Bir Plexi Projesi

EL84 ve 6V6’dan sonra sıra EL34’e geldi. 50W’lık bir plexi’ye başladım. Bu sefer üretim adımlarını daha detaylandıracağım. Amplifikatör 6V6’lı Marshall’ıma konstrüksiyon olarak benzeyecek. Kabin ve şasi için gerekli malzemeleri aldım. Diğer malzemelerin de siparişini bugün ve geçen hafta verdim.

Öncelikle ampli kasasına ilişkin:

Ampli ebat olarak bir önceki ampliye göre biraz daha büyük olacak. Şasi yine 150x50x2’lik alüminyumdan olacak (maalesef 170’lik bulamadım, tercih ederdim). Şasi uzunluğu 460mm, ampli uzunluğu 500mm ve derinliği 180mm olacak. Yüksekliğe trafoları gördükten sonra karar vereceğim. Muhtemelen 190mm civarı olacak.

Bauhaus’tan 2m x 200 x 18 ‘lik çam, 1 metrelik bir kayın çita, muhtelif ölçülerde çelik civata / somun ve epoxy aldım.

Osmanlı alümünyum’dan “zorla” 1 m kadar alüminyum profil aldım ve bugün bu profilden 460mm (şasi), 460mm(ön ve arka kapaklar ile bunların bağlantı parçaları buradan çıkacak) ve 46mm(şasinin kapakları buradan çıkacak 46mm=50mm – 2 x et kalınlığı) kestim.

41189 eklentisini görüntüle

Dekupaj testeresiyle kesme işi oldukça tehlikeli olabiliyor. Geçen sefer işaret parmağın ucunu koparıyordum, bu sefer de nasıl olduysa ayağımı yaralıyordum neredeyse. Sakarsanız kendiniz kesmeyiniz. Keserken de WD40 kullanmak özellikle bıçağın hemen çöp haline gelmesini engelleyebiliyor. Düzgün kesmeye çalışmak lazım. Düzgün kesmediğiniz her kenar size eğe işçiliği olarak geri dönüyor.

41190 eklentisini görüntüle

Faceplate tasarımını elimden geldiğince Illustrator kullanarak yaptım. Şeffaf yapışkan folyoya çıktısını alıp parlatılmış alüminyum yüzeye yapıştıracağım. -> Beyaz görünen yerler metalik olacak. Hepsinin üstü araç koruma folyosuyla kaplanacak.

41191 eklentisini görüntüle

Bu arada tolex, sap ve ayak siparişi banzai’ye verildi. Toleximiz black taurus.
41193 eklentisini görüntüle

Elektronik aksam:

Ceriatone’un aşağıdaki layout’unu esas alacağım, bu arada çeşitli forumlardan (örneğin metroamp gibi) muhtelif modlar konusunda araştıracağım. Benzer yapıdaki EL84 ve 6V6’lı amplilerimde görebildiğim kadarıyla master volume şart. Voltaj regülasyonu ise cathode biased bir ampliye göre biraz daha meşakkatli ve ampli ciddi şekilde ısınma potansiyeline sahip olacak.

41192 eklentisini görüntüle

Trafoların üçünü (Choke, çıkış ve güç) de Furkan Elektronik’de yaptıracağız. Bakalım nasıl olacak? 🙂

- Çıkış trafosu için 1200 primer sarımlı toplam 5 katlı 3,6K ohm- 8,16 Ohm öngördük. Ebat olarak 150W’lık olacak.

- Güç trafosu 220V için 330V (0,2A), 6,3V(6A) verecek. Ayrıca 230V ve 240V'lık giriş de olacak. Ebat olarak 250W’lık.

- Choke trafosu da ebat olarak 15W’lık. Kaç Henry çıkacağını daha bilmiyoruz.. 3-10 arası uyar..

Onun dışında her şeyi banzai music ve bluemavi’den sipariş ettim / edeceğim.

Şimdilik bu kadar..
 
Son gelişmeler gelsin. 🙂

Öncelikle amplinin layout'unu netleştirdim. Bright ve Fat switch'lerinden faz geçtim. Daha sade bir ön panel olmasını istiyorum.

layout 19112014.webp

Alt kısmı kestikten sonra fotoğraflardaki şekilde 460mm şasi ve 46 mm'lik şasi kapaklarını da kesip epoxy kullanarak yerlerine yapıştırdım. Önceki amplide civata kullanmıştım, bence çirkin de göründüğü için aslında gereksiz. Zaten yapıştırılmadan da sıkıca yerlerine geçiyorlar.

