Trolluyormusunuz trollemiyormusunuz bilmiyorum, lakin arkadaslar su aciklamayi yaparak son noktayi koymak istiyorum.
Elektrogitar ozelinde konusacak olursak,
Ton olarak tanimladigimiz, enstrumanin ses rengi bir cok faktorden etkilenmektedir.
Bir elektrogitarin tonunu olusturan bilesenler sirasiyla;
-Tel
-Manyetik
-Sap ve govdede kullanilan materyal (fretlerin boyutu ve uretimde kullanilan malzeme)
-Alt ve Ust esikler, floydrose sistemi var ise sustain bloguda buna dahil
-Headstock denilen sap kafasi, burgularin bulundugu yer
-Elektrogitarin elektrik aksami
-Sinyallerin aktariminda kullanilan araci ekipmanlar (kablo, ve tum konnektorler)
- Efekt pedallari ve Amfi
-Kabin.
Bakiniz, en azindan bu yazimi okuyan bir kisi bile ictenlikle, samimiyetime inanarak bu yaziyi okursa, ona olan sorumlulugumun farkinda olarak bu son mesajimi yazmak zorunda hissediyorum;
Elektrogitarin tonunu etkileyen ilk unsur teldir! 2. Asamada manyetik gelir!
Lakin!
Sesin varolabilmesi icin gereken titresimlerin odaklanmasi ve en verimli sekilde kullanilabilmesi icin enstrumanin temel yapi malzemesi olan govde ve sapin ihtiyaclari karsilayan verimli bir malzemeden yapilmasi ELZEMDİR!
hic birimiz kapitalizmden daha akilli degiliz arkadaslar, yani ton uzerinde eger gitarin govdesinin ve sapinin bir etkisi yoksa veyahut goz ardi edilebilecek duzeyde olsa dahi hic bir firma kavak agacindan baska gitar yapmazdi!!!
Herseyi gecin, ayni standartlarda uretilmis iki elektrogitarin bile birebir ayni ton icerisinde olabilmesi o kadar zor ki!
Sevgili dostlar, fizik kurallarini bir yana birakin ki hepsinin matematiksel bir aciklamasi zaten var, piyasada bu kadar fazla agac cesidi ile uretilen gitar varken, agacin tona etkisi cok degildir demek "fizik ve matematigi gec" insan kulagina saygisizliktir.
Lutfen, kanitlanmis diye iddia ettiginiz her calismanin, ne amacla, hangi yollarla, neyi aciklamaya calistigini ve ne ile kiyaslandigini tam olarak anlamadan, pesin hukumlu davranmayiniz. Hele ki ceviri hatasindan dolayi elde olan "gürlük" belirten tablolarla "aa agac fark etmiyormus bak adam mikrofonun ismini modelini cismini bilmiyor ama kanitlanmis hemde sesi audacity ile kaydetmis" diyerek ortalara dusmeyiniz.
Yukarida belirttigim gibi, 10 ayri gitarsan "neredeyse ayni ton" diyen insanin kulagiyla benim kulagim bir degil.
Bu yuzden demem o dur ki; her ne kadar tonun ilk asamasi kullanilan tel olsa bile sustain, frekans araligi vb bir cok degiskeni bizzat etkileyen temel materyal olan govdenin hangi malzemeden uretildigi, ve tona etkisi tartisilamaz.
Olur da bu yazimi okuyup bilgilenmek isteyen bir insan evladi varsa bana ozelden mesaj atsin. Cok guzel aciklayan guzel insanlarin el emegi goz nuru emeklerini paylasacagimdan emin olabilirsiniz.
Lakin bu soylediklerim uzerine daha fazla konusmayacagim.
Muzikle kalin.