Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

anatolia999 demiş ki:
arkadaslar jackson dk2 gitarim icin single manyetik arayisi icersindeyim aradigim manyetiği söyle açiklayayım öncelikle bu manyetiği middle de kullanicam.. clean tonda akustik gitar tonu alabilecegim dimarzio yada s.duncan baska markada olabilir farketmez ne onerirsiniz?

Tesekurler

di marzio protrack
 
Arkadaşlar ben bugün gitarımdaki tonla ilgili bir problem yüzünden biyere verdim verdim...

Ben ton podundan kaynaklandığpını düşünüyordum ama baktılar fln podlarda birşey yok dediler... Şu anda gitarın sesi çok cılız geliyor... Sanki ton tuşunu en üste almışsınız gibi.. Yani boğuk bir ton var... Halbuki sesin biraz ciyaklaması gerekiyor....

Bana dedilerki senin manyetikler gitmiş... Dedim ne yapılabilir diye?.. Tekrar sarılacak dediler.. 20$+10 milyon işçilik... Adam dedi ki manyetiklerin eskisi gibi olur... Sizler ne düşünüyorsunuz bakalım bu konuda?.. Sizce versemiydim?..

Yeni manyetikler yaklaşık olarak 100$'dan başlıyor benim istediklerim... Evet değiştirmeyi düşünüyorum ancak ilerisi için zaten para da yok o kadar... İdare etsin diye böyle yaptım...

Merak ettiğim benim manyetiği tekrar sarıyorlar mı yoksam sarım kablosunu değiştiriyorlar mı?.. Çünkü o zaman ne orjinalliği klır ne eski sesi... Eğer eski sarım kablosunu kullanıp tekrar sarıyorlarsa, ne alaka yani sargı düzeni mi boulmuş bunun Tabiki değil... O sargı teline nasıl bir işlem uyguluyorlar?..

Bugün gayet bir acele ile verdim gitarı tekrar yapın bari dedim... Ancak şimdi içime bir ateş düştü... Cevaplarınızı bekliyorum Lütfen yardım!!!........
 
abi manyetiğin sarılması gayet zor cetrefilli birde tecrübe isteyen bir iş adamlar nasıl yapacak bunu ellemi saracak eğer harbiden yapıyorsa allah adama sabır versin ne diyim sana yeniden manyetik üretmiş olcak adam resmen birde manyetik dediğin gayet sağlam bir şey yani nasıl gitmiş kazık kokusu alıyorum desem yalan olmaz yani diğer arkadaşlarda benden farklı düşünmiyecektir bir kaç kişinin daha yorumunu bekle bence
 
Aslında sadece ton potunda lehimle halledebilecek minik bir sorun varken manyetiği cukkalayıp yerine dandik bir manyetik takıp buyrun gitarınız oldu şeklinde bir senaryo canlandırdım kafamda.
Ama tabii bu sadece benim hüsnü kuruntum da olabilir..
 
adam resmen uydurmuş gitarı açıp kontrol edecek lehimlere falan bakacak okadar. driveda cılızlık varsa birde başka bir (ve kaliteli) bir jackla dene belki sorun ondadır bana olmuştu
 
Manyetik sarımında kullanılacak telin cinsi,kalınlığı sarım sayısı v.b. faktörler o manyetiğin sesini tonunu empedansını etkileyeceği için öyle herkes manyetik saramaz :) .

Bana kalırsa sen o gitarı işi bilen ,güvenebileceğin irilerine götür,en azından için rahat olsun,yoksa üzülebilirsin :)
 
CAkda problem yok canım... Evde birkaç gitarım daha var zaten onlarla çalıyorum anfide de problem yok... Şimdi ben bunu götürdüm önceden... Baktılar ton podun çalışıyor dediler...Elektrikçi demiş ki bunun zaten sesi düşük geliyor diye...

Şimdi benim anlamadığım manyetiğin ölmesi diye birşey varmı?.. Nasıl olur yani?.. Bir de diyelim ki gidiyor bu manyetik... YAvaş yavaş mı olur yoksa bir anda mı gider?..

Ayrıca adama sordum eskisi gibi olur mu manyetik %100 eskisi gibi verim alabilirmiyim diye... Adam gayet kendinden emin tabi canım tabi dedi....?!?

Size olay nasıl gelişti anlatayım... BEnim voulme tuşum gayet normal çalışıyordu... Sonraları bunu sona aldığımda ses tam gelmiyordu vbe ben birazcık kanırtıyordum.. ses o zaman düzeliordu... sdanırım üzerindeki cıvata da gevşediğinden volum2 tuşunun ayarı değil tamammı (yani pod) dönüyordu... Aynı şey sonraları ton tuşuna da oldu... Ve bir gün o cıvata baya bir gevşedi ton tuşunu baya bir çevirdim ve podun döndğüğünü ve gitarın içinde biryerlere çarptığını farkettim.. zaten podları çevirirken döndürdüğümü de öyle anladım...

