Şöyle bir örnek vereyim; özellikle son 10-15 yıldır dünyada bir extended range gitar sevdası ve bağlantılı olarak progresif metal çatısı altında yoğun bir hareketlilik mevcut. Alışılmadık akort sistemlerinde yazılmış son derece zorlayıcı ölçü ve tempo değişimleri içeren partisyonların kullanıldığı, zaman zaman birçok farklı türün birbiriyle harmanlandığı deneysel eserlerin üretildiği bir akım bu.
UK tech fest başta olmak üzere farklı ülkelerde benzeri skalada müzik yapan şahıs ve grupların katıldığı festival ve organizasyonlar düzenlendi/düzenleniyor, hellfest vb. daha büyük çaplı etkinliklerde ise en az bir gün veya hergün bir ayrı sahne bu gruplara ve sanatçılara ayrıldı/ayrılıyor. Tüm bu yoğun arz/talep döngüsüne rağmen komik ama belki de bu aıkımın bile sonu gelmekte artık.
Yurt sınırlarında ise yıllardır bu yönelimle ve bütünüyle kendi eserlerini ortaya koymaya debelenen insan sayısı kendim de dahil 10 kişi falandık sanıyorum, şu anda o kadar bile olmayabiliriz. Aynı şekilde bu türde müzik yapan yerli grup/topluluk kaç taneydi orasını karıştırmıyorum bile.
Genelin tüketim alışkanlıklarına, araştırma/öğrenme yönelimlerine döneyim;
Geçtiğimiz sene neural dsp omega granophyre ile bir master of puppets ton eşleştirme videosu yüklemiştim. Ellerim kırılsaydı da hiç yapmasaydım.
O günden beri habire “şunu da çal bunu da coverla, çalamıyorsun ondan mı yapmıyorsun?” formatında bir dolu salak saçma mesaj aldım. Büyük bölümü laf sokarken tabları nereden bulduğumu sormuş, yine azımsanmayacak bir çoğunluk “yapsam seni ona katlarım da uğraşmıyorum” gibi garip bir kafa yaşamış, son olarak da gergin bir kitle “jack’ı bilgisayara nasıl taktın acil cvp!!?1!?1” demiş. Arada eli gidip de yaptığım diğer işlere bakanlar “zengin bebesi olsak biz de yaparız” demiş, bir kısmı “7 tel hiç işe yaramıyoo, bnce çok gereksiz“ diye aydınlatmış sağ olsun, yine bir bölümü de ekipman, düzenek vs. bağlantısı veya crack’li yazılım nereden bulurum diye sormuş.
Hepsi bu, bu kadar. İnsanların ilgi alanları ve merak unsurları bunlardan ibaret.
Hani diyorsunuz ya; bilgiye ulaşmak artık şöyle kolay böyle bilmem ne, isteyince oluyor yapan yapıyor, geçin siz onları. Bu kadar tembel, dar kafalı, kıt zekalı, haset ve kötücül bir topluma dönüşmeyi nasıl başardığımızla ilgili ciddi bir sorun var ve tedavisi, telafisi nasıl olur onu da hiç bilemiyorum. Böyle bir gerçeklikte de şahsi olarak daha fazla bir şeyler üretmek içimden gelmiyor açıkçası, aynı bıkkınlık ve soğuma halini yaşayan hiç kimseyi de yadırgamıyorum.
Ibanez, yağlı saç, siyah t-shirt ve kara ölüm metali kombinasyonu hakkında ise bir yorumum yok.
Hepimize kolay gelsin, hayat zor.