ilanimin sapmamasi icin buraya tasiyorum yorumumu...
Konuyu dağıttım kusura bakma ama birşey soracağım. Ben de Cort Neil Zaza ve ayak işleri için de yedek m200 var. NZ'den sonra m200 takoz gibi geldi bana, seni şaşırtan sadece fiyat/performans mı yoksa m200'de benim göremediğim bir cevher mi gördün? Gerçi gitar olarak çok da çalmadım sadece Roland GR-20 synth'e bağlı alet. Nesi beklediğinden iyi çıktı veya diye sorayım. (Acaba elimde hazine var da ben mi farkında değilim 😀 )
*ilanimda da yazdigim gibi, bir gitar (
markasi onemli degil) guzel tinliyorsa hangi amfide ve hangi efektorlerin hangi ayarlarinda guzel tinliyor? yada ayni sekilde kotu ise hangi ekipmanlarda ve ayarlarda kotu?
Internette, unutmuyorum bir yorum okumustum, adamda Flying V bir Gibson var yanlis hatirlamiyorsam, adam aliyor gitari sonra bu ne ya berbat bir soundu var bu gitarin diyor ve kaldiriyor on yil mi ne... sonra bir gun cikariyor, ya yeni aldigi amfiye takiyordu gitari yada manyetiklerini iste ceramic ise alnicolarla degistiriyordu, o haliyle yeni aldigi amfiye takiyor ve sonuc: oha diyor adam aldigi ton karsisinda. yani suc gitarin degilmis.
Yine bir baska ornek vermek istiyorum. Eger sen gidip (orn) Zakk Wylde signature drive pedalini alirsan, diyelim elinde behringer mi var yada atiyorum peavey mi var, ona baglarsan eminim tonunda, ya bassinda ya tizinde yada karakterinde bir hosnutsuzluk olacaktir cunku adamlar zakk ne kullaniyorsa; iste (bildigim kadariyla) normalde maun sapli olan les paullerden farkli olarak maple sapli bir LP uzerine EMG81-85 manyetikler ve JCM 800 lambali Marshall kullaniyor.. bu ozelliklere sahip gitarinin akustigine ve tonuna + manyetiklerinin karakterine + amfisinin karakterine uygun, o tonu camur etmeden cuk diye oturacak, hem bastigin notayi yutmayan, hemde dagilmayan kisaca derli toplu bir drive ve ayni zamanda Zakk'inde zevkine hitap eden bir drive saglamak icin yapiyorlar bu pedali.(dedigim gibi zakk'in gitarinin sap agacindan tut, kullandigi amfinin ozelliklerini hesaba katarak, emg'leri terbiye etmeye kadar gidiyor bu pedalin islevi) Eger Zakk Marshall'dan Mesa Boogie'ye gecse sanma ki o drive pedali onun isini gorecek artik... o zaman al bastan butun herseyi, Mesa'ya gore bir drive pedali yap.
Yani sen gidip o pedali alsan, o pedalin hakkiyla performans vermesi icin zakk ile ayni ekipmani birebir kurmali ve amfisinin uzerinde yaptigi ayni EQ ayarini yapmalisin. (Ya da ne yaparsin? Gidip EQ pedali ile yanina iste TS9, DS1 vs gibi pedallar baglayip zakk ile alakasi olmayan kendine has, orj. bir sound elde edersin.)
Benim kullandigim amfi bass karakterli ve drive'i koklenmedigi surece kuru-kemikli bir sound'a sahip. Bana bu amfide en
oturakli (dan kastim, amfimin karakteriyle tam olarak olcusen, bassi tizi siritmayan...) soundu veren gitarlar gobekli yani PRS, Les Paul tarzi bass'i yuksek govdeye sahip gitarlardi. Ornegin bir Jackson SL1 almistim, uzerindeki orj. aktif(yada aktif degilde pilli, herneyse) manyetiklerle benim ekipmanda oldukca kuru bir sound ve les paul sekil govdeye kiyasen dolgun olmayan, ciliz bir sound verdi ve ben ornegin MXR ten band EQ pedali ile bir ton cektim ayni zamandada amfinin uzerindeki eq ile oynadim ve mesa boogie tonlarina acccayip sekilde yaklastim ama o SL1 yerine, amfi ve pedaldaki eq ayariyla oynamadan bir PRS baglasaydim o zaman iyice oturmamis, bir yerinden ya basslari ya tizleri yada midleri sarkan bir ton verirdi. Tekrar o soundu geri kazanmak icinde PRS'e gore ayar cekmem lazimdi eq pedalinda. Fiziksel olarak, doga kanunlari icerisinde aksi mumkun degil zaten.
