Kayıt için bilgisayar önerileri

Mix mastering öğrenmek istiyorum. Öncelikle nasıl düzgün öğrenebilirim onun için tavsiye alabilirim. Bir de mix mastering ve kayıt için onerebileceginiz bilgisayar varsa öneribilirseniz çok iyi olur
 
Bu işlerin şahı Apple Mac sistemlerdir. Elzem midir? Değildir. Her sistemde yapılabilir. Ama Mac sistemde zevk alırsın. Ram 16 ve üstü olacak şekilde herhangi bir silikon işlemcili Mac işini görür. Sıfır alacaksan şuan sanırım en ucuz Mac mini olması lazım. 30k civarlarında. İlle sıfır alıcam demiyorsan güveneceğin bir satıcıdan garantisi devam eden bir Mac mini çözebilirsin daha uyguna.

Veya veya daha da uyguna windows bir sistem toplayadabilirsin. Oyun da oynarım ben canım sıkıldıkça dersen windows tabii ki. Mac o konuda hala çok çok zayıf.

Seçimini iyi yapmalısın. Bilgisayar sistemindense kullanacağın dijital yazılımlar, pluginler, referans monitörler, ses kartlarının etkisi daha fazla.
 
Mastering bir mühendislik alanıdır. Ses mühendisliği okuyarak düzgün öğrenebilirsiniz / başlayabilirsiniz.
Mix için ise bir analog mixer edinip, dinamik işlemciler, sinyal yollarını öğrenmek ile başlayın ya da bir stüdyoda yardımcı eleman olarak çalışın.
 
bilgisayarla çok alakası yok aslında gereksinimleri sağladığı sürece ki zaten güncel işlemciler epey iyi. daha çok kulaklık ve referans monitörler etkiler. kulaklık yerine monitörle mix/master için odayı da düzgün akustik yalıtım yaptırmak önemli.

konuyu öğrenmek açısından da "Mixing Secrets for the Small Studio" ve "The Mixing Engineer's Handbook" kitaplarını öneririm, bu ikisini bitirince Türkiye standartlarında iyi yerlere gelirsin.

monitor olarak kali lp6 ile başlamak iyi olabilir, imkan varsa kali in5 veya in8, yamaha hs8 gibi monitörler başlangıç-orta seviye ref monitörler olarak iyi sonuçlar verir. para sıkıntı değilse genelec ve neumann.

kulaklık olarak da endüstri standardı sony mdr 7605'tir. başlangıç için kulaklıklar iyidir, beğenirsen ref monitörleri sonradan al bence daha pahalı oldukları için. ucuz kulaklıklardan ise SuperLux markası iyidir, rahatlık olarak olmasa da ses kalitesi fiyatına göre aşmıştır. Ses kartı olarak da standart focusrite audient motu (gitar da çalacaksan) üçlüsü iyidir.

kısaca özetlemek gerekirse aslında olayın çoğu yaklaşık %95'i mixing'tir son dokunuşlar mastering'tir. Mixing'i de ben kendim frekans ve uzay (space) olarak ikiye ayırıyorum. enstrümanların seslerine göre kapladıkları farklı frekans aralıkları var, örneğin davul bas, elektro gitar orta, vb gibi. sonra bunları gözlerini kapatıp hayal ediyorsun, ses sahnesini oluşturuyorsun, örneğin bas sesler aşağıda, tiz sesler yukarıda, vokal ve orta frekanslı sesler ortada, panning vs yapma gibi şeyler.
 
Son düzenleme:
Mix mastering öğrenmek istiyorum. Öncelikle nasıl düzgün öğrenebilirim onun için tavsiye alabilirim. Bir de mix mastering ve kayıt için onerebileceginiz bilgisayar varsa öneribilirseniz çok iyi olur
Hocam, bu işe girişmenin bir çok değişkeni var. Bende son 1 senedir bu konularda öğrenmeye çabalayan birisi olarak tecrübelerimi şöyle paylaşabilirim;

En son söyleyeceğimi en başta söyleyim. Hangi ekosistemde çalışmak istediğine karar ver. Bu çok önemli. Eğer maddi konularda çok rahat değilsen Apple ekosistemi bir parça masraflı olacaktır. Çünkü Mac'ler için kırık program bulmak, bulsan da yüklemek vs çok sıkıntılı uğraşlar. Bir süre sonra illallah edip parasını vererek orjinal yazılım alıyorsun. PC'ler bu konuda çok daha avantajlı.

