cyberknight demiş ki:şan eğitimi ruhu öldürür mü ki?
Bu cümleyi bu başlık altında görmek bana bu başlıktaki vokal tekniğiyle ilgili yazılarımın kimi bakışla öylesi bir anlama da gelebileceğini düşündürdü. Umarım yanılıyorumdur.
Konuya perspektif katmak istemiş ve rock müzisyeninin kendi düşleminde biçimlendireceği artistik kimliğin ve o kimliğe özgü nefhumların da en az teknik birikim kadar önemli olduğunu vurgulamak istemiştim. Ama 'benzin güzel kokmuyor' demek arabanın benzinsiz de gidebileceği anlamına gelmiyor tabii ki.
(Fırsattan istifade, içimde kalanları da yazayım:
Kimi arkadaşlar bu forumdaki varlığımdan hoşlanmamışlardı. Sebebi onlarda kalsın; belki de buraya laf kalabalığı yaparak boy göstermek, takma isimle ün yapmak gibi arzularla geldiğimi düşünmüşlerdi. Küçük de olsa saygın bir ismi zaten olan bir müzisyen ve yazar olarak, bu güzel ve verimli foruma rockçıların arasına karışıp bu havayı solumak, deneyimlerinden bir şeyler öğrenmek gibi arzularla -arada kendi perspektifimi de sohbet babında dile getirmekte bir sakınca görmeyerek- geldiğimi açıklamak ihtiyacı hissetmek dahi bana komik geliyor. Sanatları, artistik kimliğin oluşum sürecini ve yorumculuğu felsefi mantıklamalarla da değerlendirmeyi seven, ve herbiri akademik eğitim almış ve çoğu yurt çapında isim yapmış sanatçılardan oluşan bir ailenin backsategelerde ve o temrinleri çalışmaları eşliğinde büyümüş bir çocuğu olarak, kendi yaratı/icra tecrübelerim sürecinde edindiğim izlenimleri dile getirmek, ruhsal artistik kimliği önemseyerek yazmak isteyişim kimi zihinlerce ortamı bulandırmak olarak mı algılandı bilemiyorum; ama en azından bu mesajda kendi açığımı örtmüş olayım: )
Teknik eğitim ruhu öldürmez, aksine kendini tanımasında yardımcı olur.
Biri teknikte diğeri duyguların iletiminde ilerlemiş iki öğrencim olsaydı, ilkine "ruh! ruh!" derdim, diğerine "teknik! teknik!" Yani, sanatınız inşa ettiğiniz yapı ise, bu ikisi eşit boyda olması gereken, çatıyı taşıyan sütunlar. Biri daha kısa olursa olmuyor, çatınız eğri büğrü oluyor.
Umarım bu örnek önceki ifadelerimdeki yanlış anlaşılabilecek yorumları daha derli toplu, kısa ve öz biçimde açabilme yolunda yeterlidir.