Potanslarin hepsi eger modifiye no-load tipinden degilse (fender'in tabiri ile delta tone, diger bir tabirle no-bleed) o zaman kontrol maksimum konumda bile olsa az biraz topraga sinyal kacirirlar. Bu su demektir, direk jack'e baglamak ile volumu (hatta ton bagli bile olmasin) 10'da tutmak arasinda bir fark vardir. Farki duyan duyar, benim duyduklarim gitardan cikan tonun daha bir cartlaklastigi daha bir cazgirlastigi yonunde. Eger istediginiz oysa bir cok gitarci gibi bu hadiseyi yapabilirsiniz.
Ayni sonucun biraz daha zor duyulani volume pontasi bagli iken ton potansi icin de gecerli, yani ton potansi yine az biraz sinyali maks durumda dahi topraga yollar. Eger siz bu potansi iptal ederseniz (veya no-load = delta tone potans kullanirsaniz) ton biraz daha cartlak cikacak.
Ben sahsen bunu sevmiyorum zira o kadar cartlaklik hosuma gitmiyor. Daha ziyade "normal" seyleri seviyorum. Bu arada unutmayin manyetiklerin nerdeyse hepsi normal potanslar icin falan yapilmistir, ve ondan dolayi benim kanimca zaten istenilen (yani gitari ve manyetikleri yapan kimse onun istedigi) bu potanslar bagli haldeyken ki ton. Ama degisiklik kotu demek degil, seviyorsaniz takilin.
Illa yukarda anlattiklarimi yapmak icin bir potu iptal edecegim diye de bir sey yok. Eger eliniz biraz is goren cinsten ise (ama dikkat bunu eger tam olarak ne yaptiginizi bilmiyorsaniz denemeyin zira potansinizi bozabilirsiniz cok buyuk bir ihtimalle) asagida size nasil no-load pot yapilir kisaca anlatayim.
Bir adet normal potans alinir. Arkasindaki metal bolme acilir (bunun icin genelde 3 adet ufak centigin oradaki metal ayaklari kaldirmaniz lazim). Dikkatlice tam milin altindaki yere konstantre olunur. Orada ince ve siyah bir grafit serit goruyor olmaniz lazim (en azindan dimarziolarda ctslerde gibson potlarinda falan oyle). O seritin saat yonunde yukardan bakarken en ucunu (10'a denk gelir) iptal etmemiz gerekiyor ki kontrol 10da iken hic bir sinyali topraga kacirmasin diye etkisiz hale getirmeniz lazim. Bu iki sekilde olabilir, ya kiz arkadasinizin esinizin tirnak cilasini kullanip oranin ustune cok dikkatli sekilde sureceksiniz (yani cok ufacik bir alana seritin en ucuna), ya da cok dikkatli sekilde bir caki ile orayi kaziyacaksiniz. Bunlari yaparsaniz grafit artik iletken olmayacak ve 10da iken potans hic mi hic bagli olmayacak. Bu sekilde 10da iken sanki direk jacka baglamis gibi olursunuz.
Bu cins potanslarin en iyi ise yaradiklari (kanimca) yer mixing (=karistirma) icindir. Sap ve kopru manyetiklerini karistirabilirsiniz. Mesela diyelim 10da iken sadece kopru aktif olur. Sonra 0'da iken kopru ve sap ayni miktarda aktif olur. Aralar artik Brent Mason denen adamin bol bol kullandigi tele tonlari icin mesela ideal. Ama yapmak isteyenlere ufacik bir uyari, mixing icin eger even taper (=duz yani logaritmik olmayan sinyal dususu) isterseniz bu potansin (no-load olmadan once) linear olmasi lazim. Audio potanslar ile o kadar guzel sonuclar alinmiyor, denedim tecrubeden sabit!
Bu potanslar amerikada ayri da satilmakta. Ama 5 dolarlik potans icin 15 dolar aliyorlar yukardaki islem icin ve bence bu gaddarca bir sey.
Iste neyse hadise budur, merak edenlere duyurulur.
B