1 - Bilgisayar;

Bu konuda ilk yol ayrımın masaüstü mü yoksa laptop mu istiyorsun konusunda olacak.

Eğer masaüstü düşünüyorsan, yukarıda arkadaşlarında belirttiği Mac Mini'nin yeni M4 işlemcili modelleri çok uzun süre işini görecektir.

Mac mini için maliyet hesabı aşağıdaki gibi;

Aşağıdaki link'teki 256GB SSD'li model rahatlıkla en komplike projelerin altından kalkabilecektir. Yalnız 256GB SSD az olacağı için yanına birde 2TB'lik bir harici almanı tavsiye ederim. Oda 3-4bin TL civarı tutar. Tabi birde ekran alman gerekecek. 24" monitörlerin fiyatlarıda yine 3-4bin TL civarında. Yani özet olarak, şuan ki maliyetin 37bin TL civarı olacak.

Mac mini Satın Alın

Normal PC için çok fikrim yok ama yine bu fiyat aralığında iyi bir PC toplayabilirsin sanırım. Ancak Mac kadar stabil çalışır mı bilmiyorum.

Eğer laptop düşünüyorsan, Apple ekosisteminde en uygun seçenek Macbook Air. Burada da en uygun ürün 256GB SSD'li olarak geliyor. O yüzden bunun içinde 2TB'lik bir harici alman gerekecek. Her türlü ek bir ekrana ihtiyacın olacağı için 13" alabilirsin (13" ve 15" arasında ek bir ekran aldırmayacak kadar bir fark yok). Bunda da özet olarak ortalama maliyetin yaklaşık 60bin TL olmuş olacak.

M3 çipli 13 inç MacBook Air satın alın

Windows bazlı bir PC laptop içinse ben Lenovo'nın ThinkPad ve HP'nin Probook serilerini öneririm. Bu bilgisayarlar, iş bilgisayarı oalrak tasarlandıkları için iş istasyonu olarak çok verimli çalışıyorlar. Haa ama dersenki ben oyun falanda oynarım, o zaman gamer laptop'lara bakabilirsin. Onlar hakkında hiçbir fikrim yok. Bunların SSD'leri 2TB olduğu için ek bir harici alman gerekmeyecek. O yüzden 3-4 bin TL kar etmiş olacaksın oradan. Laptopların kendileride bir parça ucuz olduğu için toplamda 54-55 bin TL gibi bir rakama mal olur.

HP Probook 440 G11 Ultra 7 155U 16GB 2tb SSD Intel® Aı Boost 14" Wuxga IPS FDOS A22YSEAF03+Zetta Çanta Fiyatı, Yorumları - Trendyol

LENOVO ThinkPad E16 G1 i7 1355U 16GB 2TB SSD 16

2 - Kullanacağın DAW ve plugin'ler;
Bu konuya alacağın bilgisayara göre karar vermen lazım. Eğer Mac ekosistemine gireceksen, en uygun ürün Logic Pro. Eğer normal PC kullanacaksan ise benim tavsiyem Cubase olacak. Mac'te de Cubase tavsiye ederim normalde ama başta da belirttiğim gibi Mac'te kırık ürünler bir kaçı haric sıkıntı yaratıyor. Cubase'de bence onlardan biri.

