Modifikasyonunu Göster Ey Türkrockçı !

Ibanez Sas32fm Kore üretim gitarımda yaptığım değişiklikler:
- Manyetikler Seymour Duncan sh6b Distortion ve sh1n '59 Model manyetikler ile değiştirildi.
- Manyetik çerçevesi sevmediğim için direkt gövdeye monte edildi.
- Killswitch takıldı.
- Burguları Gotoh magnum kilitli burgular ile değiştirdim.
- Potans kapaklarını daha klasik görünümlü dimarzio knoblar ile değiştirdim.
- Dimarzio kilitli askı (orijinal askı pinleri söküldüğü için ekledim listeye.)
- Arkadaki yayları değiştirip 5li Dimarzio yay taktım ve bunları sünger ile susturdum. (Sürekli kayıt aldığım için yayların gürültüsü rahatsız edebiliyor.)
- Köprüyü takoz ile sabitledim. 🙂
- Son olarak gitar üzerindeki tüm vidaları yenileri ile değiştirdim.

Çoğu küçük şeyler hatta modifikasyon bile değil ancak gitarımı benim için değerli kılan ufak yeniliklerdi. Bu gitarı aslında Ibanez Prestige Rg1570 gitarımın yanına almıştım. O dönem Metalcore, Djent v.b sardığım için bu tarz bir gitar aldım. Daha sonra maddi sıkıntılardan ötürü Rg1570 olanı satmak zorunda kaldım. Asıl kullanmayı sevdiğim gitarlar daha çok Ibanez Rg serisi ve hayalimdeki Strandbergler. 🙂

Fotoğrafları da aşağı ekliyorum.
Öncesi:

DSC00358.JPGDSC00361.JPG

Sonrası:
_DSC0687.JPG_DSC0684.JPG
 
Teşekkürler arkadaşlar.🤘

SAS32FM güzel bir gitar, daha iyi olmuş. Bende bir SA360 var, tipi güzel ama made in china, sapı pek iyi değil. SAS32FM gibi kore olmasını isterdim.
 
Son düzenleme:
Evet onlar da benziyor SA'ya. Ben denk geldi SA360 aldım HSS bir gitar istediğim için fakat yeterince tatmin etmiyor. Sizin gitarınızın ayarında HSS bir SA serisine denk gelsem de alabilsem güzel olacak bir ara. Tasarımı cidden çok hoş.
 
başarılarının devamını sikiyim reis
Cevap verecek kapasite olmayınca böyle oluyor işte. Gerçi forumda aratıp çok kolayca bulabileceğin bir sorun için kısmen alakasız bir başlığa yazıp, oradan gelen cevapları gogıllayıp adresini bulabilecekken (ki biri zaten direkt adres vermiş) hala bozuk plak gibi "açık adres, açık adres" diye sayıklayan birisinden çok bir şey beklememek lazım.

Çoluk çocuk doldu ortalık. Yanlış anlaşılmasın yaşı küçük olanlara değil bu lafım, yaşı küçükken profilinde büyük yazanlar veya kadın profili gibi gözükmeye çalışanlarla kaynıyor forum. Sanki ama yaşı 33'müş, "yanlış" yapmayalım diyeceğiz veya oo şu hatuna yardım etmeye çalışıp oradan yürürüm falan... Komedi.
 
Cevap verecek kapasite olmayınca böyle oluyor işte. Gerçi forumda aratıp çok kolayca bulabileceğin bir sorun için kısmen alakasız bir başlığa yazıp, oradan gelen cevapları gogıllayıp adresini bulabilecekken (ki biri zaten direkt adres vermiş) hala bozuk plak gibi "açık adres, açık adres" diye sayıklayan birisinden çok bir şey beklememek lazım.

Çoluk çocuk doldu ortalık. Yanlış anlaşılmasın yaşı küçük olanlara değil bu lafım, yaşı küçükken profilinde büyük yazanlar veya kadın profili gibi gözükmeye çalışanlarla kaynıyor forum. Sanki ama yaşı 33'müş, "yanlış" yapmayalım diyeceğiz veya oo şu hatuna yardım etmeye çalışıp oradan yürürüm falan... Komedi.
Abi benim yaşım forum üzerinde büyük, ama gerçekle alakası yok 😄 .

