Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

Cem, EMG'ler Türkiye'de zor bulunan ve bulunsa dahi 270 dolar civarına falan mal olan manyetikler.Onun yerine sana önerim manyetiğe ayırdığın parayı da üstüne koyarak daha iyi bir gitar alman olur.Kendi gitarını da temizlik durumuna göre 250-300 dolar arası bir fiyata satabilirsin.Ortalama 500 dolara da ikinci el temiz bir gitar alınabilir.Niye bunu önerdin dersen, manyetik iyi olsa bile her gitarda iyi sonuç vermez.Malum agathis de pek kabul gören bir gövde değil.Kolay gelsin.
 
Yalnız arkadaş aktif bir manyetikten bahsediyor. Yani gövde ahşabının sese etkisinin mimimum olduğu manyetikler, biliyorsun. Ayrıca 270 dolar emg 81-85 setler, tek manyetik için bu fiyat iner. Forumda zakk wylde setinin (81-85) iyi bir fiyata satıldığını hatırlıyorum. ama forumda emgler söz konusu olduğunda benden daha fazla bilgi sahibi olan arkadaşlar da vardır. Ben pek sevmediğimden fazla araştırmadım :) yalan da olmasın.
 
ben "b.c. rich warlok (bronze series)"a bu bahsettiğin EMG modifikasyonunu yapmıştım (köprü; EMG 81. Sap; EMG 85) ; çok da memnun kaldım. gerçi zevk meselesi ama metallica'nın parçalarını çalıyorken sadece ampli ve boss mt2 ile tonu yakalıyordum. birde tartışılmayacak bir gerçek var ki gitarının sustain'i artıyor. bu EMG'leri tellerinin dibine getirsen bile manyetik çekim kuvvetleri düşük olduğu için pasif manyetiklere göre sustain'i herzaman arttırıyorlar.

tek sorunum EMG 81'in sesine bir iki hafta alışamamam olmuştu. ben bu modifikasyonu kesinlikle tavsiye ediyorum.
 
Nienturi, aslında bu ağacın sese etkisi aktifte minimuma iniyor hurafesi pek doğru değil.Tamam belki hassasiyeti biraz düşüyor ama kesinlikle her ağaçtaki tonu ayrı.Kendim kullanıyorum ve başka gitarlarda da denediğim için önceden söylenenlerin sağlıksız bilgiler olduğunu anladım.Sustain olayına da gelince o aslında işin hilesi biraz.Yani aktifte sustain doğal olarak artmıyor tam.Tabi çıplak kulak bunu ne kadar anlar o da ayrı bir hadise.
 
nienturi ve 01,

Abicim sizin mevzu bitmez böyle. Bahsettiğiniz işler "göreceli" şeyler.

Ancak gitaristlerin albümleri üzerinden çözüme ulaşmak zor. Nelerle kayıt edildiğini bilemiyoruz. Hatta çoğu zaman çeşitli röpötajlarda "hadi len. Bununla mı kaydetmiş" veya "oha! bu aletten bu tonu mu almış, bu sesi mi çıkartmış" diyoruz değil mi?

Örneğin hiç tarzım olmamasına rağmen güzel İstanbul'umuzda iki kez seyretme şerefine nail olduğumuz Steve Vai, gözlemlediğim kadarıyla değişik tarzlara yakın parçalarında sürekli gitar değiştiriyordu. Yani EVO ile başlayıp, o şekilde bitirmiyor. Stüdyoda kim bilir neler yapyor??

Bir gitar ile birçok tarzı kapsayacak işler yapılamazmı? Yapılır tabii. Ancak "herşey" değil.
 
stratman demiş ki:
Örneğin hiç tarzım olmamasına rağmen güzel İstanbul'umuzda iki kez seyretme şerefine nail olduğumuz Steve Vai, gözlemlediğim kadarıyla değişik tarzlara yakın parçalarında sürekli gitar değiştiriyordu. Yani EVO ile başlayıp, o şekilde bitirmiyor. Stüdyoda kim bilir neler yapyor??

