Yardıray Strat Projesi

Tornavida tutabilenin usta, okuma yazma bilenin hoca olduğu ülkemizde bende master luthierliğimi ilan ederek başlıyorum! 🙂

Aslında bu proje geçen yıl başladı. Önce bir sx strat aldım ve baktım hoşuma gitti, biraz kurcalamaya karar verdim ve 57-62 manyetiklerle dolu, nizami bağlanmış bir pickguardı Srv müzikten aldım. Manyetikleri gitara takınca güzel bir sonuç aldık fakat bu sefer fender soundumuzla gitarın sapı pek bağdaşmadı. Bunun üzerine bir adet 97 model fender amerikan strat sapı taktık böylece fonksiyonel ve güzel sesi olan bir strat elde ettik.

Tabi herşey bu kadar huzurlu gidemez diyerek şöyle o.white ya da siyah bir gövde olsa daha nefis olur dedim ve ilan verdim. Kimseden öyle bir gövde çıkmayınca gittim dore müzik kızıltopraktan kötü emellerime alet etmek için bir tane daha sx strat aldım.
Bu yazıda sizlere dün yaptığım bu parça değişimi işlerini anlatacağım.

Öncelikle belirtmek isterim ki daha o gün aldığınız bir gitarı parçalarına ayırmak çok acaip bir duygu. Bu gitar 230 lira bile olsa insan yine de ben ne yapıyorum diye kendine soruyor. Sonra da amaaaan diyip söküyor.

İşte kurbanımız hiç kullanılmamış sx strat. Bu arada gitarın yanında kaliteli gigbag, alyan anahtarları ve gitar eğitim cd'si ile geldiğini belirtelim.

image007.webp

Ne olacağından habersiz ev yapımı strat.
image006.webp

gerekli malzemeler. Malzeme önemli. Bu konuda önerim imkan dahilinde tornavida vs gibi şeylerin iyisini almaya çalışın. Benim gibi konuya çok hakim değilseniz, bir de
aletler kötü olunca insan hayattan soğuyabiliyor.
image003.webp

image005.webp Bira mühim.


image009.webp image010.webp image011.webp image012.webp
image013.webp image015.webp image016.webp image017.webp
image018.webp image019.webp image020.webp image022.webp
image023.webp mümkün olduğunca çok resim.




image001.webp ve boş gövdeler

image004.webp image008.webp
 
Son düzenleme:
image024.webp telsiz gitar

image038.webp sap gövde bir arada

image027.webp image031.webp image032.webp standart fender pickguardı. orta manyetiği 57/62 yerine yine standart amerikan manyetiğiyle değişmiştik. (manyetiğin pole(kutup) kısımlarını ters çevirerek.) Böylece ara pozisyonlarda gürültü olmuyor.


image033.webp image034.webp image035.webp image037.webp

image036.webp
image039.webp image040.webp image041.webp kesimlere dikkat. Bu arada sx sapın üst eşik bariz daha yüksek.
image043.webpimage044.webp
image042.webpsx sapın bir perdesi eksik sanki?

image045.webp beyler lehim işi önemli. önce kablonun ucunu hafif lehimleyin sonra havya ya da lehim tabancasına biraz daha lehim alıp işi yapın. daha kolay oluyor.


image046.webp image047.webp image048.webp sx gövdeye standart fender pickguardını oturtunca şekil tam oturuyor fakat iki delik daha açmanız gerekiyor.
 
image053.webpimage052.webp size de tavsiyem söktüğünüz şeyden emin değilseniz mutlaka fotoğrafını çekin. Hayat kurtarabiliyor.

image050.webp



image057.webp image058.webp image059.webp image060.webp ufak kıpırdanmalar. yayların doğru pozisyonda olması entonasyon işinde çok önemli rol oynuyor.


image062.webp bu dört vidayı sıkabildiğiniz kadar sıkın, hunharca sıkın, acımadan sıkın. telleri taktıktan sonra da iyi sıktım mı diye kontrol edin. Bir bildiğim var ki söylüyorum.

image049.webp image050.webp image051.webp image054.webpimage055.webpimage054.webp böyle birşeyler ortaya çıkacak gibi


image061.webp teller zevkinize kalmış bir durum tabi. Ben düşük akortladığım için 11 işimi görüyor.

image049.webp image051.webp image056.webp image052.webp image053.webp
 
Ellerine saglik guzel bir deneyim olmus. isimde guzelmis Yardiray 🙂
Bir iki ses kaydi fena olmazdi.

Birde burda hazir denk gelmisken bir soru sorayim sana.
Hep merak ettigim gitarlar sonucta agac ve o vidalar takip ciktikta kalici hasarlara neden olabilirler, bu nedenle o vida deliklerine acaba metal vida yuvalari (ismini dogru mu biliyorum acaba?) konulamaz mi?
Böylece vida defalarca sökulup takilsa bile agaca birsey olmaz...
 
Bu kısımdan sonrası çok ızdıraplı olduğu için pek resim yok.
Ayar konusunda ne yaptığınızı bilmiyorsanız... Yapmayın demeyeceğim. Yapın. Gitar size hizmet etmek için orada ve sandığınızdan çok daha sağlam bir alettir.
Okuyun, araştırın, youtube izleyin. Her türlü bilgi elimizin altında.