şasi1.webp şasi2.webp şasi3.webp

Geldik amplinin devre kartına.. Bunu numaralandırayım..

1- Epoxy plakayı uygun kesiyoruz.
2- Plaka üzerine layout'u yapıştırıp turret'ların (poşet görülen metal parçalar) deliklerini 2,3mm'lik matkap ucuyla deliyoruz.
3- Deldikten sonra maket bıçağıyla deliğin turret'ların çakılacağı tarafı genişletiliyoruz.
4- 2,5mm çapındaki Turret'ları 4mm'lik lokma ile çakıyoruz. ( Yoksa turret'lar zarar görüyor.)
5- Yerlerine çaktıktan sonra çekiç ile lehim ucuna vurarak arka taraflarını biraz genişletiyoruz.

Sağlam oldu mu? Bence oldu.. Benzer bir uygulamayı youtube'da sanıyorum TubeDepotTV yayınlamıştı. Maalesef tekrar bulamadım.

tb1.webp tb2.webp tb3.webp tb4.webp tb5.webp tb6.webp

Şimdilik bu kadar.. Kasayı ayrıca yazarım.. Bu arada önerileriniz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum.
 
Son düzenleme:
Devam edelim..

Devre kartını tamamlıyoruz. (Fotoğrafı şasiye montajdan sonra çektim) Genel olarak 2W'lık metal film direnç kullandım. Nichiden, MKP, sprague 715p, mallory 150 kondansatörler ve alpha potlar kullanıldı. Burada da üç noktadan topraklama yaptım. Preampli kart üzerindeki bus üzerinden input'a yakın bir pozisyondan, duvardan gelen toprak hemen priz soketinin dibine ve yine yakınlarda bir noktadan diğer topraklamalar (Center tap'ler, filtre kondansatörleri, güç katı ve çıkış jack'leri gibi) yaptım. Rectifier'ı anakartta değil, güç trafosuna daha yakın bir yere konumlandırdım. Devrede standart plexi'ye göre ufak tefek bazı değişiklikler var. Örneğin 300 küsür mF'lık anlamsız v1 katot kondansatörü yerine 4,7mF taktım...

20.webp



Trafoları teslim aldıktan sonra şasi üzerinde yerleşim planını gözden geçiriyoruz.
21.webp

Ön panele sticker şeklinde çıktısını aldığım etiketi yapıştırıp uygun uçlarla deliyoruz.

22.webp

Trafo için şasiyi düzgün şekilde kesmek çok önemli. Kenarları 9mm ile deldikten sonra aralarını kesiyoruz. Fotoğrafını çekmedim, ancak priz soketi için de benzer bir kesim gerekiyor ve o daha da meşakkatli. Ancak priz soketinde hata olursa epoxi ile doldurup eğeleyerek telafi imkanı var.

23.webp 24.webp

Arka kısımda uygun şekilde deliniyor. Sitcker çıktısını aldıktan sonra maalesef yerleşimle ilgili fikir değiştirdiğim ve yeni çıktıyla uğraşmak istemediğim için etiketi kesip yapıştırarak hallediyorum.

25.webp

Amplinin kasaya sabitlenmesi (ve arka kapağın montajı) için marangozların kullandığı ve sanıyorum "kelebek" denilen bağlantı elemanlarını kullanıyorum. İçlerine M5 çelik somun çakıyorum ve şasinin iki köşesine vidalayıp, şasiyi de M6 ile deliyorum. O kadar sağlam oluyor ki, denemek için yüklenerek bir tane M5 çelik civata kırdım. Somun yerinden kıpırdamadı.

25.5.webp 26.webp

Devre kartını monte etmek için aşağıdaki gibi bir sistem kullandım.
28.webp

Sonrasında da önce soketler, güç trafosu, filaman voltaj kabloları (bu arada lambaları bir ısıtıp deniyoruz), diğer trafolar, devre kartı, potanslar takılıyor ve tüm gerekli bağlantılar yapılıyor.

29.webp

Sonrasında da test işlerine girişiyoruz...
 
Son düzenleme:
Sorunlar, sorunlar...

Ampliyi ilk deneme için fişe takar takmaz sigorta attı. Nedense rectifier'dan şüphelendim, bağlantısı hatası yapmış olabileceğimi düşündüm.. Neyse. Sorunun choke trafosundan (Bu trafocuklar gayet küçük ve basit, voltajı filtrelemeye yarayan parçalar.. Tek sargıdan oluşuyorlar) kaynaklandığını bulana kadar 5 tane sigorta yaktım. Choke trafomun sargısı demirine değiyormuş(470V’u topraklıyor!) . Sigorta attırmak güç trafosu için de iyi bir şey değil.