Şaka bir yana; alınmadım.
 
Son düzenleme:
İlk gitarım Epiphone LP100 🙂 Rengini şeklini şemalini çok beğendiğim siyah Gibson Studio'lara param yetmemişti. Bende ona benzetmeye çalışmıştım 😀

Pickguard'ı çıkardım. Manyetiklere Krom Manyetik kapatları taktım. Krem manyetik çerçevesini, switch çerçevesini, jack çerçevesini ve switch knobunu siyahları ile değiştirdim. Altın rengi knoblar yerine siyah knoblar taktım.

Mod Öncesi ;
JYRyWW.webp


Mod Esnasında ;
zA87yO.webp


Mod Sonrasında ;
0qvorR.webp
kanka bu ne kadara mal oldu
 
Biraz harap bir şekilde yıllar önce aldığım Jackson DR3'ümün birkaç yıl boyunca adım adım ilerleyen modifikasyonları bitti sayılır. 1-2 ufak şey kaldı ama artık tel takıp çalmaya başlayacağım. Bir kısmı zorunlu, çoğu ise keyfi, ufak ama zaman alan modifyelerdi.

Yazarken farkettim baya uzun olmuş mesajım. Bütün hepsini tek tek anlatınca.

Gitarın ilk hali.

DSC01703.jpg
DSC01708.jpg
DSC01713.jpg


Yapılan modifyeler

- parlak sap cilası hiç sevmiyorum, ele düzgünce kaymıyor, dolayısıyla dikkatlice zımparalayıp 4 kat teak oil sürdüm. Başka yağlar da sürülebilirdi fakat ağacın rengini en az bu değiştirdiği için bunu sürmek istedim. Zımparayı attıktan sonra maple sapın az da olsa figürlü olduğunu farkedince, figürü biraz daha belli etmek için yağ öncesinde farklı tonda boya da kullandım, sap rengini değiştirmedim ama, sadece figür biraz daha görünür oldu. En solda ilk hali, en sağda son hali.
DSC02723.jpg
DSC02730.jpg
DSC02733.jpg


- Headstockta boya dökülmeleri ve boya çatlamaları vardı. İlk fotoğraflarda biraz belli. Bunları düzeltmeye çalışırken, bir ara internette eski bir Charvel'in boyası binding gibi kenara taşan headstock'unu gördüm ve baya hoşuma gitti. Ondan esinlenerek, siyaha baya yakın bir mor kullanarak fake binding yaptım. Haliyle headstock kısmı çok uğraştırdı ama değdi. Truss Rod kapağını da ahşaptan yaptım, kenarları mor. Aslında alüminyumdan eskitilmiş görünümlü bir truss rod kapağı yapacağım ileride, şimdilik böyle dursun. Üst eşik kilitlerine bir süre önce paslanmaz çelik vidalar takınca, mat gri kilitlerle birlikte sönük bir görüntü oluştuğunu düşündüm. Yan ve üst kısımlarını siyaha boyayıp kenar kısımlarını fırçalayıp eskimiş siyah görüntüsü verdim.

Sağdaki fotoğrafta binding daha çok belli oluyor. Salondaki ışığın rengi farklı olduğundan renkler 2 fotoğrafta biraz farklı çıkmış.

DSC03294.jpg
DSC03054.jpg


- Headstock'a hazır bunları yaparken, akort burgularını iyice temizledim, içini yağladım. Headstock'a takılan vidalarını yeniledim. Paslı nikel vidaları çıkarıp siyah vidalar taktım.
DSC03062.jpg


- Sap vidalarını söküp Eric Johnson'ın gitarındaki gibi dişli civata (threaded insert) modifyesi yaptım. Sap gövdeye daha sağlam oturuyor. Bu gitarda neck pocket baya düzgündü gerçi fakat geçmeli vidalar saptan ziyade gövdedeki kısma geçmeye başlayınca arada boşluk kalabiliyor. İlk başlarda yapmaya ceseret edememiştim fakat zamanla hallettim. Yeni vidaları da daha hoş göründüklerini düşündüğüm için alyan başlı paslanmaz çelik kullandım.
DSC03302.jpg



