Demek istediğim şeyi tamamen yanlış anlamışsın. Doğaçlayarak da duygu vermek pek ala mümkün. Ben sadece burada sanatçının kolaya kaçmayıp, üstüne düşünüp bir hikaye hazırlayıp bize sunmasından bahsetmiştim. Ki senin anladığın doğaçlama biraz yanlışmış aslında. Doğaçlama anlık spontane gelişen olaylar bütünüdür diyebiliriz. Doğaçlama belli başlı kalıpları bilince gitaristi aşırı tembelleştiren bir olay. Buna değinmeye çalışmıştım tam olarak."Doğaçlama" kavramını çok yanlış duymuşsun. Tam tersi, "hikaye anlatmak" ile kastettiğin şey, yani anlamlı bir ezgi bütünü yaratmak, doğaçlama sürecinde oluşuyor. Alt yapı bellidir, üstüne melodiler yaratırsın, bu sürece doğaçlama denir müzikte.
Alıntıda bahsettiğin şeye ise, doğaçlama değil de, "egzersiz çalmak" denebilir ancak.
Doğaçlama, "şu skalaları çalayım şu gamdan girip bu gamdan çıkayım" meselesi değil yalnız. O çok yanlış anlaşılmış bir hadise. Biraz da YT virtüözleri tarafından dayatılan bir mesele. O anlamda ciddi bir rant ve sektör var, onu da belirteyim.Petrucci sadece gitar çalmıyor, gitar çalarken bir kompozisyon yazıyor. Nasıl vokal kendi enstrümanıyla(sesiyle) bir hikaye anlatıyorsa Petrucci'de bunu gitarda yapmayı beceren sayılı insanlardan. Doğaçlama şu skalaları çalayım şu gamdan girip bu gamdan çıkayım derdi olmadan iyi bir hikaye yazarı olmayı başarabilen nadir insanlardan. Ha doğaçlama yapacak olursa da en alasını yapar bence ama konumuz o değil. 🙂
Hayır. O gitaristlerin kendi tembelliği. Onların yaptığı şey tümüyle kendi konfor alanları içerisinde ve genellikle de tek bir ton veya modal yapı içerisinde "takılmak".Doğaçlama belli başlı kalıpları bilince gitaristi aşırı tembelleştiren bir olay. Buna değinmeye çalışmıştım tam olarak.
Hocam merak ettiğim bir şey var. Petruccinin doğaçlama konusunda kötü olduğunu nasıl bu kadar emin söyleyebiliyorsunuz? Yani ben şunu düşünüyorum, “ben doğaçlama solo atabiliyorum ve virtüoz değilim fakat bu adam virtüoz”. Ayrıca bize duyurduğu soloları; belli teknikleri, belli kalıpları, belli skalaları, belli dizileri ve belli gamları hatta bu gamların yürüyüşlerini bilmeden yazabilmek ve çalabilmek pek mantıklı gelmiyor bana. Yani bu konuda bence popüler akıma kapılmayayım ve farklı olayım düşüncesiyle hareket ediyorsunuz fakat karşımızdaki insanın bugünün müziğine yön veren insanlardan bir olduğunu unutmamak gerekiyor. Birazda sezarın hakkı sezara. Petrucci eleştirilir ama bu şekilde değil. Mesela tonları eleştirilir eskiden daha kemik gibi soundlar alırdı. Mesela solo güzel ama burada neden böyle yapmış? Şöyle yapsa olmaz mıydı?Doğaçlama, "şu skalaları çalayım şu gamdan girip bu gamdan çıkayım" meselesi değil yalnız. O çok yanlış anlaşılmış bir hadise. Biraz da YT virtüözleri tarafından dayatılan bir mesele. O anlamda ciddi bir rant ve sektör var, onu da belirteyim.
Yani, şu "diziyi-arpeji-licki gakı guku bilmeden doğaçlama çalamazsın" şeklinde çalışan bir çark var ve bunlar doğaçlamayı bu hadiselere indirgiyor.
Bunlar önemsiz şeyler değil elbette, ama çok eksik, Buna girmenin yeri değil, başka yerde tartışmıştık zaten.
Petrucci, daha çok bestelediği soloları çalmakta uzmanlaşmış birisi. Usta olduğu alan emprovize değil. Benzer hata başka gitaristler içinde yapılıyor; eğitimli-üst düzey teknikli olmaları nedeniyle çok iyi doğaçlama da çaldıkları varsayılıyor. Mesela aynı muhabbet Steve Vai için de dönmüştü ki; ikisi de okullu ve kompozisyon odaklı gitaristler. Her ikisi de modal altyapıları seviyor ve "takılacakları" zaman da bu doğrultuda çalan kişiler. Ama kariyerleri emprovize çalmaya dayalı değil.
