Studyo ses yalıtımı

slaughter!!
yazdıkların aynen geçerlidir arkadaşım!maddi sıkıntı yaratacak sadece cam yünüdür,doğrudur.
fiziksel bi yaklaşım baya iyi oldu ama uygulayacağımız katmanlar arasındaki mesafeyi sabit tutmak durumundamıyız onu ben şeedecektim..hmm soracaktım!
hani oda biras küçükse naparız gibisinden?aynı oranlarda mesafe daralacak mı aceba?
saygılar...Ali
 
Biz ilerde odanın içinde suntadan bi kabin yaptırıp içine girip söylemeyi düşünüyoruz.Kabinin içine strafor döşemeyi düşünüyoruz.Sizce nasıl olur? ilerde studyo mikrofonu alacağımız için.
 
beyler benim aklıma bir fikir geldi ama nasıl olur bilmiyorum ufak bir alanı kapamayı planlıyoruz.şöyle yaparak kapamak istediğimiz alana göre kontur plaklar kestireceğiz sesin geldiği tarafa karton takacağız sonrada yumurta kutularının kontor plakla birleştiği yerleri yani arka yüzlerini süngerle kaplayacağız. sonra bu şeyleri birleştirip iç yüzü giriş çıkışlı köpüklü ve kartonlu bir ortam oluşturmayı düşünüyoruz sizce ekoyu kesermi ? acil fikir lazım bakkalardan toplamaya başladık kutular 😀


aynalı sucuk senin mesajını okumadan yazdım bunu 😆 biz yapmayı planlıyoruz işe yararmı yaptıktan sonra fotoğraf vb. isteyenlere messengerdan yollarım 😆
 
Arkadaşlar peki kapı olarak bir tavsiyeniz var mı? 2 tane pimapen kapı iş görür mü yoksa taş yünü + piramit sünger kaplı bir kapı mı yapmak gerekir ?

Sonuçta her tarafı yapıpta kapıyı yapmamak hepsini çöpe atmakla aynı manaya geliyor 😀
 
arkadaslar öncelikle çalısma stüdyosumu kayıt stüdyosumu? kayıt stüdyosu icin 2-3 milyara ses yalıtımı olmaz diyen arladaslara itina ile yalıtım yapılır duyurulur 🙂
 
Arkadaşlar izmir'de bu işi profesyonel olarak yapan firmalar var mı? Firma dedim; çünkü geçen sene, bir studyo sahibi ile konuştum, adamın az buçuk bilgisi varmış, malzemeleri alıp 3 amele getirip yalıtım yapacaktı odama 🙂

Bu konu cidden önemli sonuçta hepimiz müzik yapıyor, dinliyoruz. Bunu yaparken de gürültü gibi bir engele takılmak çok kötü bir durum.
 
iki tane pimapen kapı işini ziyadesiyle görür dostum. bir çok profesyonel kayıt ortamında stüdyo kapılarının hep çift pimapen kapıdan oluştuğunu görüyoruz zaten
 
slm ben 2 tane studyo açmış biri olarak bu sesin diyer katlara gitmesini engellemek imkansız. sadece oranını düşürebilirsinz profesyonele yakın bir yalıtm en az4 milyara mal oluyor ama tabii bu nun işçilii size ait ise😀 neyse herkeze kolay geslin umarım başarırsınz
 
kapı olarak 2 tane pimapen kapı tamamı ısıcam arası en az 25 30cm %80 oranında başarı salaya biliyor belki daha fazla ama ses yalıtımı için bildiim kadarıyla kullanılan cam kalınlıklarının önemi yüksek bi tarafı 4mm diyeri 6mm olmalı yani bu tek kapı için geçerli kolay gele😀
 
Arkadaşlar yaklaşık 6 ay önce kendi ew stüdyomu yaptım yaklaşık 5.5 milyara mal oldu ses mühendislerinin çizdiği proje ve uzman montaj elemanlarının çalışması sonucu en verimli fiyat performansı aldım ancak tabiki hiçbir zmn istenilen sewiyede değildir bu işler örneğin apartman dairesi olduğu için balkon camı ve normal bide pencere var bunları 3lü camla 60 desibele kadar yalıtmama rağmen genede yeterli sonucu alamadım stüdyonun genelinde kullanılan yöntem karkas yöntemi yani odanın içine çelik profillerden yeni bir oda daha yapılıyor ve kaset şeklinde aralara kaya yünü ve polipan denilen malzemeler kaplanıyor hava boşluğu üsütüne kaya yünü üstüne polipan havaboşluğu üstüne alçı pan yani mantık bu. Ben akustik süngerine şuan için ihtiyaç duymuyorum ama ilerde gıda çarsından istediğim kadar alıp baliyle duvarlara kendimde uygulayabilirim bide yerlerde en son olarak laminat parke var ışıklandırma sabit avizelerle yapılıyor ve klima şart yoksa havasızlık ve sıcaktan ölebilisiniz 😀 😀

işte inşaat halinde çektiğim birkaç fotograf
DSC00366.webp

DSC00365.webp

DSC00364.webp

DSC00363.webp

DSC00353.webp

DSC00352.webp

DSC00351.webp
 
arkadaşlar 2. el yalıtım malzemesi isteyen arkadaşlar bana ulaşabilirler garanti veriyorum sesi %80 keserr...uygun fiatlara anlaşabilirizz..

