Bu kadar yorumun arasında hiç GT3 yorumu yoktu bende ekleyeyim dedim. 🙂
Envayi çeşit pedal setin ve multi effect processoru çeşitli varyasyonlarda (direk çıkış, çeşitli ünlü ampliler) uzuuuun uzun dinledim. Zevkler ve renkler tartışılmaz tabii... Ben burada kendi kişisel görüşümü sunuyorum
Pedal-processor tartışması birçok yerde binlerce kez açılmıştır. Profesyonel gitarislerin çoğu illede analog pedal derler. Malesef digital sesinden yakındığı için anolog pedal kullananların birçoğunun artık deforme olmuş amfilerle çalışa çalışa artık kulakları artık bozuk sese alışmıştır. Analog pedalın kötü olduğunu savunmuyorum. Gerçekten çok muhteşem tonlar yakalıyorsunuz onlarla... Ama processorlar kadar pratik olmadıklarını da söylemek durumundayım. Daha önce yakaladığınız bir tonu tekrar yakalamanız için baaaaaya uğraşmanız lazım. Ve bazen yakalayamaya biliyorsunuz. Processorda yakalamış olduğunuz tonları anında hafızaya kaydedip daha sonra istediğiniz tonu istediğiniz zaman kullanma şansınız var. Canlı performansta durum daha da vahim... Analog pedallarla mecburiyetten genelde performas başlangıcından sonuna kadar aynı yada çok benzer tonlarda gidilmek zorunda kalınıyor... Konser esnasında eğilip ayar yapmak pek pratik olmuyor... Özellikle barlarda çalanlarda bir de işini bilmeyen kendine tonmaister diyen ama olaydan anlamayan insanların yanlış mikrofonlaması veya tonlaması sonucu ortaya çıkan hilkat garibesi tonları, yada müzisyenlerin kendi başlarına sahne arkasından kendi seslerini duymadan yapmak zorunda kaldıkları tonları aklıma getirmek bile istemiyorum... Buna karşın preampli'li processorlar rüyalarımızdaki amfilerin "renk"lerini en kötü durumlarda bile alabilme şansı verir bizlere... Ama mullti effect pedallarda da hissedilir şekilde digital gelen ses problemi sorun yaratır.
BOSS GT SERİSİ:
Gerçek amfilerden alabileceğiniz sesleri size çok ucuz bir maliyetle sağlıyor. bunu da COSM simulasyon sistemiyle sağlıyor;
Her ünlü gitar amfisi kendi özel soundunu içindeki değişik kombinasyonlarla dizilmiş tubelere ve diğer devre elemanlarına borçludur.. Piyasadaki bir çok amfi simülasyonu yapan cihaz simulasyonu, gitarın sinyaline, modellediği amlinin sinyalini ekleyerek yapar. COSM da ise Rolandın mühendisleri herbir devre elemanını izole etmişler daha gerçekçi bir modelleme yapmışlar. Sonra bu devre elemanlarını GT3-5-6 processorleri, çalarken sanal olarak orjinal amfinin devre şemasındaki gibi dizip, amfinin simulasyonun gerçekçiliğini arttırmışlar. Ama bu da yetmemiş, gerçek bir amfideki gibi devre elemanlarının birbirleri arasında yaptıkları interaksiyonu da simule etmişler... Aynı gerçek amfide olduğu gibi simulasyonu yapılan amfinin volumü açıldığında, orjinal amfide meydana gelen drive, preampda da meydana geliyor. Bu da yetmemiş, simule adilen amfinin kabinini hoparlör büyüklüğünü me mikrofonlama çeşitlerini de simüle etmişler. İster direk kayıt için düşünün ister performans için, hatta kulaklıkla dinlerken bile süper gerçekçi ve canlı tonlar elde ediyorsunuz.
Alette davul ritmleri gibi bir özellik yok, ama aletin sesini dinlediğinizde bunun nedenini anlıyorsunuz; alet oyuncak değil, özellikle sahne performansı için düşünülmüş ve tasarlanmış bir alet. Değişik çıkış seçenekleriyle evinizdeki gitar amfinizden aldığınız soundu konserde mixere direk girerek alabilir yada evinizdeki gitar amfinizden, başka klasik yada modern gitar amfilerinin seslerini alabilirsiniz.