Fakat en iyi bilgiler bu işi bilen kişilerle vakit geçirdiğinizde onların dostluğuyla sizlere gelecektir. Bu projenin başında bana destek olan, kendi gitarından daha fazla benim gitarıma kafa yoran değerli dostum Burçin Ankara'ya teşekkür ediyorum. Burada gördüğünüz kullanılan aletleri de bana öneren, kullanmayı öğreten, en önemlisi cesaretlendiren kendisidir.




"caps or it didn't happen"

image063.webp image064.webp Jimi Hendrix işi


image065.webpimage068.webp


image066.webp image067.webp harcıalem iş görür gitar.

image069.webp 2014 hatırası.

image063.webp image064.webp image065.webp image066.webp image067.webp image068.webp image069.webp
 
teşekkürler, sapı vidalarken kullanılan vidalar zaten kalın olduğu için bir problem olmuyor. Sanırım dübel gibi bişey olsa diyorsun. Valla hiç bilmiyorum ama güzel fikir bence.

ağaç ve elektronik konularında çok bir bilgim yok. Benim için vidayla deldiğinizde ağaç(gövde) unufak olup toz haline gelmiyorsa tamamdır. Bu arada iki gitarda gayet hafif. Ton açısından son halleriyle beyaz bana daha mid geldi, naturel gövde daha oturaklı gibi.


Ses kayıtlarını ilk müsait olduğum anda ekleyeceğim.
 
teşekkürler, sapı vidalarken kullanılan vidalar zaten kalın olduğu için bir problem olmuyor. Sanırım dübel gibi bişey olsa diyorsun. Valla hiç bilmiyorum ama güzel fikir bence.

ağaç ve elektronik konularında çok bir bilgim yok. Benim için vidayla deldiğinizde ağaç(gövde) unufak olup toz haline gelmiyorsa tamamdır. Bu arada iki gitarda gayet hafif. Ton açısından son halleriyle beyaz bana daha mid geldi, naturel gövde daha oturaklı gibi.
Ses kayıtlarını ilk müsait olduğum anda ekleyeceğim.

Evet sanirim isimleri dübel olmasi gerekiyordu.
Aslinda vidalar cok fazla sökulen seyler degil ama mesela strat yaylarinin vidalarini bazen tel degistirmeden bile oynamak gerekiyor.
Aslinda bir luthiere danismak gerekir bunu...
 
Bence çok sık sökülüp takılmadığı için koymuyorlar. Mesela floyd rose'un ayaklarında öyle bir dübel sistemi ya da gibsonlarda köprünün gerisindeki yerde falan var öyle birşeyler.
 
Önce bir sx strat aldım ve baktım hoşuma gitti, biraz kurcalamaya karar verdim ve 57-62 manyetiklerle dolu, nizami bağlanmış bir pickguardı Srv müzikten aldım. Manyetikleri gitara takınca güzel bir sonuç aldık fakat bu sefer fender soundumuzla gitarın sapı pek bağdaşmadı. Bunun üzerine bir adet 97 model fender amerikan strat sapı taktık böylece fonksiyonel ve güzel sesi olan bir strat elde ettik.

Fender soundu ile Sx sap nasıl bağdaşmadı burayı merak ettim. Bir de o 97 sapı pat diye nereden buldun arkadaş?
 
Valla bu konudan bayağı bir amatör luthier çıkacak gibi görunuyor gaza gelen alet takımını sırtlayıp işe başlasın hayde bre efeler 🙂 Bu arada proje ismine de bayıldım hakikaten tam cuk oturmuş YARDIRAY procesi 🙂 elinize sağlık.
 
Fender soundu ile Sx sap nasıl bağdaşmadı burayı merak ettim. Bir de o 97 sapı pat diye nereden buldun arkadaş?

Önce dolu pickguardı (57-62) natürel renkte olana takmıştım. Ses olumlu yönde çok değişti bu sefer amfiden ciddi ciddi fender sesi duyup klavyeden o cevabı alamayınca bir sap bulmak gerektiğine karar verdim. Sağolsun Burçin sayesinde o konuyu da hallettik.
Ha diğer sapla olur muydu? Olurdu çünkü onun klavyesi de güzeldi fakat ben biraz daha gerçek fender yoluna girmeyi tercih ettim.
Şu anda günlük gitar çalışırken yukardaki natürel renkte olan gitarı sx sapla kullanıyorum. Gayet memnunum.
 
@Kutay_ dur dur, iyi değilim herhalde hala jetonum düşmedi. "Amfiden Fender sesi alırken klavyeden o cevabı alamadım" derken, klavyenin çalım rahatlığı, radiusu vs. ölçüsü ve yapısına bağlı hadiselerden dolayı mı Fender hissinden uzak geldi?
 
