Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

GIRNATA demiş ki:
EGM81 porselen değil (porselen manyetik malzemesi olarak kullanılmıyor bildiğim) seramik mıknatıslı bir manyetiktir.
Sermaik mıknatıs yüksek manyetik özellikli bir mıknatıstır ve yüksek çıkışlı manyetiklerde çok kullanılır ki en meşhur seramik mıknatıslı manyetiklerden birisi de dimarzio X2N'i bilmeyen yoktur heralde.

Seramik mıknatıs sese sert karakter katar. Ama EMG'lerin tonu oldukça düzdür. Hani tiz denemez. Sadece kendine has bir tonu vardır.

Bu arada aktif EMG'lerde kullanılan mıkatıslar seramik filen da olsa zayıf manyetik akıya sahiptir. Bu nedenle pasif manyetiklere nazaran teli çok az çekerler ve sustain'in daha uzun olmasına neden olurlar.

hocam seramik-porselen konusunda ''evet budur'' diyemem sana.ben çevirmedim çünkü sitedeki yazıyı.ing. okuyan bi arkadaşıma çevirttim.onun yalancısıyım 🙂 ve kullanılan bu malzemeden ötürü manyetiğin tizinin yüksek olduğunu öğrendim.yanlışta olabilir.doğrusunu öğrenmek isterim eğer kesin bi bilen varsa.

saygılar..
 
yutup123458 demiş ki:
GIRNATA ya katılıyorum sonuna kadar.ama hep ses olarak bamış arkadaşım 🙂 birde aksam olarak bakalım.potları değiştirmek zorunda kalıcaksın.aktif manyetiğe uymaz onlar.potlar için ayrılan arkadaki yuvaya 9wolt luk bi pil sıkıştırmaya çalışıcaksın 🙂 ve ara ara (bu senin jack ı nekadar süre takılı tuttuğuna bağlı) pil değiştirmek zorunda kalacaksın 🙂

saygılar..

Potları değiştirmek, pil için yer, pil ömrü filan hiç sorun olan şeyler değil.
9V'luk bir pilin ortalama ömrü EMG'lerle 3000 saat (hadi diyelim ki 1500 saat 😆 ).
Kaldıki gitara jack takıldığında piller devreye enerji vermeye başlıyor.
Gitar çalınmadığı zaman jack çıkarılırsa gitar yıllarca bir pille gider.

Potları ndeğişimi hadisesi de kolay. Zaten aktif manyetiklerin potları, soketli kabloları, jack'ı ve pil slotu beraberinde veriliyor.

Pil için de yeterli yeri olmayan gitara daha rastlamadım ama bu pil için yeterli alanı olmayan gitar bulunmadığını göstermez tabi. Yinede bir lespaul kasa gitarda yeterli pil boşluğu her zaman bulunur 😆

Bu arada yutup123458'in dediği gibi seramik manyetik fazladan tizliğe neden olur. Daha doğrusu cırtlaklık diyelim. Çıkışın yüksek olması nedeni ile kaynaklanan bir durum. Ama EMG'lere tiz denemez. Bir humbucker manyetik için konuşmak gerekirse; tiz manyetik duncan sh4'tür 😀 Kulak doğrar o derece tizdir.


-yarın işe gidilecek yahu :S yatıp zıbarma zamanıdır-
Now I lay me down to sleep
Pray the lord my soul to keep
If I die before I wake
Pray the lord my soul to take
 
Atışmak, "yanlış bilgi veriyorsun" gibi bir şeyler gevelemek niyetiyle yazmadım. Hani arkadaşın gözü korkmasın, "basit ve çözümü kolay hadisedir demek" istemiştim.

Saygılar 😉
 
GIRNATA demiş ki:
Monster_YGT demiş ki:
...neyse telleri taktım ince mi telinde 9-10. perdelere bastığım zaman tel manyetiğe değiyor ve ses gelmiyor bu niye onu çözemedim

O zaman manyetik tellere çok yakın duruyor. Manyetiğin mesafesini manyetiği pickguard'a tutturan vidaları sıkıp gevşeterek ayarlayabilirsin. İdeal mesafe en son 22. veya 24. perdede tellere basıp (artık kaç perdeli gitarsa) tellerin manyetiğe değmediği (aralarında 2-3mm) mesafeyi ayarlamaktır (gerçi bu zevk meselesi de bir yerde). Manyetik tellere nekadar yakın olursa o kadar çıkış gücü artar ama sustain azalır. Tersi durumda da daha temiz ses ve daha fazla sustain alırsın ama manyetik çıkışı zayıflar ve zayıf drive tonları alırsın (tercih senin yani).

Yok manyetikle alakalı olduğunu pek düşünmüyorum. Çünkü manyetik yakın olsa diğer tellerde de aynı sorun olması gerekirdi galiba.

