Şimdi bu Luthierlik çok ince ve önemli bir meslek,kesinlikle verilecek paradan kaçmamak lazım,saygı duyarım.Amma ülkemizde maalesef herkes her gitardan anlamıyor çünkü luthierlik sadece tel değiştirip sap ayarlamak değil hepimizce,bunun dışında genelde en yaygın fender ve ibanez olduğu için genel anlamda çoğu luthier bu markalara ve aksamlara hakim,ama değişik markada bir alet kullanıyorsanız seçiminize dikkat ediniz,bunu 18 yıllık gitar deneyimime ve tüneldeki bütün luthierler ile çalıştığım için söylüyorum,merak etmeyin hiçbiri akrabam değil yazım sadece bilgi amaçlıdır,bilinenlerini objektif biçimde değerlendirecek olursam:
-Yüksel Ustaoğlu:Yüksel usta merkezde olduğu ve Zuhal Müziğin maaşlı teknisyeni olduğu için çok iş alır,işlerini hayatta zamanında yapmaz ve tam yapmaz,örneğin sap ayarı diye verirsiniz gitar aldıktan sonra 1 saat tekrar ayarlattırırsınız,ve ne acı ki son zamanlarda bence psikolojisi iyice bozulduğu için biraz buna da veriyorum bu durumu,çünkü önceden böyle değildi,ben şu anda kendisine gitarımı veya başka bişeyi emanet etmem.
-Rıfat Türen:Rıfat usta için pahalı derler,bana göre bu durum,işini yapma başarısına göre değerlendirilmeli,bence de buna göre pahalıdır kendisi,neye göre pahalı verdiğinizden aldığınız karşılığa göre..3-4 kere çalıştım kendisiyle öncelikle gitarlara özenli davranmıyor,yani benim götürdüğüm gitar(emsal olsun diye söylüyorum)3000 dolarlık bir gitardı,tozlu el falan dinlemeden hacamat etmişti gitarı,bir kez de fenderimin alt eşiğinde bir sorun vardı,onu da matkap tornavidayla sıkıp yapmaya çalışmıştı ama olmadı,neticede güvenipte kendisine gitar tamir ettirmem dikkat! tamir diyorum ama tel değiştirip sap ayarı yapabilir,ha bi de yedek parça konusunda iyidir,bu yönlerinden faydalanılabilir.
Murat SEZEN: Murat Sezeni aslında bir enstruman tamircisi olarak görmek yanlış,eski dükkanı tünelin tam girişinde olduğu için ve yaptığı gitarlar kendine has bir yapıya ve tınıya sahip olduğu için isim yapmıştır,haketmiştir.Ancak gitarınızı götürdüğünüzde gitarınızı çoğunlukla Murat Sezen usta tamir etmemektedir,ancak size buğulu sesiyle gitarınızla ilgili yorumlar yapar,Remzi isimli biri mevcut genelde o yapıyor bu işleri,kendisiyle de ilk petrucci musicmanimle ilgili kötü bir anım var,120 TL isteyip(4 yıl önce)ufak bir tesviye yapıp kazık atmış,üstüne bi de gitarı çizmiş daha sonra da bi ton cilayla bunu halletmeye çalışmıştı ve mat kaldı orası..neyse bu bilerek yaptığı bişey değildi belki ama enstrumana özenli olduğunu düşünmüyorum kendisinin.Murat SEZEN’e yeni aldığınız bir gitarı götürüp tınısı kalitesi hakkında öğüt alabilirsiniz,kendi yaptığı gitarları güzel ama ülkmiz şartlarında gereğinden çok pahalıdır.
Ekrem ÖZKARPAT:İşini iyi yapan 2 numaraya koyacağım bir ustamızdır,3 kere çalıştım kendisiyle,gitarı aldıktan sonra hiçbişey söylememe gerek kalmadan çıkıp gitmişimdir,kendisine rahatlıkla güvenilebilir,ancak dükkanının yerini değiştirdi,biraz tanıtım yapması lazım,fiyatları biraz pahalıdır ama değer.
Fatih YILMAZ:Fatih son 3 aydır çalıştığım bir usta,öncelikle çok iyidir diğer saydığım ustalarda olmayan en önemli özellik”samimiyet” vardır fatihte ki bu en önemli şeylerin başında geliyor,gitarı iyi çalar bir kere..özellikle gitardan gerçekten anlayan zeki birisidir,bu neden önemli neye neyin neden olduğuna daha kısa yoldan ulaşmanızı sağlıyor,Fatih aynı zamanda pedal ve manyetik üretimi de yapıyor,değişik mecralarda da bilgisi ve üretimi olan biri,tam modifiye zamanıma denk geldiği için epeyce fikir alışverişinde bulunduk,olumsuz olarak sayabileceğim yanı pek yok,yaptığı işlerden rahatsız olanda görmedim,dükkandaki gitarlara dokunulmasını pek sevmez,malum cilalı olabilir v.b derdinizin ne olduğunu kafanızda iyi belirleyin ve iyi anlatın yeter.
Yani şu anda tünel mevkii için konuşucak olursak işinde en iyi olan Fatih Ustadır.
Ancak dediğim gibi farklı marka aletlerle ve değişik sorunlarla ilgili çok dikkatli olun ve derdinizi ustalara iyi anlatın,kobay olmasın gitarınız..herkese bol gitarlı günler.
Erdem BİRGÜL