Furkan Elektronik’e trafo işi için 5. kez gitmek istemediğim için trafoyu söktüm ve sargıyı düzgünce bantlayarak tamir ettim.

Amplifikatörü tamir ettiğim choke trafosuyla denediğimde gürültü dışında bir ses vermediğini gördüm. Sorunu bulmak için çeşitli denemeler yaptım.

1- Voltajları ölçtüm->Hepsi OK.
2- Tüm lehimleri tekrar kontrol ettim ve layout ile karşılaştırdım-> Bir kaç ufak tefek sorun buldum. Ancak herhangi bir fark olmadı
3- Takmış olduğum master volume potansını söktüm-> Fark yok.
4- Choke yerine 100 ohm’luk direnç taktım -> Fark yok.
5- PI (Faz invertörü)’nin yerini değiştirdim -> Voltaj regülatörü taktığımda ekstra filtre kondansatörü için yere ihtiyacım olacağından bu lambayı güç lambalarına yakın konumlandırmıştım. Güç lambalarından uzaklaştırmak herhangi bir sonuç vermedi.
6- Ana filtre kapasitörlerini devre dışı bıraktım -> Değişiklik yok.
7- V1’deki lambayı çıkarttım -> Fark yok.
8- Preamp filtre kondansatörlerini değiştirdim.-> Fark yok.
9- Çıkış trafosunun uçlarını birbiriyle değiştirdim.-> Fark yok.
10- Feedback loop’u devreden çıkarttım-> Ampliden biraz ses gelmeye başlıyor. Ancak volüm çok düşük ve distortion’lı
11- Normalde 47K olan feedback direnci yerine daha büyüklerini denedim-> Ciddi fark yok.
12- Send soketi takıp diğer ampliye bağladım-> Preampli sorunsuz çalışıyor. Dip gürültüsü de pek yok..
13- Çıkış trafosunu söktüm ve direnç değerlerine baktım-> Primer sargıda Center Tap ile iki ucun arasındaki direnç ilk yarı için 27,5 ve ikinci yarı için 32,3 ohm çıkıyor.

Sonuç: 10, 12 ve 13 numaralı denemelerden çıkan sonuçlara göre bence çıkış trafosuyla ilgili bir sıkıntı olduğu açık. Ucuz çıkış trafolarıyla ilgili bu tür bazı yazışmalara da rastladım.

Furkan Elektronik’in 2 haftada yaptığı ve kontrol etmeden teslim ettiği choke trafosundan sonra muhtemelen ilk şüphelenmem gereken de çıkış trafosuydu. Trafocuyu aradığımda, bana “getir trafonu voltaj verip deneyelim” demesi bana bu trafoyu da maalesef hiçbir şekilde test etmediğini düşündürdü.

Şimdi.. Heyboer çıkış trafosu sipariş edip aylarca bekleyip dünya kadar da gönderim parası vereceğiz maalesef. Ted Weber’den sipariş ediyorum. Bu iş maalesef uzar.. 🙁

Son duruma ilişkin de bir kaç foto ekleyeyim (10 foto sınırı yüzünden bir öncekine ekleyememiştim). Deli gibi kurcaladığım için ampliyi biraz dağıttım tabii.

31.webp 32.webp 35.webp
 
Son düzenleme:
İyice gözüm korktu! 🙂

Trafo işini kolay yoldan halletmeye çalışarak ve işin "ustasına" güvenerek aslında ben kendim kaşındım. Standart layout'ları ve bilindik trafoları kullanırsan ampli yapımı aslında pek zor ve sıkıntılı bir iş değil.

Bir önceki Bad Wolf (6V6 projesi) gayet sorunsuz yürümüştü ve zevkliydi. Onun da çıkış trafosu yerli, ancak sanıyorum çıkış trafosunda daha tecrübeli birisi tarafından hazırlanmış.
 
Son düzenleme:
Öncelikle ellerine sağlık ve kolay gelsin, bu başlık tamamiyle gözümden kaçmış bu konuda affına sığınıyorum. Saat geç olduğundan ve erken kalkmak zorunda olduğumdan detaylı inceleme yapamadım bu sebeple hemen ilk dikkatimi çeken şeyi söyleyeyim. Choke, yabancı kaynaklardan okuduğun için bilmeyebilirsin diye söylüyorum Türkçe' de Şok Bobini diye geçer, doğrultulmuş AC' nin akım bileşenini filtreler. Voltaj dalgalanmaları filtre kondansatörleri, akım dalgalanmaları ise şok bobini sayesinde filtrelenir. Eğer bu bobinde bir problem var ise sök at, zira voltaj regulatörü kullandığın için şok bobinine zaten ihtiyacın yok.
 
