Ucuz gitara iyi manyetik takmak

Seymour Duncan deil sadece, dimarziolara da bak,
www.dimarzio.com da modelleri gorebilirsin,...hem onlar daha ucuz sd lardan,...

bende de japon squier uzerinde fast track 2 var dimarzionun, koprude de hs3 var (o normal single ama), hs3 den fazla olmasa da ft2 den memnunum.

bu arada manyetik ucuz bi olay sonucta dolayisiyla yurtdisi isi astari yuuznden pahaliya gelebilir,...
www.srvmusic.com a bir bak orda manyetikler vardi 2.el + tum tr ye gonderiyorlar bildgm kadariyla
 
Little 59

Selam arkadaşlar. Manyetik konusunda deneyimli arkadaşlara bir sorum olacak. Benim 3 Single manyetikli Strat-ım var. Köprü manyetiğini Seymour Duncan Little 59 ile değiştirmek istiyorum. Bu manyetiği sanırım biliyorsunuzdur. Single boyutuna sıkıştırılmış, yüksek çıkış voltuna sahip bir manyetik.

Kararsız kaldığım bir nokta ise Seymour Duncan Junior JB. Little 59 un tonuna hastayım ama JB modeli bir türlü deneyemedim. JB modelin treble scalası oldukça yüksek gözüküyor. Bu gösterge, aletin tiz seslerde renkli olduğunu mu yoksa belli ve dar bir frekans aralığında çığlıklı bir tona mı sahip olduğunu simgeliyor?

Bilgisi olan ya da deneyen varsa, beni aydınlatırsa sevinirim. Başka manyetik önermeyin lütfen. Teşekkürler.
 
jbnin frekans aralığı azdır ama çok kaliteli bi humbucker yinede o sayısal değerlere fazla güven olmuyo. seymour duncanın sitesindeki tone charta göre en iyi manyetik live ware gözüküyo ama bence değil.
 
Frekans aralığının düşük olmasından kastın Bas için mi Tiz için mi? Sayısal bilgi verebilirsen daha yararlı olur. Ya da böyle bir bilgiye erişebileceğim yabancı bir site varsa linki olabilir.
 
s.bnin tonechartını tekrar inceleyince çok şaşırsım çünkü tizler çok yüksek gözüküyor ama ben denediğimde tizler öyle çok yüksek gelmemişti kulağıma oyüzden artık sayısal değerlerle fazla ilgilenmiyorum ama vaktiyle sabah akşam bu konuyu araştırmıştım internette maalesef fazla bi bilgiyok. bunun sebeplerinden birisi kanımca her şirketin kendine göre bi skala seçmesi yani ne bileyim tizler yüksek gözüküyo ama neye göre yüksek??bu çok hayati bi soru bence. mesela live ware in outputu için out of range diyor. e sonsuzmu bunun değeri 1/0mı değil.mutlaka var bi değeri ama belirtilmemiş bu yüzden karşılaştırmalar sağlıklı olmuyor.
jbnin bas frekansları dardır.
 
Elektro bağlamacıların da en sevdiği manyetiktir x2n.

Ben derim ki Chuck'ın tonuna aldanıp da x2n almayın. Sustain'i oldukça düşükmüş duyduğuma göre.
 
bence sert tonlar için de x2n almayın. dimarzio tonları sert değildir zaten chuckın tonlarıda sert değildi.
dandik gitara iyi manyetik takmak çpk akıl karı değil bence çünkü vericeksin 200-300$ tamam tonların güzelleşecek ama o paraya (veya biraz daha fazlasına) sağlam bi amfi veya prossessor çok çok daha iyi tonlar sağlar. ama benim ekipman tamam canavar aletlerim var diyorsan o zaman manyetik değiştir. ancak ozaman anlayabilirsin manyetiğin pozitif etkisini.
 
Manyetik farkını anlamak deneyim ve kulak ile ilgili birşey bana sorarsanız. Bilgisayarımın ufak speaker'ı ile dinlettiğim şarkıdaki gitarın markasının ve manyetiğinin ne olduğunu söyleyebilen insanlar tanıdım ben. Küçük sistemlerin her ne kadar frekans aralığı düşük bile olsa manyetiğin verdiği zengin ton, o sisteme farklı bir etki olarak yansır. Bu etkiyi hissedebilen ve manyetikten anlayan bir insan aradaki farkı görebilir.