taş yünü
ses bantları
kargas
plastik dübel ve vidalar
alçıpan
yumurta köpüğünde süngerler

malzemeler bunlar.
ö.m dan ulaşabilirsiniz
 
2 Ay önce kendi ev studyomuzu yalıtmak için taş yünü kullanmıstık hatta camları bile öyle kaplamıstık.
Duvarların bazı bölümlerıne ise taş yünü yetmeyınce bir duvar buyuklugunde süngerlerı yukarıdan sabıtlemıstık.Süngerler ise duvara tam olarak monte etmemıstık. Bir sekılde aşagıya dogru hafif sallanıyordu.Böylece ses süngere geldıkce sünger sallanarak sesi içeride tutabılıyordu.ama şünüda belırtmem gerekırkı tiz sesleri ve özelliklede gitar seslerını bastırmak bu yöntemle cok kolay olmustu.ama bas ve özelliklede baterı konusunda aynı başarıyı saglayamadık.Böyle bir yalıtım ise bize çok ucuza mal oldu.
camları ise taş yününün üzerindeki
kalan bosluklara polaritan köpük (umarım dogru yazmısımdır) kullanarak yalıtmıstık ki buda bıze arada kalan küçük boslukları doldurma sansı verdı.kaldıkı oldukcada iyi ısı yalıtımıda yapmıs olduk🙂 tabi bunu sivas gibi bir yerde yapmakda oldukca önemlıydı😀

saygılar
 
Türk Mühendisleri yetişin, mesleğiniz katlediliyo!!!!

Arkadaşlar, ben İnşaat Teknikeriyim. 1. sınıf A klass yapılarda da uzun zamandır görev yapmaktayım. Şimdiye kadar yazılanların ve fotoğrafları çekilen veya şema olarak gösterilen işlerin hepsi ingilizlerin deyimiyle bullshit yani saçmalık.
Bi ara bi arkadaş yazmıştı şimdi gelmedi ismi aklıma fizik kurallarıyla açıklamış olayı, güldüm, aşağılamak için deil kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Türkiye' de ne yazık ki biri ben yemek yapıcam deyince herkes başaşçı kesiliyo, herkes kendince uzman yorumlar yapıyo.
Kimisi olayı fizikle açıklamaya, kimisi fotoğrafla kazıklanışını, kimiside kendi hesap makinesinin faturaya veya işine yansıyacağını umarak bazı açıklamalar yapmış.
Profesyonel ses yalıtımı gerçektende o stüdyocuların attığı gibi milyarlar tutmaktadır. Kendi stüdyonuzu açamayasınız diye kendi kendilerine paranoyaya girmelerinin eseri değildir. isteyen yazının bundan sonraki bölümünü okumayıp bir izolasyon yapar ve işyerine yeniden izolasyon yamak zorunda kalıp, artı olarak eski yaptığı şaheserinin sökülüşünü ve o bahsettiği 1 - 2 milyarının uçuşunu izler ya da mantık ve inşaat biliminin çerçevesi içinde bu işin nasıl yapıldığını öğrenir, böylece bir bilgiye daha ulaşmış olur.
Öncelikle ses oluştuğu alanda dalgalar halinde yayılır ve çarptığı yüzeylerde de aynı şekilde hareket eder, yani sürekli dalgalar. Herkes sesin duvarlarda yapılan izolasyonla çözüldüğünü ve buralarda abzorve edildiğini zanneder. bu olayın en büyük yanlış anlaşılan ve bilinçsiz yapılan yönüdür.
Ses ilk olarak duvarlara çarptığında emilim ne kadar iyi olursa sonuca o kadar çabuk varılır, halk tabirince karkas denilen yani alimüyum profiller ile yapılan alçı panel sistemleri kesinlikle tehlikelidir. Eğer arkasında titreşimi emecek kadar hava tamponları yaratılmazsa bu ses direkt olarak dışarıya kendini atar. Önemli: ses kendini aynı notada veya frekansta deil, bi sonraki odanın veya duvarın kendine has oluşmuş akustiğinin belirleyeceği frekansta veya notada açığa çıkaracaktır. Yani durum tehlikelidir. İşiniz şansa kalmıştır. Duvar ya alt frekanslarda ses çıkaracak, ya bunu tamamen kesecek yada üst frekanslara yani şikayete doğru yükselecektir.
(Örnek: Merkezi sistemli apartmanlarda oturan arkadaşlar, kalorifer kazanının yaptığı titreşimi sadece kazanı kauçuk ayaklara oturmakla çözeceklerini zanneden mimar, mühendis, tekniker ve ya mütahhit olan gerizekalı arkadaşaların [yada bununla kar eden cingözlerin] kurbanı olmuşlardır. Radyatör borularından gelen titreşimlerin radyatörlerde nasıl davul etkisi yaptığını eminim tecrübe edenlerimiz vardır.)
Sesin dağılımına devam edelim, ses duvarlara çarptıktan sonra özellikle aynı anda, bakınız bunu vurguluyorum, aynı anda köşelerde toplanacak ve buralardan 3 boyutlu olarak geri dönecektir. Bu geri dönüşe müzik insanları feedback (fidbek) demektedirler. Feedbackin önlenemez yükselişi oda içerisinde müziğe kesinlikle ortam bırakmayacak yada çıldırma ve sataşma düzeyine kadar olay büyüyecektir, ki stüdyolarda bize yardımcı olan arkadaşlarla genel kapışma sebebimiz budur.
Olayın ne kadar ciddi olduğunu anlamış olduğunuz için sizleri önce kendi, sonra da işyerinize gelecek insanların sağlığı ve belkide huzurları ve huzurlarınız için profesyonel destek almaya davet ediyorum.
Akustik çok kolay ve bu kadar ayağa düşmüş bir iş olsaydı, şimdi bu işin mühendisliği okutulmaz, Mimar Sinan'a da "Yüce Mimar" lakabı takılmazdı.
Kesinlikle beni yanlış anlayıp hava attığımı veya insanları aşağıladığımı zannetmeyin, sonuçta bende bu anlattıklarımı tecrübe ederek öğrendim, banada anlatıldı. Amacım bilinç kazanılmasına yardım etmekti. Şürç-i lisan etti isem af ola...
Aklıma gelmişken, şu avrupa mallara çamur atan arkadaş inşallah Türkiye' nin en iyisiyim diyen bir inşaat şirketinde Türkiye' de olan bir işte çalıştıktan o avrupa mallarla nasıl iş yapıldığını gördükten sonra, birde bu işin avrupada nasıl prosedüre uygun yapıldığını ve nasıl mükemmel sonuçlar alındığını görmesini isterim. Alaka kuracak bi atasözümüz vardır aklıma gelmedi. Hani bişey birinin elinde güzeldir derler ya, onun gibi. Avrupa malı alıp, öküzün eline verirsen alma tabi git hiç deilse yerli al öküzün masrafı az olsun.
Herkese iyi eğlenceler.
O fotoğrafları koyan arkadaş, umarım tavanın sarkmaz, çünkü o tavana uygulana taş yünleri plastik dübel olarak tabir ettiğimiz malzemeyle m² başına en az 6 adet düşecek şekilde sabitlenmelidir. Buda ucuza getirme yöntemlerinden birisi tabii ki.!!!
 