Ben Mesa karakterli tonlara bayiliyorum o yuzden bu tarzda yani bass karakterli amfiler kullanirim ve misal Fender strat cok tezattir bu karaktere yani bir gibson les paul'un uyumlulugunu bulamazsin Mesa Boogie+Fender strat kombinasyonunda.. fender stratin varsa marshall, fender amfi karakterindeki amfilerle kombine edeceksin. (bunlarin hepsi kendi gorusum).
Simdi okumus oldugun bilgiler dahilinde
Senin sorunun yaniti:
Gitari bu forumda bir arkadasin arkadasi icin deneyip aldik arkadasla... 200 YTL odediler ve sifira yakin temizlikteydi.
kisaca bahsetmek gerekirse
Cort m200, "şek(i)len" PRS govdesi (her ne kadar agathis yani sunta olsada)
ilk olarak fiyatina oranla begendigim aklima gelen ozelligi; sustain'i dandik sayilabilecek bir gitar icin oldukca iyiydi ama yinede gitar genel olarak sololarda vasatin altinda performans verdi.
ikinci olarak; bana drive'da kuru gibi geldi ama bir ozelligi vardi gitarin, ben amfinin sesini actikta sound'u gittikce daha da bir "sıkışıyor" ve toparlaniyormus gibiydi, tonda hic bir sekilde dagilma olmadi! daha onceden ayni amfide Jackson perf. RR caliyordum ve onunla kiyaslayinca; performerin soundu sesi actikca bastigim notalarin netligi gidiyordu, ritimlerdede ton oldukca buguklasiyordu ve anlasilmamaya basliyordu. M200 onun aksine netlesip keskinlesti ve bogurdukce bogurdu. Su ana kadar kullandigim gitarlarin hicbirinde amfinin drive'ini ve bass'ini full acmadim cunku uymuyordu, bu m200'e iste o ayarlar iyi oturdu ve tam olarak "derli toplu" bir sound verdi yani denk geldi. Iste bu yuzdendir ki bende diyorum: bir gitar iyi veya kotu tinliyorsa hangi ekipmanda ve hangi ayarlarda iyi veya kotu??? Odanin akustigi bile onemlidir elde ettiginiz tonda. Hatta amfinin onuyle arkasini cevirmeniz bile tonunuzu degistirecektir..(ozellikle aktif manyetiklerin ben gibi "pili zayiflamis drive pedali gibi" cazur cuzur ettigini dusunen varsa bunu denesin).
Dedigim gibi 200ytl'nin karsiligini baya bir veriyordu sirf ritim icin alip kenara konulur.(yani ben alip koyarim ben iyi sound aldigim icin ekipmanimda). Ama tabi ben sadece sound olarak diyorum yoksa bu gitar kac yil yasar orasi mechul. Yukarida yazdigimdan sonra demek
degildir ki endonezya-sunta m200, kore-alder performerdan ustundur... zaten yazimdan cort seviyorum gibi bir anlam cikmasin, onu yazmamdaki amac hic beklemedigim bir gitarin beklemedigim bir performans verdigini belirtmekti cortu ovmek degil
😉
ayrica su ana dek edindigim deneyimlerle mutlaka deneyerek gitar alacaksin. Gitarin seklini, kafasindaki yaziyi (ve o yazinin taraftarlarini) umursamiyorum. Bana en kral gitar, beklentilerimi karsilayan gitardir.