Makale/Tutorial Üçüz Tele Yapım Projesi

Herkese selamlar..

Bu foto belgeseli yazmak istedim, çünkü çok yorucu, kafa karıştırıcı ve tüm bunlara ek olarak çok zevkli ve tatmin edici bir işe bulaşmış bulundum. Buna bir kez bulaştıktan sonra gerisinin gelmemesi gerçekten imkanlı gibi değil.

Her şey headstocku kırılmış bir epiphone les paul’ümü belki kurtarırım umuduyla tamir etmeye kalkmamla başladı. Tamir ettim (daha sonra yine kırıldı, aynı yerden, edememişim), sonra da “madem öyle bir de boyayayım” diye gaza geldim. Spiral ile curved top gitara giriştim, çeşitli salaklılar yaptım, forumda başlığı duruyordur zaten. O süreçte gitara yaptığım şeylere dayanamayan ve bu konularda oldukça fazla bilgiye, ve daha da fazla bu bilgiyi paylaşma isteğine sahip @insanatomystic ile konuşmaya başladık. Nihayetinde gitar yapmayı denemeye kafama koydum. Bu başlıkta kabaca bu süreci sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Tüm hatalarıyla, tüm terslikleriyle ve tüm güzellikleriyle.

Dik kafalı biri olarak kendi yol haritamı kendim çizmeye meylettim. @insanatomystic ise sabırla ve azimle hocam oldu, kendi tabiriyle “wattsap üzerinden hızlandırılmış luthier eğitimi” vermeye başladı bana. Hayal meyal çırak mertebesine yükseldiysem ne mutlu bana. Fakat dediğim gibi, kendi kafama göre iş yapmayı sevdiğim için bu ilk girişimim büyük ölçüde hatalardan öğrenme ve yaptıklarımdan vazgeçemediğim, boşa gitmelerini istediğim için hata kapatma temelli ve hatalardan öğrenme temelli bir süreç oldu. Hepsini paylaşacağım ki merakı olanlar düşmesin bu hatalara.

Hamle bir, hata bir: İçgüdüsel olarak sitelere (Armağan, kurutmaya vaktiniz varsa güzel ağaçlara sahipler) gittim ve gövde için akçaağaç (maple) aldım. Telecaster yapacağımdan emindim, yeni bir Fender Mexico almıştım @wolkN arkadaşımızdan ve aşık olmuştum gitara. Yakında satacağım gibi görünse de durum buydu ve yapım olarak da göreceli kolay göründü gözüme. Tek horn, iki single manyetik, sabit köprü, minimum gövde delme işi vs. Neden sonra fark ettim ki aldığım ağaç kuru değildi ve kabaca bir alan hesabı yaptığımda sadece maple gövdenin 4-5 kg tutacağı gerçeğini gördüm. Ayrıca ağaçta ufak budaklar vardı ve netten okuduklarıma göre maple gövdeler oldukça tiz karakterli oluyorlardı. Bunun üzerine Murat’tan (Akustikwood) kızılağaç (alder) siparişi verdim. Gönlümde aslında dişbudak (ash) vardı fakat ilk denemem, ağacı mundar etme riski var, kıyamadım. Murat sağolsun ikram olarak 3 tane 25cm enli parça yollamış. Böylece gövde ağaçlarım hazır oldu. Hatanın büyüğünü nerede yaptığımı aylar sonra, önce sapı yapmam, gövde üzerindeki sap yuvasını (neck pocket) bitmiş sapa göre yapmam gerektiğini fark edince anladım. Neyse bu ders bir, önce sap, sonra gövde, en azından pocket ve manyetik – köprüye dair gövdede yapılacak her iş sapa göre yapılacak, aklımızda kalsın.