Plugin konusu derya deniz. Ancak ilk etapta, işin ne kadar başında olursa olsun birinin sahip olması gereken plugin seti FabFilter'ın bundle'ı. Bunu malum yerlerde hem Mac hem de PC için bulabilirsin. (Benim Mac'im de kırık olarak çalışan tek plugin seti bu)

3 - Diğer Ekipmanlar;

Burada ilk etapta almayı düşüneceğin 3 ekipman olmalı; Ses Kartı, Referans Kulaklığı ve Referans Monitörü.

Ses Kartı için; öncelikle enstrüman kaydı alacak mısın? Alacaksan aynı anda kaç kanal kayıt alacaksın? Eğer kayıt almayacaksan, ya da en fazla tek kanal vokal, gitar vs kaydederim diyorsan tek kanal bir Ses kartı öneririm.
Ben Arturia Minifuse kullanıyorum ve aşırı memnunum. Üzerinde kulaklık ve monitör için ayrı ayrı volume potansları olduğu için kritik dinleme sırasında ikisinin seviyelerini ayrı ayrı ayarlayabiliyorum. Bu fiyat bandında alacağın tüm ürünler birbirinin aşağı yukarı aynısı.

Arturia MiniFuse 1 Ses Kartı (Beyaz) | doremusic


Ama eğer diyorsan ki abi bende para var, bütçem var daha yüksek seviye birşey alabilirim. O zaman direkt UAD'lere bak. İleri de mix-mastering ve kayıt işlerini geliştirdiğinde sadece UAD ses kartıyla kullanabileceğin çok iyi pluginler var. Unison adında bir teknoloji kullanıyorlar ve hardware bir preamp'i birebir emulate ediyorlar. İnternette UAD Unison Technology diye aratırsan konu ile ilgili detayları bulabilirsin.

Universal Audio Apollo Twin X DUO | Gen 2 - Essential+ | Thunderbolt Ses Kartı Fiyatı ve Özellikleri - SesçiBaba

Referans Kulaklığı için;
bence şuan alacağın en kritik ekipman bu. Çünkü duymak mixlemenin temelidir. 3bin TL'lik bir ses kartıyla 10bin TL'lik bir ses kartı arasında uçurum yoktur ama 3bin TL'lik bir kulaklıkla 10bin TL'lik bir kulaklık arasında uçurumlar olabilir.

Burada ilk söylemem gereken şey hem kapalı (closed-back) hem de açık (open-back) bir kulaklık alman, ancak şuan sadece 1 adet kulaklık alacaksan ilk olarak açık (open-back) bir kulaklık alman.

Ben açık (open-back) kulaklık olarak ikinci el bir AKG K701 kullanıyorum. Çok memnunum ve sana da tavsiye ederim.

AKG K701 Stüdyo Referans Kulaklığı Fiyatı - Elit Müzik

Kapalı (closed-back) kulaklık olarak da Fenix diye ucuz ve bilinmedik bir markanın kulaklığını kullanıyorum. Geçen sene Dore müzikten almıştım ama galiba stoklarında kalmamış. Onun yerine ucuz yollu bir Behringer vs'de bakabilirsin.
Kapalı kulaklığı ben bass frekans dengelemesi yaparken kullanıyorum. Şu etapta çok elzem değil. Dediğim gibi, öncelik açık (open-back) kulaklık.

Referans Monitörü için;
bu da ucu bucağı olmayan bir konu. Tamamen bütçenle ve bu setup'ı kuracağın odayla alakalı. Ayrıca burada bir diğer önemli konu odanın akustik düzenlemesi (odanın köşelerine bass trap koymak, duvarlara difüzör paneller asmak vb).
Eğer bütçen varsa ve odan da 15-20m2'den büyükse ve de iyi bir akustik düzenlemen varsa yukarıda arkadaşların bahsettiği Kali Audio'nun LP-6'larını ya da Yamaha HS8'leri tavsiye ederim bende. Ama eğer diyorsan ki, yok aga ben daha öyle akustik düzenleme işlerine girmedim, bu işi öğrenene kadar beni idare etsin yeter, ben aşağıdaki ürünü kullanıyorum ve memnunum. Boyutundan dolayı bass frekanslar zayıf evet ama fiyat performans olarak bence ideal bir ürün başlangıç için. İleride daha profesyonel bir referans monitöre geçsem bile bunları alternatif dinleme için kullanmaya devam ederim.

