earmanz demiş ki:
Melih_Mlh_1 demiş ki:
Aksine 5 ve 6 tel çalımı kolaylaştıran bir etmendir aşmakdan ziyade olayı basitleştirir...
yani tel arttikca calim kolaylasiyor diyorsun? ya da ben anlayamadim
fazladan si , do olmasi gamsal esigini yukseltir. evet. 5 telli icin pes sese transpoze olanagini , 6 telli icin hem transpoze hem de solo olanagini genisletir. iki turlu de......................önyargılarından kurtulamıyor anlaşılan....
talihsiz aciklamalarda bulunmussun.
hemen tek tek ozellikle dayanagin olarak dusundugun rock tan orneklerle tum yanlislarini gosterelim , hem de dogrulari ogrenirsin. ( tabi serinkanli olabilirsen. )
"
rock muzık ve turevlerinin çalındıgı bir ortamdır burası ve rock kökenlı şarkılarda zaten bass mantıgı eşlik uzerine kurulur funk gibi pop muziği gibi aşırı süsleme gerektiren bir olay degildir bildiğim kadarıyla
bas gitarın temel mantıgı olan eşlik üstünde degerlendırme yaparsak evet işleri kolaylaştıran bir etmendir elin pozisyonunu degıstırmeden üst tellerı kullanarak şarkılar çok daha rahat calınır sonuç olarak ben aşamayı dusunmuyorum 5 6 telli almayacagım eşlik uzerine çalışacağım" tarzında şeyler yazmış sanırım eşlik uzerınde ise 4 tel, 5 veya 6 tellı bas gitara kıyasla daha zordur...ikincisi asıl gerçek bas gitaristlik yada sizin tabirinizle "bass gitar"istlik (20 yıllık bas gitaristsiniz sanırım ama hala isminin türkçe karşılığını zikredemiyorsunuz gördüğüm kadarıyla) 6 tel veya 5 telde yapılanları 4 telde yapabilme kabiliyetine sahip olmakdır zaten virtüöz diye adlandırgımız bütün bas gitaristlerde 4 telli bas kullanmakdadır ve 6 telli bas gitar kullananlara kıyasla çok daha iyi işler öne sürmektedirler sonuç olarak kendiniz demişsiniz transpoze ve solo olanağını genişletir diye bizim burda çalımda kolaylıga denk gelir."
rock haricindeki muzige ortam ne olursa olsun muzik olarak bashetmiyormus izlenimin ne kadar yanlis, hemen eskilere donup buyuk ihtimal haberinin olmadigi yes, ozric ve camel falan dinleyip ozumseme tavsiyesinde bulunuyorum. ustune susleme yada fazla attack ile calmanin tel sayisi ile alakasi olmadigini, ne fazladan ne de az tel sayisinin bunu pratiklestirmeyecegini kesinleyeyim.
simdi diger bi haber oldugun dunyaya gelelim :
4 telli enstruman icin ister eslik ister solo digerlerinden zor ya da kolay soylemim asla olamaz.
oyle olsaydi talihsizce bahsetmis oldugun daha profesyonel muzigi yapan buyuk ihtimal henuz isimlerini duymadigin basini gelistirdiginde zamanla belki de fanlari olacagin john pattitucci jamaha jp6p, anthony jackson fodera 6 str signature, kai eckhardt 5 str fretted / frettless double neck, matthew garrison fodera 5 str signature,gary willis 5 str kullanmayip 4 telli kullanirlardi...bir marcus miller 4 telli kullaniyor, sarkisina gore 5 telli kullanmakta. yani kisaca muzik rock ile sinirlandirilamayacagi gibi enstrumanlar ise asla sinirlandirilamaz.