Öncelikle ellerine sağlık ve kolay gelsin, bu başlık tamamiyle gözümden kaçmış bu konuda affına sığınıyorum. Saat geç olduğundan ve erken kalkmak zorunda olduğumdan detaylı inceleme yapamadım bu sebeple hemen ilk dikkatimi çeken şeyi söyleyeyim. Choke, yabancı kaynaklardan okuduğun için bilmeyebilirsin diye söylüyorum Türkçe' de Şok Bobini diye geçer, doğrultulmuş AC' nin akım bileşenini filtreler. Voltaj dalgalanmaları filtre kondansatörleri, akım dalgalanmaları ise şok bobini sayesinde filtrelenir. Eğer bu bobinde bir problem var ise sök at, zira voltaj regulatörü kullandığın için şok bobinine zaten ihtiyacın yok.

Tesekkurler ve Estagfurullah.. Turkceleri cogu zaman bilmiyorum sen ve diger arkadaslar uyarirsaniz Turkceleri ile devam ederim.

Sok trafosunu tamir ettim. Bir daha sorun olmaz saniyorum. Belirttigin gibi sok bobini yerine direnc kullanan ampli ureticileri var (saniyorum peavey gibi). Simdilik kalsin boyle. Cikis trafosu elime ulasinca bakariz.
 
Tesekkurler ve Estagfurullah.. Turkceleri cogu zaman bilmiyorum sen ve diger arkadaslar uyarirsaniz Turkceleri ile devam ederim.

Sok trafosunu tamir ettim. Bir daha sorun olmaz saniyorum. Belirttigin gibi sok bobini yerine direnc kullanan ampli ureticileri var (saniyorum peavey gibi). Simdilik kalsin boyle. Cikis trafosu elime ulasinca bakariz.

Elinize emeğinize sağlık. Kolay gelsin.

Furkan'ın da dediği gibi, besleme katında şok bobinine ihtiyaç yok. Ondan kurtulsanız da olur. Taş direnç kullanarak basit bir pi-RC filtresi (47uF - 270R - 47uF gibi) iş görecektir. Çünkü asıl akım çekilecek yolun (yani çıkış katı beslemesinin) muazzam filtrelenmesine gerek yok; zira çıkış katının beslemesindeki dalgalanmalar hem çıkış katının push/pull olması, hem de geribesleme sayesinde zaten düzeltilir ve çıkışa yansımaz. Önemli olan, giriş/pre katının besleme gerilimlerinde dalgalanma olmaması -ki orası da epi topu en fazla 10-20mA filan çekiyordur zaten. O kadar akım için de bobin koymanıza gerek yok. Ha, belki çıkış tüplerinin ekran (screen) gerilimleri iyi filtrelenmeye ihtiyaç duyabilir (Dikkat edin, "belki" diyorum; çünkü çıkış tüplerinizin ne olduğunu bilmiyorum).Ama yine de bobin koymak zorunda değilsiniz. Taş direnç fazla fazla yeter.

Çıkış trafosu için de, Kasımpaşa'da EKOL TRAFO var. İrtibata geçmenizi öneririm. İşte sırf bu çıkış katıyla, trafoyla, fazladan tüplerle vs. uğraşmamak için kendi projemde çıkışı transistörlü yaptım 🙂 Zaten, kusura bakmayın da, insanlar neden çıkış katından distorsiyon almak veya DF'si ve bas cevabı çok düşük olan tüplü çıkış katı kullanmak ister, anlamıyorum 😀

Şakası bir yana, konu takibimde. Tekrar kolay gelsin.
 
Elinize emeğinize sağlık. Kolay gelsin.

Furkan'ın da dediği gibi, besleme katında şok bobinine ihtiyaç yok. Ondan kurtulsanız da olur. Taş direnç kullanarak basit bir pi-RC filtresi (47uF - 270R - 47uF gibi) iş görecektir. Çünkü asıl akım çekilecek yolun (yani çıkış katı beslemesinin) muazzam filtrelenmesine gerek yok; zira çıkış katının beslemesindeki dalgalanmalar hem çıkış katının push/pull olması, hem de geribesleme sayesinde zaten düzeltilir ve çıkışa yansımaz. Önemli olan, giriş/pre katının besleme gerilimlerinde dalgalanma olmaması -ki orası da epi topu en fazla 10-20mA filan çekiyordur zaten. O kadar akım için de bobin koymanıza gerek yok. Ha, belki çıkış tüplerinin ekran (screen) gerilimleri iyi filtrelenmeye ihtiyaç duyabilir (Dikkat edin, "belki" diyorum; çünkü çıkış tüplerinizin ne olduğunu bilmiyorum).Ama yine de bobin koymak zorunda değilsiniz. Taş direnç fazla fazla yeter.

