Tesadüfler Kaçınılmazdır

K

kursatotcu

yazdığım kitaptan sizin için seçtiklerim kısa ve etkili sorular
1 rızık Allah tan mı içki içmek rızık mı içki içmek Allah tan mı? ( haramda rızıktır maturidilere göre)
2 herşey Allahın dilemesiyle mi olur zina yapanlar var Allaha sövenler var bunlarda mı Allahın dilemesiyle oldu?
3 Allah günahların işlenmesini diler mi günahlar işleniyor mu o halde dünyada Allahın dilemesinin, iradesinin dışında bir şey mi oluyor?
4 kadere hayrın ve şerririn Allahtan geldiğine inanıyormusunuz zina yapmak şermidir zina yapmak Allahtan mıdır hani hayır ve şer Allahtandı ya
5 "Allahım bizi kötü yola düşürme, yolumuzu saptırma " diye dua ediyormusunuz ? demek ki kötü yola düşüren ve yoldan saptıran kimmiş?
6 Allah şerri irade eder mi? yani ister mi diler mi? hayır dersen Allahın dilemesi dışında mı oluyor bu şerler?
7 insan kadere mi bağlıdır yoksa hür müdür?
8 şimdi senin bu yazıları okuman kader mi?
9 Allah dilemeseydi sen bu yazıları okuyabilecek miydin?
10 önünde iki meyve var elma çilek seç birini. senin bu seçimin Allahın iradesiyle mi oldu yoksa iradesi dışında mı oldu?
11 insan Allahın murad ettiği (istediği, dilediği ) şeye muhalif bir şey yapabilir mi?
12 bir insan çalıntı yiyeceklerle yaşarsa bunlar ona Allahın verdiği rızık mıdır?
13 Allah mahlukatının ( yaratıklarının) kendisine itaat etmeden önce itaat edecek olmalarını ve O'na isyan etmeden önce isyan edecek olmalarını irade etmiş miydi? bu soruya hayır derseniz Allahın iradesinin ezeli olduğunu reddetttiniz demektir. eğer "bildiği için diledi " derseniz bunun da cevabı sitededir
14 siz bu yazıları okumadan önce Allah bu yazıyı okuyacağınızı biliyor muydu, bilmiyor muydu? biliyordu derseniz soruyorum : bildiği gibi olmasını mı diledi yoksa bildiğinin aksine olmasını mı diledi? " bildiği gibi olmasını diledi" derseniz, sizin bu yazıyı okumanızı Allahın irade etmiş olduğunu kabul ettiniz demektir. ve siz Allahın irade ettiği bir fiili, hareketi engelleyebilir misiniz? " hayır engelleyemem" derseniz demek ki siz bu yazıları Allahın zorlamasıyla, mecburen, tıpış tıpış okudunuz.... ne dersiniz bu işe?
bu soruları ne kadar bilgili olursa olsun insanın hür iradesi olduğunu savunan kişilere sorarsanız yüzü kıpkırmızı kesileceğini tahmin etmekteyim. gece uyuyamaz tahminime göre sorun görün yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........................................ve defalarca söylediğim gibi peygamberimizin kader hadislerinde yine insanın özgür iradesi olmadığı anlatılır peygamberimiz tarafından. bu hadisleri de onlara sorarsanız yine kıpkırmızı olurlar . hadi sorun artık. daha ne yapayım, anlatıyorum değil mi?
çakıltaşı sitede bunları detaylı anlattım ben yine söyleyeyim ki cüzi irade vardır bizim tercihlerimiz vardır ama bunlar sonuçta düşüncedir ve düşüncelerimiz de Allahın yaratmasıyla oluşur dolayısıyla aslında bizde Allah hangi düşünceyi yaratırsa biz o düşünceyi düşünebiliriz. bu kadar basit yani kitabımn tamamı şurada islamdakader.cjb.net
benim başka forumlardaki tartışmalarımı da görmek isterseniz google den ya da msn den kursatotcu yazarak arayın karşınıza çeşitli forumlar çıkacaktır bu forumların (din felsefe yada diğer ) başlıklarına yazımı yazmıştım. oralarda tartışmalarımı izleyebilirsiniz. bir kısım forumda ise ismim olmasına rağmen beni attıkları için konuyu bulamayabilirsiniz. bir konu başlığıda (tesadüfler kaçınılmazdır) idi. o da kader üzerine tartışmadır.
Bir de şu hususu size iletmek istiyorum: ben iki ay önce yüzlerce yayınevine mesaj attım onlara kitabımı basmaları için. lakin onlar yanıt vermediler, basma taraftarı gözükmediler. dolayısıyla size sesleniyorum benim kitap basma imkanım yoktur. bu işleride zaten bilmem. o bakımdan çevresi olan, bu işlerle ilgili ya da kendi bu işleri yapabilirim diyen varsa bu sitedeki kitabı bastırsın. tekrar ifade ediyorum ki ben bu işi para için yapmadım. dolayısıyla hak talep etmiyorum. yani bu bilgileri yaymak için size bunu diyorum. çünkü bir çok kişi internetten anlamaz ve bilgisayardan zaten kitap okumak daha zordur. o bakımdan bu kitabın basılması çok önemli. yapabilen bu işi yapsın kitabın tümü şurada : islamdakader.cjb.net
 
