eğer çalgı girişi olan bir ses kartın yoksa veya bilgisayarı işin içine sokmak istemiyorsan gırnata'nın dediği gibi, processor al ve başını ağtırma.
ancak bence daha iyi bir seçenek var, ben vaktinde processor'den buna geçmiştim. önce processor'ümü (rp150) ses kartı olarak kullandım, sonra da ileride de lazım olur diye tc electronic konnekt 6 desktop ses kartı aldım ve bilgisayarla simülasyon işine girdim. ben ticari amfi/efekt simülasyonu yazılımlarının hepsini denedim. ticariler arasında benim fikrimce kötüden iyiye şöyle bir sıralama yapabilirim:
waves gtr < guitar rig 4 < amplitube 3 < overloud th1 < vandal amp
not: bu sıralamada tamamen amfi simülasyonlarını dikkate alıyorum. efektlerle bunun ilgisi yok, efektlerde guitar rig en iyisi bence.
overloud th1 ve vandal'ı gerçekten beğenmiştim. ancak sonradan
www.guitarampmodeling.com sitesini araştırarak rumuzu 'lepou' olan adamın inanılmaz amfi simülasyonlarının olduğunu gördüm, üstelik bunlar ücretsiz. marshall simülasyonu için hybritt'i, bogner extacy için lextac'ı, kendine özgü bir amfi olarak da legion'ı (bence en canavarı bu) tavsiye edebilirim. o sitede daha birçok güzel amfi simülasyonları var, ticari olanlar bunların eline su dökemez. şimdi lepou dual rectifier simülasyonu olan 'lecto'yu çıkardı ama benim için çok geç, çünkü artık benim lambalı amfim var
😛
en iyi seçenek ise düşük wattlı bir lambalı amfi almak, şayet ses yine çok geliyorsa attenuator kullanmak. neden en iyi seçimin bu olduğunu kısaca anlatayım:
1) gerçek bir amfide (ve tüm analog ekipmanda) ses 0'lar ve 1'lerle ifade edilmez, sinyal analog dijital çevrimi yapılmadan işlenmesi gereken yerden geçer (preamp) ve sesi yükseltilir, gerekirse tatlı bir lamba kırılması eklenir (poweramp) ve çıkışa verilir. dijitalde ise durum çok farklı. devreler taklit edilir, işlemci ihtiyacını düşük tutmak için devre taklit edilirken bazı hesaplamalar ihmal edilir (buraya dikkat), en sonunda dijitale çevrilerek bozulmuş (bu bozulmanın ne kadar fark edileceği tartışılır) ses tekrar analoga çevrilerek çıkışa verilir. ve malesef ki bir defa bozulmuş bir sesin tekrar analoga dönüştürülmesi sesi düzeltmez, sadece hoparlörün alacağı sinyalin analog olması gerektiği için bu dönüşüm yapılır
🙂
2) bu durum az önce bahsettiğim forumun sakinleri tarafından daha önemli görülüyor ve bence de çok çok önemli. ben sadece 1. maddeden daha önemli olup olmadığından emin değilim. az önce kafa kısmından bahsettim. şimdi de kabine gelelim. şu anda kabin simülasyonları üç şekilde yapılıyor bildiğim kadarıyla:
- basit bir eq eğrisi ile filtreleme (en yapayı ve en kötüsü)
- nebula yazılımı ile (bu yazılım çok karmaşık hesaplamalar yapıyor ve ciddi anlamda dinamiklere cevap veren çıkışlar verebiliyor. bu yazılımın preset'i olarak yapılmış kabin yazılımları çok kısıtlı ve programın işlemci ihtiyacı çok fazla olduğundan gerçek zamanlı bir çıkış vermesi mümkün değil, yani çalarken gecikmeyi fark ediyorsun, bu iğrenç bir durum)
- ideal durumlarda nebula ile yapılmış kabin simülasyonları en iyi olsa da bence en iyisi impulse response'lar. aslında bu da bir eq filtrelemesi. ancak ilk maddede bahsettiğimden çok çok kaliteli (sonsuz bantlı bir eq düşünün). ir'lar kabin amfinin gönderdiği sesi nasıl filtreliyorsa, bunlar da bu görevi eksiksiz olarak yerine getiriyor. ancak bir kötülüğü var. kabinin mikrofonlandığı mikrofonun etkisi de bu impulse response'ların içinde. yani kaydedilmiş sesi duyuyorsun kısacası.
bir gün bu forumda önce geleneksel ir'ların kaydedilmesini, sonra da direkt sesin kaliteli monitör üzerinden mikrofonlanarak mikrofonlanmış sesin kaydedilmesini, ikisi arasındaki farkın kullanarak mikrofonun impulse response'unun oluşturulmasını, kabin ir - mikrofon ir ile de mikrofonun etkisinin kabin simülasyonundan çıkarılmasını teklif etmiştim. böylece direk kabinden çıkan sesi alabilecektik fikrimce. ancak cevap çok basitti:
'only a 4x12 cab sounds like a 4x12 cab, my friend'
yani amfi simülasyonlarının en zayıf yanı aslında kabin kısmıdır. 2.1 hoparlöründen, hadi onu da geçtim, 5" lik kaliteli monitöründen bile 12" gitar hoparlörünün çıkardığı dolgun sesi alamayabilirsin.
benim tavsiyem amfi almandır, çünkü ben de o yollardan geçtim ve iyi sonuçlar alsam da hiç 'çok iyi' olmadı. yok almayacağım diyorsan lepou'nun simülasyonları axe fx hariç hemen hemen tüm processorlerden ve ticari yazılımlardan daha iyi bence, hemen dene derim.
umarım yardımcı olmuşumdur.