140 kullanıcı, 200 de hazır tonları olmak üzere 85 bankada 340 ton hafızası var Herbir ton hadızası birbirinden bağımsız, farklı amfi simülatörleri, EQ ayarları, ve efekt ayarları(yine herbir efekt için farklı volume level ton seçeneklerini birbirinden bağımsız olarak değiştirebiliyorsunuz), ve efekt sırası ayarları yapmanıza olanak sağlıyor...
Analog efekt pedallara en yakın sesi de bossun GT3-5-6 serisinde yakaladım. Efekt tasarımında da COSM teknolojisinden yararlanılmış. Diğer digital processorlerde olduğu gibi "köşeler" traşlanmıyor. Bu da daha anolog bir ses elde etmenizi sağlıyor. Boss özellikle kendi analog pedallarını simüle ettirebilmek için mühendislerini epey uğraştırmış olmalı... Efektler inanılmaz gerçekçi... (Bazılarını kıskandıracak kadar🙂 )
Hele aletlerde çılgın :kaydim bi özellik var ki akıllara zarar. Amfi simülatöründe mikrofonun hoparlörden uzaklığını ayarlayabiliyorsunuz ton buna göre istediğiniz gibi değişiyor sonra simüle edilen amfinin direkt çıkışıyla mikrofon çıkışından çıkan sesleri istediğiniz gibi mixleyebiliyorsunuz. :dans
BOSS GT3:
Efsanevi processor GT5 in compact hali olarak piyasaya sürüldüğünden beri kullananların beğenisini kazanan bi alet GT3. Bugün bir üst modeli olan GT6 nın piyasada olması ve artık GT3 ün üretimde olmamasına rağmen hala sound kalitesiyle kullananların övgülerini almaya devam eden bi alet.
Tabi ilk görüşte piyasadaki onca janjanlı marka ve modelin arasında GT3 epey sade gelmişti bana. Hani biraz amatör duruyor gibiydi... Ama sesini dinlediğimde gerçekten beğendim.
GT3 ile GT6 ile karşılaştıracak olursam; hazır tonlarda; GT3 sınıfındaki prosessorlere oranla çok daha iyi de olsa, GT6 daha iyi (bu noktada eğer yani başlıyorsanız yada efekt parametre ayarlarını bilmiyorsanız hazır tonlarla tam performanslı bir sonuç elde edemeyeceğinizden, bu işlerden anlayan birinin yardımıyla yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz)
Yeni başlayanlar için EZ (Kolay) tonları var onları ayarlamak daha basit. Yeni başlayanları parametre ayarlarını kavrayıncaya kadar tatmin eder...
Ama efektleri kendiniz hazırladığınızda(ki GT6 yı da verimli kullanmak için kendiniz tonlamalısınız), GT3'te de efektler PROFESYONEL kalitede. Bu noktada GT3, ton olarak GT6 ya çok yakın ama aralarındaki en büyük fark üzerindeki knoblar sayesinde GT6 çok daha kullanıcı dostu bi tasarıma sahip.
Bazı prosesörlerde sayı olarak çok daha fazla efekt var ama onlar oyuncak gibi kalıyor... GT3 te 11 çeşit ve overdrive/distortion soundları(ki kesinlikle bu tonlarda kalmıyor dilediğiniz her türlü overdrive ve distortion tonunu tasarlayabilirsiniz), ve artı olarak chorus, flanger, phaser, tremolo, panning, wah, reverb, delay, compression, feedbacker, slow gear, EQ, harmonist, vibrato, guitar synth effects, acoustic guitar simulation gibi 32 adet öldürücü efekt var.