Aldığım ağaçlar şöyleydi;
Maple:
IMG_0169.webp
Alder:
IMG_0234.webp


Düzgün kesimler için mahallede hemşeri bir marangoz buldum. İnce dilimler için de, bizim amcanın şerit testeresi olmadığından sitelerde şansıma kafa bir amca ve oğlunun dükkanını buldum. İkinci yerde kalınlık, planya gibi işlerimi de yaptırdım. İlk niyetim tek gitar yapmaktı, fakat maple dilimlenince 2-3 kapaklık (top) ağaç çıktı. Ağaç çalışması denen kavramla tanıştım. Kesim sonrası ağacın içsel neminden dolayı kıvrılması durumuyla yani. Kızılağaçlar da bu eğilimi gösterince kurumalarını bekledim ve sonra tekrar kalınlığa soktum düz olsunlar diye. Bu da 4.5cm kalınlığındaki ağaçlarımın incelmelerine neden oldu. Aklıma bir cinlik geldi, biri tamamen alder bir gövde ile diğeri çok incelen bir parçayı kullanarak alt ve üstü maple ortası alder ikinci bir gövde daha yapmak. Bu oldukça mantıklı oldu, bir parçada yaptığım şeyleri diğer parçada pekiştirme şansı buldum. Yine de aldığım ikinci önemli ders, yeni bir işi, aleti, prosedürü önce çöp amaçlı tuttuğunuz kıymetsiz parçalarda denemek.

Ağacın çalışması şöyle bir şey kabaca:
IMG_0458.webp

@insanatomystic tavsiyelerde bulundu kesim üzerine (ve hemen herşey üzerine, azimle, üşenmeden):
IMG_0171.webp



Belirtmem lazım ki, bu iş çok talaşlı, tozlu ve elle her işinizi göremeyeceğiniz bir iş. Başlangıçta yatırım kaçınılmaz. Hiç değilse bir dekupaj testere ve freze ve matkap almak gerekiyor. Zevk aldığımı gördüğüm için almaya karar verdim, sonunu göremediğim için de ucuzundan seçtim (Attlas). Dekupajı iyi ama frezesi için aynını söyleyemeyeceğim. Bir ay sonra gidip Bosch almam gerekti, iyi de oldu. Ayrıca mekan da gerekiyor. Evde balkonda yaparım denecek bir şey değil. Aletler oldukça gürültülü ve yere ihtiyacınız var. Annemlerin garajına çöreklendim, evleri yakın bize. Ufak biraz (12-15m^2) ama işimi görüyor.

Ayrıca güvenlik malzemeleri almanız şart. Ucuz plastik gözlükler iş görüyor, daha ince tozlu işler için Koçtaş’taki şnorkel tipi gözlükler ucuz ve çok kullanışlı. Kulaklık ise kesin ve net kulak içi olanlardan değil, kulağı dıştan ve tamamen kaplayanlardan. Ve de toz maskesi, en düdüklerden değil de filtresi olan düdükler iş görüyor. Bunları kullanmazsanız retinanızdan kıymık çıkarmayı denemeniz gerekebilir, kulağınız bütün gece çınlayabilir, sümüğünüz talaş yoğun olabilir. Kullanın. Her seferinde ve hiç üşenmeden.

Neyse efendim sonuçta bir şekilde gövde ağaçları makul hale geldi. Kesildiler, yapışmaya hazır hale geldiler, öyle mi olsa böyle mi olsa aşamasına geldim. Seçtim ve yapıştırdım. Akça desenlerinden birine @O.2. güzel bir isim taktı, “imprisoned demon” (aşağıdaki üçüncü resim). İsim takma konusunda usta olduğunu her fırsatta gösterdi sonraları.

