık hem teknik olarak çok daha doğru bilgilere ulaşabiliyor.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bende diyorum ki şuan gitar dünyasında bir değişim var. Bu değişim ülkemize neden uğramıyor. Demiyorum ki metal çalan herkes shoegazeci olsun. Diyorum ki 1 tane bile örneğiyle karşılaşmıyorum ülkemizde. Belli ki bir yerlerde bir sorun var. Bizimde elimizden pek bir şey gelmiyor bu konuda maalesef. Anca bir forumda dert yanabiliyoruz.
Az önce siyaset bilimci Burak Bilgehan Özpek'İn tespitlerini dinliyordum. Sosyal medyada sosyolojik tespitler yapmanın "şehvetine" ve anlık nüktedan tespitlerle "haklı çıkmanın" cazibesinin tehlikesine işaret edip, asıl siyasetin bunları aşması gerektiğini söylüyordu.
Toplumun dokusu zorlamaya gelmiyor. Bunlarla kapışmayan, hatta alenen suyuna giderek bir şeyler yapan (bkz Duman) gibi ekipler bunu çok iyi kavramış.
Bir diğer örnek de alıp başını gitmek elbette. Bu da bir çözümdür. Alakasız örnek gibi gözükecek ama, bence Filenin Sultanları'nın pasör çaprazı Ebrar Karakurt buna iyi bir örnek olur. İtalya'ya gidiyor bu yıl. Tam bir özgür ruh, başkalarının ne düşündüğü umurunda değil. Vurdu smacı hatun; karakteri öyle zaten🙂
Diğer çözüm, bir uzlaşmaya gitmek. Sosyolojiyi inkar etmeyen, ama müzikte değer verdiğiniz unsurlardan da ödün vermeyen. Bunun için genellikle bir yan gelire ihtiyaç var, aksi takdirde hayat çok zor oluyor....
 
Son düzenleme:
Bu kadar üye uzun uzun birşeyler karaladıysa güzel başlık aslında.

Ama türk genci mutsuz bu sıra, kafası karışık, iş yok, gelecek kaygısı fazla, yarış kızıştı, üniversite falan okumak yetmiyor artık, meslekler hayalleri karşılamıyor. Düşünceli bir nesil var, en azından işin içinde birisi olarak gözlemim bu.

O yüzden enstrüman, müzik ve hayaller biraz rampada kalabiliyor gençlerimiz için. Pek eğilip düşünemeyebiliyorlar bu hususta.
 
Konu ile kısmen alakasız.Ben de Gitara başladığımda ibanez kullanır Metal Rock jenerik “yağlı saçlı ergen” (Ne demekse bu kelime anlayabilmiş değilim açıkçası.) Müziği yapardım.Şu an tamamen Bırakıp ambient,Shoegaze,blackgaze,Surf yapıyorum Fender Jaguar ile.Ha bunları neden yazıyorum ?tam bahsettiğiniz değişimi geçirmiş profile uyum sağlıyorum.Bunun açıklaması yine rafine ve spesifik zevklere sahip olmaktan ve kendini keşfetmekten başlar.Rafine derken bunu iyi ya da kötü bir şey olarak söylemiyorum tabii ki.Elbette talep az olduğu için üretilen şeyler gün yüzüne çıkmıyor ya da Paylaşılmıyor.

Kimisi gitarı ilk defa eline duman çalayım kız etkileyeyim diye alır ve bundan ötesini yapmaz (ki azımsanmayacak bir kesim bu şekilde başladı bunu kabul edelim)
Kimisi aynı nedenden Gitarı alır ve aşık olur enstrümanına.
Ya da kimisi aşık olarak başlar ve jenerik müzik yaparak devam eder

Konuyu toparlayayım.Bahsettiğiniz şeyin sosyolojik açıdan incelenmesi gerekiyor.Kötü ya da iyi diye değil.Neden böyle diye.