Çok bilimsel bir yanıt veremeyeceğim ama düşüncemi aktarmaya çalışayım 🙂

ben her zaman enstürmanda sadece sesin ya da teknik özelliklerin tek başına yeterli olamayacağını savunurum. Herşey bir bütün halinde anlam kazanıyor. Yani bir steinberger gitardan da belki de fender strat sesi alınabilir fakat elinizde bir strat olduğunu hissedemediğiniz sürece o duygu tamamlanamayacağı için o gitarı çalmanız gerektiği şekilde çalamazsınız.

Bu yüzden mesela variax gibi ya da roland vg gibi işler ve gitar modellemesi mevzusuna hep şüpheyle yaklaşıyorum. Bir gitarı "o" gitar yapan şey sadece manyetikleri değil, elimizdeki hissi, amfiye takmadığımız zamanki hali ya da gözümüzün gördüğü şeklidir.

Sx'in sapı gayet kabul edilebilir bir sap fakat peş peşe çaldığınızda tuhaf bir şekilde fenderin sapı çok daha doğru geliyor çünkü belkide onu bilip referans alıyoruz.
Epiphone les paul ya da sg lerde de benzer bir durum oluyor. Görüntüde herşey çok yakın ama bir epiphone lp standard ile gibson lp standard aslında çok başka iki gitar.

Benim açımdan gitarın entonasyonu tutsun, teller düzgün durumda olsun %95 durumda yeterlidir. Zaten çok çok zor şeyler çalmadığım için her gitarda benzer bir sonuç alabiliyorum. Sanırım olay sapın ölçülerinden ya da başka bir teknik özellikten değil.

****************

Bu arada graphtech falan uğraşamam diyenlere gelsin.

Hemen bir 0.5 hb ya da 2b uçlu kalem bulun ve üst eşiğin tellerin geçtiği yuvalarını kurşun uçla boyayın. Böylece entonasyon ve akort konusunda önemli bir ilerleme yaşayacaksınız. 0 maliyetli bu işlemin faydasını yaşadıkça beni hatırlayın 😀
 
SX gitarımın üst eşiği çok yüksek neden?

Gitar işinde en zor kısımlardan birisi perde işçiliğidir. Bu işçiliği çok detaylı yapma imkanı yoksa eşiği yüksek tutmak gitarın cazır cozur olmasını önler ve kabul edilebilir bir enstürman üretilmiş olur. Maliyetler düşer, üretim ve kalite kontrol kolaylaşır. İşte Fender'in PRS'in Gibson'un sizden "biraz" para talep etmesinin önemli sebeplerinden birisi budur.

Üst eşiği değiştirip daha alçak bir eşik takarsanız ya da yuvaları derinleştirirseniz gitarınız doğru sap ayarında olsa bile cızlamaya başlayabilir. Bu tesfiye yollarının gözüktüğü anlamına gelir. Bu işlem size 150 200 tl gibi bir paraya mal olabilir. Bu gitarınızı ne kadar sevdiğinizle alakalı bir durumdur. Tercih edilebilir ya da edilmez.

Üst eşiğin biraz yüksek olması ve genel olarak hafif yüksek teller daha iyi ton sağlar. Fakat çalmak biraz daha zorlaşır. Yani gitarda parayı birazda bu dengenin daha optimal kurulmasına veriyoruz. Daha iyi bir enstürmanda bu denge klavyeye daha yakın kurulabilir.

Telleri klavyeye ölümüne sıfırlamak???

Tapping yapacaksanız en doğru harekettir.
Bu işlem genelde gitarınızla uğraşmak istemeyen bir ustanın size hediyesi olur. Kolayca yapılır. Gitar cızlar ya da cızlamaz fakat tonu kaybeder. Önemli olan en alçak tel pozisyonu değil, gitar için en doğru dengeyi (radiusla uyumlu vs) sağlamaktır.

Telleri alt eşikten yükseltmek?

Slide kullanacaksanız etkilidir ve gitarınız daha güzel tınlar.
http://www.garaj.org/makale/35/slide-gitar-teknikleri-1

Akort tutmuyor!!

Tel boyunuz doğru mu?
Akort kulaklarınızın vidaları vs yeterince sıkı mı?
Sap gövde bağlantı vidaları yeterince sıkı mı?
Yay ayarlarınız doğru mu? Çok daralıyorsanız bir iki yay daha takın ve yayları dörde, beşe tamamlayın. Sabit köprü gibi takılırsınız.

Ayar bilmiyorum, bilmek istemiyorum. Gitarımın ayarları bozulmasın?
O zaman bir iki nokta önemli gitarınızı aşağı yukarı yakın sıcaklıklarda muhafaza edin.
Ben duvara asmak ve case te tutma işlerine pek sıcak bakmıyorum. Yerde duran standlar bence iyidir.
Eğer dışarı soğuğa çıkıp bir yerlere gidiyorsanız. Gitarı gittiğiniz yerde bir 15 20 dakika gigbaginden çıkartmayın.
Paslı tel bırakmayın. Çaldıktan sonra telleri temizleyin.




Gitara acımayın. Deneyin. Saçma gelse bile deneyin. Çok acayip bir durum olmadıktan sonra fender tipi bir gitara kolay kolay hasar veremezsiniz. Fender dizaynı itibariyle size deneme, yanılma ve bozduğunuzu kolayca düzeltme imkanını sunar.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst