Cort X-TH Evrimi
Gitarı Mart 2008'de sitedeki neredeyse 0 ayarında, çok çok cüzi rakama satın aldım.
Rezonansı, akustik tonu cidden çok iyi çıktı. Bu sebepten bazıları görsel, bazıları keyfi, bazıları işlevsel pek çok değişiklik yaptım gitarda. Genel olarak evrimin son hali şöyle;
Görsel değişiklik, plastik olan tüm kapakların gomalak kaplı maun olarak değiştirilmesi, truss rod kapağıda dahil.
Bu değişiklik görsel, ama akustik tonda farklı bir hava kattı gibi sanki, bilmiyorum belkide bana öyle geliyordur.
Keyfi değişiklikler, EMG 85 olan sap manyetiğini EMG 60 ile değiştirmem, askı pinlerini ernie ball strap locks ile değiştirmem. Kişisel tercihler. Memnunum.
Diğer tüm değişiklikler ise işlevsel olan değişimler. Fretler, scalloped, köprü, tremsetter... Birde switch değişimi var, alpha 3 way switch. Bu mecburi bir değişim oldu, diğeri artık miadını doldurmuştu. Ama iyi ki değiştirmişim, çok memnunum.
Fretleri en sevdiğim model olan Dunlop 6105 ile değiştirdim. Bu da keyfi bir tercih aslında, ben kullanımını çok seviyorum, fazlasıyla memnunum.
Son dört perdeyede JEM lerde olan ölçüde scalloped yaptı Feridun usta sağ olsun. Scalloped olayını ilk başlarda gereksiz buluyordum. Ama ne zaman ki JEM denedim, çok sevdim. Dip perdeler sık sık kullandığım yerlerdir. Bu sebepten ciddi manada işimi kolaylaştırdı bu modifikasyon.
Geleyim belkide gitarın en can alıcı modifikasyonuna. Graphtech LB63 köprü ve Hipshot Tremsetter. Gitara level atlattı bu ikili.
Bu köprüyü almadan önce arkadaşlarım çok tepki gösterdi, 'oğlum bu paraya orjinal F.R. alınır ne yapıyorsun sen' gibilerinden. Evet doğru, alınır. Ama iyi ki almamışım.
Pirinç block gerçekten fark yaratıyor. Ama manyetiklerim aktif EMG olduğundan, bu farkı amfiden aman aman alamıyorum tabi ki. Akustik tonunda bile fark var. Hele birde tremsetter ile birleşince ciddi fark oluyor. Gitar öyle güzel tınlıyor ki, no name Çin malı akustik gitarlar kullanacağına bunu çal evde, o derece.
Metalurjik test yapacak imkanım ve bilgim yok, ama bu bakımdanda kaliteli bir köprü olduğunu düşünüyorum. Dolu dolu, ağırlığından belli ediyor zaten kendini.
En sevdiğim özelliği, tremolo kolunun strat tipi ya da kimi tremololarda olduğu gibi somunlu olmaması. Tak-Çıkart mantığında olsun, ama gitarı hareket ettirdiğimde o hareket etmesin istiyordum. Giriş yerinde küçük bir vida var, onunla sıkılığını ayarlıyorsunuz kolun, gitar hareket etse de kol sabit kalıyor. kullanmak istediğinizde ise rahatça çeviriyorsunuz. Tam istediğim gibi.
Tremsetter kullanma amacım, bendlerde köprüyü maksimum stabil halde tutmaktı. Bunu gayet iyi yapıyor. Beraberinde tona kattığı renk ve sustainde memnun ediyor beni.
Çok uğraştım, epey vakit ve nakit harcadım. Ama neticesinde deyim yerinde ise custom bir gitar sahibiyim diyebilirim. Ton olarak kısıtlı bir gitar, daldan dala gezinebileceğiz bir gitar değil. Tek bir iş yapıyor ama onuda harika yapıyor. Çok iddialı gelecek belki ama, en kral Jackson, ESP gelse kafamı çevirip bakmam.
Köprü montajı ve tremsetter ayarı için Erdem Koca'ya bırakmıştım gitarı, almaya gittiğimde bana söylediği, ''Asla tarzım olmayan bir gitar, ama o kadar iyi uyum oldu ki, oturdum yarım saat çaldım'' oldu.
Yani özetle söyleyeceğim şu, headstock yazısına fazla takılmayın, alın çalın, ne istediğinizi biliyorsanız üzerinde oynayın, size ait olanı bulun.
Saygılar sevgiler.