Benim temennim her gencin imkanı olsun hepsi eline bir kere enstrüman alıp kendini ve neleri sevdiğini keşfedebilsin.Sonra ne çalarsa ne isterse çalsın.
Bugün eli ayağı düzgün bir elektro gitar 4000-5000 TL yani iki asgari maaş ederindeyken bazı konularda size hak veriyor ama bunu tartışmayı açıkçası anlamsız buluyorum
 
Bu kadar üye uzun uzun birşeyler karaladıysa güzel başlık aslında.

Ama türk genci mutsuz bu sıra, kafası karışık, iş yok, gelecek kaygısı fazla, yarış kızıştı, üniversite falan okumak yetmiyor artık, meslekler hayalleri karşılamıyor. Düşünceli bir nesil var, en azından işin içinde birisi olarak gözlemim bu.

O yüzden enstrüman, müzik ve hayaller biraz rampada kalabiliyor gençlerimiz için. Pek eğilip düşünemeyebiliyorlar bu hususta.
Olay genel olarak bu aslında. Ayrıca ülkedeki vergileri, son dönemlerde çıkmış gitar markalarının ithalatını göz önünde bulundurmak lazım. Kiesel, solar vs gitarları getirmek için distürbitör lazım. Ek vergidir şudur budur. Bu mantıkla bakınca ibanezler ülkemizdeki fiyat performans gitarları diyebiliriz. Alayım bir ibanez her şeyi çalayım kafası yaşıyor herkes. E ne olacaktı ki zaten? Bir gitar olmuş 9-10 bin lira. 🙂
 
tame impala, alternatif dünyası, lezzet şov evi falan çok da zigimde değil. 100megabit bant genişliğinden baktığın reddit dünyan da keza öyle.
Geniş bakış açılı arkadaşları bu kadar seviyorsan, aşağıdaki arkadaşın bilgeliği seni senden alacaktır🤣
 
Eğer bir gitarist ruhunu katarak çalıyorsa her türlü dinlenir. Bu konuda kategorize olması gerekenler insanlar değil, müzik türleridir. Sağ-sol davasına döndürmeyin lütfen. Efendi gibi ne çalmak istiyorsanız onu çalın. Kemal Ayça'nın da dediği gibi "Metalciler çok bağırıyor, haklıyken haksız duruma düşüyorlar." tezini savunmak için açılmış bir başlık gibi görünüyor. Kolay gelsin.
 
Kimse yazdıklarımı yanlış anlamasın. 10 yılı aşkın süredir gitarla ilgileniyorum. Rock- Gitar camiasında gerek youtube gerek redditte online olarak vakit geçirmekten de keyif alıyorum. Bu dönemde yaptığım gözlemlerde Türk Gitar camiasında büyük bir "tek tipleşme" sorunu olduğunu gözlemledim.

Tüm dünyada gitara heves eden kişiler gitar dünyasına AC/DC, RHCP gibi grupların şarkılarını öğrenek başlıyorlar. Ellerinde de sevdikleri grupların gitaristlerinden özenilmiş ve ulaşılması çok kolay olan Squier Start veya Epiphone Les Paul oluyor genelde. Bu gitar yolcuğu çoğunlukla ya Blues'a ilgi duymakla yada Indie soundlara ilgi duymakla sonuçlanıyor.
Azınlıkta olan diğer stereotip ise gitara metal müziğe ilgi duyarak başlayanlar. Bu gitar yolcuğu ise genelde Shred Gitar denilen tarza ilgi duymakla sonuçlanıyor.

Bizde ise tek bir yaygın gitar yolcuğu var. Gitara "Duman Tonu" arayarak başlayıp, başkalarından tabiri caizse Türkiye'de "Usta" diye tabir edilen adamlardan duydukları 80ler Rock yada Metal gruplarını dinleyerek devam ediyorlar. Hepsinin elinde de bir tane Ibanez. Üzerlerinde siyah Tshirt ve yağlı uzun saç. Tipler bile aynı.
Instagram Feedimde reklam çıkmış Türk gitaristler denk geliyor. Hepsi istisnasız 80ler Metal çalıyor. Ellerinde yine Ibanez çünkü dünyada başka bir gitar yok.
2014-2015 yılları arasında çok yakın bir arkadaşımla bir Dreampop - Indie grubu kurmak istedik. 1 sene boyunca adam aradık. 1 tane bu tarzlara ilgi duyan adam bulamadık. Nereye elimizi atsak Thrash Metal oluşumu kurmaya çalışan gençler vardı. Hepsinin de Repertuarı aynıydı.