- Manyetiklerin etrafını saran kumaş bantlar baya kötü durumdaydı. Değiştirirken farklı renk olsun istedim fakat bulamadım. Ben de yeni siyah bantları kırmızıya boyadım. İleride belki tekrar siyah takarım fakat bu hali hoşuma gitti. Manyetik çubuklarının pasını da genel olarak temizledim.
DSC03297.jpg


- Saddle'lar biraz haşat haldeydi. Malesef 3 saddle vidayı zor tutuyordu. Önce bu 3 saddle'a daha büyük vida kullandım, daha sonra garip durmasın diye kalan 3 saddle'a da büyük vidalardan taktım. Keyif aldığım bir upgrade değil ama ne yapalım. Tombul vidalar güzel duruyor gerçi, köprünün kütlesi arttı. 😂 Bu arada saddle'larda boya soyulması çok fazlaydı, yeniden boyadım. Fine Tuning vidalarının ise pirinç olduğunu farkedince, 1984 Floyd Rose'daki tasarım hoşuma gittiği için, ondan esinlenerek, bütün boyayı değil ama kenarlardaki boyayı zımparalayıp cilaladım. Fine Tuning vidaları bence çok şık oldu. Fotoğrafta sarılığı pek belli olmamış salonun beyaz ışığından dolayı. Saddle'ların entonasyon vidaları olan kısmını da siyaha boyadım. Saddle küpleri de biraz paslıydı, önce full zımparalayıp çıplak çelik görünümünde bırakmıştım, daha sonra onları da kısmen siyah yaptım, biraz eskimiş görüntüsü var kenarlardan çelik belli oluyor.

- Köprünün orjinal pivot vidaları da iyice hırpalanmış, köprü bıçakları tarafından ezilmiş haldeydi. Kaliteli bir çift pivot vidası almıştım onları da taktım.

DSC03298.jpg



- Bendeki JT580LP'nin bloğu 8mm kalınlığında ve 34mm yüksekliğinde, gayet ince ve çinkodan yapılma, kötü bir blok. Aslında OFR'nin büyük pirinç bloklarından (fat brass block) sipariş verecektim 25$'a fakat son anda OFR'nin vida genişliklerinin ve vida aralıklarının farklı olduğunu farkettim. Yabancı başka birkaç sitede JT580'e özel pirinç bloklar 40-50$ civarıydı, kargo ile iyice saçma bir fiyata çıkıyor. Kendim pirinç blok yapmaya karar verdim. Zaten yapıyorum bari normal blok ölçüleri yerine ölçüp biçip olabildiğince büyük bir blok koyayım dedim.

OFR'nin Fat Brass Block'ları 12.9mm kalınlığında, benim bloğum ise 15mm'den çok az ince. Yüksekliği 38-39mm arası. Gövdede iç kısımda bir yere saçma bir çıkıntı koymuşlar, orayı traşladım bloğu daha geniş yaptığım için. Geçen gün takmaya hazır hale gelince ağırlığını ölçtüm. Orjinal blok 80gr, Aynı yükseklikte OFR Pirinç blokları 260-270gr arası. Benim yaptığım blok 320gr. Takınca gitar cidden ağırlaştı. 😂 Bu arada eski yayları da söktüm, gotoh'un yaylarından sipariş vermiştim, onları taktım. Görsel olarak da, yayların olduğu kısmın ve gövdede FR'nin arkasına gelen kısmı zımparaladım, poplar ağacı görünür yaptım. Tabi nem almasın diye finish'i sapa sürdüğüm yağ ile yaptım.

DSC03027.jpg
DSC03030.jpg
DSC03303.jpg


Arka kısmını ölçüp açı vererek zımparaladım, böylece köprü geriye doğru tam 2 perdelik bend yapacak şekilde çekilebiliyor ardından kapağa değiyor. Yani Herman Li gibi koldan tutup gitarı kaldırsam bile, 2 perde bendden sonrasında arka kapak bloğu engelleyeceği için tel kopacak mı korkusu olmaz.

