İkinci durum, forumun başında da bir iki aklı başında üyenin mesajları dikkatimi çekti. Şimdi gün itibarı ile orijinal, açılmamış kutusunda veya kutusuyla çok güzel muhafaza edilmiş bir plak, kaset, konsol oyunu ve hatta teneke 1960ların oyuncakları falan gibi ürünler belki biliyorsunuzdur yüzbinlerce dolara satılıyor veya alıcı buluyor. Hakeza darphanede yanlış basılmış 50 TL gibi banknotlar 75.000 tl ve üzerine alıcı buluyor. Müzik/spor/otomotiv/elektronik/yazılım... Vb. endüstrisinde firmanın kendisi 1980lerde 100 dolara sattığı bir ürünü sırf o dönem çok tuttu diye çıkıp 2020 de 1000 dolara retro diye satmaya çalışıyor veya veya ürünün üretimi ile ilgili maliyet düşüren bir reform öncesi çıkan son ürünlerin fiyatları inanılmaz yükseliyor. Bunlar endüstrinin vazgeçilmesi olan olgular. 1990 öncesi üretilen otomotiv ürünlerinde planlı eskitme kavramı yoktu. Ve ürünler tamamen mekanikti. Doğal olarak araçlarda fazla yakıt tüketimi olsa bile metal ve mekanik aksamların restore edilmesi kolaydı. Bugün evinizde oturduğunuz koltukların tamamı 1960 larda evlerde bulunan oturma gruplarının iskeleti kadar değerli değil. İnsan nüfusu artınca doğal olarak ürün kalitesi de düşüyor gün geçtikçe. Doğal olarak eski üretim bir müzik aletini insanlar yüksek fiyatlara koyabilir sitelere.
Diğer yandan, serbest piyasa denilen bir durum var. Şu an Türkiye'de otomobil üreticilerinin kampanyalı araç teslim fiyatından daha yüksek fiyata garantisi başlamış 1000 km yol yapmış araçları satıyorlar. Enstrüman satan büyük şirketler, yurt dışından değerli ürünleri getirmeyi bıraktı. Bugün misal, yamaha cvp serisi dijital piyanolar distrübütörler tarafından bile getirilmiyor. Aynı fiyata kat be kat kalitesiz piyanolar satılıyor. Ülkenin ekonomik durumu belli, yavaş yavaş 2. El ürünlerin tavan yaptığı, sıcak paranın dönmediği, takas ve trampalarla işleri halledildiği bir piyasaya doğru dönüyoruz. Ekonomik olarak ilkelleşiyoruz.
Doğal olarak, gerek sahibinden de gerek ise diğer satış sitelerinde yani internet ortamında ürünlerini satmak isteyen ve bunun için fahiş fiyatlar yazan insanları kimsenin yargılama hakkı yok. Evet 1000 liralık bir gitarı 5000 e satan adam var ise bunu 5000e alan adam olduğu sürece kimsenin bir şey demeye hakkı yok. Satan adamın belki başka acil bir ihtiyacı var, belki kredi kartı borcunu ödeyecek, belki malı kıymetli. Belki hiç zarar etmek istemiyor.belki de yeni alacağı gitar son dönemde 5.000 den 10.000 e çıktı. Yani mutavva gibi insanların yaşam koşullarına mı karışacağız. Belki de kazıklamak istiyor. O da olabilir yani. Kimse ahlak bekçisi değil. Bugün bu adam 10.000 liralık gitarı tam açıklamayla 1000 liraya satsa, herkes koş koş kelepir ürün çıktı diye uçarak alır. Kimse kardeşim bunun piyasası 10.000 sabredersen birkaç aya alan çıkar diye uyarmaz. Ürün pahalıya satılmaya yüz tutsun herkesin konu ile ilgili bir fikri olur. Eleştirir.
Forum olarak düzenli fiyat takibi yapan veya almayı düşünen kişinin buraya "böyle bir ürün var sizce pahalı mı?" Diye sorması başka bir durum; "beyler, adam kazıklayan alarmı, sakın almayın" demek başka bir durum.
Herşey bir yana, kimsenin piyasa fiyatını düşük tutmak gibi bir gönüllülük mecburiyeti olamaz. Sonuçta bu mecralarda birden fazla aynı üründen satılabiliyor. Alıcı gayet kontrol edebilir, karşılaştırıp en uygununu alabilir hatta ve hatta gidip görüp deneyebilir de. Forum başlarında "arkadaşlar böyle ilan gördüğünüzde gidip, hakaret etmemek kaydıyla mesaj atın" gibi saçma sapan bir yazı gördüm. O zaman tavsiyem, gidip 2. el müzik aleti alım satımı ile ilgili bir meslek kuruluşu kurun veya meclise teklif gönderin taban ve tavan fiyatları belirlesin. Veya yapmanız gerekeni yapın hiç bunlarla uğraşmayın "ALMAYIN" . Bu kadar basit...