Şuanda dünyada orta seviyede gitar çalan insanlar gerek 2021 de hala aktif olmasıyla gerek blues-gitar müziğini popüler formda sunmasıyla John Mayer'ı örnek edinmiş durumlar. Buda büyük bir PRS Silversky modası başlattı. Yine Türkiye'ye uğramayan bir trend olarak devam ediyor.

Alternatif dünyasında ise fender offset gitarlar, harmony silhouette, novo serus modası var. Bu trendde bize uğramadan devam ediyor. Sarı siteye girin bakın, bahsettiğim gitarlardan 1 tane ilan yok. Malum gitardan ise yüzlerce ilan var.

Dünyadaki bütün dev festivallere bakın. Gitar müziği yapıp en çok ilgi gören gruplar Tame Impala, The Black Keys türevi gruplar. Bizde ise esameleri bile okunmuyor. 30 sene öncenin gruplarıyla devam.
Koskoca ülkenin tek bildiği grup Metallica en sevdiği gitarcı Joe Satriani olmuş. Gitarla ilgilenen bir insanın internette dolanırken yanlış bir tıklama ile bile blues yada alternatif müzik ile tanışması çok muhtemelken bizde neden gitar=metal, iyi gitar=ibanez olmuş durumda?

Türkiye ve dünyadaki gitar kitlesinin farkını kısaca anlamak isteyenler Fender'ın instagram sayfasını takip edebilirler. Dünya'da gitarla yapılan müziğin şuan Türkiye'de yapılan müzikle alakası yok. Biz 30 sene öncede kalmış gibiyiz. Fender'ın instagramında 10 dakika geçirin bunu anlayacaksınız.

Asıl soru şu: Türkiye'de kitle neden bu şekilde? Fikirlerinizi duymak isterim.

Not: Ibanez ve Metal müzikle hiç bir sorunum yok. Ancak ülkenin gitar ve müzik bitki örtüsünün tamamen bu ikisinin kombinasyonundan oluşması ve kitlenin diğer tarzlardan bihaber olması canımı sıkıyor.
Ustam bende Gibson ve cort var ve ben Glam metal-Heavy metal çalıyorum Stevie vai, Randy Rhoads,Slash,Dave Murray Stevie vay Raghan Hedrix seviyorum ve çalıyorum sizin dediğiniz metal olarak bir barda dinleme şansınız yoktur sadece internetten izlersiniz barda kendi müziğini yapan adamla karşılaşmadım ben
 
Ustam bende Gibson ve cort var ve ben Glam metal-Heavy metal çalıyorum Stevie vai, Randy Rhoads,Slash,Dave Murray Stevie vay Raghan Hedrix seviyorum ve çalıyorum sizin dediğiniz metal olarak bir barda dinleme şansınız yoktur sadece internetten izlersiniz barda kendi müziğini yapan adamla karşılaşmadım ben
onun yanı sıra senin dediğin 90larda ki metal guruplarıdaki müziğe bak birde türkiyedekine türkiyedeki müzik anca 70lerin müziği veya modernleştrilmiş/modern grupların Popiler kültür müziği var dediğiniz gibi 2000lerde yok bluz jaz ve 80-70 Anadolu rockı sadece pop ve İndie var ünlü olan gruplarda enfazla Rollingstones ve Izzy Stradlin juju hounds( Izzy gibi tam olark yapamazlar) gibi tarzda çalıyor
 
senin olmayan, kültürünün bir parçası olmayan, babanın, dedenin elinde gitarla şarkılar söylemediği bir coğrafyada bu türlerin çeşitlenmesi ve değişime uğraması çok zor.
bizim kültürümüze moğollar, cem karaca, barış manço ile giren rock kültürü onların getirdiğini ancak bir nebze olsun aşabilmiş.

bunun yanı sıra türkü, pop, arabesk, halk müziği gibi insanımızın sevdiği ve benimsediği türlerdeki çeşitlemeleri de görüyorsunuzdur.
toplulukların kabullenmediği ya yerinde sayar ya da yok olur.
 