Maple:
IMG_0231.webp IMG_0233.webpIMG_0169.webp IMG_0316.webp IMG_0476.webp IMG_0477.webp IMG_0314.webp
Alder:
IMG_0234.webp IMG_0235.webp IMG_0237.webp IMG_0241.webp

IMG_0170.webp IMG_0477.webp
 
Son düzenleme:
@dingdongdaddy ahh abi sen ne işlere girişmişsin ben gibi tele sevdalısı birinin karşısında üçüz tele yapılır mı? resmen teleporn bu 😀
birini bari semi hollow yapsaydın 🙂 hepsi birbirinde güzel görünüyor gerçekten bazı insanların eli doğuştan ağaç işine yatkın oluyor 🙂
 
Merhabalar hocam tüm konuyu okudum ve gerçekten çok güzel görünüyor. Benimde üç yıldır evde yatan gitarımı 6 gündür çalmaya başladım yousician ile öğreniyorum ve bu sefer gerçekten inanılmaz zevkli geliyor geçen sefer selim ışıktan öğrenmeye çalışıyordum nedense devam edemedim ama bu aefer yousician ile harika gidiyor.

Bende ocak , şubat gibi ikinci el bir jazzmaster almak istiyordum. 2000tl bütçem var fakat sizin konunuzu görünce bende yapabilirim dedim en azından babamla 😀 şimdi sakıncası yoksa alet , edevar hariç ne kadar tuttu söyleyebilirmisiniz ? Ve en harika manyetikleri , eşyaları alsak gerçekten çok güzel bir ürün ortaya çıkar mı ?


Bu konular hakkında pek bilgim yok , hatta hiç bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim

Teşekkürler.
 
bence gidip alacağınız bir jazzmasterdan kıymetli olacaktır.. babanız da bu işte tecrübeliyse hayal gücüm beni bir brian may - red special düşünmeye zorluyor.. buradan da ben dahil destek verecek çok kişi çıkacaktır projenize..

en düşük maliyet kalemi ağaç.. gövde sap fingerboarda toplam vereceğiniz ücret 200₺ en fazla.. aksesuar, hardware ve elektronikleri bütçenize göre seçersiniz.. iş görecek birşeyler için ikinci elde kovalarsanız 400-500₺ civarı da o tutar en azından.. daha altına inilir ama kaliteli olmaz..

esas masraf aletler, varsa zaten durmayın, yoksa iki kere düşünün.. bir sefer kullanmak için (orada duracağınızı sanmıyorum zevk alırsanız) fazla bir miktar..

bir risk de nihai ürünün performansı.. ben yaptıklarımın güncesi gibi yazdım.. herşeyi hassas ölçüyor ve doğru yapmaya çalışıyorum ama daha hiçbirini toplamadım ve sonuç nasıl olacak yakında göreceğim..

daha detay bilgi gerekirse haber edin..
 
Bende ocak , şubat gibi ikinci el bir jazzmaster almak istiyordum. 2000tl bütçem var fakat sizin konunuzu görünce bende yapabilirim dedim en azından babamla 😀 şimdi sakıncası yoksa alet , edevar hariç ne kadar tuttu söyleyebilirmisiniz ?
alet edevat hariç ne kadar tuttu olur mu hiç, para eden alet edevat 🙂
ben sadece boya çıkarman için dremel(200tl), mouse zımpara(200 tl), zımparalar/zımpara tutacağı(50 tl), kazıma aparatı(10 tl) en son boya sökücü(15 tl) aldım, hala boya duruyor 😀
yoksa esas zaman ve mekan lazım.

edit : emek ister, sevgi ister, eklemeyi unutmuşum 😛
 
Elinize sağlık öncelikle. Üçüz tele projesinin belki bir avantajı da (eğer gövdelerin sap cepleri aynı ve 3 gitarın da skalası 25.5 ise), size gövde sap kombinasyonu yapma fırsatı verir. Belki sap ve gövdeleri değiştirerek, optimum uyumu da yakalayabilirsiniz.
 
