Burank demiş ki:ben ares75'e katılmıyorum açıkçası... 150 watt'lık bir amfi sahne içinde yeri göğü bass yapacaktır, sahne içindeki davulun da akustik olarak alındığını düşünecek olursak prova amfisi dediğimiz şeyle sahne amfisi dediğimiz şeyin bir farkı yoktur. bence... tabi sahneden kastımız saklıkent, bostancı gösteri merkezi ya da stadyum falan gibi birşey değilse... bar sahneleri için konuşuyorum...
ayrıca az önce yağladığım fender rumble sanırım 100 watt için olan, 60 watt olan konusunda bir bilgim yok yanlış yönlendirmiş olmayım... ama gözüm kapalı fender alırım yine behringer alacağıma...
ben sahnede (bar sahnesi) yamaha bbt500h model 4ohm empedansta 500watt çıkış veren bir kafa kullanıyorum. 250 watt lık çıkış gücü olan 4x10 inch kabin ve 2400watt çıkış gücü olan 25inch lik bir sub bas kain kullanıyorum. Empedans arttırmamak için kabinlerim paralel bağlı. Kazanç seviyesi 10 birinde 4, master ve output seviyeleri ise sonda kullanıyorum. Crossover filter ile de yüklenmeyi 4x10 kabine gelen sesin yarısı sub a gidecek şekilde ayarlıyorum. Bu durumda sahne içinde yaklaşık 300 watt kadar çıkış alıyorum. Hatta önde de behringer B3000 model bir monitör kullanıyorum (genel de kick ve snare için)
Sahne içindeki ses her zaman duyulur evet. DI box ile veya Marshall B25 combo yu yakınına koyarak da kendini duyarsın sahnede. Ama bana göre kimi zaman içeride aldığın sound, PA lere giden kadar önemlidir. Herşeyden önce insanın kendisi müziğine doyucak ki sergileyebilsin. Ve inan bana sahne de yer gök bas değil. Bu tamamen diğer eşlikçi setuplarına bağlı olarak da değişir.
Bir de unutulmaması gereken bir şey vardır. Bas frekanslardaki sesler için watt artışı ile desibel artışı, tiz frekanslara oranla daha düşüktür. 60watt lık bir gitar amplisinin duyulur gürültüsünü 60 watt bir bass amplisinden alamazsınız. Bas enstrumanlarda watt ölçütü her katlandığında desibel ancak 3 artış gösterir. (yani 150w-300w arası 3 db fark yaratırken, 300-450w arası 1.5 watt fark yaratır) Tiz frekanslarda bu daha fazladır. Yani uzatmadan demek istediğim bas amplilerinde 250w, 500w gibi çıkışlar öyle hayvani güçler değildir ses çıkışı açısından ama sesin kalitesini, hacmini çok fazla etkilerler. Ares75 de aşka yönlerden açıklamış, ben de katılıyorum dediklerine ve bar sahnelerinde mümkün oldukça 100-150 watt tan büyük ampliler kullanın derim. Sevgi&Saygı