Emprovize de tıpkı kompozisyon gibi üzerinde ustalaşılması gereken bir mesele ve bu işin asıl turnusol kağıdı "playing through the changes" denilen hadise. Yani akorlar üzerine koca koca dizileri "yedirmek" yerine, akor değişimlerini duyuracak şekilde çalabilmek. Buna ömrünü vakfetmiş insanlar var; ama hem çok üst düzeyde teknik ve teorik hakimiyeti olup hem de çok üst düzeyde bu şekilde emprovize çalabilmek bambaşka bir düzey. Yaşayanlar arasında Frang Gambale, Greg Howe, Guthrie Govan ve onlardan etkilenmiş olan yeni kuşak fusion virtüözleri (Quayle vs...) sayılabilir.
Tekniğe odaklı pek çok gitarist doğaçlamada çuvallıyor, çünkü insan neye odaklanırsa onda ustalaşır. Oysa emprovizede sadece veya ağırlıklı olarak tekniğe yaslanmaya başladığınız anda söylecek sözünüz bitmiş demektir. Petrucci'den emprovize olduğunu tahmin ederek dinlediğim şeylerde de genellikle bu durum var. O yüzden "yapacak olursa da en alasını yapar" gibi çıkarımlara varmamak lazım. Biri diğerini garanti etmiyor, çok farklı şeyler söz konusu.
Ve tabii adam kariyerini bu doğrultuda yapmayı tercih etmişse, bu da onun bileceği şey. Yani doğaçlamada uzmanlaşmaması başka, iyi-kötü çalma meselesi başka bir şey.
Forumda bir süredir idolleri ile ilgili tespitlerle yüzleşmekte sıkıntı yaşayan kişiler var.Hocam merak ettiğim bir şey var. Petruccinin doğaçlama konusunda kötü olduğunu nasıl bu kadar emin söyleyebiliyorsunuz? Yani ben şunu düşünüyorum, “ben doğaçlama solo atabiliyorum ve virtüoz değilim fakat bu adam virtüoz”. Ayrıca bize duyurduğu soloları; belli teknikleri, belli kalıpları, belli skalaları, belli dizileri ve belli gamları hatta bu gamların yürüyüşlerini bilmeden yazabilmek ve çalabilmek pek mantıklı gelmiyor bana. Yani bu konuda bence popüler akıma kapılmayayım ve farklı olayım düşüncesiyle hareket ediyorsunuz fakat karşımızdaki insanın bugünün müziğine yön veren insanlardan bir olduğunu unutmamak gerekiyor. Birazda sezarın hakkı sezara. Petrucci eleştirilir ama bu şekilde değil. Mesela tonları eleştirilir eskiden daha kemik gibi soundlar alırdı. Mesela solo güzel ama burada neden böyle yapmış? Şöyle yapsa olmaz mıydı?
Sonuç olarak biz Petruccinin doğaçlamasını duymamış olabiliriz çünkü önceden de yazdığım gibi özene bezene hazırladığı hikayeyi bize sunuyor. Ama görmedik diye yapamıyor demek saçma. Bu sololar, riffler hiçliğin ortasından çıkamaz. Doğaçlama bunların yanında sönük kalıyor inanın(teknikten bahsetmiyorum bildiği ve uyguladığı teoriler gamlar vslerden bahsediyorum.).
“Petrucci, daha çok bestelediği soloları çalmakta uzmanlaşmış birisi. Usta olduğu alan emprovize değil. Benzer hata başka gitaristler içinde yapılıyor” burada demek istediğinizi anlıyorum usta olmadığı alan diyorsunuz fakat ben petruccinin kendi içinde bu kıyaslamayı yaparak ve dediğinizden yola çıkarak doğaçlamada kötü olduğuna nasıl bu kadar eminsiniz sorusunu yönelttim.Forumda bir süredir idolleri ile ilgili tespitlerle yüzleşmekte sıkıntı yaşayan kişiler var.
Siz şu ana medeni bir üslubu korumayı başardığınız için size çok basit birşey soracağım. Bu anlamda da samimi olarak tebrikler.
İsterseniz sonra oradan devam ederiz.
İdollerimize ilişkin zihinsel çarpıtma nasıl gerçekleşir, hep birlikte görelim. Farkında olmadığınız başka sıkıntılı söylemleriniz de var ama, buradan başlayalım.
"Petruccinin doğaçlama konusunda kötü olduğunu nasıl bu kadar emin söyleyebiliyorsunuz?"