uzundur yazmıyorum artık çok da yazma niyetinde değilim.. bunu beyan ettiğim yazının olduğu başlık da uçurularak tarihin tozlu sayfalarına gömüldü ve forum halkı tarafından unutuldu gitti bile.. neyse unutan unutsun, ben de fil halimle kalayım, şikayetim yok.. xenrunner'ın cevval çabaları hariç ilgimi çeken pek bir şey de yok forumda yazmayı bıraktığım son 1-2 aydır.. sadece birçok arkadaşım ilgi gösterdi bu başlığa, çokça mesaj aldım.. onlara ayıp olmaması adına, detaya girmeden gelişmeleri gösteren birkaç foto koyup kapatıyorum konuyu..

zevkine imza gibi koymayı planladığım logoyu tasarlayıp ileten @denizckosar dostuma da teşekkür ederim, tezinin ortasında azimle ilgilendi sağolsun.. gitarların son hali böyle.. siyah bitti tamamen, kırmızının az bir ayar ve detay işi kaldı, o bitince maviyi sakin sakin bitirmeye niyetliyim..

herkese selamlar, mutluluklar, müzik dolu günler dilerim.. akıl sağlığımızı regüle edecek elimizde kalan son lükslerden biri müzik, umarım ona dokunmak aklına gelmez kimsenin..

IMG_1867.webp IMG_1871.webp IMG_1897.webp IMG_1898.webp IMG_1909.webp IMG_1955.webp IMG_1959.webp IMG_1960.webp
 
Elinize sağlık, bir solukta okudum tüm yazıyı ve 6-7 senedir köşede duran ağaçlara, yarı kesilmiş gövdelere bir el atma isteği uyandırdı bende tekrar. Malum sebeplerden yıllardır forumda yazmıyorum, böyle başlıkların da heves kaçmasıyla kapanması üzücü. Güzel işlerin devamını görmek isteriz, başarılar.
 
Ellerinize sağlık hocam. Kafamda bir iki proje vardı. Gerçekleştirmek için acabalarım vardı. Gerçekten çok iyi oldu bu yazı.

ne mutlu.. üretmek lazım 🙂

Elinize sağlık, bir solukta okudum tüm yazıyı ve 6-7 senedir köşede duran ağaçlara, yarı kesilmiş gövdelere bir el atma isteği uyandırdı bende tekrar. Malum sebeplerden yıllardır forumda yazmıyorum, böyle başlıkların da heves kaçmasıyla kapanması üzücü. Güzel işlerin devamını görmek isteriz, başarılar.

vallahi herkesin kendi tercihi elbet.. ve fakat benim şevkim, isteğim kaçtı, soğudum buradan.. oturur blog yazarım, başka bir yol bulurum.. yapım işine yeni girdim, geçici bir heves değil, bilgi paylaştıkça büyüyor ve kıymetleniyor, hocamdan böyle gördüm ve benimsedim.. arkası gelecektir ama burada değil, ihtimal olur daha iyi alternatif bulamazsam bakarım duruma.. artık satış ilanı ve buradaki arkadaşlarla mesajlaşma dışında kullanmıyorum forumu.. siz de ankara'daymışsınız, olan bitenden haber ederseniz sevinirim.. köşede duranlara tekrar başlama isteği bulmazsanız da talip olabilirim (🙂
 
Çok efsane olmuş. Rengi özellikle çok hoşuma gitti. Eğer kayıt alabilirsen yaptıktan sonra bekliyoruz. Cidden çok güzel olmuş. Özellikle manyetik switchini Les Paul deki gibi yapman baya hoş. Bu konuyu ben canlı tutarım merak etme😀 Tebrikler.
 
eyvallah sağolun..

hızlı özet geçeyim..
gitarların tümünde 2.7mm fret, çift string tree ve dual action truss rod var..

siyahın sapı iroko ya da gürgen ya da o tip bir ağaç, parçayı @Zengin Muhendis ikram etmişti sağolsun.. tuşe akçaağaç, dotları kendim yaptım, nut kemik @hackeiommi hırdavattan, burgular eski seri bir sx'ten, finishi gomalak..

