be4iforget demiş ki:
Dışardan bakınca, evet biraz garip bir soru olmuş ben de yadırgadım. Ama hiç gitar çalmasaydım ve bir gün gitar çalmak isteseydim, acaba ne tür sorular sorardım diye düşününce, aklıma çok komik, beni yerlere yatıran sorular geliyor.
😆
Çoğumuz gitar ve müzik işi içinde olduğumuz için, çoğu zaman gitar çalmayan, müzikle hiç uğraşmamış insanların bilgi birikimini ve bakış açılarını inanılmaz garip veya saçma buluyoruz. Ama işin aslı; bilmeyen birisi için müzik, gitar ve hatta gitar mekaniği ve elektrik-elektroniği tam bir kabus. Ben ilk başladığım yıllarda manyetiklerin tam olarak ne işe yaradığını bilmiyordum. Hatta onların değiştirilebilen bir elektrik aksam olduğunu da bilmiyordum. Öğrenince çok şok olmuştum. (Tabi bizim zamanımızda internet yoktu.
😆 şimdi daha kolay öğreniliyor)
Bu yüzden benim düşüncem : garip ama masum bir soru olmuş
🙂
Sorduğunuz sorunun cevabı için, benim kendi kişisel görüşüm şu :
Öncelikle böyle bir soru sorduğunuza göre iki gitar arasındaki teknik, mekanik farkları, bu iki enstrümanın müzikal anlamda kullanım yerleri, tonsal farklılıkları gibi konularda fazla bilgi sahibi olmadığınızı farzediyorum. Bu nokta da kişisel tercih yapıp doğruyu buldum, işte doğrusu bu demeniz çok zor. Bunun için biraz müzik anlamında teknik, teorik tecrübe ve bilgi edinmeniz gerekecektir.
Sonuç olarak gitar genel yaygın 6 telli, bas gitar 4 telli bir enstrüman (farklı tel sayısında olan bir sürü modelde var, ama yaygın olanından bahsettim.) Elektro gitarla çalabileceğiniz yelpaze, ritm, solo, arpej, ritm-vokal vb vb bir çok müzikal eylemi barındırır. Bas gitar ise "günlük" kullanımda-çalımda daha az müzik faaliyetini barındırır. Ritm/akor-vokal yapmak zordur, solo atmak gitardaki gibi sonuç vermez, fazla tok, kalın sesler alırsınız. (Haa becereni bas gitarla amuda bile kalkar ama ben genel kullanımından bahsediyorum.) Bas gitarla gece sessiz hiç amfiye girmeseniz bile slap vb hareketler yapsanız, yan odada uyuyan annenizi, kardeşinizi uyandırabilirsiniz.
😆 Elektro gitar bu anlamda ev içi kullanımda da daha kullanışlı bir alettir.
Son olarak diyeceğim : bas gitar mı çalma lıyım sorusuna cevabı şu an vermeniz zor. İkisinden birini tercih edip başlayın, eliniz biraz çalım konusunda otursun. Bilgi birikiminiz artsın sonra karar verirsiniz. Sonuçta 450-TL ye ikinci el birşeyler alırsanız, geri satması çok zor değil. Bas la başlayın, biraz yol katedin sonra hangisini çalmak isteyeceğinizi anlayacaksanız. Veya elektroyla başlayın sonra bas gitara geçebilirsiniz.
Ben olsam ne mi yapardım? Direkt elektro veya klasik gitarla başlardım. Elektro çalmayı öğrendikten 3-4 yıl sonra kendime bir bas gitar aldım ve onu çalmayı öğrenmem için çok çaba sarfetmem gerekmedi, sadece parmakla mı yoksa penayla mı çalma lıyım kısmı biraz zaman aldı o kadar. Bugün her iki enstrümanı da çalıyorum.
Yıllar içinde bazen bir grupta sadece bas gitarist olarak görev aldım, bazen ritm, bazen de solo gitarist. Siz gitar çalmak istiyorsanız bir şekilde direkt size sıcak gelen birisiyle başlayın gerisi gelir çok kafanızı ağrıtmayın, üzmeyin kendiniz diye naçizane tavsiye de bulunacağım.
🙂