Klavyesi iyi olan ancak sesi dandik bir gitara manyetik takılması çok uygundur. Çünkü elektro gitarın sesinin karakterinde gitarın yapıldığı meteryal, clean tonlarda %30, drive tonlarda %15 gibi değerlerle etki eder sound'a (Deneyimlerimden tahmini olarak söylüyorum). Eğer processor kullanılıyorsa bu değerler daha da düşer tabi. Dolayısıyla geriye kalan herşeyi manyetik ve sesin geçtiği yolların kalitesi belirlemektedir.

Jak seçiminin bile tona etki ettiğine şahit oldum. Dolayısıyla akla gelmeyen herşey tonunuzu bozuyor olabilir.
 
Bir şey daha..

Bu arada gitarın tüm manyetiklerini değiştirerek 200-300$ harcamak gereksizdir. Sadece sorun yaşadığınız manyetiği değiştirmek hem sizi masraftan kurtarır, hem de gitarınız kendi öz sesini kaybetmemiş olur. Örneğin ben şimdi Strat'ımın köprü manyetiğini distortion ve overdrive tonlarda biraz pasif, gürültülü ve sustainsiz buluyorum. Dolayısıyla sadece o manyetiği değiştirmem yeterli benim için. Strat'ın Smooth tonu ile hiçbir sorunum yok (sorunu olan var mıdır onu da bilmiyorum tabi 😀).

Sonuç olarak sorun yaşadığınız manyetiği tespit edin ve onu değiştirin.
 
Re: Bir şey daha..

MarTI_Jonathan demiş ki:
Bu arada gitarın tüm manyetiklerini değiştirerek 200-300$ harcamak gereksizdir. Sadece sorun yaşadığınız manyetiği değiştirmek hem sizi masraftan kurtarır, hem de gitarınız kendi öz sesini kaybetmemiş olur. Örneğin ben şimdi Strat'ımın köprü manyetiğini distortion ve overdrive tonlarda biraz pasif, gürültülü ve sustainsiz buluyorum. Dolayısıyla sadece o manyetiği değiştirmem yeterli benim için. Strat'ın Smooth tonu ile hiçbir sorunum yok (sorunu olan var mıdır onu da bilmiyorum tabi 😀).

Sonuç olarak sorun yaşadığınız manyetiği tespit edin ve onu değiştirin.

Hadise dedigin kadar basit olsaydi (yani ancak bozuldugu veya cok rahatsiz ettigi zaman degistirmek gibi) bunca manyetik firmasi bulunmaz, ve bu kadar satis yapmazdi.

Manyetik degistirmek degistirmemek kisinin kendi tercihine kalmis bir sey, ne dogru ne yanlis, dolayisi ile bir "ogreti" cercevesinde bu ise yaklasmak bence gayet yanlis. Isteyen, fark varsa kulagi ile onu duyan, ister degistirir ister degistirmez o kadar basit.

X2N davasina gelince, 8 9 sene sahne kayit gibi unsurlar da dahil olmak uzere bu manyetigi kullandim. 15.50KOhm gibi bir manyetiktir, ve sanirim (icini acmadim ama) 3 tane seramik (ferrum) miknatisi var. Ikisi dik (yani "blade" denen sekli veriyor) ve birisi de altta. Cok guclu bir manyetiktir, ama hani trash falan power chord (yani cakcak) yapmak istiyorsaniz, bu manyetik biraz tiz kacabilir haberiniz olsun. EQsu epey bir duzdur yani, bas tiz orta yaklasik ayni. Ben aslinda bundan dolayi o manyetigi sever idim, PAF cinsi bir eqnun cok ciddi cikti ile birlesmesi. Ayni zihniyet Duncan'nin Custom isimli manyetiginde de vardir, ve ayni sekilde Gibson 500Tde de. Bu arada bu manyetiklerin hepsini en az bir sene olmak uzere (ayri gitarlarda) kullandim, belirteyim yani internetteki tablolara bakarak yorum yapmiyorum! Sertligine gelince, valla sert manyetik ne demek bir defa hadise bu! Bence en sert manyetik strat 6K falan gibi kopru manyetigi. Onun kadar cazgir onun kadar bagiran (ebadina gore) "wild" olan baska kopru manyetigi bilmiyorum. Ama guc diyorsaniz, valla o zaman hadise farkli. X2N pasif olup ta en guclu manyetiklerden biri, ama kanimca gibson 500T ondan daha iyi bir manyetik, benziyorlar birbirlerine bu arada (sekil degil ama ses olarak).