Söz konusu Vai ise durum pek öyle değil. Stüdyo kayıtlarında yine "EVO" ve "FLO" başroldedir. Konserde gitar değişimi daha ziyade akord ile alakalı. Vai istediği kadar kilit mekanizması olsun, agresif vibrato teknikleri ile haşat eder köprüyü :)

Benim demek istediğimde, "01" çalınmaz demiş, ben çalındığını duydum, gördüm. Hatta bir diğer örnek de şu an aklıma gelen, Petrucci'nin "once in a live time" daki solosunda çaldığı caz tonu geliyor. Başarılı bir caz tonuydu. Bu tonu da boşgövdeli bir gitarla almadı, air nortonlu bir ıhlamur ibanezle aldı. Ha 01'e hiç mi katılmıyorum. Değil tabi ki. Albüm kaydediyor olsam, elimde imkan olduktan sonra katı gövde ibanezle caz çalmaktansa Heritage, Gibson vs. boş gövde bir şeyle yapmayı elbette tercih ederdim.
 
sanırım biraz daha beklemeliyim, hellhound içime kurt düşürdün :) zaten gitarın ağacının manyetikleri nasıl karşılayacağından emin olmadığım için sormuştum sorumu. şu "aktif manyetiğin tonunda ağacın etkisinin minimum olduğu" konusunda birçok sonuçsuz tartışma gördüm, nienturi ve gırnata' nın cevaplarına rağmen hala biraz kararsızım. gene de birkaç gün bekleyeyim bakalım nasıl cevaplar gelecek. kendi gitarlarına gırnata gibi bu modifikasyonu uygulamış olanlar veya agathis ağacı hakkında bilgisi olanlar varsa yardım ederlerse sevinirim. herkese teşekkürler.
 
benim de modifiye ettiğim gitarın ağacı agathis'di. sözlükte "agathis; sanayii maunu" diye geçiyor.

EMG'nin tonu zevkler ve renkler bölgesine giriyor (metallica'da bariz hissedebilirsin tonunu); gitarında, klavyesinde rahat ediyorsan bence modifiye et. zaten rahat etmiyorsan en iyisi değiştirmek olacaktır. Bu arada bağsettiğimiz manyetiklerin ikinci elini ben bu forumdan 300ytl'ye aldım (250 satan da vardı ama nasip olmadı; 300$ isteyende oldu) sanırım aklında bi fiyat etiketi oluşmuştur.

bu arada ben agathis ağacı ile EMG81'den neredeyse hiç bas ses alamıyordum (ilk başlarda çok garip geldi) ama bu durumda da ritim atmak çok zevkli oldu. EMG'nin sesine kurban olayım be!
 
GIRNATA demiş ki:
benim de modifiye ettiğim gitarın ağacı agathis'di. sözlükte "agathis; sanayii maunu" diye geçiyor...
Gırnata, söylediklerinin birçoğuna katılıyorum fakat alıntıyla ilgili düşüncelerim, gördüklerim, tecrübelerim farklı... Araştırmalarıma göre iki tür agathis var. Birincisi normal kesilmiş ağaç, diğeri ise üstüste koyulup çeşitli yöntemlerle (yapıştırma, presleme, ?) kalınlaştırılmış kontrplaktan (yine yapıştırma, presleme, ?) yapılmış kütle... Bu kütlenin yapısında talaş var yani ve bu talaşında agathis talaşı olduğunu sanıyorum ki o yüzden agathis diyorlar... Tecrübelerim tamamen bu yönde...
Diğer bir tecrübem ise B.C. Rich'in hangi agathisten kullandığı yönünde... B.C. Rich de malesef (bir önceki gitarımda oduğu gibi) ikinci agathisten yani kat kat kontrplaktan kullanıyor.
Bence bu iki tip agathis aynı sesi vermez. Çünkü talaş çok farklı işlemler görüyor. Yapısında da tamamen saf talaş bulunduğunu sanmıyorum, katkı malzemeleriyle (büyük ihtimalle polimerleşebilen malzemeler) bir arada tutulduğunu tahmin ediyorum.
ESP'nin kullandığı agathis hakkında fikrim yok, ne dersem yalan olur...
Benim agathis hakkındaki düşüncem ise, bir daha asla agathis almam. Farklı agathis gitarlar da denedim ancak hiç birisinden doyurucu bir ton alamadım kendime göre. Birçok yabancı forumda da "sustainless wood" olarak geçiyor...
Ben olsam eğer Viper'ı çok seviyrsam farklı ağaçtan üretilmiş olanına yönelirdim. Modifikasyon bence şu an için gereksiz. Manyetik için ayrılan miktarı yeni bir gitara aktarırdım... Kolay gelsin...
Not: Gırnata sen yanlış anlama, seni taşlamak için falan yapmadım, yeri gelmişken fikrimi söyledim... Saygılar :)
 
gogostar demiş ki:
Not: Gırnata sen yanlış anlama, seni taşlamak için falan yapmadım, yeri gelmişken fikrimi söyledim... Saygılar :)