Kimse yazdıklarımı yanlış anlamasın. 10 yılı aşkın süredir gitarla ilgileniyorum. Rock- Gitar camiasında gerek youtube gerek redditte online olarak vakit geçirmekten de keyif alıyorum. Bu dönemde yaptığım gözlemlerde Türk Gitar camiasında büyük bir "tek tipleşme" sorunu olduğunu gözlemledim.

Tüm dünyada gitara heves eden kişiler gitar dünyasına AC/DC, RHCP gibi grupların şarkılarını öğrenek başlıyorlar. Ellerinde de sevdikleri grupların gitaristlerinden özenilmiş ve ulaşılması çok kolay olan Squier Start veya Epiphone Les Paul oluyor genelde. Bu gitar yolcuğu çoğunlukla ya Blues'a ilgi duymakla yada Indie soundlara ilgi duymakla sonuçlanıyor.
Azınlıkta olan diğer stereotip ise gitara metal müziğe ilgi duyarak başlayanlar. Bu gitar yolcuğu ise genelde Shred Gitar denilen tarza ilgi duymakla sonuçlanıyor.

Bizde ise tek bir yaygın gitar yolcuğu var. Gitara "Duman Tonu" arayarak başlayıp, başkalarından tabiri caizse Türkiye'de "Usta" diye tabir edilen adamlardan duydukları 80ler Rock yada Metal gruplarını dinleyerek devam ediyorlar. Hepsinin elinde de bir tane Ibanez. Üzerlerinde siyah Tshirt ve yağlı uzun saç. Tipler bile aynı.
Instagram Feedimde reklam çıkmış Türk gitaristler denk geliyor. Hepsi istisnasız 80ler Metal çalıyor. Ellerinde yine Ibanez çünkü dünyada başka bir gitar yok.
2014-2015 yılları arasında çok yakın bir arkadaşımla bir Dreampop - Indie grubu kurmak istedik. 1 sene boyunca adam aradık. 1 tane bu tarzlara ilgi duyan adam bulamadık. Nereye elimizi atsak Thrash Metal oluşumu kurmaya çalışan gençler vardı. Hepsinin de Repertuarı aynıydı.

Şuanda dünyada orta seviyede gitar çalan insanlar gerek 2021 de hala aktif olmasıyla gerek blues-gitar müziğini popüler formda sunmasıyla John Mayer'ı örnek edinmiş durumlar. Buda büyük bir PRS Silversky modası başlattı. Yine Türkiye'ye uğramayan bir trend olarak devam ediyor.

Alternatif dünyasında ise fender offset gitarlar, harmony silhouette, novo serus modası var. Bu trendde bize uğramadan devam ediyor. Sarı siteye girin bakın, bahsettiğim gitarlardan 1 tane ilan yok. Malum gitardan ise yüzlerce ilan var.

Dünyadaki bütün dev festivallere bakın. Gitar müziği yapıp en çok ilgi gören gruplar Tame Impala, The Black Keys türevi gruplar. Bizde ise esameleri bile okunmuyor. 30 sene öncenin gruplarıyla devam.
Koskoca ülkenin tek bildiği grup Metallica en sevdiği gitarcı Joe Satriani olmuş. Gitarla ilgilenen bir insanın internette dolanırken yanlış bir tıklama ile bile blues yada alternatif müzik ile tanışması çok muhtemelken bizde neden gitar=metal, iyi gitar=ibanez olmuş durumda?