cermitt ,
Bilgilerini bizimle paylaştığın için sagol.Yalnız söyle bir durum varki ben hala bazı arkadaşların yalıtım ve akustik düzenlemeyi birbirine karıştırdıklarını düsünüyorum.
Yalıtım sesin içerden dışarı veya dışardan içeri girmesini önler.akustik düzenleme ise tamamen içerdeki sound u düzeltmek ve doğru sesler elde etmek için .Yani her frekans ın olması gerektiği gibi olması için.Bu ayırımı yapmak önemli.
 
Abi kesinlikle haklısın, ben ayrıntıya girip milleti sıkmak yada bu işin profesyonellerini küstürmek istemediğim için dağıtmadım konuyu. Yoksa malzemeleri, abzorve ettikleri ses aralıklarına kadar yaziym ama, bunların akustikte nasıl kullanıldığını bilmeden yapılacak bi izolasyondan sorumlu olmak istemedim. Ben nasipse kendi yapacağım stüdyo yalıtım işinde profesyonellerden destek alıcam.
Bu detaylarıda fotğraflayıp burada arkadaşların bilgilerine sunucam.
O zaman hiç deilse bu fotoğraflar üzerine çizeceğim grafiklerle de bu işin ne kadar komplike bir iş olduğunun anlaşılmasını sağlayacağımı umuyorum. Ama bu eksiğimi görüp uyarmanda güzeldi. Teşekkür ederim.
 
Çok dertli, uzun, pahalı ve dikkatle birçok profesyonel insanın yapacağı bir iştir yalıtım ve akustik düzenleme. Benim harcadığım paranın haddi hesabı yok. İşçilik te bir o kadar önemli. En iyi malzemeleri alsanız da, doğru yerleştirilmediği anda bir hiç oluyor o malzemeler. Hele ki iki sert malzemeyi dokunmaması gereken yerden dokundurun! O ses binanın 3. katına kadar çıkar. Bas frekanslar ağlatır vs. vs.

Kafadan yapmayın, kitaplar da yetersiz. Tecrübeli insanlar gerek. Acele etmeden aylarca bile geçebilecek bir uygulamaya hazır olun. Delirebilirsiniz bu uygulama sırasında.

Bu işe girenlere sabırlar diliyorum.
 

Geri
Üst