Death-Lead demiş ki:
Bence cümle hala yanlış.....
Açıkçası savunduğum şeyi ben değil satraini savunuyor biz de onun gibi ustalardan araştırıp öğreniyoruz ne de olsa yaşını başını almış bu işte pişmiş kitabını yazmış bir adam.
😆
Joe Satriani: tone is in the fingers, effects just do the coloring
Siz sanırım burada satrianinin bahsettiği coloring olayından bahsediyorsunuz ama bende aksine ondan bahsetmiyorum.
🙂
Satrianinin bir blues parça egzersizi vardı bir öğrencim tablaturelerini almış çalışmış deniyor ama asla aynı sound yok. Satrainin soundunda hafif kirli notalar, hayalet notalar; güçlüyken birden sönen tuşe vurguları vb. Bizim öğrenci arkadaş her notaya bir güzel aynı basınçla basıp tertemiz bir çalım sergiliyor ama nafile o ton çıkmıyor. Kendisine şarkıyı yavaşlatarak her notayı birer birer defalarca çalışıp denemesini önerdim.
Aradan bir iki hafta sonra geldi ilgili rifleri yalayıp yutmuş yememiş içmemiş hırs yapıp çalışmış. Dediği ilk şey hocam ton aynı satraininin o parçasındaki gibi çıkıyor. (çok sevinmişti)
Demek istediğim en güzel şu şekilde örneklendirebilirim sanırım :
Bir satraini parçası ele alalım diyelimki parçada distortion, hafif chorus ve belirgin bir delay var. Ve ton diyelimki neckte paf pro bir manyetikle çalınıyor.
Şimdi gelelim ilgili deneye : elinizde prosesör var ve bir distortion seçtiniz uygun bir chorus verdiniz ve örnek aldığınız satriani şarkısındaki kadara yakın bir delay açtınız. Başladınız çalmaya :
Sonuçlar :
1- Satriani ye yakın tuşeniz varsa :
Ses ve ezgi neredeyse aynı gibi çıkacak ancak coloring yani belirgin efekt renklendirmeleri satrianininki kadar kaliteli olmayabilecektir. Tabi rack sistemleriniz varsa bu bile mümkün olabilir. Yani sizin elinizdeki minimum ile siz satrianivari bir tuşeniz varsa çok benzer tonlar ürettiğinizi sadece satrainin tonunun daha kaliteli olduğunuz göreceksiziniz. (malum adamlar stüdyo bilmem ne elbet daha kaliteli olması doğal.
😆 )
2- Satrinaniye benzer tuşeniz yoksa : zaten kötü bir sonuç çıkacak ve suç ekipmanda bulunup yeni bir ekipman aranacak. (ki ben buna karşı değilim yukarıda da yazdım bu da olması gereken birşey).
Saygılar..