Türkiye ve dünyadaki gitar kitlesinin farkını kısaca anlamak isteyenler Fender'ın instagram sayfasını takip edebilirler. Dünya'da gitarla yapılan müziğin şuan Türkiye'de yapılan müzikle alakası yok. Biz 30 sene öncede kalmış gibiyiz. Fender'ın instagramında 10 dakika geçirin bunu anlayacaksınız.

Asıl soru şu: Türkiye'de kitle neden bu şekilde? Fikirlerinizi duymak isterim.

Not: Ibanez ve Metal müzikle hiç bir sorunum yok. Ancak ülkenin gitar ve müzik bitki örtüsünün tamamen bu ikisinin kombinasyonundan oluşması ve kitlenin diğer tarzlardan bihaber olması canımı sıkıyor.
Bende bu durumu biraz yadırgıyorum ve bence bunun yıllarca televizyonda ve haberlerde "Gitarcı" olarak öne sürülen insanların hepsinin elinde ibanez tipten gitarlarla metal çalmasının sonucudur bunun aynısı rap müzik de de "4/4 lük drum kit üstüne hızlı sözler" olarak yansıtılmıştır bu tamamen Türkiye'nin Televizyon ve Radyo endstürilerinin geride olması ya da halihazırda müziklerine sahip oldukları pop sanatçılarının müziklerinden ilginin kesilmemesi için diğer türleri tek tipe indirme çabasıdır
Ayrıca türklerde öncesinden gelen hatta neredeyse bağlama dışında bütün enstrümanların saçma olduğunu savunan bir kültür var
Gitara gelince Türkiye'de önceden gelen bir Blues ve Erken Rock kültürü yok zaten telli çalgı olarak bağlama kültürü var gitar aslında 30 yıldır falan hayatımızda sayılır 30 yıl önce ise metal müzik altın çağındaydı özellikle de gitar müziği sadece Metallica vb grupların "süslü" gitarlarının Televizyonlarda baş gösterdiği kadar keşfedilebildi o yüzden böyle oldugunu düşünüyorum
Türkiye'de gitar müziği Jimi Hendrix ile tanınsaydı her elektroya başlayan bu sefer Fuzzface pedal ve beyaz stratla gitara başlardı sanırım
 
Son düzenleme:
Bende bu durumu biraz yadırgıyorum ve bence bunun yıllarca televizyonda ve haberlerde "Gitarcı" olarak öne sürülen insanların hepsinin elinde ibanez tipten gitarlarla metal çalmasının sonucudur bunun aynısı rap müzik de de "4/4 lük drum kit üstüne hızlı sözler" olarak yansıtılmıştır bu tamamen Türkiye'nin Televizyon ve Radyo endstürilerinin geride olması ya da halihazırda müziklerine sahip oldukları pop sanatçılarının müziklerinden ilginin kesilmemesi için diğer türleri tek tipe indirme çabasıdır
Bu başlığı ilk açan gerçekten çok önyargılıymış.

Bu kadar karmaşık toplumsal, tarihsel ve ekonomik nedenleri olan hadiseler, "elinde Ibanez tipli gitarları olan metalciler" üzerinden izah edilebilecek şeyler değil. Sözlerinizi biraz tartın bence. Bu ülkede rock ve metal müziğe gönül vermiş, ilerlemesi için uğramış insanların pek çoğu gençliğinde öyleydi. Gençken şekilcilik doğaldır, çünkü insanlar kabul arayışındadır o dönemde.

Bu ülkede 30-35 sene önce "metal" dendiği zaman ne vardı, kim neye emek veriyordu, bunu bilmeyen arkadaşlar, oturup ahkam kesiyor. Ayıptır. 30 sene önce o "gitarcılar" televizyona 10 dk çıksın diye dokuz takla atardık. O devirleri yaşamayan bunu anlayamaz.