+1 :alkıs :alkıs :alkıs kesinlikle sataşma sezmedim; saygılar.

evet "b.c. rich bronze series" gofret tabir edebileceğimiz cinsten "sanayi maunu kat kat preslenmiş talaş+kontrplak" ve EMG'ler de aktif de olsa ağaca göre ton rengi var. yani ağaç mühim bişey. ama aktif EMG'ler ile böyle bir materyel ucube bile sınıf atlar! (hiç değilse sustain canavarı olur gitar)

sanırım iyice kafa karıştırdım :LOL: yani şimdi o gitarı aldığın fiyata yakın satabiliyorsan (genelde ucuza gidiyorlar; hatta satın alan çıkmıyor ) ve üzerine ekleyebilecek paran varsa (ki emg alacağım diyorsun; o zaman 300ytl'ye yakın paran olmalı) sat ve ağacı daha iyi bir gitar al! ama yok ben rahatım bu gitarı seviyorum diyorsan EMG'den şüphe etme. Gitarın sınıf atlar!

umarım polemik yaratmıyorumdur :oops: kesinlikle kimseye karşı ters birşey hissetmiyorum.
 
arkadaşlar neckte DiMarzio Paf Pro ve köprüsünde Seymour Duncan CustomCustom olan Ibanez RG350DX ime kaliteli bir single tavsiyesi istiyorum. hem kendi başına iyi olan, hem bu manyetiklerle ara pozisyonlarda uyumu iyi olacak bir şey önerebilir misiniz?
 
KaRaBaSH, bence fender tx special (stratman şimdi o manyetiklerde iş yok der biliyorum ama) zira çıkışı güçlü nispeten ve de custom custom ile iyi başeder.

B
 
DrB demiş ki:
KaRaBaSH, bence fender tx special (stratman şimdi o manyetiklerde iş yok der biliyorum ama) zira çıkışı güçlü nispeten ve de custom custom ile iyi başeder.

B

Estağfurullah,

Bizde aga'nın lafının üzerine laf olmaz. Aga Tx al diyorsa, alınacak demektir. Ama bana al demesin n'olur :D
 
stratman demiş ki:
DrB demiş ki:
KaRaBaSH, bence fender tx special (stratman şimdi o manyetiklerde iş yok der biliyorum ama) zira çıkışı güçlü nispeten ve de custom custom ile iyi başeder.

B

Estağfurullah,

Bizde aga'nın lafının üzerine laf olmaz. Aga Tx al diyorsa, alınacak demektir. Ama bana al demesin n'olur :D

Sen zaten neden bu manyetikleri sevmedin anlayamadim hani hum konusu disinda. Belki su texas olayi seni bozdu diye dusunuyorum hani uppermidlerindeki o cok belirgin tumsek. Bu manyetikler milletin ahkam kestiginin aksine cok tiz degil, tersine bayagi koyu. Ama tipki JBdeki gibi iste o uppermidlerdeki tumsek milleti tiz diye dusundurtuyor. Yoksa alacaksin bir custom shop 54 modeli goreceksin tizlik nedir, gerci sen biliyorsun ama...

Aslinda ben cidden hum'i sanirim strat ile ozleslestirmis durumdayim ve cidden anlamiyorum neden hum rahatsiz ediyor milleti diye. Hani sesi kisarsin yok olur falan bunlari bilip de hala sevmeyen bir tek seni tanidigimdan rahat rahat yazmaktayim. Ben arkadas biliyorsun denedim uc bes tanesini fender duncan falan hic kinmalara yolum dusmedi ama, bilgisayar ile kayit esnasinda dahi problem olmuyor bana. Monitoru kapatiyorum! :LOL: Cidden!

B
 
ibanez grg 170 dx aldım yaklaşık 6-7 ay önce şimdi fark ediyorum aslında kazık yediğimi neyse geçmiş olsun artık da gitarın iyi olması için manyetikleri değiştirebileceğimi söylediler,biraz modifiyeyle istediğin gibi olur dediler ama ne yapabilirim hiçbir fikrim yok,yardım?!
 
