Biraz harap bir şekilde yıllar önce aldığım Jackson DR3'ümün birkaç yıl boyunca adım adım ilerleyen modifikasyonları bitti sayılır. 1-2 ufak şey kaldı ama artık tel takıp çalmaya başlayacağım. Bir kısmı zorunlu, çoğu ise keyfi, ufak ama zaman alan modifyelerdi.
Yazarken farkettim baya uzun olmuş mesajım. Bütün hepsini tek tek anlatınca.
Gitarın ilk hali.
142896 eklentisini görüntüle142897 eklentisini görüntüle142898 eklentisini görüntüle
Yapılan modifyeler
- parlak sap cilası hiç sevmiyorum, ele düzgünce kaymıyor, dolayısıyla dikkatlice zımparalayıp 4 kat teak oil sürdüm. Başka yağlar da sürülebilirdi fakat ağacın rengini en az bu değiştirdiği için bunu sürmek istedim. Zımparayı attıktan sonra maple sapın az da olsa figürlü olduğunu farkedince, figürü biraz daha belli etmek için yağ öncesinde farklı tonda boya da kullandım, sap rengini değiştirmedim ama, sadece figür biraz daha görünür oldu. En solda ilk hali, en sağda son hali.
142899 eklentisini görüntüle142900 eklentisini görüntüle142901 eklentisini görüntüle
- Headstockta boya dökülmeleri ve boya çatlamaları vardı. İlk fotoğraflarda biraz belli. Bunları düzeltmeye çalışırken, bir ara internette eski bir Charvel'in boyası binding gibi kenara taşan headstock'unu gördüm ve baya hoşuma gitti. Ondan esinlenerek, siyaha baya yakın bir mor kullanarak fake binding yaptım. Haliyle headstock kısmı çok uğraştırdı ama değdi. Truss Rod kapağını da ahşaptan yaptım, kenarları mor. Aslında alüminyumdan eskitilmiş görünümlü bir truss rod kapağı yapacağım ileride, şimdilik böyle dursun. Üst eşik kilitlerine bir süre önce paslanmaz çelik vidalar takınca, mat gri kilitlerle birlikte sönük bir görüntü oluştuğunu düşündüm. Yan ve üst kısımlarını siyaha boyayıp kenar kısımlarını fırçalayıp eskimiş siyah görüntüsü verdim.
Sağdaki fotoğrafta binding daha çok belli oluyor. Salondaki ışığın rengi farklı olduğundan renkler 2 fotoğrafta biraz farklı çıkmış.
142905 eklentisini görüntüle142907 eklentisini görüntüle
- Headstock'a hazır bunları yaparken, akort burgularını iyice temizledim, içini yağladım. Headstock'a takılan vidalarını yeniledim. Paslı nikel vidaları çıkarıp siyah vidalar taktım.
142906 eklentisini görüntüle
- Sap vidalarını söküp Eric Johnson'ın gitarındaki gibi dişli civata (threaded insert) modifyesi yaptım. Sap gövdeye daha sağlam oturuyor. Bu gitarda neck pocket baya düzgündü gerçi fakat geçmeli vidalar saptan ziyade gövdedeki kısma geçmeye başlayınca arada boşluk kalabiliyor. İlk başlarda yapmaya ceseret edememiştim fakat zamanla hallettim. Yeni vidaları da daha hoş göründüklerini düşündüğüm için alyan başlı paslanmaz çelik kullandım.
142902 eklentisini görüntüle
- Manyetiklerin etrafını saran kumaş bantlar baya kötü durumdaydı. Değiştirirken farklı renk olsun istedim fakat bulamadım. Ben de yeni siyah bantları kırmızıya boyadım. İleride belki tekrar siyah takarım fakat bu hali hoşuma gitti. Manyetik çubuklarının pasını da genel olarak temizledim.