mutlak güç dendi mi zaten ortaya türlü ikilemler çıkar. kaldıramayacağı taş yaratmak gibi. kader ile ise daha da çok çıkıyor. her şeyden önce der ki kuran allah kullarının önüne 2 yol koydu istediğini seç. fakat aynı kuran allahın kullarının ne yapacağını yazdığını söyler. söylemese bile mutlak güç zaten bilir her şeyi. eğer benim hangi yolu seçeceğimi biliyorsa neden beni buraya koydu (bakın mutlak güç neden beni yaratmak istedi sorusunu geçiyorum hepten). din ile uğraşan bilgili kimseler buna 'irade senin, ama allah biliyor ne yapacağını' der. bu aynı anda iki şeyi kabul etmek demektir, çift düşünmektir, çelişkilerle iş yapmaktır. hani şu lamba açık mı sorusuna hem açık hem kapalı cevabını vermek gibidir.
başlık aristotales vari olmuş. fatalistik düşüncede de geçmiş ile gelecek arasında simetri olduğuna, zamanın olmadığına inanılırdı. yani 'yarın öleceksin' önermesi doğruysa hiçbir şey yapamazsın bunu değiştirmek için ve bu önermenin cevabını mutlak güç bilmektedir.
bu yüzdendir ki aristo mantığı bilim ve felsefe dünyasında sığ görüşü temsil eden bir terim haline gelmiştir. geçmişle gelecek arasında asimetrik bir ilişki olduğu, aynı suda iki kere yıkanılamayacağı, zaten yıkanan kişinin de farklı olacağı kabul görmüştür.
tercihler sadece düşünce değildir bizim irademizle yapılan zamana bağlı müdahalelerdir. biz yerimizde öylece dursak bile evrenin şekillenmesinde rol oynamaktayız atomik titreşimlerle. mutlak güç bahsi geçiyor ise bunların hepsini bildiği de varsayılmalıdır. yani düşünce yaratmış, o düşüncenin ne olduğunu da biliyor. bizim irademiz yok ise eğer neden kukla oynatıyor yaratan da direk cezamızı ödülümüzü vermiyor. kaldı ki kader inancına göre her şey kaderde var. yani ben kalkıp 5 kişiyi bıçaklasam sorumlusu benim alnıma buna yazandadır benim iradem olmadığı için. eğer dersek cinayet işlemek bir düşünce ve sen onu seçiyorsun, o zaman mutlak güç senin seçimini zaten biliyor oluyor ve gene bile bile kukla oynatmış oluyor. (adam öldüreceğimi biliyorsa direk cehennem sırasına alabilir).
 
