- Konu Sahibi Konu Sahibi
http://www.imdb.com/title/tt0301357/
Bunu nasıl gözden kaçırmışım diye beni üzen filmlerden biri daha. Konusundan bahsederken ne kadar detay vereceğimi bilemedim. O yüzden imdb'de alenen yazılı olanlarla sınırlı kalacağım. Gene de okumak şart değil. Peşin söyleyeyim bence şahane film 🙂
1990, Doğu Almanya'da İki çocuğuna tek başına bakan bir anne kalp krizi geçiriyor ve komaya giriyor. Kadıncağız idealist, sosyalizme derinden inanıyor ve güveniyor (Doğu Almanya Rusya'nın etkisiyle sosyalist, Batı Almanya Amerika'nın etkisiyle kapitalist). O komada yatarken Berlin duvarı yıkılıyor ve rejim değiliyor, doğu-batı ayrımı ortadan kalkıyor. Uyandığında doktor her türlü heyecandan uzak tutun, kalbi dayanmaz diye uyarıyor aileyi. Oğlu da kadını evine götürüyor. Hala doğu Almanya'da yaşıyormuş gibi davranmaya devam ediyorlar. Detaylar şahane, gıdaların ambalajlarını eskileriyle değiştirmeler. Vhs kasetlere çakma haber bültenleri hazırlamalar. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim gerçekten.
Farklı bakış açılarıyla izlendiğinde farklı mesajlar çıkarılabilecek çok güzel bir film bu. İster duygusal bir aile filmi olarak algıla. İster çok başarılı bir sistem eleştirisi olarak düşün (kadın sosyalizme gönülden inanıyor, kendince güzelliklerini vurguluyor. diğer yandan polis sokaktaki düzen karşıtı göstericilere kaba kuvvet uyguluyor. kadın da polis de aynı sistemin savunucuları ama sonuçta). Her iki kalıbı da dolduruyor. Yaşı yetenler hatırlar, o yıllarda Berlin duvarının yıkılışını haberlerden izlemiştik. Dışarıdan yüzeysel olarak şahit olduğumuz bu tarihi olayın merkezinde neler yaşandığı hakkında da fikir sahibi oldum mesela izleyince.