142903 eklentisini görüntüle
- Saddle'lar biraz haşat haldeydi. Malesef 3 saddle vidayı zor tutuyordu. Önce bu 3 saddle'a daha büyük vida kullandım, daha sonra garip durmasın diye kalan 3 saddle'a da büyük vidalardan taktım. Keyif aldığım bir upgrade değil ama ne yapalım. Tombul vidalar güzel duruyor gerçi, köprünün kütlesi arttı. 😂 Bu arada saddle'larda boya soyulması çok fazlaydı, yeniden boyadım. Fine Tuning vidalarının ise pirinç olduğunu farkedince, 1984 Floyd Rose'daki tasarım hoşuma gittiği için, ondan esinlenerek, bütün boyayı değil ama kenarlardaki boyayı zımparalayıp cilaladım. Fine Tuning vidaları bence çok şık oldu. Fotoğrafta sarılığı pek belli olmamış salonun beyaz ışığından dolayı. Saddle'ların entonasyon vidaları olan kısmını da siyaha boyadım. Saddle küpleri de biraz paslıydı, önce full zımparalayıp çıplak çelik görünümünde bırakmıştım, daha sonra onları da kısmen siyah yaptım, biraz eskimiş görüntüsü var kenarlardan çelik belli oluyor.
- Köprünün orjinal pivot vidaları da iyice hırpalanmış, köprü bıçakları tarafından ezilmiş haldeydi. Kaliteli bir çift pivot vidası almıştım onları da taktım.
142904 eklentisini görüntüle
- Bendeki JT580LP'nin bloğu 8mm kalınlığında ve 34mm yüksekliğinde, gayet ince ve çinkodan yapılma, kötü bir blok. Aslında OFR'nin büyük pirinç bloklarından (fat brass block) sipariş verecektim 25$'a fakat son anda OFR'nin vida genişliklerinin ve vida aralıklarının farklı olduğunu farkettim. Yabancı başka birkaç sitede JT580'e özel pirinç bloklar 40-50$ civarıydı, kargo ile iyice saçma bir fiyata çıkıyor. Kendim pirinç blok yapmaya karar verdim. Zaten yapıyorum bari normal blok ölçüleri yerine ölçüp biçip olabildiğince büyük bir blok koyayım dedim.
OFR'nin Fat Brass Block'ları 12.9mm kalınlığında, benim bloğum ise 15mm'den çok az ince. Yüksekliği 38-39mm arası. Gövdede iç kısımda bir yere saçma bir çıkıntı koymuşlar, orayı traşladım bloğu daha geniş yaptığım için. Geçen gün takmaya hazır hale gelince ağırlığını ölçtüm. Orjinal blok 80gr, Aynı yükseklikte OFR Pirinç blokları 260-270gr arası. Benim yaptığım blok 320gr. Takınca gitar cidden ağırlaştı. 😂 Bu arada eski yayları da söktüm, gotoh'un yaylarından sipariş vermiştim, onları taktım. Görsel olarak da, yayların olduğu kısmın ve gövdede FR'nin arkasına gelen kısmı zımparaladım, poplar ağacı görünür yaptım. Tabi nem almasın diye finish'i sapa sürdüğüm yağ ile yaptım.
142908 eklentisini görüntüle142909 eklentisini görüntüle142910 eklentisini görüntüle
Arka kısmını ölçüp açı vererek zımparaladım, böylece köprü geriye doğru tam 2 perdelik bend yapacak şekilde çekilebiliyor ardından kapağa değiyor. Yani Herman Li gibi koldan tutup gitarı kaldırsam bile, 2 perde bendden sonrasında arka kapak bloğu engelleyeceği için tel kopacak mı korkusu olmaz.
- Gitarı aldığımda orjinal mat gri knobları yerine parlak krom knoblar vardı. 3 yollu switch de çalışıyordu ama içi gevşemiş. Bütün elektronik aksamı yenilemeye karar verdim. 500K CTS potanslar almıştım 4 adet. Ölçtüm. 530K olanı volume potansı, 480K olanı ton potansı yaptım. Siyah knoblar ve kaliteli bir 3 yollu switch taktım. Ton potansına orange drop kapasitör taktım. Volume potansına ise, ton knobuyla oynarken tizlerin yok olması sorununu gidermek için kinman treble bleed modu yaptım. Ayrıca iç kısmı bakır folyo ile ekranladım. Aslında alüminyum folyodan pratikte farkı yok.
142911 eklentisini görüntüle
Son hali
142914 eklentisini görüntüle
İlk bakışta kırmızı manyetik bantları haricinde farkedilecek bir fark yok tabi gitarda.