İnceledim de dün gitarı iyice sorun saddle da. ince mi nin saddle ı diğer tellerin saddlelarına göre daha aşağıda duruyor buda malum teli aşağıda tutuyor .

Teşekkürler yardımların için
 
Jackson DKMG'm de EMG 81-85 aktif set vardı. Gayet memnun bıraktı beni sahip olduğum sürece. Tek sinir olduğum şey pil değiştirme işiydi. (Bazı aktif manyetiklerde arkada pil için kutucuk olur, o zaman kolay ama al eline tornavidayı vs...) Ama lambalı, combo, hybrid amfilerle de çaldım hepsinde de gayet tok, yırtıcı tonlar aldım. (Lambalı amfide biraz humm yaptı ayrı)
Daha sonra bu setin pasif kardeşleri olan EMG hz 4ve 4a ile karşılaştım, onları da esp ltd ex-50 ye taktım. Baktım ki tonda öyle "dağlar" kadar fark yok. Hatta pasiflerin ton yelpazesi biraz daha geniş bence. Rammstein coverlerını ltd ile çaldım, GT-8 metal stack pacthi ile bayağı yakın. yani demem o ki voodo arkadaşım aktif 81-85 modifikasyonu kendisine büyük farklar yaratmayacaktır.
 
arkadaşlar epiphone lp ultradan çıkma gold renkteki manyetiklerden buldum.satan arkadaşla anlaştık.sizce tonları nasıldır?manyetikler hakkında fikir sahibi olanlar bilgilendirebilrimi?bu arada takmayı düşündüğüm gitar biraz komik olacak sanırım ama ibanez 😀 rg350 ex kore.yorumlarınızı bekliyorum
 
Hocam rengine mi vuruldun anlamadım 🙂 Tabi bir yerde altın...
Ama epiphoneların manyetikleri pek doyurucu olmuyor. Üç tane epiphone'um var hepsinin manyetiklerini değiştirdim. Bunlardan en iyisi custom shop bir epi vardı onun bile beğenmedim tonunu. Bu iş tad meselesi tabi ama, genel olarak boğuk, çamur tonları oluyor ne yazık ki.
Bir de takacağın gitar da önemli. Senin gövde basswood sanırım, lp ultranın manyetikleri muhtemelen alnico'dur pek uyacağını düşünmüyorum. Kaldı ki bu alnicolar f-spaced değil.
 
selam arkadaslar bende yamaha rgx220dz var gitarın manyetiklerini degistirsem memnun kalırmıyım yoksa direk gitarımı degistireyim? tarzım metallica,dt,iron maiden vs. hangi manyetikleri onerirsiniz..
 
bu iş için ayırdığın para nekadar hocam.metallica çalıcam diyosan şahsen ben gitarı değiştir derim.ama takmayı düşündüğün manyetikte önemli.aktif takıcaksan,zaten ağaç çok fazla etkilemiyeceği için problem teşgil etmez ve gitarı değiştirme derim.kafandaki nedir tam olarak.ben modifiye edicem manyetik tavsiyesi yapın mı diyosun,gitarmı düşünüyosun.
 
ya asaırıya kacmamak sartıyla para oenmli degil gitardan memnununm aslında klavyesi fln cok rahat ama sesi tarzım icin yetersiz daha sert olsun istiorum clean tonlarıda iyi olsun aynı zamanda arkadasım amerikada ordanda getirtme sansım var model onerirsenz sevinirim
 
köprüde güzel dist. sapta güzel clean istersen eğer,seymour duncan ın köprü için SH-8 sap için SH-1 '59 modelini öneririm.dinle bunları bence sitesinden yada youtbe dan. hatta yanlış hatırlamıyorsam cort un türkiye için özel ürettiği gitarda da bu set var.ozaman duyup beğenmiştim.bi denemeni tavsiye ederim bunları.gerçekten iyi manyetikler.
 
hiç dinlemedim şimdi sallamıyım 😀 cidden SH-8 - SH-1 '59 güzel bence.şimdi diceksinki bana okadar övüyosun sen kullanıyomusun.bana aktif manyetik bağımlılık yaptı vazgeçemiyorum 🙁 ama şöyle söyliyim.pasif manyetik kullanıcak olsam bu önerdiğim set olurdu gitarımdakiler.dist içinde clean içinde çok iyi bence.
 
sonrada bana gereksiz yorum yapıp forumu kirletiyosun diyolar 🙂 dostum değmez olurmu ya,boşamı yazdım yukardakileri 😉 tercih senin.dene bi.duy seslerini.ama senin isteklerin doğrultusunda en güzel pasif setlerden biri bu ikili bence.yinede önce bol miktarda video izle bunlarla ilgili derim.az çok şekillensin kafanda.
 
arkadaşlar seymour duncan blackout ile emg 81 arasında farklar nedir benim gitarımda blackout var bana biraz tiz gibi geldi gitarımın ağacı basswood emg taksam daha mı iyi olur yoksa değmez mi
 

Geri
Üst