Amazon.com.tr


4 - Eğitim konusu; ben bir konuda kendimi geliştirirken youtube'da videolar arasında gezinerek kendi kendime birşeyler öğrenebilen biri değilim. Fazla meraklı olduğum için kendimi tutamıyorum ve konudan konuya zıplıyorum. Sonucunda da kafamda karman çorman bir bilgi kirliliği oluyor. O yüzden daha düzgün, belli bir müfredatı takip eden bir eğitim aradım uzun süre. Bu araştırmamın neticesinde aşağıdaki siteyi buldum. SAE Newyork'ta uzun süre hocalık yapmış biri bizim gibiler için eğitim setleri hazırlamış. Ben Mixing Level I - Foundations'a kaydoldum ve çok memnunum. Gerçekten profesyonel bir şekilde, belirli bir müfredatta çok güzel anlatıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. (adamın tipi biraz manisa tarzanına benziyor🙂 ama gerçekten çok iyi bir eğitim seti) Bundan önce Produce Like A Pro'ya üye olmuştum ama kesinlikle para kaybı. Uzak dur bence. Youtube'dan bir farkı yok, adım adım yapılandırılmış bir eğitim sunmuyor. Kend kendine işe yarar videolar bulman gerekiyor.

Mixing With Mike


Biraz uzun yazdım ama umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer, maddi koşulların, ulaşmak istediğin hedef vs hakkında daha fazla detay verirsen, daha ayrıntılı yardımcı olmaya çalışırım.
 
Daha evvel bilgisayarın sinyal zincirinde çok güçlü bir halka olmadığı defalarca söylenmiş ama şöyle bir önemi var: beklemediğiniz güncellemeler, donmalar, mavi ekranlar... Windows sadece donanım yatırımı ve yazılım desteği ile Mac'lerin önünde. Aksi takdirde çok önemli bir iş adına PC'yi açtığınızda bitmeyen güncellemeler, gücünden bağımsız donma yapmalar, hâlâ verebildiği mavi ekranlarla Mac'in stabilitesinin çok gerisinde. Mac'te çoklu kanal alırken sistemi donan varsa 😶
 
Daha evvel bilgisayarın sinyal zincirinde çok güçlü bir halka olmadığı defalarca söylenmiş ama şöyle bir önemi var: beklemediğiniz güncellemeler, donmalar, mavi ekranlar... Windows sadece donanım yatırımı ve yazılım desteği ile Mac'lerin önünde. Aksi takdirde çok önemli bir iş adına PC'yi açtığınızda bitmeyen güncellemeler, gücünden bağımsız donma yapmalar, hâlâ verebildiği mavi ekranlarla Mac'in stabilitesinin çok gerisinde. Mac'te çoklu kanal alırken sistemi donan varsa 😶
Hocam, çok katılmıyorum buna. Ben sırf bu sebeplerden M2 Pro işlemcili bir Macbook Pro aldım. FabFilter hariç tamamen lisanslı ürün kullanmama rağmen 2-3 defa projemin çok kritik yerlerinde Ableton'da ve Logic Pro'da crash yaşadım.
 
Hocam, çok katılmıyorum buna. Ben sırf bu sebeplerden M2 Pro işlemcili bir Macbook Pro aldım. FabFilter hariç tamamen lisanslı ürün kullanmama rağmen 2-3 defa projemin çok kritik yerlerinde Ableton'da ve Logic Pro'da crash yaşadım.
Geçmiş olsun. Bende ise tam aksi. Bilmiyorum, Mac %100 asla donmaz gibi bir laf fazla büyüktür zaten de Windows'a oranla daha az hatalar verdiğini siz de teyit edeceksinizdir?
 