Çıkış trafosu için de, Kasımpaşa'da EKOL TRAFO var. İrtibata geçmenizi öneririm. İşte sırf bu çıkış katıyla, trafoyla, fazladan tüplerle vs. uğraşmamak için kendi projemde çıkışı transistörlü yaptım 🙂 Zaten, kusura bakmayın da, insanlar neden çıkış katından distorsiyon almak veya DF'si ve bas cevabı çok düşük olan tüplü çıkış katı kullanmak ister, anlamıyorum 😀

Şakası bir yana, konu takibimde. Tekrar kolay gelsin.

Çok teşekkürler.

Herhalde en sonunda şok bobinini atacağız. Sese kayda değer bir etkisi yoksa amplifikatörde ciddi risk yaratabilecek bu faktörü elimine edebiliriz. Her şey bitince bir karşılaştırırım. Ampli hele bir çalışsın o tür iyileştirmeler keyifli zaten.

Voltaj giriş katına ise muhtelif dirençler, iki tane 2x50uF ve 2 tane 47uF'lik filtre kondansatöründen sonra ulaşıyor.

Trafo üreticisi önerisi için de ayrıca teşekkürler. Ekol trafo ile iletişime geçeceğim. Ama en azından karşılaştırabilmek için yurtdışından da mutlaka bilindik bir trafo getirteceğim. (Ted Weber'de Heyboer sipariş üzerine üretildiğinden, onun yerine Weber marka sipariş vermeyi tercih edeceğim sanırım.)

Sizin sadece giriş katında elde ettiğiniz distorsiyon gerçekten çok başarılıydı. Benim plexi (eğer bir gün tamamlanırsa) sizin hibrit amplifikatörünüze göre oldukça geleneksel kalacak, distorsiyonun çoğu voltajı düşürülmüş EL34'lerden gelecek.

Bakalım..🙂
 
Elinize emeğinize sağlık. Kolay gelsin.

Furkan'ın da dediği gibi, besleme katında şok bobinine ihtiyaç yok. Ondan kurtulsanız da olur. Taş direnç kullanarak basit bir pi-RC filtresi (47uF - 270R - 47uF gibi) iş görecektir. Çünkü asıl akım çekilecek yolun (yani çıkış katı beslemesinin) muazzam filtrelenmesine gerek yok; zira çıkış katının beslemesindeki dalgalanmalar hem çıkış katının push/pull olması, hem de geribesleme sayesinde zaten düzeltilir ve çıkışa yansımaz. Önemli olan, giriş/pre katının besleme gerilimlerinde dalgalanma olmaması -ki orası da epi topu en fazla 10-20mA filan çekiyordur zaten. O kadar akım için de bobin koymanıza gerek yok. Ha, belki çıkış tüplerinin ekran (screen) gerilimleri iyi filtrelenmeye ihtiyaç duyabilir (Dikkat edin, "belki" diyorum; çünkü çıkış tüplerinizin ne olduğunu bilmiyorum).Ama yine de bobin koymak zorunda değilsiniz. Taş direnç fazla fazla yeter.

Çıkış trafosu için de, Kasımpaşa'da EKOL TRAFO var. İrtibata geçmenizi öneririm. İşte sırf bu çıkış katıyla, trafoyla, fazladan tüplerle vs. uğraşmamak için kendi projemde çıkışı transistörlü yaptım 🙂 Zaten, kusura bakmayın da, insanlar neden çıkış katından distorsiyon almak veya DF'si ve bas cevabı çok düşük olan tüplü çıkış katı kullanmak ister, anlamıyorum 😀

Şakası bir yana, konu takibimde. Tekrar kolay gelsin.

Öyle deme düşük DF nin tadı ayrı, şöyle ballı ballı ters emk yapacakki hoparlör, kasılsın alt frekanslarda 😀
 
Update edelim.