İnsanların kendi önyargılarını objektif tespitlermiş gibi sunması de cehalet örneğidir. O notu da düşmüş olayım.
 
açıklarsan seviniriz ... gerçekten... neye dayanarak? ... değildir demiyorum ama iddialı bir söylem ... goygoy olarak kalmasın altını doldurursan aydınlanırız...
Şunu anladım ki, en temel kaygısı başkasının eksiğini/cehaletini eleştirmek olan zihniyet ancak belli bir tecrübeden sonra (o da şayet olursa...) aşılabiliyor.
Çocukken kilise korosunda 3-4 ses gospel söyleyerek çok sesli müziğe girmiş, kulağını böyle eğitmiş insanların kültüründe biz güya onlarla aşık atacağız filan...
Eğer Türkiye'de rock-metal müzik kitlesinin temel bir derdi varsa, o da herhalde "temelinin" olmamasıdır 🤣
Müziği gitar çalmaktan ibaret zanneden kitleler, başkalarının çaldığı tarzlara laf atıyorlar. Ama kafa aynı: "Benim tarzım, seninkini döver. "

Adını vermeyeceğim, 40 yaşında bir eleman geçenlerde bir beste kaydı gönderdi o sırada aktif olan ilanıma yanıt olarak. Adam enstrumantal bir Testament parçası coverlamış, çatır çatır çalmış. Eh, ben de onu referans alarak açtım kaydı. Gitar hocalığı filan da yapıyor...
Ama iş beste olunca adamın 25 sene geriye, liseye geri saracağını düşünemedim. Çünkü hayatın boyunca cover çalmışsan nasıl beste yapacaksın ?
Adam daha şarkı formu nedir bilmiyordu. "İşte burada söz var, bir de burada söz olacak..." Hı hı. Evet. O yüzden metaciler ABBA şarkılarını cover yapıyor işte. Çünkü şarkı formu denilen şeyi anladığın zaman, TARZDAN BAĞIMSIZ şarkı dinleyebiliyor hale geliyorsun.
Türkiye'de rock-metali yüzeysel olmakla eleştirenlerin çoğu aslında yüzeysel eleştiri yapıyor. Çünkü derinleşmesine eleştiri yapacak birikimi yok.
Bir sene caz tayfasıyla takıldım. Benden 20 yaş küçüklerdi ortalama. Hayatımda en çok şey öğrendiğim, en çok burnumun sürtüldüğü dönem odur. Metal tayfasının tamamını da ceplerinden çıkartırlar, kimse kusura bakmasın.
 
Son düzenleme:
Yagli sac, siyah gitar, siyah t-shirt bu tarz algi metal ve rock hakkinda bilgisi olmayan kisilerin algisidir. Metal veya rock turunden nasibini almis kisiler neyin ne oldugunu tarihini, ne amacla yapildigini, neden boyle oldugunu gayet anlayan kisiler olacagini dusunuyorum. Ben bu muzik turune neredeyse 1,5 yildir ilgiliyim ve arastirmami da yaparim.

Ek olarak benim hosuma senfonik metal de gidiyor. Ulkemde bu tarz yapani birak dunyada uzerinde yapan da az. Bildigim kadari ile Isvecliler yapiyor bu tarzi, ben bu tarzi TR'ye getirsem nasil tepki alacagimi bile bilmiyorum, dusunemiyorum. Daha TR'de metal sarki yapacaklar diye satanist diyen olmus, bir on yargi olusmus halk icerisinde. Bu metalciler dinsiz, kopuk, kes falan filan. Bunun bircok sebebi var, benim soyle boyle bilgi birikimim yok daha bu islerde yeniyim duydugum ve izlenimim bu sekilde. Bu arada ben neredeyse her turden muzik dinleyen insanim diyebilirim, bir gun anime muzigi dinlerim diger gun taylor swift diger gun ise disturbed. Zevk abi sonucta, degisir, ilgini ceker ve heveslenirsin. Hevesini alinca da baska tarza gecersin. Bu muzik turune de Nirvana yani grunge ile girdik daha cikisini bulamadim ben.



Okulda ise uzi cakal dinleyen insana laf soyluyorum, cunku onlar sanat yapamiyor maalesef. Su an bir mikrofon, dogru duzgun bir yazilimla birkac ay bu islerde dursam uzi cakaldan daha iyi yapacagimi dusunuyorum.
 

Geri
Üst