- Gitarı aldığımda orjinal mat gri knobları yerine parlak krom knoblar vardı. 3 yollu switch de çalışıyordu ama içi gevşemiş. Bütün elektronik aksamı yenilemeye karar verdim. 500K CTS potanslar almıştım 4 adet. Ölçtüm. 530K olanı volume potansı, 480K olanı ton potansı yaptım. Siyah knoblar ve kaliteli bir 3 yollu switch taktım. Ton potansına orange drop kapasitör taktım. Volume potansına ise, ton knobuyla oynarken tizlerin yok olması sorununu gidermek için kinman treble bleed modu yaptım. Ayrıca iç kısmı bakır folyo ile ekranladım. Aslında alüminyum folyodan pratikte farkı yok.

IMG_3726.jpg


Son hali

IMG_3725.webp


İlk bakışta kırmızı manyetik bantları haricinde farkedilecek bir fark yok tabi gitarda.

IMG_3725.webp
 
Son düzenleme:
Biraz harap bir şekilde yıllar önce aldığım Jackson DR3'ümün birkaç yıl boyunca adım adım ilerleyen modifikasyonları bitti sayılır. 1-2 ufak şey kaldı ama artık tel takıp çalmaya başlayacağım. Bir kısmı zorunlu, çoğu ise keyfi, ufak ama zaman alan modifyelerdi.

Yazarken farkettim baya uzun olmuş mesajım. Bütün hepsini tek tek anlatınca.

Gitarın ilk hali.

142896 eklentisini görüntüle142897 eklentisini görüntüle142898 eklentisini görüntüle

Yapılan modifyeler

- parlak sap cilası hiç sevmiyorum, ele düzgünce kaymıyor, dolayısıyla dikkatlice zımparalayıp 4 kat teak oil sürdüm. Başka yağlar da sürülebilirdi fakat ağacın rengini en az bu değiştirdiği için bunu sürmek istedim. Zımparayı attıktan sonra maple sapın az da olsa figürlü olduğunu farkedince, figürü biraz daha belli etmek için yağ öncesinde farklı tonda boya da kullandım, sap rengini değiştirmedim ama, sadece figür biraz daha görünür oldu. En solda ilk hali, en sağda son hali.
142899 eklentisini görüntüle142900 eklentisini görüntüle142901 eklentisini görüntüle

- Headstockta boya dökülmeleri ve boya çatlamaları vardı. İlk fotoğraflarda biraz belli. Bunları düzeltmeye çalışırken, bir ara internette eski bir Charvel'in boyası binding gibi kenara taşan headstock'unu gördüm ve baya hoşuma gitti. Ondan esinlenerek, siyaha baya yakın bir mor kullanarak fake binding yaptım. Haliyle headstock kısmı çok uğraştırdı ama değdi. Truss Rod kapağını da ahşaptan yaptım, kenarları mor. Aslında alüminyumdan eskitilmiş görünümlü bir truss rod kapağı yapacağım ileride, şimdilik böyle dursun. Üst eşik kilitlerine bir süre önce paslanmaz çelik vidalar takınca, mat gri kilitlerle birlikte sönük bir görüntü oluştuğunu düşündüm. Yan ve üst kısımlarını siyaha boyayıp kenar kısımlarını fırçalayıp eskimiş siyah görüntüsü verdim.

Sağdaki fotoğrafta binding daha çok belli oluyor. Salondaki ışığın rengi farklı olduğundan renkler 2 fotoğrafta biraz farklı çıkmış.

142905 eklentisini görüntüle142907 eklentisini görüntüle

- Headstock'a hazır bunları yaparken, akort burgularını iyice temizledim, içini yağladım. Headstock'a takılan vidalarını yeniledim. Paslı nikel vidaları çıkarıp siyah vidalar taktım.
142906 eklentisini görüntüle

- Sap vidalarını söküp Eric Johnson'ın gitarındaki gibi dişli civata (threaded insert) modifyesi yaptım. Sap gövdeye daha sağlam oturuyor. Bu gitarda neck pocket baya düzgündü gerçi fakat geçmeli vidalar saptan ziyade gövdedeki kısma geçmeye başlayınca arada boşluk kalabiliyor. İlk başlarda yapmaya ceseret edememiştim fakat zamanla hallettim. Yeni vidaları da daha hoş göründüklerini düşündüğüm için alyan başlı paslanmaz çelik kullandım.
142902 eklentisini görüntüle