Bütün bu efektleri birbirinden bağımsız olarak istediğiniz gibi tonlayabiliyor, parametrelerini değiştirerek dilediğiniz tonları kendiniz yaratabiliyor, efektleri istediğiniz sırada dizerek tam istediğiniz gibi bi sound alabiliyosunuz. Anolog tadında, profesyonel kalitede... Özellikle Zoom GFX8'de (700$) övgüyle bahsedilen bu özellik (custom drive) uzun zamandır GT serisinde sadece drive/distortion da değil bir çok efektinde zaten olan bir özellik... Bütün efektler için ayrı ayrı EQ, effect level, effect volume vb anolog pedalların bile üstünde olmayan birçok parametresini, birbirinden bağımsız olarak ayarlayabiliyorsunuz... Bu noktada radikal bir söylem de yapıp, eğer ton yapmasını biliyorsanız, anolog pedallar hikaye kalıyor birebir aynı soundu alırsınız diyorum.
Bu arada çok önemli bir de artısı var;
GT6 da "sık kullanılmayan" olarak düşündükleri efektler iki bloğa ayrılmış şekilde... Bir bloktan bir efekti kullandığınızda aynı bloktaki diğer efektleri kullanamıyorsunuz. Bu özellikle fazla sayıda efekti compressor ile aynı anda kullanmak istediğinizde sıkıntı yaratabiliyor. (Bence de eğer böyle olmasaydı GT6 tadından yenmezdi) Halbuki GT3 te birbirinden bağımsız olarak istediğiniz 13 tanesini bir arada kullanabiliyorsunuz.
Başta knoblarının olmaması yüzünden ayar yaparken biraz kafanız karışabiliyor. Ama kullanmaya alıştıkça GT6 da olduğu kadar olmasa da kullanıcı dostu, kullanımı basit bir yapısı olduğunu görüyorsunuz; üzerindeki 20 düğme, 1 value seçeneği, 1'i expression olmak üzere 8 pedal sayesinde canlı performans sırasında bile işinizi gayet çabuk halledebiliyorsunuz.
Tüm bunlar çalarken zevk almanızı sağlıyor. Elinizden bırakamıyorsunuz.
Expression pedalını efekt seviyesi, süresi, volümü gibi bir çok özellik için yada wah için ayarlayabiliyorsunuz. yine Control pedalını da istediğiniz her bir olay için birbirinden bağımsız olarak 8 simultane farklı görev için atayabiliyorsunuz.
Donanım olarak alet tamamen metalden yapılmış ve diğer profesyonel aletler gibi ağır (4kg) Ama bu ona inanılmaz bir sağlamlık variyor; yıllarca güvenle kullanabilirsiniz... İlk bakışta ekran biraz daha büyük olabilirdi diyorsunuz, ama okunuşu hem gündüz hemde gece oldukça net, ayrıca küçük ekran onun sağlamlığını ve dayanıklılığını da arttırıyor. Yapısı o kadar basit ki ayarda donanımsal olarak zorlanacağınızı zannetmiyorum.. Ama Efekt parametrelerini bilmeyenler, genelde processorlerin hepsinde olduğu gibi, parametre ayarını öğrenene kadar zorluk çekebilirler. Bu yüzden biraz daha orta profesyonel gruba hitap eden bir ürün bence. Ama orta dediğime bakmayın, GT6 çıkmadan birçok ünlü gitaristin yaptığı gibi, GT3 lede çok sıkı konserler çıkarabilirsiniz.
Efektleri:
Acoustic Guitar Simulator
Slow Gear
Anti Feedback
Feedbacker
Pickup Simulator
Tremolo
Pan
Compressor
Limiter
Pedal Wah
Auto Wah
Overdrive
Distortion
Preamp
Speaker Simulator
Equalizer
Harmonist
Flanger
Phaser
Auto Riff
2x2 Chorus
Short Delay
Humanizer
Vibrato
Guitar Synth
Ring Modulator
Slicer
Delay
Chorus
Reverb
Noise Suppressor
Foot Volume
GT3 şu anda üretimi durdurulmuş bir ürün. Üretimi durudurulmadan GT6 ile aralarında 50$ fiyat farkı vardı... Sıfırını bulamazsınız. Ama temiz ikinci elini bulursanız kaçırmayın derim.
Kolay gelsin.