Geçmiş olsun. Bende ise tam aksi. Bilmiyorum, Mac %100 asla donmaz gibi bir laf fazla büyüktür zaten de Windows'a oranla daha az hatalar verdiğini siz de teyit edeceksinizdir?
Evet, muhtemelen Windows'a göre daha az hata veriyordur. Bu konuda şöyle bir fikir geliştirdim ben; Mac kullanıcısını seve seve lisanslı ürünler almaya zorladığı için genel itibariyle kendi işleyişini PC'ye göre mecburen daha stabil bir hale getiriyor.
 
Lisansla stabilite arasında bir ilişki yok ki. Kurarsın programı lisanslı veya kırık şekilde ilk kez çalışıyorsa çalışır devam eder, ileride sistem update yaptığında da bir üst versiyon programa geçmen gerekebilir lisanslı veya lisanssız fark etmez. Lisanslı olunca formal update alırsın, kırık kullanırsan da programı kaldırıp yeni versiyonlu olanı kurarsın.
 
Evet, muhtemelen Windows'a göre daha az hata veriyordur. Bu konuda şöyle bir fikir geliştirdim ben; Mac kullanıcısını seve seve lisanslı ürünler almaya zorladığı için genel itibariyle kendi işleyişini PC'ye göre mecburen daha stabil bir hale getiriyor.

Lisanslı kullanabilmek için o işten para kazanıyor olmak gerekiyor maalesef. Diğer türlü pahalı bir hobi haline gelir.
Lisanslı kullanacaksanız eğer PC de de sorun yaşamıyorsunuz ki . Yaklaşık 20 yıldır PC ve Cubase kullanıyorum. Son 3 yıldır stüdyo sahibi olmamdan mütevvelit herşey lisanslı ve kazanıyor olmak o masrafın altından kalkmamı sağlıyor. Hiç sorun yaşamadım. Bir kere orkestra kaydında Sistem dondu ancak ona sebep olan şey elektriksel bir güç dalgalanmasıydı örneğin. Akustik gitar çalan insanımsıya, "- Haber vermeden jack çekme" dememe rağmen, kayıtta jack çekerek 48v üniteye güzel bir kısa devre sinyali gönderdi.

Lisansla stabilite arasında bir ilişki yok ki. Kurarsın programı lisanslı veya kırık şekilde ilk kez çalışıyorsa çalışır devam eder, ileride sistem update yaptığında da bir üst versiyon programa geçmen gerekebilir lisanslı veya lisanssız fark etmez. Lisanslı olunca formal update alırsın, kırık kullanırsan da programı kaldırıp yeni versiyonlu olanı kurarsın.
Fark eder. Update ile çakışmalar giderilir, optimizasyonlar sağlanır ve kararsız sistem kararlı hale gelir. Siz Cracklı bir versiyonda güncelleme alamazsınız. Dolayısı ile sürümde hatalar varsa kurtulamazsınız.
 
Son düzenleme:
Lisanslı kullanabilmek için o işten para kazanıyor olmak gerekiyor maalesef. Diğer türlü pahalı bir hobi haline gelir.
Lisanslı kullanacaksanız eğer PC de de sorun yaşamıyorsunuz ki . Yaklaşık 20 yıldır PC ve Cubase kullanıyorum. Son 3 yıldır stüdyo sahibi olmamdan mütevvelit herşey lisanslı ve kazanıyor olmak o masrafın altından kalkmamı sağlıyor. Hiç sorun yaşamadım. Bir kere orkestra kaydında Sistem dondu ancak ona sebep olan şey elektriksel bir güç dalgalanmasıydı örneğin. Akustik gitar çalan insanımsıya, "- Haber vermeden jack çekme" dememe rağmen, kayıtta jack çekerek 48v üniteye güzel bir kısa devre sinyali gönderdi.


Fark eder. Update ile çakışmalar giderilir, optimizasyonlar sağlanır ve kararsız sistem kararlı hale gelir. Siz Cracklı bir versiyonda güncelleme alamazsınız. Dolayısı ile sürümde hatalar varsa kurtulamazsınız.
Onu yazdım zaten, sonraki sürüm çıkınca crackli yüklersin. Yani 3.0.2 versiyonu bilgisayarda düzgün çalışıyorsa lisanslı veya lisanssız olması fark etmez.
 