- Manyetiklerin etrafını saran kumaş bantlar baya kötü durumdaydı. Değiştirirken farklı renk olsun istedim fakat bulamadım. Ben de yeni siyah bantları kırmızıya boyadım. İleride belki tekrar siyah takarım fakat bu hali hoşuma gitti. Manyetik çubuklarının pasını da genel olarak temizledim.
142903 eklentisini görüntüle

- Saddle'lar biraz haşat haldeydi. Malesef 3 saddle vidayı zor tutuyordu. Önce bu 3 saddle'a daha büyük vida kullandım, daha sonra garip durmasın diye kalan 3 saddle'a da büyük vidalardan taktım. Keyif aldığım bir upgrade değil ama ne yapalım. Tombul vidalar güzel duruyor gerçi, köprünün kütlesi arttı. 😂 Bu arada saddle'larda boya soyulması çok fazlaydı, yeniden boyadım. Fine Tuning vidalarının ise pirinç olduğunu farkedince, 1984 Floyd Rose'daki tasarım hoşuma gittiği için, ondan esinlenerek, bütün boyayı değil ama kenarlardaki boyayı zımparalayıp cilaladım. Fine Tuning vidaları bence çok şık oldu. Fotoğrafta sarılığı pek belli olmamış salonun beyaz ışığından dolayı. Saddle'ların entonasyon vidaları olan kısmını da siyaha boyadım. Saddle küpleri de biraz paslıydı, önce full zımparalayıp çıplak çelik görünümünde bırakmıştım, daha sonra onları da kısmen siyah yaptım, biraz eskimiş görüntüsü var kenarlardan çelik belli oluyor.

- Köprünün orjinal pivot vidaları da iyice hırpalanmış, köprü bıçakları tarafından ezilmiş haldeydi. Kaliteli bir çift pivot vidası almıştım onları da taktım.

142904 eklentisini görüntüle


- Bendeki JT580LP'nin bloğu 8mm kalınlığında ve 34mm yüksekliğinde, gayet ince ve çinkodan yapılma, kötü bir blok. Aslında OFR'nin büyük pirinç bloklarından (fat brass block) sipariş verecektim 25$'a fakat son anda OFR'nin vida genişliklerinin ve vida aralıklarının farklı olduğunu farkettim. Yabancı başka birkaç sitede JT580'e özel pirinç bloklar 40-50$ civarıydı, kargo ile iyice saçma bir fiyata çıkıyor. Kendim pirinç blok yapmaya karar verdim. Zaten yapıyorum bari normal blok ölçüleri yerine ölçüp biçip olabildiğince büyük bir blok koyayım dedim.

OFR'nin Fat Brass Block'ları 12.9mm kalınlığında, benim bloğum ise 15mm'den çok az ince. Yüksekliği 38-39mm arası. Gövdede iç kısımda bir yere saçma bir çıkıntı koymuşlar, orayı traşladım bloğu daha geniş yaptığım için. Geçen gün takmaya hazır hale gelince ağırlığını ölçtüm. Orjinal blok 80gr, Aynı yükseklikte OFR Pirinç blokları 260-270gr arası. Benim yaptığım blok 320gr. Takınca gitar cidden ağırlaştı. 😂 Bu arada eski yayları da söktüm, gotoh'un yaylarından sipariş vermiştim, onları taktım. Görsel olarak da, yayların olduğu kısmın ve gövdede FR'nin arkasına gelen kısmı zımparaladım, poplar ağacı görünür yaptım. Tabi nem almasın diye finish'i sapa sürdüğüm yağ ile yaptım.

142908 eklentisini görüntüle142909 eklentisini görüntüle142910 eklentisini görüntüle

Arka kısmını ölçüp açı vererek zımparaladım, böylece köprü geriye doğru tam 2 perdelik bend yapacak şekilde çekilebiliyor ardından kapağa değiyor. Yani Herman Li gibi koldan tutup gitarı kaldırsam bile, 2 perde bendden sonrasında arka kapak bloğu engelleyeceği için tel kopacak mı korkusu olmaz.