Sorunuz bu.
Şimdi sizden benim mesajıma geri dönüp bakmanızı rica ediyorum.
Sizce hangi noktada siz, benim yazdıklarımı bu cümledeki iddiaya "tercüme ettiniz" ?
Ve sizce bu "hatalı tercüme" nasıl gerçekleşti?
Doğaçlamada kötü demiyor, uzmanlık alanı bestecilik diyor. Yani doğaçlamasıyla öne çıkan biri değil besteleriyle öne çıkan biri“Petrucci, daha çok bestelediği soloları çalmakta uzmanlaşmış birisi. Usta olduğu alan emprovize değil. Benzer hata başka gitaristler içinde yapılıyor” burada demek istediğinizi anlıyorum usta olmadığı alan diyorsunuz fakat ben petruccinin kendi içinde bu kıyaslamayı yaparak ve dediğinizden yola çıkarak doğaçlamada kötü olduğuna nasıl bu kadar eminsiniz sorusunu yönelttim.
Aynısını yazdım hocam. Petrucci özelinde konuşuyorum diye belirttim.Doğaçlamada kötü demiyor, uzmanlık alanı bestecilik diyor. Yani doğaçlamasıyla öne çıkan biri değil besteleriyle öne çıkan biri
Fakat çok tekniğe yaslanıyor🙂Şu videoda iki örneği de var. Daha riff vari olan kısım sıradan tek ton doğaçlama oluyor. Daha sonra daha soft şekilde 3 akor değiştirdikleri yer de tam olarak barrios abinin dediği playing through the changes oluyor. Petrucci iki türlü de çalıyor. Fakat...
Evet Petrucci biraz kolaya kaçarken Guthrie gerçekten içinden geçiyor. Geçişlerde yeni akorun seslerini duyuruyor 5li duydum sürekli. Petrucci kitabının birinde eğer ton dışı bi akor duyarsanız hiç heyecan yapmayın lydian çalın diyordu 😀 Dediğini kendi yapsa yine iyi duyulacak aslında..Fakat çok tekniğe yaslanıyor🙂
Bunun sebebi, içerik zayıfladıkça bunu vurgulamak-yoğunlaştırmak için tekniğe ihtiyaç duyulması. 80'lerden bu yana (Malmsteen ile birlikte diyelim..) bu zaten çok yaygın hale geldi. Ama 90'larda Howe-Kotzen ile birlikte çok başka bir tür virtüöz jenerasyonu ortaya çıktı; asıl farkı bu adamlar attılar zaten. O zamandan beri de rock ve caz gitar emprovizesi arasında çok güçlü bağlar oluştu.
Ayrıca buradaki akorlar benim bahsettiğim düzeyde kişileri zorlayacak şeyler de değil tam olarak. İşin aslı şu ki, çok güzel bir altyapı seçilmiş; daha düz diyatonik-pentatonik takılmayı da kaldırabilir, isteyen daha farklı sulara da açılabilir. Nitekim, Guthrie Govan resmen "içinden geçiyor" akorların; adam guide tonlara (bir akoru diğerine bağlayacak anahtar notalar) o denli hakim ki, peynir-ekmek niyetine yiyor resmen altyapıyı.
Hocam merak ettiğim bir şey var. Petruccinin doğaçlama konusunda kötü olduğunu nasıl bu kadar emin söyleyebiliyorsunuz? Yani ben şunu düşünüyorum, “ben doğaçlama solo atabiliyorum ve virtüoz değilim fakat bu adam virtüoz”. Ayrıca bize duyurduğu soloları; belli teknikleri, belli kalıpları, belli skalaları, belli dizileri ve belli gamları hatta bu gamların yürüyüşlerini bilmeden yazabilmek ve çalabilmek pek mantıklı gelmiyor bana. Yani bu konuda bence popüler akıma kapılmayayım ve farklı olayım düşüncesiyle hareket ediyorsunuz fakat karşımızdaki insanın bugünün müziğine yön veren insanlardan bir olduğunu unutmamak gerekiyor. Birazda sezarın hakkı sezara. Petrucci eleştirilir ama bu şekilde değil. Mesela tonları eleştirilir eskiden daha kemik gibi soundlar alırdı. Mesela solo güzel ama burada neden böyle yapmış? Şöyle yapsa olmaz mıydı?
Sonuç olarak biz Petruccinin doğaçlamasını duymamış olabiliriz çünkü önceden de yazdığım gibi özene bezene hazırladığı hikayeyi bize sunuyor. Ama görmedik diye yapamıyor demek saçma. Bu sololar, riffler hiçliğin ortasından çıkamaz. Doğaçlama bunların yanında sönük kalıyor inanın(teknikten bahsetmiyorum bildiği ve uyguladığı teoriler gamlar vslerden bahsediyorum.).