Sustain hadisesine gelince, bir manyetigin kullandigi miknatis ne kadar yogun manyetik alan yaratirsa, sustain o kadar az olur. Bu arada cogu insan sustain ve feedback tabirlerini birbirlerine karistirir. Sustainin manyetikle ancak yukarda soyledigim gibi bir alakasi vardir, o kadar. Yani aslinda kagit ustunde en iyi sustain manyetigi sokup hic kullanmayarak elde edilir, zira sustain agacin bir ozelligidir. Yuksek ciktili manyetikler feedbacki artirir orada problem yok, ama duydugunuz sey amfinin yarattigi bir sey, yani agacin yarattigi bir sey degil. Fark (iki gitar arasindaki sustain farki) dolayisi ile overdrive icermeyen temiz ses kanalinda duyulur.

Bundan dolayi evet X2N biraz sustaini ve hatta manyetik olarak telleri cok cekip rahat rahat titremesini engelledigi icin ust harmikleri yok eder, dogrudur. Eger elinizde bir strat varsa manyetikleri cok yukseltin ve dedigimi anlayacaksiniz, zamanla tellerden sanki chorus takmissiniz gibi garip vibrasyona giren sesler alirsiniz cunku artik teller titresirken manyetik alan cok guclu olup onlari cekmektedir. Sustain yukseligine gelince seramikler cidden iyi bir sonuc vermezler. Alnico (aliminium, nickel cobalt) miknatislari cok daha "temiz" sonuclar verir. Ayrica onlarin da dereceleri var. Miknatis cekim gucune gore alnico dereceleri a5 (en guclusu manyetiklerede kullanilan; gerci duncanin yaptigi benedetto manyetiklerinde a6 da kullaniliyor ama cok yaygin degildir) sonra a4 sonra a2 ve sonra a3dur. (Siralamada yanlis yapmadim a2 ve sonra a3 cidden, cunku o derecelendirme cekis gucune gore degil, miknatislarin icerdigi al; ni; ve co oranina gore verilir.)

En son olarak da agac hadisesine gelecek olursak: Valla iste orasi tercih hadisesi. Yani elbette iyi agac, secilmis vede gitar (yahut bir muzik aleti) olmasi icin kullanilmis iyi bir agac cok cok onemli. Fark duyulmuyor diyorsaniz kesinlikle kulaklarinizda bir sey var demektir, zira aksi taktirde en yuksek modellerin hepsi neden suntadan (plywood) yapilmis olmasin. Ama fiyat farkini icinize yedirirmisiniz yedirmezmisiniz o tamamiyle size kalmis bir hadise. Bence agaci iyi olan (ama 3 4 parca olabilir) ucuz gitarlar var. Bunlari deneyip sesini duyduktan sonra onlari adam etmek icin ustlerine adam gibi manyetikler takmak gayet duzgun bir sey. Ama dedigim gibi bu benim fikrim, ve daha once yazdigim gibi tercih davasi, dogru yanlis yok. Bu baglamda en onemli olgu agac oldugundan, zaman zaman bir cok amerikan fenderden manyetikleri degistirdikten sonra daha iyi olan meksika mali stratlarla karsilastim. Ama ortalama olarak tabi ki amerikan stratlar daha iyi, ama bir gitar bazinda hic belli olmuyor neyin ne olacagi.

Bundan dolayi benim sahsi nacizane fikrim elinizde en azindan adam gibi bir agactan yapilma bir gitar olmadan bu manyetik degistirme isine girmeyin. Ben cok yaptim, suntadan olan epilere gibson manyetikleri taktim falan. Sesi evet daha iyi oluyor ama zamanla anliyorsunuz ki bir eksiklik var (derinlik, ust harmoniklerin 3 boyutlu olmasi, aciklik, ve saydamlik gibi). Ve bu fark zamanla insana cok koyuyor ve agacinda manyetik gibi kolay bir sekilde degisecek bir tarafi yok!