- Gitarı aldığımda orjinal mat gri knobları yerine parlak krom knoblar vardı. 3 yollu switch de çalışıyordu ama içi gevşemiş. Bütün elektronik aksamı yenilemeye karar verdim. 500K CTS potanslar almıştım 4 adet. Ölçtüm. 530K olanı volume potansı, 480K olanı ton potansı yaptım. Siyah knoblar ve kaliteli bir 3 yollu switch taktım. Ton potansına orange drop kapasitör taktım. Volume potansına ise, ton knobuyla oynarken tizlerin yok olması sorununu gidermek için kinman treble bleed modu yaptım. Ayrıca iç kısmı bakır folyo ile ekranladım. Aslında alüminyum folyodan pratikte farkı yok.

142911 eklentisini görüntüle

Son hali

142914 eklentisini görüntüle

İlk bakışta kırmızı manyetik bantları haricinde farkedilecek bir fark yok tabi gitarda.
Ders olarak okutun bu yazıyı .
 
Yıllardır Cort ZMP-1 gitarımın belli görsel sıkıntıları vardı, bu yüzden birkaç senedir modifye edeceğim diye çalmıyordum bile, en sonunda neredeyse çoğu bitti, telleri taktım, gitar gıcır gıcır oldu sayılır.

Yapılan modifyeler
- bütün altın hardware'ün temizlenip biraz düzeltilmesi, bazılarının değiştirilmesi
- manyetik çerçevelerinin değişimi, altın renki metal yerine krem rengi plastik
- cts potanslar, orange drop cap, treble bleed mod
- knoblar değiştirildi

2 temel sorun vardı, birincisi altın hardware, ikincisi ise bazı parçaların muadilini bulabilmek.

Altın renkli hardware hızlı aşınıyor ve krom/nikel aksama oranla çok kötü gözükmeye başlıyor. Hem gitarı çaldıktan sonra silmediğim için, hem de nemli ortam. Yurtdışında 20-30 yılda bunun yarısı kadar bile eskimeyen gold hardware görünce insanın morali bozuluyor. Gitarın birkaç sene önceki fotoğrafı bu. 1-2 ufak yer dışında gold hardware'ün solmayan kısmı yok. Hatta elin köprüde dayandığı yer ve manyetik çerçevesi pas artık. sprey iyi gözükmüyor ve çözüm değil, ya pirinç kaplama yaptıracaksınız (türkiyede ben bunu yaptıracak yer bulamadım, sanayiye çalışıyor millet) yada yenisini alacaksınız.
03 - 2018.webpIMG_6289.webp

Altta solda öncesi, sağda sonrası.

IMG_6290.webpIMG_6315.webp

Bütün metal aksamı söktüm, temizledim, burguları yağladım. Dremelin ucuna pirinç fırça takıp akort burgularının tepe kısmını parlattım, biraz altın rengine kavuştu parçalar ancak daha karanlık ve soluklar elbette. Geri kalan kısmı ve somunların rengi normal olduğu için göz biraz ilüzyon yaratıyor, haliyle gitara takınca rengi hoş duruyor. Hava ile temasta çabuk kararıp solabiliyor o yüzden sprey cila sıktım, ne kadar idare eder bilemiyorum.

Gitara uzun süre bakım yapmayınca baya kötü gözükmeye başlamıştı. Perdeler, klavye falan felaket.

IMG_6283.webpIMG_6285.webpIMG_6286.webpIMG_6288.webp

Uyumlu yeni parça bulmak, fender veya gibson gibi standart bir gitarınız yoksa çok sorun olabiliyor. Ben mesela yıllarca uygun ölçülerde ferrule (telin gövdeye girdiği yüzükler) bulamamıştım. Metal manyetik çerçevesi de bulamadım, hatta plastiğini bile çok çok zor buldum. Gövdedeki deliklere uygun delik aralığında manyetik çerçevesi bulmak ömür törpüsü. Aliexpress'te bir yerde denk geldim sonunda, ancak sap manyetiği için olan çerçevede delik ölçüsü yazandan 1mm kadar farklı çıktı. 2 çift almıştım, köprü çerçevesinin birini zımparalayarak incelttim. Renkleri de biraz koyu duruyordu, o nedenle fildişi sprey boya aldım, manyetik çerçevelerine ve yeni taktığım 3 yollu switch başlığına astar-boya-cila attım.