sahsinca tamamen yanlis olan ise 5 / 6 telli enstrumanin pozisyon degistirmeyecegin icin 4 telliden daha pratik oldugu..bunu yabanci forumda soylesen gercekten guler gecerler. ( gamlari kontrabas altyapili olanlar yatay olarak daha basarili calarlar, tel sayisi artsada farketmez bu durum zira 2 telli basin olsa senin kromatik caldigini farzederek 5 nci sesinde alt tele gecip 8 sesini tamamladiginda adam 8 ses tek telde bitirivermis olur.....) 5 / 6 telli calmak 4 telliyi veya diger telli enstrumanlari asmak degildir, sadece muziginin kendi dinleyis uretis durusuna gore range ini genisletmektir.
evet 5 / 6 telde transpoze ve/veya solo olanagi daha fazladir, fakat ogrenmek icin harcayacagin caba ve ozellikle sahsinca rock muzikte kullanacak olman onu tamamen depratik yapar. ustune rock ( progressive olani haric..bunlarda belli. yes ve simdiki donem dream theater..) muzigin neresinde o gamlari kullanacagini cok merak ederim, hatta izlemek isterim.
eminim bilmedigin ama nota olarak konusmak gerekirse, 6 tellide do telinde kullanacagin notalar sol anahtari ile yazilir. bana coverlayacagin progressive rock dahil do telinde calacagin rock sarki; ustune rock olarak sol anahtari ile notasi yazilmis rock sarkilarin sayisinin 15 / 20 yi gececegini soyleyebilirsen (- ki yok..) 6 telli enstrumanlarin daha pratik oldugunu bir dereceye kadar kabul edebilirim.( ha ben varim yaratacagim sentez olacak diyebilmek bu kibirini hakkettirecekse sonradan, orasina diyecek lafim yok! ) peki calarken hemen hemen hic kullanmayacagin bir tel sana calimda rezonansini susturma kulfeti bir yana nasil bir calim kolayligi saylayabilir ???( bu dedigim 5 telli icin tamami ile gecerli degil, cunku daha evvel de yazdigim gibi si ye sahip olmak grubunda eb/d veya c tune edilmis elektrogitarlar sebebi ile entonasyon dusurmek istemeyen bilgili bascilar icin akor dusurmeden calim kolayligi saglar...ozellikle yeni donem death muzik yapan gruplar bariton ve profond bass ses range ine sahip vokalist kullandiklarindan bu gerekli olabilir. )
kisacasi rock muzikte bahsettigin sekilde solo mantiginda calacaksan gitarist olmani ve oralarda bu sekilde konusmani tavsiye ederim.
tum bunlari dikkate almadan 5/6 telli enstrumanlar pratiktir ve calim kolayligi sunarlar( bence sana gore elini hic kipirdatmadan 2.5 oktav calabilmek pratiklik...ama rock muzikte bass calarken progressive olani haric hic kullanmayacagin bir meleke olacak olmasi ustune de goruntu icin istemis olma gercegi de ironik ) diyebiliyorsan yazdiklarina gore daha haketmedigin bu kibirde devam edebilir ve yazdigim belki seni birkac sene sonra dusundurecek kelamlarimi dikkate almayabilirsin.
kisacasi muzik icinde bilmediklerin icin konusmak ve ustune eksik bilgilerini desteklemek acisindan bunlara onyargi diyebilmek benim senin yaslarinda internet bile yokken hic yapmadigim birseydi. uzucu ama yeni nesilin gaz ile buyutulmesi sonucundaki gercekler oldugunu da es gecmemek gerek. nedense ben 2000 lerde 20 lerde olmadigimin farkinda ve teknoloji icinde buyumenize empati le bakabilirken, bilgi eksikligi oldugunda ukalalik yapmamayi, ustune boylesi hayatimi harcadigim konuda bile bilmedigim durumda konusmamayi tercih ediyorum.
sert bir cevap oldu. ama onyargi suclamasi geldiginde bilgi ile karsilasmak isterim, zira tersi durumda her ortamda bilgiyi usenmeden yazar esirgemem..
sonuc olarak uzgunum ki 4 telin mantigini bilmemeni degil bass gitarin mantigini bilmedigini ( en azindan henuz bilmedigini ) ya da pratiklik konusunda kelime anlami olarak problemin oldugunu kesinlerim.
😉
Cem.