Çok sevdiğim SX gitarımı paylaşmak istiyorum sizinle.
153852 eklentisini görüntüle
Bu gitardan önce modifiye ettiğim, sattıktan sonra özlemle andığım yine aynı model SX'im vardı. Neyse ki bu onu kesinlikle aratmıyor
🙂 Bu postu hem magazin olsun hem de SX modlamayı düşünen arkadaşlara fikir versin diye yazıyorum.
Öncelikle Ben SX'ler içinde en çok bu koyu rosewood veya benzeri ağaç klavyeli ash stratları seviyorum. İlginç şekilde bunların maple klavyeli olanları daha kalın ve konforsuz sapa sahip olarak geldi bana hep. Cila kalınlığından diyeceğim ama o kadar kalın cila da görünmüyor maple klavyede. Konforsuzluğun bir sebebi de yuvarlatılmamış klavye kenarları onlarda. Maple sap-klavye ile uğraşmak için vakit ve para harcamayı göze alsam cilayı kaldırtır, kenarları yuvarlatır ve naturel bırakır veya doğal yağ ile cilalardım büyük ihtimalle. Herneyse, bu güzellik tek parça ash gövde, kesinlikle kusursuz ve dümdüz bir sap ve klavyeye sahip, fret işçiliği dışında hiçbir işçilik sorunu olmayan bir gitar. Dolayısıyla uğraşmaya gayet değerdi.
1. Gitarın kusurlarının giderilmesi: Fret kenarlarının keskin çapakları düzeltildi ve bölgesel fret yüksekliği farkları giderildi. Başka derdi yoktu zaten. Klavye ağacının homojen koyu rengi ve düzgün ince damar desenli takdire şayan. Sapın çok daha pahalı strat hissi var.
153855 eklentisini görüntüle
153858 eklentisini görüntüle
2. Sap cilasının satin finish hale getirilmesi: Deneyimli elde bu son derece basit işlemi yapmamak hata olur.
153856 eklentisini görüntüle
3. Fender Tex-mex set: Daha önce denememiştim, bayıldım. Texas special gibi ama biraz daha efendi, midleri ve basları standard strat manyetiklere göre biraz daha belirgin, volume pot ile gayet güzel vintage coil sularına dönen, keyifli ve versatil strat manyetikleri.
4. Fender MIM strat köprüsü: SX'in stok cılız, kaşektik köprü tabakası ve tremolo bloğu bence gitarın en zayıf tarafı. Fender bloğu kavitede daha fazla yer kapladığından tremolonun öne hareketi kısıtlanıyor ama yine de yeterli tremolo efekti için mesafe mevcut.
153857 eklentisini görüntüle
Bu modlar dışında farklı manyetik kombinasyonları için push-pull pot ve bir mini switch de aldım (10 civarı farklı seçim yapılabiliyor) ancak hem bu haliyle bir süre kullanmak istediğimden, hem de diğer kombinasyonları daha önce pek kullanmadığımdan şimdilik bu modu erteledim. Bunların dışında akort burguları değiştirilebilir ancak gitarı çok fazla kullanma imkanım olmamakla birlikte bir akort kaçırma sorunu yaşamadığımdan, burgulara verecek ekstra para son derece gereksiz bir mod olacak. Burgularda mottomuz ''sorun yoksa bırak kalsın!''. Başka bir iki yere de dokunulabilir ama
Luthier için çok da emek istemeyen bu modlar ile gitar nasıl oldu peki? Tel yüksekliği 1,1 mm civarı. Tüm perdeler tertemiz. Gitar gayet rezonant ve gür akustik sese sahip. Rahatlıkla diyebilirim ki, çok daha pahalı stratlardan çalım, ton veya başka açıdan eksiği olmayan başarılı bir strat oldu. Üst seviye gitarlarım da olmakla birlikte, uzun zamandır elektro gitarları ağaç, fret ve elektronik aksam kombinasyonu olarak görüyorum. Haliyle, kafada SX veya Fender yazmasının benim için hiçbir önemi yok. Sadece doğru gitarı bulup, doğru dokunuşlar yapmaya bakıyor iş. SX böyle güzel saplar ürettiği için şanslıyız
🙂