Yukarıdaki fotoğrafta ferruleler ve gitar askılığı takma yerleri güzel sarı sarı parlıyor gibi gözüküyor ama tek başlarına durdukları için gitara takınca hiç düzgün gözükmüyorlar. O yüzden bu parçaların da yenilerini aldım. Ferruleleri solomüzikankara'da buldum. Manyetik çerçevelerine altın renkli vidalar aldım, fildişi rengin üstünde şık durdu bence. Manyetiklerin vidaları ve slugları da söküp paslarını temizleyip geri taktım, gıcır gıcır oldular. Hardware'ü geri takmadan önce gövdeye tamamiyle ince zımpara ve cila attım, bazı çizikler gitti, gövde biraz daha parladı hoş oldu.

Son hali.

IMG_6623.webpIMG_6626.webp

IMG_6621.webpIMG_6624.webpIMG_6625.webp

Yeni jack giriş kapağının yanında gelen vidalar biraz büyükler o yüzden çıkık duruyorlar, onları değiştirmem lazım aslında. Manyetik çerçeveleri için aldığım sarı vidalardan takmam lazım. Ton potansı için ise push pull cts potans almamıştım, eski potans duruyor orada. Haliyle yeni aldığım altın renki bell knoblar uymuyor (diş sayısı farklı), o yüzden eski knob takılı orada. Elimde ona uygun amber renkli bell knob var gerçi, takmadım.

IMG_6620.webp




İleride akort burgu başlığını ya abanoz yada yeşim renkli bir başlıkla değiştirebilirim. Birde, orjinal üst eşikte tel aralıklarını iyi ayarlayamamışlar. en alt tel biraz daha ayrı duruyor diğer tellere göre. Graphtech nubone alabilirim, veya paraya kıyarsam tusqXL falan alırım.

IMG_6622.webp
 
Yıllardır Cort ZMP-1 gitarımın belli görsel sıkıntıları vardı, bu yüzden birkaç senedir modifye edeceğim diye çalmıyordum bile, en sonunda neredeyse çoğu bitti, telleri taktım, gitar gıcır gıcır oldu sayılır.

Yapılan modifyeler
- bütün altın hardware'ün temizlenip biraz düzeltilmesi, bazılarının değiştirilmesi
- manyetik çerçevelerinin değişimi, altın renki metal yerine krem rengi plastik
- cts potanslar, orange drop cap, treble bleed mod
- knoblar değiştirildi

2 temel sorun vardı, birincisi altın hardware, ikincisi ise bazı parçaların muadilini bulabilmek.

Altın renkli hardware hızlı aşınıyor ve krom/nikel aksama oranla çok kötü gözükmeye başlıyor. Hem gitarı çaldıktan sonra silmediğim için, hem de nemli ortam. Yurtdışında 20-30 yılda bunun yarısı kadar bile eskimeyen gold hardware görünce insanın morali bozuluyor. Gitarın birkaç sene önceki fotoğrafı bu. 1-2 ufak yer dışında gold hardware'ün solmayan kısmı yok. Hatta elin köprüde dayandığı yer ve manyetik çerçevesi pas artık. sprey iyi gözükmüyor ve çözüm değil, ya pirinç kaplama yaptıracaksınız (türkiyede ben bunu yaptıracak yer bulamadım, sanayiye çalışıyor millet) yada yenisini alacaksınız.
149699 eklentisini görüntüle149709 eklentisini görüntüle

Altta solda öncesi, sağda sonrası.

149704 eklentisini görüntüle149701 eklentisini görüntüle

Bütün metal aksamı söktüm, temizledim, burguları yağladım. Dremelin ucuna pirinç fırça takıp akort burgularının tepe kısmını parlattım, biraz altın rengine kavuştu parçalar ancak daha karanlık ve soluklar elbette. Geri kalan kısmı ve somunların rengi normal olduğu için göz biraz ilüzyon yaratıyor, haliyle gitara takınca rengi hoş duruyor. Hava ile temasta çabuk kararıp solabiliyor o yüzden sprey cila sıktım, ne kadar idare eder bilemiyorum.

