Listelediğin gitarların hiçbiri vereceğin paranın karşılığını alabileceğin, seni A noktasından B noktasına ilerletecek, gitar çalma iştahını koruyacak ya da arttırabilecek, müzik yapmaya teşvik edecek, teknik olarak çalışmalarını konforuyla destekleyecek, o an hissettiğin bir duyguyu anında yansıtmana olanak sağlayabilecek gitarlar değil.
Ama hangi açıdan yaklaştığın önemli.
- Ben bi gitar alıyım tipi güzel olsun ses çıkarsın yeter ( Gayet mümkün. Tamamen tercih meselesi ) diyorsan olur.
- Gitar alayım öyle üst düzey olmasına gerek yok ama zırt pırt sağında solunda arıza çıkmasın, akort sorunu, cızırtı sorunu, bir türlü ideal düzeye getirilemeyen tel, sap, entonasyon derdiyle uğraşmayayım. 3 ayda fret değiştirmek zorunda kalmayayım vb gibi bir planlama varsa bu gitarlar bir süre sonra odanda kenarda tozlanır.
- Çok ucuz yollu bir şey alayım şimdilik, temel müzik eğitiminden başlayıp armoni öğreneyim, (olur ) tekniğimi geliştireyim ( Çok zor çünkü düşük aerodinami teknik gelişimi çok çok yavaşlatır )
Para senin karar senin üstadım.
Bide bu soruyu ömrünü gitara vermiş, gitarla müziğe vermiş insanlara sorarsan bu gitarların her biri çöp der. Çöpler çünkü.
Ama hedefler ve başlangıç noktanın ne olduğu cevabı değiştirir.
Çoğu zaman da insanlar uğraşmak açıklamakla uğraşmak istemediklerinde '' Yaa takma kafana al bitane ucuz yollu geç. Hepsi aynı der. '' ben çok yapıyorum buu beni yoran insanlara. Yapanı da çok görüyorum.
Gitar ve kalite ilişkisi son derece matematiksel bir kesinlik içerir.
Tercih ve sebepleri tamamen özneldir.