Kusura bakma yazdıkların çok komik ve çocukça. Düşünmeden yazılmış bi anlık gafletin sonucu oluşan şeyler.
Kuran-ı filan da bilmediğin belli. Kitap yazmak için öncelikle çok okuman gerekir.
Ki insan iradesinin bile ne olduğunu bilmiyosun sen. Senin içinde heyecan uyandıran bu yazılar bilgili insanlar tarafından çok gülünç karşılanır.=)
insan kendi şansını kendi yaratır allahın senin yapıcağını biliyor olması senin illa günah işlemen anlamına gelmez sen şimdi namaz kılmaya başlasan allah onuda biliyor olacak.
 
şaşırtan varsayım diye bi kitabı vardı tübitakın.
mesela orda özgür irade diye bişeyin olmadığını söyler.

özgür değilsem tanrı beni hangi hakla yargılayabilir?
ama tanrının bişey ytapmak için haklı olması gerekmez ki :roll:
 
TheAnswer demiş ki:
Kusura bakma yazdıkların çok komik ve çocukça. Düşünmeden yazılmış bi anlık gafletin sonucu oluşan şeyler.
Kuran-ı filan da bilmediğin belli. Kitap yazmak için öncelikle çok okuman gerekir.
Ki insan iradesinin bile ne olduğunu bilmiyosun sen. Senin içinde heyecan uyandıran bu yazılar bilgili insanlar tarafından çok gülünç karşılanır.=)
insan kendi şansını kendi yaratır allahın senin yapıcağını biliyor olması senin illa günah işlemen anlamına gelmez sen şimdi namaz kılmaya başlasan allah onuda biliyor olacak.

ben ömrümün sonuna geldiğimde ne kadar günah ne kadar sevap işlemişim allah onu da biliyor olacak sonuçta. benim sorum neden bile bile oynatıyor bu kukla oyununu.
 
Selamlar,

O zaman şunu düşünelim. Tanrı bizim hayatımızın seçimlerimiz doğrultusunda gelecekte nasıl olacağını biliyor ( iyi veya kötü ). Özgür irade burada devreye giriyor. O bizim hangi yolu seçeceğimizi değil hangi yolu seçersek geleceğimizin nasıl şekilleneceğini biliyor. Böyle düşünürsek ne diyorsunuz ( ki Kuran-ı Kerim'de yazan da budur )
 
Yani Allah bütün olası gerçeklikleri biliyor.... Yani bütün olasılıkları biliyor.... ama sonuçta ne olacağını bilmiyor. Yine "mutlak güç" ile çelişen bir durum o zaman. Ayrıca kader kavramına ne demeli?
 
kuranı bilen bir insan olarak şunu diyorum size: sadece militan çekmek için bakire kadınları kullanan bir düşüncenin kitabı..hepsi bu!
 
Klasik bir ateist sorusu olmuş. Kader sizin anlamak istediğiniz gibi değildir. Dünya bir tiyatro değildir. Sen de bir tiyatro oyuncusu değilsin. Senaryodaki şeyleri yapmak değildir insan. Yaptığın şeyi Allah yazdı diye yapmıyorsun. Sen yapacağın için Allah yazıyor. Herşey O dileyince olur. Allah kulunun kötülük yapmasını istemez ama kul kötülükte diretirse kötülük yapmasına da izin verir. İyiliğe her zaman izin verir. İzin vermeseydi yargılama gibi bir hakkı olmazdı. Kötülüğe de kul diretmedikçe engel olur.
 
birkaç genç arkadaşımın kafası bayağı bir karışmış;:)
ben,en temelden,hareketten,maddelerin birbirlerini çekim gücünden,canlıların ilk nasıl oluştuğundan filan başlayın derim ;)
 
Kaderi anlamaya çalışmak beyhude bir çaba. Allah'ın aklı 'kuşatıcı akıl'. Yani yap-bozun tüm parçalarını bilen. İnsan tüm parçaların farkında olmadığı için kader gibi konularda bocalıyor.
"Bütün varlık insanın farkına varabildiğidir" derseniz kader konusunda bir yere varamazsınız. zaten size göre her şey rastgele olmaktadır. kader diye bir probleminiz olmaz. ama benim aklım her alanda bir düzen arıyor. bir kalem ve onu tutanı arıyor. bunu bana ilham eden Allah.
Bu âlem bir tiyatro, roller dağıtıldı ve kimsenin yapacak bir şeyi yok. 'Said' olmanız dilenmişse çok yukarlardan, siz ne kadar inat etseniz de, bir gün boynunuzdaki zincire diretemezsiniz.
Kaderi anlamaya çalışmıyorum. ben haddimi bilirim. ya da bilmeyi dilerim. akıl insanın en zayıf uzvudur ve insan farkında olmadan geri alınabiliyor. yola bakmak lazım. kader tartışmaları yoldaki kuyular.
 