Hala çıkış trafom yok. 🙁 Sipariş ettiğim trafo en son 6.12.2014'te Chicago havaalanında görülmüş. Ondan beri hareket yok. Herhalde noel sezonu yüzünden bir tür gecikme oluyor. Ted Weber'den Mayıs 2014'te sipariş ettiğim ürün Kokomo / Indiana'dan 4 günde İstanbul'a, oradan da 11 günde Pendik'e gelmişti. 🙂

Neyse.. 18W'lık El84'lü amplimin çıkış trafosuyla bir denedim (6800-16 Ohm bağlantısına 8 Ohm'luk hoparlör takarak). Muhtemelen çıkış trafosu pek uygun olmadığından baslarda aşırı bir kırpılma / distorsiyon oldu. Ancak, sanıyorum amplinin çok sağlam gaini olacak.

Bu arada kutuyu tamamladım sayılır. Adımlara kasaca bir değineyim:

1- Amplimizin şasisinde 465mm uzunluğunda 150mmx50mm profil kullanmıştık. Bunun için 500 x 230 x 180 mm'lik bir kutu tasarladım. Çam plaka ve kayın çitaları uygun şekilde keserek aşağıdaki gibi bir planlama yaptım. Alt taraf 18mm'lik üst üste iki tabaka çam. Yanlar ve üstlerde ise kayın çitalar var. Bu şekilde kutunun önden görünüşünün simetrik olmasını sağlamak istedim.

Image1.webp

2- Parçaları epoxy kullanarak yapıştırıp 8 tane de 40-50mm'lik vida kullanarak sıkıştırdım. Vidaları çamın içine gömdüm ve üstlerini epoxy ile kapladım. Kenarları da yuvarlamaya başladım.

Image2.webp

3 - Ön ve arka kapakları bu amplide de alüminyumdan yapmak istedim. Bence alüminyumun temel avantajları:

- Görünümü şık ve folyo yapıştırmaya çok uygun bir yüzey sunuyor.
- Rijitliğine göre son derece hafif ve az yer kaplıyor.
- Isı iletkenliği yüksek. ( İç kısımları bir de siyaha boyadım)
- 1 metrelik profilin yarısını şaside kullandıktan sonra, elimde yeterince malzeme mevcuttu.

Alüminyum plakaları monte etmek için altıgen başlı M5 civataları ağacın içine gömüp civata başlarını epoxy ile kapladım. Aşağıdaki fotoğrafta kapaklar için hazırladığım alüminyum plakaları da görüntüledim.

Image3.webp Image4.webp

4- Şasiyi kutuya monte etmek için iki delik açtım. Ancak şu anki aklım olsa ters uçlardan değil orta noktalardan açardım. (Olsun.. Muhtemelen şasiyi alttan vidalamam hiç gerekmeyecek.)
Image5.webp

5- Gerek çitalar gerekse çam plakanın bazı kenarları yuvarlatılmış durumdayıdı ayrıca çok düzgün kesmek de her zaman mümkün olmuyor. Bu gibi sebeplerden oluşan boşlukların tolex kaplamadan önce doldurulmasını gerekiyor. Tekzen'den ahşap dolgu macunu ve epoxy kullanarak yüzeyi tolex ile kaplamaya iyice hazır hale getirdim. Kenarları iyice yuvarladım. Bunu yaparken de 100'lük zımparanın yanında dandik bir rende de kullandım. Sadece zımpara ile olacak iş değil maalesef. Çok zaman alıyor.

Kutuyu yaparken kullandığım ekipmanın ve kutunun son halinin fotoğrafı aşağıda. 5 liralık epoxy kullandım çünkü alternatif Henkel ve Bison ürünleri 25 kağıt civarında. Tahtaya 25 lira harcamışken epoxy'ye 50-60 Tl vermek hiç içimden gelmedi açıkçası. www.gozdenalbur.com'dan aldığım fotoğraftaki epoxy zor kuruyor ve mukavemeti çok çok yüksek değil. Ancak iş görüyor. Uygun 404 ise malesef bulamadım. Metal için olan tenekede satılan siyah 404 epoxy'i denedim. Rezilmiş. Hiç bir işe yaramıyor.

Image6.webp

Evet.. Bundan sonra tolex kaplama ile ilgili bir şeyler yazacağım...
 
Son düzenleme:
Sırf kendime amfi yapabilmek, forumdaki şu teknik konulara dahil olabilmek için, 4 yıl daha üniversiteye mi gitsem 😀

Projelerinizin takipçisiyim, çok güzel şeyler bunlar. Başarılarr.
 