Benim merak ettiğim şimdi ton tuşunun lehimlerden birine birşey olup olamayacağı?.. Ki ben böyle düşünüyorum, Trigon kazık atacak biryermiş gibi gelmiyor, tabi hiçbirşey de belli olmaz malum :(

Şimdi dedim alacam ulan elime lehimi bilmem neyi.. Çok da pis sökecem tüm bu lehimleme işlerini... Okuyacam da şu forum başlıklarını teker tekeeeeerr.... Gidicem kendine yeni manyetik alacam ulan!.. Kendim takacam... Herşeyini de değiştiricem bütün gitarın elektronik aksanını falan... HEpsilerini elimle takaacam.... Kimseler muhtaş oılmayacam, kazıklanmıyacam eheheh :)

Ama kendi manyetiklerim çalışsın istiyorummmmmm :(
 
manyetik bozulduysa (ki olabilir) yapamazlar. potlarda oksitlenme falan olabilir devrede temazsızlık olabilir. ben senin yerinde olsam gitarı müzik mağazasına götürmek yerine bildiğim bir elektrikçiye götürüp "bak kardeşim şunun devrelerine varmı bir sorun" demek olurdu. o işi yapmak için illa gitar ordinaryusu olmaya gerek yok. elektrikçi yapamazsa manyetiğin bozulmuş demektir.
 
Arkadaşlar, ben de bir lutiye ve elektronikçi olarak manyetik sarım işinin kolay bir iş olmadığını söylmeliyim. BU konuda da iki tane orjinal amerikan malı kitap var bende. Birincisi bobin sarmak zor (gerçi ilk manyetikteki modifikasyonu Jimi Hendrix abi yapmıştı) nedeni makinenin sardığı sarımlar çok düzenli ve sıkı olur siz el tipi bir sarım makinasıyla bile bu sıkılığı ve düzeni sağlayamassınız. gevşek ve düzensiz sarımın zararı da teller arasındaki boşluktan dolayı verim düşer ve tonda değişiklik bile olabilir. İkinci faktör Türkiyede en ince tel olarak 0.10mm2 tel bulabilirsiniz ve bu tel de manyetik sarımı için kalın bir teldir. Manyetikler özellikleri ve pereformanslarına göre 0.10 mm nin altındaki kademelerdeki tellerle sarılırlar. Bu telleri bulsanız bile makara şeklinde bulmanız mümkün değildir çünkü Türkiyede ince tel ile yapılan bobinler olmadığı için tel üreten fabrikalar bu kadar ince teli üretseler bile bu çok büyük miktarlarda olabilir bu teli de ne ben ne de manyetik saracak arkadaşlar satın alamaz. Manyetiği sesinin zayıflamasının bir nedeni de şudur, Miknatıslar hassas elemetlerdir ve darbeden etkilenebilirler (özellik ve kalitelerine göre değişir). Mıknatıs özelliği zayıflamış bir manyetiğin ses performansı da düşebilir. Bildiğim kadarıyla türkiyede henüz manyetik sarma teknolojisi henüz gelişmiş değil ama bunu yapan arkadaşlar veya fabrikalar faaliyete başladıysa onu bilemem.
 
Manyetik alacağım kafama takılan şu : bir yerde birileri şöyle yazmıştı : yüksek çıkışlı manyetik yüksek gain vermez sadece volume daha yüksek olur demiş. İyi de şimdi bir evolution manyetiğin distortiona verdiği cevapla X2n iniki birmi? İkiside aynı sertlik ve sıcaklıktamı veriyor. X2N distortio nu daha sert daha sıcak vermezmi? Bir çok yerde Evolution un tonunun soğuk olmasından şikayet etmişler peki bu manyetiğin çıkış gücünün yüksek olması gain sağlamasa bile gain gelecek kaynaktaki sesi daha güçlü vermesi anlamına geliyormu?

Yani çok sert ve sıcak solo soundu elde etmek istiyorum drive kaynaklarım, amp vs sabitken X2n mi Evolution mu bu ihtiyacımı karşılar?

