linkleri unutmuşum:
http://www.atilim.org
http://www.ozgurgenclik.net
ve moskova mahkemeleri ne devam...
......___________________................
Mraçkovski’nin ifadeleri bağlamında sanık ter vaganyan sorgulandı. O Troçkist –Zinovyevist blokun kurulma görüşmelerine daha 1932 haziranında başlandığını kendisinin görüşmelerin ilk aşamasında Lominadse ile Kamanev ve Smirnov ile Zinovyev arasında aracı rolünü oynadığını kabul etti.
Smirnov, Mraçkovski’nin kendisiyle ilgili verdiği “Troçkistlerin Moskova Merkezine Troçkinin özel direktiflerini getirdi” şeklindeki ifadeye itiraz etmektedir.
Vişinski:Özel önemli sorunlar için soruşturma hakimi Şaynin’in Smirnov’un 13 ağustos tarihli sorgulanma protokolundan (cilt XXIX, y.115) okunmasını rica ederim .Smirnov orada Sedovun(troçkinin oğlu) 1931 yılında terörist direktifler verdiğinden bahsetmektedir. Smirnov’un ifadeleri şöyleydi:” Ben bunu Moskova’ya verdikten sonra Safanovaya ve Mraçkovski’ye iletirim.”
Vişinski:şimdi buna ne demeli? Bu sizin beş dakika önce söylediğinize uyuyormu?
Smirnov: -
Vişinski:Bu yeri protokolden bizzat kendisinin okuması için Smirnov’a izin verilmesini rica ederim.Smirnov ısrarla inkar ettiği ve sorumluluktan kaçmayı denediği için burada bulunanların önünde protokolden bu yeri kendisinin okumasını rica ediyorum.
Smirnov
🙁kendi ifadesini okur)”1931 yılında Sedov bana Moskova’ya döndüğümde Safavona ve Mraçkovski’ye ilettiğim terörist direktifleri verdi.”
Vişinski
🙁Mraçkovski’ye dönerek)Siz Sedov’un bu terörist direktiflerini Smirnov aracılığıyla mı öğrendiniz?
Mraçkovski:Evet konuyu biliyordum.
Vişinski
😱nunla konuştunuz mu?
Mraçkovski:evet
Vişinski:Safonava ile birlikte mi?
Mraçkovski:evet
Vişinski:ve siz Sedov’un direktifini biliyordunuz?
Mraçkovski:evet bunu doğruluyorum.
Vişinski:duydunuz mu Smirnov?
Smirnov:-
Mahkeme başkanı yoldaş Ulrich’in sorusu üzerine Smirnov troçkinin direktifi hakkında Ter vaganyana da bilgi verdiğini doğrular.
Yoldaş Vişinski’nin sorusu üzerina sanık Kamanev Smirnov’un Troçki’den aldığı direktifleri yine kendisinin başkalarına ilettiğini ve bu direktiflerin örgütte belirleyici rol oynadığını bir kez daha doğrular.Mraçkovski’nin sorgusundan sonra Vişinski Bakyev’e 1934 yılının hangi döneminde Leningrad’a gitiğini sorar.
Bakayev:sonbaharda
Vişinski:hangi amaçla?
Bakayev:Örgütün Kirov’u öldürmeye hazır olup olmadığını denetlemek için.
Vişinski
🙁Kamaneve dönerek) Kirov’un öldürülmesi için hazırlık emrini verdiniz?
Kamanev:evet sonbaharda.
Vişinski:sonbaharda Yevdokimov ile birlikte Bakayev’i Leningrad’a gitmesi ve Kirov’un öldürülmesinde Troçkist-Zinovyevist grubun hazırlığının başarıyla sürüp sürmediğini denetlemesi için görevlendirdiniz. Bu doğru mu?
Kamanev:Evet bunu doğruluyorum.