kırmızının sapı akçaağaç, tuşesi wenge, 22 perde, nut graphtec black tusk, dotlar hazır mop, tuşede finish yok, burgular fender, gerisi clear lacquer..

mavinin sapı yine akça, tuşe abanoz, 22 perde, black tusq, dotlar mop, burgular ve finish belirsiz daha karar vermedim..

hepsi modern c shape, sap ortası 21-22mm kalınlık.. siyahın sapı nut'ta 40mm, diğer ikisi standart fender ölçülerinde..
 
eyvallah sağolun..

hızlı özet geçeyim..
gitarların tümünde 2.7mm fret, çift string tree ve dual action truss rod var..

siyahın sapı iroko ya da gürgen ya da o tip bir ağaç, parçayı @Zengin Muhendis ikram etmişti sağolsun.. tuşe akçaağaç, dotları kendim yaptım, nut kemik @hackeiommi hırdavattan, burgular eski seri bir sx'ten, finishi gomalak..

kırmızının sapı akçaağaç, tuşesi wenge, 22 perde, nut graphtec black tusk, dotlar hazır mop, tuşede finish yok, burgular fender, gerisi clear lacquer..

mavinin sapı yine akça, tuşe abanoz, 22 perde, black tusq, dotlar mop, burgular ve finish belirsiz daha karar vermedim..

hepsi modern c shape, sap ortası 21-22mm kalınlık.. siyahın sapı nut'ta 40mm, diğer ikisi standart fender ölçülerinde..

Bu arada sapları nasıl yaptınız?
 
Elinize sağlık. Kulandığınız renkleri nereden temin ettiniz? Ben de renk konusunda hangi malzemeyi kullansam diye düşünüyordum iyi oldu başlığı gördüğüm.
 
Bu arada sapları nasıl yaptınız?

1- sap ağacını kalınlığa getirdim, yüzeyi düzledim, rod kanalını açtım, kaba kesimini yaptım..
2- tuşe ağacını kalınlığa getirdim, fret mesafelerini çizdim, fret kanallarını açtım, kaba kesimini yaptım..
3- truss rod'ı yerleştirip tuşe ağacını yapıştırdım, 1mm geniş olacak şekilde tüm sapın kaba kesimini yaptım..
4- burgu deliklerini açtım, headstock kalınlığını kabaca kestim
5- sap oyma kesme faslı: el rendesi, pastarangula, değişik grit boy ve şekilde törpülerle şekil verdim
6- tuşe şekillendirmesi (12" radyus)
7- zımpara ve nihai ölçülere getirme ve tekrar zımpara (2000-3000 grit)
8- fret çakma, tesviye, gövdede deneme, fret leveling, fret crowning ve dressing
9- finish ve montaj

Elinize sağlık. Kulandığınız renkleri nereden temin ettiniz? Ben de renk konusunda hangi malzemeyi kullansam diye düşünüyordum iyi oldu başlığı gördüğüm.
siyah gitar akçalı sprey.. akrilik tabanlı ve sevdiğim bir marka.. solid renkler için gayet iş görüyor tabancalı kompresörlü boya sisteminiz yoksa..
kırmızı ve mavi, ink stain.. yani bildiğiniz pelikan mürekkep.. plastik şişede olanlardan.. tatbiki çok risksiz, çok hızlı ve çok kolay.. görsel açıdan bence nefis.. üzerine sprey vernik atıyorsunuz ve konu kapanıyor.. bu yakınlarda bir de anilin deneyeceğim.. daha fazla renk opsiyonu sunuyor anilin.. mürekkepte sadece kırmızı, mavi ve siyah var.. bunların kombinasyonları dışına çıkamıyorsunuz.. kırmızı mavi karışımı deneyerek efsane morlar elde edilebilir benim gibi mor seven biriyseniz 🙂
 
