Türkiye'deki Gitar Ustaları & Luthierler

Merhaba arkadaşlar,

Yurt dışında ikamet ediyorum ve bu hafta bir tane Gibson Les Paul 2014 Studio satın aldım. Gitardan kendim çok anlamam, baya yeniyim. Bir süredir akustik ile oyalanıyordum ama uygun fiyatlı bulunca bunu aldım. Sanırım teşhirde beklemiş ya da ne olduysa bilemiyorum. Sadece kutusundan yeni çıkmadığı belli, ama yaşadığım yerde çok seçenek olmadığı için buna mahkum kaldım gibi bir şey.

Neyse efendim çok uzun tutmayayım. Alırken sap mükemmele yakın olmasına rağmen bir iki gün içerisinde ince mi ve si tellerinde boşta ve ilk 1-2 frette cızlama baş gösterdi. Cenazem dolayısı ile de bir süreliğine Türkiye'ye, İstanbul'a dönmek durumunda kaldığım için aldığım yerde çözme imkanım yok. İstanbul'da güzel bir ustaya götürsem diyorum. Doğru mu yaparım acaba? Ve kime götürmeliyim? Hem bir yandan ciddi bir sıkıntısı varsa fark edilsin ki döndüğümde aldığım yere ne yaptığımı bilerek gideyim istiyorum.
 
Selamlar, gitarima fret tesviyesi yaptırmak istiyorum ama Eskişehirde pek bildiğim luthier yok. Özgür Turan ile konuştum, meşguliyetinden dolayı iş almadığını söyledi. Önerebileceğiniz başka var mıdır?
 
Yakın zamanda gitarıma scallop işlemi uygulatmayı düşünüyorum, İstanbul içinde hangi ustayı önerirsiniz? Ek olarak, yaklaşık kaç güne teslim edilir ve ücreti nedir yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Gitarım Bolt-On constructiona sahip.
 
Arkadaşlar merhaba, gitarımın potanslarini ve kablolarını yenilemek istiyorum. Ses potansinin yerini begenmedigim için de yerini değiştirmek istiyorum. Yani yeni bir pickguard kestirebilirim.

Bu isleri yapabilecek usta tanıdığı olan var mıdır?
 
Burada muhabbetini falan çok övmüşler de, ya buradakiler muhabbetten anlamıyor ya da ben anlamıyorum. Sürekli karşısındaki insana si... soka... diye hitap eden, andaval andaval ben her şeyi biliyorum sen bir b.k bilmiyorsun demeye getirten, parasızlıktan cüzi bi indirim isteyince itin bi tarafına sokmaya çalışan bir adam nasıl bu kadar övülmüş anlamadım. Kendisi gitara dokunmadı ama yanında adam çalıştırıyorsa o adamdan sorumludur. Gitara bi sap ayarı yapılmış (orada çok kontrol etmedim bir an önce çıkmak için) eve bi geldim ilk 5 perde cazır cuzur. Daha çok şey derim de, gerek yok.
 
Herkeze merhaba,bana İstanbul'da fiyat konusunda düzgün bir luthier tavsiyede edebilirmisiniz?(Sayın F.Yılmaz hariç,luthier gibi,usta gibi belki çok başarılı ama fiyatlar çok uçuk)
 
Kadıköy tarafına gelebilirseniz Volkan Özdemir var, artık bazen dükkana kardeşi bakıyor gerçi ama o da yıllardır orada iş yapıyordu zaten. Fiyatları uçuk değil, tabii bu göreceli bir şey ancak gitarı aldığınızda içiniz rahat olur. Eğer ciddi bir iş varsa bilemiyorum -fret çaktırma mesela- ama fret tesviyesiyle gitarımı güzel bir hale getirmişti eskiden. Ucuz diyemem kesinlikle ama parasına değiyor her seferinde.

Ben uzun süredir kendisine götürüyorum gitarlarımı, temiz iş yapıyor. Fret değişimi konusunda da zamanında verdiği fiyat aklımda kaldığı kadarıyla 500-700 TL arası gibi bir şeydi (maple tuşede biraz daha fazla alıyordu galiba), bu galiba uygun bir fiyat sayılmaz ancak bu iş çok meşakkatli bir iş, piyasayı başka luthierleri bilen yazsın. Ancak yarın bir gün gerektiğinde ben yine kendisini tercih etmeye çalışırım, şimdilik güvenimi sarsacak bir şey yapmadı :D

Tünel'de Rıfat ustayı tavsiye edenler de olabilir, ancak ben kendisine yıllar önce bir kere gittim, herhalde bir daha gitmem :D

Fatih Usta beni hiç üzmedi şimdiye kadar, hakkında en yakın arkadaşlarımdan dahi çok olumsuz yorum duydum halbuki. Kendisini de bilirim, biraz uçuk kaçık biridir ancak galiba gözü tuttuysa, yani sizi sevdiyse gerçekten hem fiyatlandırma hem işçilik açısından memnun ediyor. Ayrıca kendisi bana forum üzerinden ve sonrasında whatsapp üzerinden yardımcı da olmuştu. Ben kendi adıma iyilik sever biri olarak tanımlıyorum, samimi biridir bana göre.

Volkan ustanın herkesle iyi geçindiğine bahse girerim ama. Karakter olarak da samimi biridir. Rexx'in bir üst sokağında dükkanı, denemekten zarar gelmez.
 
Herkeze merhaba,bana İstanbul'da fiyat konusunda düzgün bir luthier tavsiyede edebilirmisiniz?(Sayın F.Yılmaz hariç,luthier gibi,usta gibi belki çok başarılı ama fiyatlar çok uçuk)
İsmail Dalgın var barlar sokağında; SRV Müzik'le çok yakınlar. Gitar gövdesi yaptırdım ona. Efsane işçilik çıkardı. Fiyatları da makul. Yalnız iyi işçilik beklentisi varsa zaman konusunda taciz etmemek lazım:D
 
Gitarıma scallope işlemi uygulatmak istiyorum. Önerebileceğiniz, yaptığını bildiğiniz usta var mı ve yaklaşık olarak ne kadar ücrete yapılıyor bu işlem yardımcı olur musunuz?
 
geçen gün bir gitarımın headstock'ının başına bir kaza geldi. sanırım tüm headstock cilası yenilenmesi gerekiyor. erkan sızarlar ile görüştüm. büyük ihtimal ona vereceğim. daha önce erkan beye gitar veren var mı? işçilik nasıldı?
 
Geri
Üst