Hah, işte "akorların üzerinde modları bindirme" kafası🙂 Çok da iyi bir örnek.Evet Petrucci biraz kolaya kaçarken Guthrie gerçekten içinden geçiyor. Geçişlerde yeni akorun seslerini duyuruyor 5li duydum sürekli. Petrucci kitabının birinde eğer ton dışı bi akor duyarsanız hiç heyecan yapmayın lydian çalın diyordu 😀 Dediğini kendi yapsa yine iyi duyulacak aslında..
Altyapı o kadar iyi ki gitarı aldım şuan elime canım çekti :d
"Sunny" tavsiye ederim. Basit bir La minör pentatonik-blues gamından tut da her türlü tansiyon-çözülüş yaklaşımı ile çalmaya müsait. Bir ara bunun üzerine bir başlık açabilirim.Evet Petrucci biraz kolaya kaçarken Guthrie gerçekten içinden geçiyor. Geçişlerde yeni akorun seslerini duyuruyor 5li duydum sürekli. Petrucci kitabının birinde eğer ton dışı bi akor duyarsanız hiç heyecan yapmayın lydian çalın diyordu 😀 Dediğini kendi yapsa yine iyi duyulacak aslında..
Altyapı o kadar iyi ki gitarı aldım şuan elime canım çekti :d
Vay be. Malmsteen'in ilk albümünün müziksel içeriği zayıfmış, eleman o yüzden hız yapmaya abanmış, "açıklarımı hız yaparak örteyim" demiş. Büyük müzik eleştirmeni üyemiz barrios verdi puanını. Otur yerine Malmsteen. Sıfır.Bunun sebebi, içerik zayıfladıkça bunu vurgulamak-yoğunlaştırmak için tekniğe ihtiyaç duyulması. 80'lerden bu yana (Malmsteen ile birlikte diyelim..) bu zaten çok yaygın hale geldi.
Vay be. Malmsteen'in ilk albümünün müziksel içeriği zayıfmış, eleman o yüzden hız yapmaya abanmış, "açıklarımı hız yaparak örteyim" demiş. Büyük müzik eleştirmeni üyemiz barrios verdi puanını. Otur yerine Malmsteen. Sıfır.
Saptamalar kralı, barrios abisini müdafaaya gelmiş.Üstat geldi
... Daha sonra daha soft şekilde 3 akor değiştirdikleri yer de tam olarak barrios abinin dediği playing through the changes oluyor.
Evet. Bizi Neoklasik shred üzerine engin birikimi, kayıtları ve dersleri ile aydınlatacağı günleri merakla bekliyoruz.
Ne oldu sen beni bloklamamış mıydın yahu? Bak yukarıda blokladığını duyurduğun gönderin. (forum üyeleri barrios'un kimi bloklayıp bloklamadığını çok merak ediyor. o yüzden blokladımı hemen söylemesi lazım). Ne oldu blok'u kaldırmaya mı karar verdin? 🤣Hah oldu. Blokladım.
Şimdi akıllarda deli sorular, ben nerede "teknik olarak çok iyi bir gitarcıyım, uçanı kaçanı çalarım" demişim? "Hayatında ayağıyla topa vurmamış adam, futbol maçı yorumluyor" demek gibi oldu bu. Kaldı ki, konu "teknik" değil. Müziğe hakimiyet, yaratma yeteneği. Ki bunu da yorumlamak için iyi bir sanatkar/yaratıcı olmam gerekmiyor.Bu arkadaşlara çalabildikleri kadar konuşma hakkı verilse, bir tane başlık bile açamazlar gibime geliyor. Yanılmayı sabırsızlıkla bekliyorum.
"Zır cahilsin" diyen olmadı. Element uydurma, gaslighting (türkçesi ne olur bunun, "mağdura yatmak"?) yapma. Ama malmsteen'in emprovize yaratımda zayıf olduğunu, bu açığı göze batmasın diye hıza abandığını söyledin. İlk albümüyle gitar tarihinde mihenk taşı görevi yapmış sanatçıya dediğin laf bu:Haddim olmayarak tabii, çünkü Malmsteen ve tarzı hakkında zır cahilim.
Bunun sebebi, içerik zayıfladıkça bunu vurgulamak-yoğunlaştırmak için tekniğe ihtiyaç duyulması. 80'lerden bu yana (Malmsteen ile birlikte diyelim..) bu zaten çok yaygın hale geldi.