Youtube'da tolex kaplama ile ilgili güzel videolar var. Örneğin aşağıdaki bence gayet eğitici:



Ben nasıl yaptım? Öncelikle kullandığım ekipmanı aşağıda fotoğrafladım. Isı tabancam olmadığından tolexi biraz daha esnekleştirmek için saç kurutma makinası kullanmayı denedim. Çok fazla da bir işe yaramıyor maalesef. Yapıştırıcı olarak pattex ve bali kullandım ve yüzeye yaymak için de temiz bir spatüladan faydalandım. Yapıştırıcı doğru dürüst dağıtılmazsa yüzeyden belli oluyor . Tolex'in kalınlığı neticede 0,6mm kadar bir şey ve tolexi gererek yapıştırdım.

Image7.webp

1- Tolex'i uygun genişlikte kestikten sonra ilk yapıştırılmaya başlanacak yüzeyi işaretledim. Tolexin mevcut haliyle 9-10 mm kadar kısa geleceğini gördüm.
Image8.webp

2- Tüm yüzeyleri biraz da tolexi gererek yapıştırdım. %1-2 kadar uzunluğu arttı meretin. 6 mm kadar bir kısmı kesmem gerekti. (Yapıştırma işleri sırasında masa örtüsünün içine ettiğimden biraz azar da işittik maalesef. Ortalık batıyor.)
Image9.webp Image10.webp

3- Köşe işleri hassas. Aşağıdaki şekilde köşe kesimleri yapılarak tolex yüzeyleri üst üste gelmeyecek şekilde yapıştırdım.

Image11.webp

Ancak köşeler yine tam istediğim gibi olmadı. Rötuşla çok uğraşmak istemediğim için daha sonra köşe korumaları bastım geçtim. (Ellerim yapıştırıcılı olduğundan ve biraz da üşendiğimden bundan sonraki aşamalarda yeterince fotoğraf çekemedim . )

Bu arada kenar yuvarlama ve tolex işinde bence benchmark aşağıda:

badger18hd__39592_zoom.webp

4- Ön kapağı önce 600'lük zımparayla temizledim, sonra da şeffaf sticker'a çıktısını aldığım etiketi yapıştırdım. Üstünü de araç koruma folyosu ile kapladım. Tam istediğim gibi olmasa da idare eder.

(Yaptığım her amplifikatöre bir hayvan ismi vereceğim. Bu amplimizin adı "Black Bear". Önceki amplinin adı Bad Wolf idi. Ve muhtemelen gelecek sene bir de 6L6'lı "Polar Bear" imiz olacak. )

5- Arka tarafın etiketinin tekrar çıktısını aldırtıp yapıştırdım. Üstünü folyoyla kapladım. Ön taraftaki faceplate'i ise parlak alüminyum olarak yapacağım muhtemelen.

6- Ön kapağı ve alüminyum iskeleti kutuya monte ettim.

7- Arka kapaktaki delikleri açtım. Sağlıklı bir hava akımı olması için güç kaynağı tarafındaki fanın etrafını delmedim. Fan bu amplide de harici güç kaynağıyla çalışacak. Filaman voltajına bulaşmak istemedim. Gerek de yok

8- Köşe demirlerini vidalayıp çekiçle biraz şekil verdim. Sapı ve ayakları vidaladım.

Sonuçlar aşağıda. Konstrüksiyona ilişkin de bir kaç foto ekledim. Gayet sağlam oldu ve ısı iletimi açısından da çok başarılı olacağını düşünüyorum.

Image13.webp Image14.webp Image15.webp
 
Son düzenleme:
Sırf kendime amfi yapabilmek, forumdaki şu teknik konulara dahil olabilmek için, 4 yıl daha üniversiteye mi gitsem 😀

Projelerinizin takipçisiyim, çok güzel şeyler bunlar. Başarılarr.

Teşekkürler.

Ben elektrik / elektronik eğitimini almadım. Endüstri mühendisiyim ve bugüne kadar da genelde satış alanında çalıştım.

Bence araştırarak (ve belki biraz da deneme yanılma yöntemiyle) herkes bir ampli klonu yapabilir. Ama elektriği ve risklerini ciddiye almak, biraz da sabır şart tabii. 🙂
 
Son düzenleme:
Geçtiğimiz günlerde Ted Weber'den sipariş etmiş olduğum Weber trafo geldi. Gelmesi nedense bir aya yakın sürdü. Taktık, denedik.. Evde bu 50W'lık amplinin voltajını düşürmeden denemek imkanım olmadı tabii.. Güç katının voltajını dibe indirince de ton oldukça tiz ( fizzy) bir hale geliyor ve baslarda bir kırpılma meydana geliyor. Ampli bu şekilde bence çalınacak durumda değil. Sanıyorum öncelikle voltaj regülasyonu konusunda kafa yormak gerekiyor.

