WhaLberg demiş ki:Eğer bahsettikleriniz, Tito'nun, Lenin'in, Stalin'in bağlı olduğu marxizm ise, ben istemem. Buyrun alın sizin olsun. Ülkemede sokmayın böyle şeyler.
diğerleri konusunda haklısın ama Tito'ya laf yok
WhaLberg demiş ki:Eğer bahsettikleriniz, Tito'nun, Lenin'in, Stalin'in bağlı olduğu marxizm ise, ben istemem. Buyrun alın sizin olsun. Ülkemede sokmayın böyle şeyler.
Ağır ol biraz. Yakın olduğun çevrenin tutumunu birebir buraya yansıtmaya kalkma. Mutlak doğru seninki değil. Aynı şeyi anarşizm forumundada yaptın. Okumadan etmeden... "Sanat ve Hayat" gibi propaganda amaçlı "sanat" dergisinin yazdığını gözünkapalı kabul edeceğine, "Kronştad 1921", "Mahnovçina (Ukrayna Anarşist Hareketi)" kitaplarınıda oku mesela (Kaos Yayınlarından ikiside). Belki önüne geleni devrime ihanet ettiler diye suçlamayı bırakırsın (inanıyorum buna 🙂 ).petrosyan demiş ki:bu forumda marksizme ihanet edenleri marksist olduğunu söyleyip bunu yapanları teşhir için bir kampanya başlatma kararı aldım.
İnancın varoluşsal seçim olduğu bilinç düzeyide vardır. (örnek; deistler)Appassionata demiş ki:Praxis, insan kişiliği içerisinde "marxist" bir şablon olamsı gerekmez. İnanç sistemi bireyin kendi varoluşsal seçimi değil toplumsal ideolojinin dayatmasıdır. Toplumsal ideoloji kalktığı zaman zaten insanların dinlere gereksinim duymayacağı koşullar olacaktır.
SSCB'de inanç bireyselliğe indirilmişti yani olamsı gereken yere. Dinin toplumsallaşması kitlesel salgına dönüşür. Yoksa bireysel olarak bir inanca sahip olmasına karışılmasını savunmadım. Camilerin yıkılması gerekir çünkü gereksiz masraftır en başta, sonra yer kaplar ayrıcada her 10 metrede 1 ezan okunmasıda gürültü kirliliğine yol açar. Bunun yanında her camiye din adamı yetiştirmek içinde masraf yapmak gerekiyor. Bunlar yerine okul, sinema , tiyatro yapılabilir.
Dinler toplumsal ideolojidir, bireysel inanç sistemi değildir.
...
Troçki'nin söylemine gelince. Küfür başlı başına kadın cinselliğinin sömürüldüğü ve erkeklik organının yüceltildiği anlamlardır. Hiç hoş birşey olmamakla beraber ben bok gibi küfür eden bir adam olduğumuda itiraf ederim. İçki ise eğlence dışında saplantıya dönüştüğü süreçlerde oldukça tehlikeli "bozucu"dur. Yoksa bunları ahlaki şablon olarak dayatır anlamda söylememiştir Troçki. Din için açıklamam yuklarıda var zaten.
...
işiniz, gücünüz stalinist propaganda yapmak başkada bir şey yok yani. Bipetrosyan demiş ki:
ya sarhoş, bunu gerçekten sen mi yazdın? (bu arada sana hala sarhoş diyorum çünkü yeni adını okuyamıyorum), yani sorun sanki camilerin yer kaplaması, masraf olması, dinadamı yetiştirme sorunu ...vs. vs... ve bu yüzden camiler yıkılmalıdır diyen biriyle sarhoşun aynı kişi olduğu şaşırtıcı geldi bana. biraz fazlaca basite indirgemedinmi?Appassionata demiş ki:Camilerin yıkılması gerekir çünkü gereksiz masraftır en başta, sonra yer kaplar ayrıcada her 10 metrede 1 ezan okunmasıda gürültü kirliliğine yol açar. Bunun yanında her camiye din adamı yetiştirmek içinde masraf yapmak gerekiyor. Bunlar yerine okul, sinema , tiyatro yapılabilir.
Başlığı baştan sonra okursan bahsedilenin ne olduğunu anlarsın sanırım.WhaLberg demiş ki:Eğer bahsettikleriniz, Tito'nun, Lenin'in, Stalin'in bağlı olduğu marxizm ise, ben istemem. Buyrun alın sizin olsun. Ülkemede sokmayın böyle şeyler.
dorukovic demiş ki:bence marxsizm insanın kendine yakışanı giymesidir...
NOKTA!!!
öyle bir indirgiyorsunki halkı sanki hayali insanlardan oluşuyor. Halk kavramını devletin olduğu sistemde varsayabilirim. ama ben komünizm üzerinden yorum yapıyorum dolayısıyla halk dediğin şey (bende) tüm insanlardır. Benim neyi savunduğum belli ne popülist görüşlerim olabilir nede buna ihtiyacım. Dünyada sadece bir orkun yaşamıyor onun dediği olsun, sen kabul edemezmişsin, buda bir çeşit diktatörlük. madem insanlara özgürlük vermeyeceksin stalinist ol daha iyi 🙂Appassionata demiş ki:Ya hır arkadaşlar tabii ki sorun masrafları değil. Sömürünün olmadığı bir dünyada zaten dinlere gerek kalmaz Praxis. Senin tanımın çok popülist olmuş. Ben sıradan bir manavın (ki bu büyük çoğunluğu kapsar) kahvehane hayallarinin egemen olduğu "halk böyle istiyor" çoğulculuğunu kabul edemem.
Komünist toplum ideolojilerin gerek kalmadığı bir Dünyadır.Dinsel bir avuntuya gerek kalmayacaktır. Sıradan halkın tiyatro yada benzeri kültürel şeylerden hoşlanmaması bireysel seçiminden dolayı değil, sürü ideolojisinin aksi dayatmalarının sonucudur.
...
Aynı şekilde dinlerin bireysel bir yaşama indirgenmesi sadece sosyalist bir dünyada mümkün olabilir. Daha sonra dinsel inancın gerekliliği ortadan kalkacaktır.
Yakın ve modern çağdan önce din mutlaka kültürel bir zenginlik kaynağıydı. Rafael'in Chapelleri, Michail Angelo'nun heykelleri, Bach'ın prelude'leri bu duyguyla yazılmıştır. Ancak bunlar, belirli bir sınıfın egemenliği altındaydı, oysa çounluk yoksul halşka bakıldığında eskidende şimdide bir avuntu kaynağıdır, Marx'ın dediği gibi "afyon"dur.