tekken demiş ki:slm arkadaşlar fender mexico strat kullanıcısıyım ve gitar daha yeni ayar yapıcam ama yanlış bişey yapmak istemiyorum. gitarın köprüsü biraz kalkık duruyo kasaya sabitlemek istiyorum bend yaparken asla köprünün oynamasını istemiyorum. floyd lu gitarlarda bend yapınca köprü öne doğru falan oynar biliyosunuz. ben bunun olmasını istemiyorum köprü sabit durmalı gelelim soruya..
köprüde 3 yay var yayların bağlı olduğu kasaya giren iki vidayımı sıkmalıyım?
yoksa 3 yayı 2 tane daha ekleyip 5 e mi çıkarmalıyım?
birde yanlardaki yayları yelpaze şeklinde çapraz bağlama olayı var ama bana saçma geliyo bu sefer ortadaki yay üzerine yük binmediği için ortadaki yay fazla gerilmiyor ve sesi iyi iletmiyor.
5 yay takarsam kasaya bağlı olan iki vidayı çok zorlamış olmazmıyım?
ne yaparsam yararlı olur ne yaparsam zararlı olur bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Ne yapak istedigini tam anlamadim. Kopruyu bir sabit kopruye mi donusturmek istiyorsun, yoksa sadece koprunun daha sert olmasini mi istiyorsun?
Kopruyu sabit kopruye donusturmek icin en guzel yol Tremol-No alip takmak. Benimkilerden birinde takili ve cok memnunum, firsat bulunca digerine de takacagim.
Yok eger sadece koprunun ucu biraz yukarda, onu asagi indireyim ve sertlestireyim diyorsan o zaman kasaya giren iki vidayi biraz sikistir (cok degil, 1 tur bile cok gelebilir). Akorunu yap, kopruyu kontrol et, gerekiyorsa biraz daha sikistir yada gevset.
Bir (yada 2) yay ekleyince kopruyu de duz seviyeye getirince muhtemelen fazla birsey degismez. Sanirim teller herhangi bir notada her zaman belli gerilimde duruyorlar. Bunu belki daha iyi bilen biri iyi aciklayabilir. Hic denemedim yay sayisini arttirmayi.
Floyd tarzi hareketli koprulerde bent'te bent yapilmayan tellerdeki nota az biraz bozulur. Bunu onlemenin (araya tahta sikistirmadan, yada Tremol-No vs kullanmadan) yolu var mi bilmiyorum.