Selamlar arkadaşlar, anemi sayfaları kadar çalarsaatin de sayfalarını sürekli okuyan, hatta görkem’le de sayfalarımızı tokuşturup sahanda yumurta yapmaya çalışan biri olarak ben de şu izmir barlarındaki ‘rock’ müzik tartışmasına elimden geldiğince birşeyler yazmak istedim..
Öncelikle şunu belirteyim ki rock müziğin tanımının kafada iyi oturması gerekir. En kısa ve sade anlamıyla Rock 1950’lerden itibaren popüler olmuş ve bünyesinde sayısız yeni müzik türünü barındırmış bir sentezdir. Eveline inerseniz amerikanın pamuk tarlarında Büyük Depresyondan yara almış zencilerin bizim değişimizle ‘türkü’ ya da ‘ağıt’ çığırmalarıyla vücuda gelmiş müzik de Rock müziğin ana bileşenlerindendir. (blues ve pentatonic her tür – örn. Jimi Hendrix) Bundan sonrası biraz daha malum. Heavy Metal, Trash, HardCore, Nu Metal vs. Alıp başını gider. Ne yazık ki ülkemizin ticari, sosyal ve ekonomik (ama kesinlikle sanatsal değil) gelişiminin aksaklıklarından dolayı türk müziği (50’lerden sonrası için konuşuyorum) popüler olan Rock müzik de istenilen standartlara ulaşamamıştır. Bir ülkenin bir Müzik türüne uyumu da öncelikle o türü kendi Folk müziğiyle en iyi biçimde sentezlemesiyle olur. Bu da zaman ister. Bu zaman içinde yeni oluşumu eleştiren çok sayıda oluşum da ortaya çıkar ve muzik türü oturmadan bölünür. (bkz. Alman teknosu vs Acid 1980 ler)
Ben şu an bu hakkında bir derleme yapıp buraya 4-5 sayfalık bir makale yazmayı çok isterdim. Şu an bunu yapacak durumda değilim ama parantez açayım ihtiyaç duyan olursa ö.m. den konuşabilirim başka bir zaman.
Şimdi konumuza dönmek gerekirse. Kısa cümlerel devam edeceğim satır aralarını kafanızda siz yazın.
Anemi barlarda çalmaya başladığı zaman, rastlantı ve Jack Danniels grupları popülerdi. (Görkem bilir J) Rastlantının repertuarından örnek vermek gerekirse final countdown’lar, when the Smoke is going down’lar vs. Vardı ve bizde severek dinliyorduk. Keza JD da da (ki ben anılın sesine cok yakıştırırım) Seattle tarzı şarkılari peral Jam ten albumunden şarılar, Alice in Chains’ler vs. vardı. Anemi Beri Blues’da (o zaman Blues takısı mevcuttu) çalmaya başldığında 3 bçlü yaptığı bar repertuarının neredeyse iki bölümünü türkçe parçalara ayırdı. O zamanlar taktir edersiniz ki Türkçe parça bulmakta çok da zorlanıyordu. Kesmeşeker’ler, Bülent Ortaçgiller vs. çaldı bir dönem, daha sonrasında da Vega’lar Manga’lar Kurban, Duman gibi Türk rock’ın gelişimine faydada bulunan grupların şarkılarını çaldı.
Evet denilen doğrudur. İzmir de bar müziğinin değişmesine Anemi yeter ve gerek miktarda katkıda bulundu.
Şimdi bir alıntıyla devam etmek istiyorum
TeRLiK demiş ki:
benim de merak ettiğim acaba bu "rock dışı" şarkılar çalan gruplar cidden rock çalıyor olsaydı kitle değişecek miydi yoksa yine "imena" diye bi grup çıkıp pop-arabesk-türkü çalıp dengeyi bozup malı götürecek miydi?
yazımın ikinci paragrafında belirttiğim gibi popüler müzikle Rock’ı, bir ülkenin Folk’uyla Türküsüyle Rock’ı ayrı tutmak bilinçsiz ve gelişimi köstekleyen bir tutum olur.
diğer bir alıntı:
TeRLiK demiş ki:
bara gidip zalim dinleyip yemin edicez, doymıcaz doyamıcaz. sonra da eve gelicez, Rammstein'ın albümüne "öhh" dicez, korn dinleyip iç çekicez "niye bizde böyle gruplar yok" diye
Bu ikinci alıntı ise tamamiyle benim aklımın almadığı bir tutumu ortaya koyuyor. Biz müzisyenler, kendimizdn birşeyler katmak adına düzenlemeler cover’lar yapıyoruz. Bu özgün olmak, aynı olmamak adına yapılan bir hareket. Korn çalmak çok da sorun değil. Ama neden işte neden? Neden, niyet, amaç çok önemli. Bir ülkenin ruhunu, folk’unu, yaşanmışlığını da yaptığın müziğin içine lmak varken neden bunu yapan başka bir gruba kafayı takayım. Ki dediğim gibi bu karşıt bir tutum değildir. Dedim ya Korn da çaldık hatta ben de evde cok zevk ala ala Korn dinlerim ama yönelim sadece bu olmamalı.
Bakın arkadaşlar. Çalarsaat’in elemanlarını cok eskilerden beri tanırız. Hatta özgür Trep’de çalarken ağzım açık dinlerdim. Hala da çok severek dinlediğim sayılı müzisyenlerden oluşur Çalarsaat. Eminin müzik bilgileri şu foruma yazan çoğu kişiden çok daha fazladır. Anemi için fazla birşey söylemek istemiyorum keza kendimi övmek gibi bir niyetim de yok ama yaptığımız işin fazlasıyla bilincinde olan gruplar olduğumuzu iyi bilin.
Bunun dışında söylüyecek bir şeyim daha var. Anemi grubu sadece ooze’da çalmaktadırç Bu da aksi fikirleri savunan arkadaşlara alternatif imkanlar sunar. Örneğin ben I.P. si dinlemekten de zevk alıyorum. I.P. tarz olarak gayet iyi bir alternatif sayılabilir.
Son olarak da yazdığımız forumun adı TurkRock arkadaşlar.
Sevgiler saygılar.