Neyse iste boyle,

Saygi sevgi.

B
 
Aslında yukarıda yazdıklarımı, gitar manyetiği alacağım deyip gitarın fiyatı kadar para harcayan insanlar için yazdım. Elbetteki istediğin manyetiği istediğinle değiştirmekte özgürsün. Ama paran varsa... Aramızda benim gibi çok zor imkanlarla gitar alan ve pedal alan, yıllarca bunun için para biriktirmiş olan insanlar olabilir. Ya da gitarın herzaman 3 manyetiğini birden kullandığını düşünen amatör arkadaşlar da olabilir.

Hiçbiri olmasa dahi Türkiye olarak biraz sorumluluğumuzu bilmeliyiz. Biraz tutumlu olmak iyidir. Tüm manyetikleri değiştirip, bir tanesini kullanan insanlar mevcut bu piyasada. Milyonlarca doları gereksiz yere yabancı firmalara aktarmamız, hem bize, hem de bu ülkeye büyük bir zarardır.

Manyetik değişimi derken "bozuldugu veya cok rahatsiz ettigi zaman" değiştirmeyi kastetmemiştim sadece. Gitar alınır alınmaz da değişim olabilir.

Gitarın ağacı konusunda verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkürler, çok yararlı olacağına inanıyorum 😉.
 
Arkadaslar merhaba. Acil bir sekilde yardiminiza ihtiyacim var. Bu konuda gayet saglam bilgisi olan arkadaslar yazmişlar benim soruna da bi el ativerin lütfen. Kafayı kırmak uzereyim :

Simdi 2. el olarak satın aldigim Bir Jackson RX10D var ve yeni seri gibi basswood degil alder. Uzerinde biliyorsunuz Japon serideki Duncan Designed manyetikler var. Ve ben Seymour Duncan dan TB-4 alip bridge e taktim. Buraya kadar problem yok. Yanlız daha onceden Dimarzio Tonezone kullanıyordum ki diğer kendi yaptığım gitarimda hala o var ve Jackson dan sonra biraz da onu calayim dedim küsmesin...

Calmaya basladigimda cok aci birseyle karsilastim bir yandan da guzel aslinda, arkadaslar tonezone deli gibi bir cikiş gucu var. Buna karsilik tb-4 tonlari cok hos rifflerde falan ama bir zayiflik hissediyorum calarken. sololarda o 12-17 perdeler arasindaki bendlerde yirticilik yok. Cıglıklarda can yok. yani bakıyorum kod falan dogru nette yaptigim arastirmalara gore nerdeyse en yirtici manyetik bu. sanki tellere ne kadar sert abanirsam abanayim ses hala zayif gain i cok dusuk.

Acaba tb-4 ün baglantisini yanlıs yapmiş olabilirmiyim? netten kontrol ettim ordaki semaya gore dogru. Nedir bunun sebebi acilen arkadaslarin yardimlarini bekliyorum.
 
bilglier için teşekkürler arkadaşlar benimde birkaç denemem oldu ve sonu hüsranla bitti buradan birkaç birşey okuyarak sanırım hatalarımı görebilirim 🙂
 
bende blazer gitarıma H-S-S dizilimine sahip köprüsüne iyi bir manyetik taktırıcam çünkü akorlar falan anlaşılmıyo o kadar kötü manyetikleri

emg 85 alıp taktırsam olurmu diğer iki single dururken daha ilerde gitar alınca zaten ona takıcam boşuna masraf olmıycak yani. bu şekilde kullanan varmı?
 
Emg 85ten vazgeçmem alacağım her türlü gitarda elbet olacak diyorsan hiç bir zararı yok. Bundan söker öbürüne takarsın. Şahsen benim hayalimde kv-2 var. Ben kv-2 aldığımdada emg 81-85 takıcam. O zamana kadar o manyetiği alıp gitarıma taksam bana bir zararı olmaz. Bilmiyorum bazı arkadaşlarda gerek yok diyor ama...
 

Geri
Üst