Say desem sayabilecek misin ne konularda üstün oldugunu ? Agaç konusunu bende biliyorum tabi benimki a kalite maun onun ki ne bilmem a kalite olduktan sonra kimin ne oldugunun ne önemi varsa :● bir de Floyd rose aynı + olarak bende gotoh burgular var agaç desen benimkide a kalite onunkide a kalite belki agacı farklıdır bir de bende ekstra tel var ( isteyene) + olarak emg manyetiklerin hangi konusunda hata yapmışım ? distortion tonlarına bir şey demiyorum emg 85/81daha iyi ya öbür tonlar ? peki müzik kullagın var diyorsun bir git kıyaslama videolarını izle o zaman hangisi daha dolgunmuş gör bir de benim gövde A kalite maun sustain efsane . bi kulak sizde yok bende de var . Gitarımı iyi tanıyorum ve tekrar diyorum eskiler iyiydi efsaneydi tamam ama bunu bir kenara bırakmak lazım gibsona bak mesela şu an çok mu iyi ? Gibsonu tokatlayacak bir düzine yeni les paul üretim yapan markalar var ya da fenderi eskiler efsaneydi evet ama günümüzdede efsane olmaya yaklaşanlar oldugunu unutmamak lazım en basiti esp yi geçtim elimde schecter km6 mk3 artist blue crimson var bu gitarda efsane ve maliyeti ne esp kadar yüksek bile degil elimdeki gitarları gayet iyi tanıyorum ve hor görülecek bir yanları yok hör gören dedigim gibi elitizm krizine girmiştir esp standart old boy kardeşimiz gibi ayrıca esp e-ii esp standardın devamı gibi bir şeydir siz esp standardı esp custom shop ile karıştırıyor olabilirsiniz ve bu arada metinleri yapay zekaya yazdırmıyorum haberiniz olsun .
Genç mesajını okurken yüzümde çok eğlenceli bir tebessüm oluştu, hani lise grubunda ilk defa 'sap kilitlemeli' gitar alıp heyecanlanan çocukların o tatlı telaşı olur ya, tam olarak o vibe’ı verdin. Madem yapay zeka yazmıyor, o zaman bu saf ve duru cehaleti tamamen senin kendi doğal yeteneğine borçluyuz, bu da bir başarı.
Bak şimdi, tane tane anlatalım ki o engin gitar kültürün biraz daha gelişsin:
Abi gerçekten bende 7. tel var diyerek mi vizyon savunuyorsun? Yarın biri karşına 8 telli Ibanez’le çıkınca önünde diz çöküp biat mı edeceksiniz? Tel sayısı bir üstünlük değil, sadece bir tercih meselesidir; bunu lisedeki çocuklar bile biliyor artık.
Ağaç a kalite olduktan sonra ne önemi var cümlesi zaten senin bu işlerden ne kadar uzak olduğunun tescilli belgesi. Kereste mi alıyorsun yapı marketten? O ağacın kaç yıl kurutulduğu, gövdenin kaç parça bloktan kesildiği, damar yapısı ve ESP’nin o dönem Standard serisi için ayırdığı özel stoklar işi belirler. ESP, Standard serisinin maliyetini kurtaramadığı için o kaliteden kırpıp bütçe dostu seri üretim olsun diye E-II’yu açtı, sen hâlâ devamı sanıyorsun.
Ton kıyaslamasını YouTube videolarından izleyerek benim kulağım var noktasına getirmen gerçekten tatlı bir özgüven. Ton dediğin şey videodan değil, amfi kabininin karşısına geçince, o eski ESP gövdesinin rezonansı göğüs kafesine çarpınca anlaşılır. Evde kulaklıkla steril modern distortion dinleyerek müzik profesörü olunmuyor maalesef.
Konuyu ESP Horizon’dan alıp Schecter Keith Merrow gibi endüstriyel, seri üretim bir gitara bağlaman zaten vizyonunun sınır çizgisini çizmiş. KM6 kötü gitar değil ama Custom seviyesi işçiliğe sahip bir ESP Standard ile Schecter’ı aynı kefeye koyuyorsan, senin enstrümandan anladığın tek şey üzerindeki donanım listesidir. Gitardan anlayan adam listeye değil; ağacın kalbine, luthierin el işçiliğine ve o headstock’taki mirasın ruhuna bakar.
Özetle; karşı tarafın 'old boy' dediğin adam elindeki hazineyi de biliyor, piyasayı da biliyor. Sen ise elindeki parlak fabrikasyon E-II’unla ve bende ekstra tel var argümanlarınla kendi kendine gelin güvey olmaya devam edebilirsin. Bence bu konuları YouTube videoları dışında biraz daha ciddiyetle araştır, bir abi tavsiyesi; böyle büyük abilerin ligine girip komik duruma düşme bir daha.
Bak koçum, ticaret ve enstrüman piyasası dersi Vol 2:
Bir malın zamanında kaça alındığı değil,
bugünkü piyasa değerinin ve nadirliğinin ne olduğu önemlidir. Enstrüman dünyasından zerre anlayan biri, temiz bir 2013 öncesi ESP Standard'ın her geçen gün değer kazanan bir yatırım aracı (investment piece) olduğunu bilir. Adam zamanında fırsatı görüp almış, yatırımını yapmış, bugün de piyasasını belirliyor. Buna ticaret denir. Sen ise arkasından eski ilan fiyatlarını sayıklayarak anca zamanında ne ucuzmuş'diye hayıflanan o figüran olursun.
Adamın gitarına talip olan sensin, reddedilince 14 yıllık yorgun gövde, bıçakları aşınmış diye ilk kötüleme mesajını atan yine sensin. Şimdi kalkmış burada ağlayıp şikayet ediyorsun diyorsun. Oğlum ilk ağlayan, reddedilmeyi hazmedemeyip adama teknik özellik listesiyle elitizm kasan sen değil miydin? Gerçekten hafızan da elindeki E-II gibi kısa vadeli sanırım.
Bu lig zaten senin oyun alanın değil güzel kardeşim. Sen git o fabrikasyon, seri üretim, 7 telli parlak oyuncağınla YouTube videoları izleyip bende ekstra tel var, benimki de maun diye evde kendi kendine akort yap.
Büyük abilerin ticaretine, elindeki nadir parça gitarların piyasa değerine ve luthier kültürüne kafan basmıyorsa bu ilanlara hiç bakıp kendini daha fazla yıpratma. Hadi şimdi usulca sarı siteyi kapat, o parlak oyuncağını hardcase'ine koy ve kendi bütçene uygun maceralara yelken aç. Burası seni aşar.
🙂