1- sap ağacını kalınlığa getirdim, yüzeyi düzledim, rod kanalını açtım, kaba kesimini yaptım..
2- tuşe ağacını kalınlığa getirdim, fret mesafelerini çizdim, fret kanallarını açtım, kaba kesimini yaptım..
3- truss rod'ı yerleştirip tuşe ağacını yapıştırdım, 1mm geniş olacak şekilde tüm sapın kaba kesimini yaptım..
4- burgu deliklerini açtım, headstock kalınlığını kabaca kestim
5- sap oyma kesme faslı: el rendesi, pastarangula, değişik grit boy ve şekilde törpülerle şekil verdim
6- tuşe şekillendirmesi (12" radyus)
7- zımpara ve nihai ölçülere getirme ve tekrar zımpara (2000-3000 grit)
8- fret çakma, tesviye, gövdede deneme, fret leveling, fret crowning ve dressing
9- finish ve montaj


siyah gitar akçalı sprey.. akrilik tabanlı ve sevdiğim bir marka.. solid renkler için gayet iş görüyor tabancalı kompresörlü boya sisteminiz yoksa..
kırmızı ve mavi, ink stain.. yani bildiğiniz pelikan mürekkep.. plastik şişede olanlardan.. tatbiki çok risksiz, çok hızlı ve çok kolay.. görsel açıdan bence nefis.. üzerine sprey vernik atıyorsunuz ve konu kapanıyor.. bu yakınlarda bir de anilin deneyeceğim.. daha fazla renk opsiyonu sunuyor anilin.. mürekkepte sadece kırmızı, mavi ve siyah var.. bunların kombinasyonları dışına çıkamıyorsunuz.. kırmızı mavi karışımı deneyerek efsane morlar elde edilebilir benim gibi mor seven biriyseniz 🙂

Cok tesekkurler. Anilin boya biraz zor bulunuyo sanirim ama mehmet marangoz diye aratirsaniz orada internetten alisveris imkani da var. Sprey vernik olarak ne kullandiniz?
 
1- sap ağacını kalınlığa getirdim, yüzeyi düzledim, rod kanalını açtım, kaba kesimini yaptım..
2- tuşe ağacını kalınlığa getirdim, fret mesafelerini çizdim, fret kanallarını açtım, kaba kesimini yaptım..
3- truss rod'ı yerleştirip tuşe ağacını yapıştırdım, 1mm geniş olacak şekilde tüm sapın kaba kesimini yaptım..
4- burgu deliklerini açtım, headstock kalınlığını kabaca kestim
5- sap oyma kesme faslı: el rendesi, pastarangula, değişik grit boy ve şekilde törpülerle şekil verdim
6- tuşe şekillendirmesi (12" radyus)
7- zımpara ve nihai ölçülere getirme ve tekrar zımpara (2000-3000 grit)
8- fret çakma, tesviye, gövdede deneme, fret leveling, fret crowning ve dressing
9- finish ve montaj


siyah gitar akçalı sprey.. akrilik tabanlı ve sevdiğim bir marka.. solid renkler için gayet iş görüyor tabancalı kompresörlü boya sisteminiz yoksa..
kırmızı ve mavi, ink stain.. yani bildiğiniz pelikan mürekkep.. plastik şişede olanlardan.. tatbiki çok risksiz, çok hızlı ve çok kolay.. görsel açıdan bence nefis.. üzerine sprey vernik atıyorsunuz ve konu kapanıyor.. bu yakınlarda bir de anilin deneyeceğim.. daha fazla renk opsiyonu sunuyor anilin.. mürekkepte sadece kırmızı, mavi ve siyah var.. bunların kombinasyonları dışına çıkamıyorsunuz.. kırmızı mavi karışımı deneyerek efsane morlar elde edilebilir benim gibi mor seven biriyseniz 🙂


Teşekkür ederim. Baya meşakatli bir işmiş. Aslında kasası da öyle ama🙂 Takipteyim.
 

Geri
Üst