DrB demiş ki:
KaRaBaSH, bence fender tx special (stratman şimdi o manyetiklerde iş yok der biliyorum ama) zira çıkışı güçlü nispeten ve de custom custom ile iyi başeder.

B

texas specialların bridge /middle/neck için ayrı ayrı modelleri var sanırsam. messela bridge için olanını benim ibanezin ortasına taksam problem yaşar mıyım?
 
queen_of_ugly demiş ki:
ibanez grg 170 dx aldım yaklaşık 6-7 ay önce şimdi fark ediyorum aslında kazık yediğimi neyse geçmiş olsun artık da gitarın iyi olması için manyetikleri değiştirebileceğimi söylediler,biraz modifiyeyle istediğin gibi olur dediler ama ne yapabilirim hiçbir fikrim yok,yardım?!

nası bir değişim istiyorsun gitarında? ton rengini beğendiğin bir manyetik takmaya kalkarsan dandik tahtalı bir gitarda tatmin edici sonuç alamazsın. parana yazık olur.
 
DrB demiş ki:
stratman demiş ki:
DrB demiş ki:
KaRaBaSH, bence fender tx special (stratman şimdi o manyetiklerde iş yok der biliyorum ama) zira çıkışı güçlü nispeten ve de custom custom ile iyi başeder.

B

Estağfurullah,

Bizde aga'nın lafının üzerine laf olmaz. Aga Tx al diyorsa, alınacak demektir. Ama bana al demesin n'olur :D

Sen zaten neden bu manyetikleri sevmedin anlayamadim hani hum konusu disinda. Belki su texas olayi seni bozdu diye dusunuyorum hani uppermidlerindeki o cok belirgin tumsek. Bu manyetikler milletin ahkam kestiginin aksine cok tiz degil, tersine bayagi koyu. Ama tipki JBdeki gibi iste o uppermidlerdeki tumsek milleti tiz diye dusundurtuyor. Yoksa alacaksin bir custom shop 54 modeli goreceksin tizlik nedir, gerci sen biliyorsun ama...

Aslinda ben cidden hum'i sanirim strat ile ozleslestirmis durumdayim ve cidden anlamiyorum neden hum rahatsiz ediyor milleti diye. Hani sesi kisarsin yok olur falan bunlari bilip de hala sevmeyen bir tek seni tanidigimdan rahat rahat yazmaktayim. Ben arkadas biliyorsun denedim uc bes tanesini fender duncan falan hic kinmalara yolum dusmedi ama, bilgisayar ile kayit esnasinda dahi problem olmuyor bana. Monitoru kapatiyorum! :LOL: Cidden!

B

Mesele tizlik filan değil zaten. Ayrıca Texas olayı rahatsızlık vermez, bilakis tad verir ama daha gürültüsüz lütfen :) Öncelikle ton açısından Tx'lerin o kadar övgüyü hak edeceklerini düşünmüyorum. Ne biliyim onca hum'a katlan, ondan sonra da aldığın ton öyle ahım şahım birşey olmasın (bence tabii). Adının güzelliği kadar karakteri de güzel olsa keşke. Bilemiyorum. Onların bile değiştiği söyleniyor. Belki bana gelen set öyleydi ya da gitardan filan kaynaklanıyordu. Çok da denemedim zaten, kısa süerde elden çıkartmıştım. O kadar manyetik varken Tx?? Ne biliyim işte.

Temiz temiz çalarken eyvallah ama ayağım herhangi bir od pedalına gidince çıkan hum çok rahatsız ediyor beni. Sesi kısınca hum azalıyor ama giderken de birçok şeyi de götürüyor. Volüm ile yapılacak bir atraksiyon yoksa ben pek ellemem o düğmeye zaten. Bırak 10'da kalsın. :twisted:
 
rastansaga demiş ki:
@stratman ayıp ettin gerçekten

rastansaga demiş ki:
stratman demiş ki:
rastansaga demiş ki:
Ya şu lace sensorleri bilen deneyen yok mu kardeşim?

Var. Ancak Lace Sensor'lar bir stratocaster'in üzerindeydi. Beğenmezsin şimdi sen.

Bir review yapıver hocam. Senin fikirlerin önemli.

Pardon. Yeni gördüm. Müsait bir zamanda birşeyler yazmaya çalışırım.
 
Geri
Üst