Bu konudaki bilgi eksikliğimi giderecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler. :LOL:
 
Blackburn demiş ki:
Manyetik alacağım kafama takılan şu : bir yerde birileri şöyle yazmıştı : yüksek çıkışlı manyetik yüksek gain vermez sadece volume daha yüksek olur demiş. İyi de şimdi bir evolution manyetiğin distortiona verdiği cevapla X2n iniki birmi? İkiside aynı sertlik ve sıcaklıktamı veriyor. X2N distortio nu daha sert daha sıcak vermezmi? Bir çok yerde Evolution un tonunun soğuk olmasından şikayet etmişler peki bu manyetiğin çıkış gücünün yüksek olması gain sağlamasa bile gain gelecek kaynaktaki sesi daha güçlü vermesi anlamına geliyormu?

Yani çok sert ve sıcak solo soundu elde etmek istiyorum drive kaynaklarım, amp vs sabitken X2n mi Evolution mu bu ihtiyacımı karşılar?

Bu konudaki bilgi eksikliğimi giderecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler. :LOL:

Aslında sana söylenen hem yanlış hem doğru.Volume düğmesini kıstığında gain'i de azaltmış olursun.Yani bir bakıma volume ve gain orantılı.X2N ve Evolution seçimine gelince bir dönem Evolution kullandım,X2N'i ise uzun zamandır kullanıyorum.Tarzın daha deneyselse Evolution'u öneririm.Yok ben daha sert adamım cıyaklatcam gitarı dersen X2N :twisted: Yalnız Evolution gerçekten ilginç bir manyetik.Çıkış gücü X2N kadar yüksek olmadığı halde tappingler olsun, hammer-on, pull-off lar olsun daha duyarlı.Yani anlayacağın daha bir Steve Vai tarzı.X2N'in ise harmonikleri ve ritmde verdiği performans daha iyi bence.Son olarak X2N alacaksan fazla bir clean ton bekleme ama Evolution'un yüksek çıkış gücüne rağmen clean tonu hiç de fena değil.Kolay gelsin.
 
arkadaslar fender lace sensor manyetigi arastırıyordum simdi karsıma soyle bir sey cıktı:
lace sensor gold
lace sensor silver
lace sensor blue
lace sensor red

blue ile silver ın fiyatlar aynı, ancak gold bunlara gore daha ucuz. en pahalısı ise red. bu dordu arasındaki fark nedir acaba?
 
Cevabın için çok sağol @Hellhound. Ben zaten cleani paf pro neck ten alacağım için sorun yok cleanlerde. Ancak istediğim daha çok shred için en iyi cevabı verebilmesi yani sweep te olsa legato ve harmonic vs de de. Mesela Steve Vai bu manyetiği kullanıyor ama o da bir petrucci bir malmsteen kadar pena kullanmıyor legato, tapping vs daha fazla vai ve satrianide. Malmsteen ve petruccide ise deli gibi pena kullanımı görüyorum legatolar ise Vai ve Satrinani ye göre daha az. Bu anlamda aradığım pena vuruşlarını da hesaba katarsak tarzıma göre manyetik seçimini buna göremi belirlemeliyim? Yani pena dinamiklerine daha iyi cevap veren legatoya tappinge daha iyi cevap veren diye ayrılabilirmi manyetikler. Belkide saçma sapan bir soru bilemiyorum.

Aynı anda pena dinamiklerine ve legatolara çok iyi cevap veren bir manyetikmidir mesela X2N (alın size bir saşçma soru daha :LOL:)
 
Bill LAwrence L-500 kulanan varmı beyler?

Washburn N-2 de filan vardı bu manyetik ,tonları çıkışı filan ne durumdadır?
 
Blackburn, emin ol Evolution da X2N de dinamiklere çok iyi cevap veren manyetikler.Ama ağırlıklı olarak solo dersen Evolution derim.Evo'nun da ritm tonunu bana pek hitap etmezdi mesela.Ya aslında tamamen zevk meselesi ama birbirlerine pek de uzak manyetikler değiller.Sadece X2N'i kullanmayı öğrenmek biraz daha zaman alıyor.Çıkış gücünden ve sol el hareketlerine çok iyi cevap verdiği için tuşenin sağlam olması manyetiği sevmen için öenmli bir etken.İstersen ikisini de farklı zamanlarda dene.Elden çıkarması kolay manyetikler ikinci ellerine talep fazla.105-110 dolar civarı sıfır fiyatları,70-75 dolar civarı da ortalama ikinci el fiyatları.
 
Tekrar tekrar soal @Hellhound. Olmazsa dediğin gibi önce bir evo yu deneyeyim. Sonra belki birde X2N i denerim. Ama ağırlık solo olacağı için senin mesajındanda anlaşıldığı üzere evo ağır basacak gibi gözüküyor ama deniycem ikisinide.Yardımların için saollll.
 
Geri
Üst