Lisansla stabilite arasında bir ilişki yok ki. Kurarsın programı lisanslı veya kırık şekilde ilk kez çalışıyorsa çalışır devam eder, ileride sistem update yaptığında da bir üst versiyon programa geçmen gerekebilir lisanslı veya lisanssız fark etmez. Lisanslı olunca formal update alırsın, kırık kullanırsan da programı kaldırıp yeni versiyonlu olanı kurarsın.
Hocam her plugin'de öyle olmuyor, en azından benim tecrübelerim bu yönde. Örneğin Serum'u kırık olarak kullanıyordum, ve ayda bir falan Plugin ekranı kayboluyordu DAW'ı kitliyordu ve crash yaşıyordum. Ne zaman ki lisanslı Serum aldım bi daha Serum'dan dolayı bir çökme sorunu yaşamadım.
 
Mac'in bir başka güzelliği de Windows'daki gibi yok sistem dosyasıymış, yok dll dosyası eksikmiş, yok bilmemne klasörü içinde şu bulunamadı, yok şunu da kurman lazım gibi olayları yok, basit en anlamayan insana göre yapılmış oluyorlar, sadece arayüz - kısayollar vs farklı, ona alışmak gerekiyor. Daha sonra her şey daha kolay oluyor.
 
Mac zamandan tasarruf aslında bir yandan. En basit aç kapa işleminde bile büyük zamanlar karınız oluyor. Render süreleriyle zaten övünen bir marka. Ayrıca Logic Pro kullanıcısıysanız para vermeden deneme sürümü süresini sıfırlayıp, süresiz olarak satın almış gibi kullanabilirsiniz de.
Pek kullanmamakla beraber herhangi bir kısıtlama görmedim.

Crack konusunda hassas birisi değilim. Gitar plug-in internetten bulup indirdim.
Mix master plug-in leri vs bulunabiliyor.

Müzik konusunda harika. Çatırı patırısı yok.

Tek yaşadığım sıkıntı silikon mac destekleyen çok oyun yok. Witcher 2 falan var. Onu da bitirdim 🙁
 
Hocam her plugin'de öyle olmuyor, en azından benim tecrübelerim bu yönde. Örneğin Serum'u kırık olarak kullanıyordum, ve ayda bir falan Plugin ekranı kayboluyordu DAW'ı kitliyordu ve crash yaşıyordum. Ne zaman ki lisanslı Serum aldım bi daha Serum'dan dolayı bir çökme sorunu yaşamadım.
O durum program internetten server’ına bağlanıp kendi lisansını kontrol ediyorsa olabiliyor, torrent açıklamalarında hosts dosyası ayarı varsa yapıldıktan sonra sıkıntı çıkmaz.
 
Mac için diyeceğim Macmini çok çekici bir F/P'ye sahip görünse de bence eğer mac alacaksam Core Audio'nun düşük Latency avantajından canlı müzik yaparken de faydalanmalıyım düşüncesi oluşuyor. E monitör yok. Canlı mesela midi klavye çalacaksam Macbook daha mantıklı geliyor bana. Eğer sabit bir bilgisayarsa o latency olayını buffer'ı kaydederken düşürüp aranjman esnasında yükselterek PC'de de benzer yere geliyorum.

Depolama kapasitesi ve fiyat açısından sabit duracak bir bilgisayarda ayrıca crack program vs de varsa PC çok daha avantajlı . Yoksa ben canlıda da Ableton yada VSTİ ile midi klavye kullanacaksam diyorsam Macbook daha iyi bir seçenek.

Mac mini fiyatına ondan daha iyi performans verecek ve depolama oranı yüksek PC bana daha cazip geliyor. Herşey biraz kullanım hedefi ile ilgili.
 

Geri
Üst