Önce amplinin görsel olarak (şimdilik) tamamlanmış halinin fotolarını ekleyeyim, sonra da voltaj regülasyonu (veya power scaling) konuları konusunda araştırdığım bir şeyleri ve daha sonraki planlarımı paylaşayım. (Amplinin içi şu anda karışık tabii. Her şey hallolunca toparlayacağım. 🙂)

Image1.webp Image4.webp Image3.webp Image2.webp

Amplifikatörlerde Power Scaling konusunda araştırma yapınca karşınıza öncelikle Hall Amplification (6V6'lı cathode biased amplimde bu adamın VVR devresinin bir benzerini sorunsuz şekilde uygulamıştım.) ve London Power çıkıyor. Açıkçası Hall Amplification'ın VVR'sinin plexi gibi fixed biased bir amplide başarılı bir uygulamasını göremedim. Forumlarda da çok bahsedilmiyor.

Cathode biased bir amplide faz invertörü ve güç lambalarının voltajını indirmek lambalarının düşük volümde kırılmasını sağlamak için yeterli. Fixed biased bir amplide ise bias voltajını da güç katının voltajıyla beraber düşürmek gerekiyor. Bunun VVR uygulması dual bir potla aşağıdakine benzer şekilde yapılıyor. Ben de bunu uyguladım. (Bazı farklarla: Güç katı ve Bias devrelerinde alternatif Mosfetler - IRFPC60 ve IRF9620 kullandım ve 1M'lik trimpot'u kullanmadım)


VV2circuit.webp


Sonuç alamayınca / en yukarıda belirttiğim sıkıntılarla karşılaşınca London Power'ı biraz daha inceledim. London Power Kevin O'Connor tarafından kurulmuş Kanadalı bir firma. Kendi iddiasına göre de kendi power scaling ürünlerinin eski bir versiyonu Hall tarafından kopyalanmış. Hall 'un VVR'si 50W'a kadar kullanılabilirken, bu arkadaşın her amplide kullanılabilecek kitleri var. Sitesini inceleyince RBX -Raw Bias Supply adlı ürününe takıldım. Plexi tipli amplilerde, amplinin kendi bias devresinin çok yüksek empedanslı olması sebebiyle (Ağırlıklı olarak dirençlerle 330V AC'den 35V DC'ye voltaj düşüyor) bias devresinin voltaj regülasyonun doğru şekilde çalışmayacağını iddia ediyor. Bunun biraz üzerine gittim ve 330V yerine elimdeki 220-110V'luk bir tafoyu kullanıp amplinin bias devresini harici olarak besleyip, bias devresinin direnç değerini düşürmeyi denedim. Eğer kendimi kandırmıyorsam, bu şekilde sanıyorum ciddi bir iyileşme oldu. Sebebini bilmiyorum.

London Power'ın RBX'i gönderim dahil 130TL civarına gelecek. Görebildiğim kadarıyla da fazla bir numarası yok. Kendim bir şekilde halletmeye çalışacağım.

Bluemavi'den 2x18v'luk ve 2x12'lik trafolar sipariş ettim. Herhalde ikisinden birisi işimi direkt görür. Olmazsa da voltage doubler gibi bir şey de yaparız. Trafo sardırmak istemiyorum. Aşağıdaki Fender tipi bir bias devresi deneyeceğim. Bir çok Marshall'da bias için yüksek voltaj direkt 220K'dan geçiyor, bazı Marshall trafolarında 100V'luk tap var (27K'dan geçip diyota giriyor) ve sanıyorum sadece bir iki tanesinden 50V'luk bias voltaj supply var. Saçmalık aslında. Maliyeti pek arttırabilecek bir şey değil.

Image7.webp

Öte yandan VVR devresinde bir kaç farklı tipte ve gerekli speklerin daha da üstünde birkaç MOSFET (2SK2847, IRFP260) daha deneyeceğim.

Yapacağım düşük empedanslı bias ünitesiyle sorun çözülebilir. Çözülmese bile amplim sonuçta daha iyi bir bias kaynağına sahip olacak.

Olmazsa, çıkış trafosunun pozisyonunu değiştirmeyi deneyeceğim ( kabloları preampliye biraz fazla yakın oldu). Yine çözülmezse de bakalım artık..
 
Son düzenleme:

Geri
Üst