Bazıları zayıf noktalar arıyorlar dinde. Bulduklarını zannettikleri şeylerde de üstüne giderek Allah'ın yokluğunu kanıtlamaya çalışıyorlar. Kader mevzusu en çok uğraştıkları nokta. İster istemez gözlerinin önündeki hatta içinde oldukları o kuyuyu ispatlamanı istiyorlar. Biz de o kuyuyu gözlerinin içine sokarak ispatlamaya çalışıyoruz(Haddimize değil belki ama mecbur bırakıyorlar). Elini uzatıyorsun kuyudan çıkarmak için ne kuyusu burada kuyu yok deyip elini itiyorlar. İnşallah kuyunun varlığını anladıklarında iş işten geçmez. Onlar da 'Said' lik zincirini farkederler erkenden.
 
Teseduf dıye bır sey yoktur..
dogru tanım her zaman:
zorunluluktur..zorunlu olasılıklar..Bılımde tanrısal dusuncede tesaduflere dayandırılamaz...
Rastlantı kelımesı turkcede tesadufen algılandıgı ıcın yazmak ıstemedım.Her tesadufun olusabılmesı ıcın zorunluluklar vardır.
 
O zaman hep iyiye giden zorunluluklar olmuştur öyle mi? O kadar zorunluluk içinden hep en iyisini mi seçti doğa? Hiç mi kötü olanı seçmedi? Ne kadar zeki bir doğa öyle değil mi?
 
benim soruma gelen cevaplar nedense hiç tatmin edici olmamış. diyorsunki allah serbest bırakır kul seçer. e arkadaşım allah mutlak güç her şeyi bilir, geleceği de bilir. gelecekte beni serbest bırakması şartına bağlı neler olacağını biliyor sonuçta. ben öldüğümde ne kadar sevabın ne kadar günahım var bilecek. neden uğraşıyor? benim sorum bu cevap yok hala zaten verilebilse böyle bir tartışma olmazdı.
 
hellsbells demiş ki:
benim soruma gelen cevaplar nedense hiç tatmin edici olmamış. diyorsunki allah serbest bırakır kul seçer. e arkadaşım allah mutlak güç her şeyi bilir, geleceği de bilir. gelecekte beni serbest bırakması şartına bağlı neler olacağını biliyor sonuçta. ben öldüğümde ne kadar sevabın ne kadar günahım var bilecek. neden uğraşıyor? benim sorum bu cevap yok hala zaten verilebilse böyle bir tartışma olmazdı.
Ne yapacağını bildiği doğru. İsteseydi dünyaya yollamadan cennete ya da cehenneme yollardı seni. Öyle bir durumda sen "Ben öyle yapmayacaktım. İbadetlerimi yerine getirecektim" demez miydin? Seni yapmadığın bir şey için mükafatlandırması ya da cezalandırması ne kadar mantıklı sence? Seni dünyaya göndermeseydi sen şu an yaptığın şeyleri yapmamış olacaktın. Kısacası yapmadığın şeylerin hesabını verecektin.
 
Şimdi ben allahı kandırıyorum bildiği dışında bir sevap işliyorum.Dİycem allah bunu biliyor diyeceksin.Ben günah işleyince zaten biliyordu ama serbest bıraktı irade verdi diyeceksin.Madem biliyordu neden bana günah işlettirdide ceza verecek diyecem.O herşeyi bilir ama senin ne yapacağına karışmaz ama bilir diyeceksin.
 
Geri
Üst