Gitara uzun süre bakım yapmayınca baya kötü gözükmeye başlamıştı. Perdeler, klavye falan felaket.

149705 eklentisini görüntüle149706 eklentisini görüntüle149707 eklentisini görüntüle149708 eklentisini görüntüle

Uyumlu yeni parça bulmak, fender veya gibson gibi standart bir gitarınız yoksa çok sorun olabiliyor. Ben mesela yıllarca uygun ölçülerde ferrule (telin gövdeye girdiği yüzükler) bulamamıştım. Metal manyetik çerçevesi de bulamadım, hatta plastiğini bile çok çok zor buldum. Gövdedeki deliklere uygun delik aralığında manyetik çerçevesi bulmak ömür törpüsü. Aliexpress'te bir yerde denk geldim sonunda, ancak sap manyetiği için olan çerçevede delik ölçüsü yazandan 1mm kadar farklı çıktı. 2 çift almıştım, köprü çerçevesinin birini zımparalayarak incelttim. Renkleri de biraz koyu duruyordu, o nedenle fildişi sprey boya aldım, manyetik çerçevelerine ve yeni taktığım 3 yollu switch başlığına astar-boya-cila attım.

Yukarıdaki fotoğrafta ferruleler ve gitar askılığı takma yerleri güzel sarı sarı parlıyor gibi gözüküyor ama tek başlarına durdukları için gitara takınca hiç düzgün gözükmüyorlar. O yüzden bu parçaların da yenilerini aldım. Ferruleleri solomüzikankara'da buldum. Manyetik çerçevelerine altın renkli vidalar aldım, fildişi rengin üstünde şık durdu bence. Manyetiklerin vidaları ve slugları da söküp paslarını temizleyip geri taktım, gıcır gıcır oldular. Hardware'ü geri takmadan önce gövdeye tamamiyle ince zımpara ve cila attım, bazı çizikler gitti, gövde biraz daha parladı hoş oldu.

Son hali.

149710 eklentisini görüntüle149715 eklentisini görüntüle

149711 eklentisini görüntüle149713 eklentisini görüntüle149714 eklentisini görüntüle

Yeni jack giriş kapağının yanında gelen vidalar biraz büyükler o yüzden çıkık duruyorlar, onları değiştirmem lazım aslında. Manyetik çerçeveleri için aldığım sarı vidalardan takmam lazım. Ton potansı için ise push pull cts potans almamıştım, eski potans duruyor orada. Haliyle yeni aldığım altın renki bell knoblar uymuyor (diş sayısı farklı), o yüzden eski knob takılı orada. Elimde ona uygun amber renkli bell knob var gerçi, takmadım.

149716 eklentisini görüntüle



İleride akort burgu başlığını ya abanoz yada yeşim renkli bir başlıkla değiştirebilirim. Birde, orjinal üst eşikte tel aralıklarını iyi ayarlayamamışlar. en alt tel biraz daha ayrı duruyor diğer tellere göre. Graphtech nubone alabilirim, veya paraya kıyarsam tusqXL falan alırım.
Ellere sağlık, gitar söküp toplamayı ayrıca seven biri olrak bu gibi işler hoşuma gidiyor. Fakat eskiyen altın harware bence kötü gözükmüyor. Özellikle altını solmuş beyaz Les Paul Custom ikoniktir benim için 🙂
 
Teşekkürler. Ben sökme temizleme ıvır zıvır kısımlarını yorucu ve keyifsiz buluyorum, ama geri takıp toparlama kısmı keyifli.

Bazı gitarlarda hoş durabiliyor eski hardware. Bence gitar ya relic gibi gözükmeli, yada pırıl pırıl. Öbür türlü benim gözüme kötü geliyor o vuruklar veya solmuş hardware.
 
Yeni proje! Dümdüz beyaz bir gitarım vardı. Hep savaş uçağı temalı gitarlari beğenirdim, malum 80lerde top gun izlemiş nesiliz, dedim ki neden ben de yapmıyorum.

Başlangıç noktası buydu:
20200513_164714.webp


Tasarım kasarim departmanı Efe yardimci oldu (Efe Ercan (@efeercanink) on Instagram • 65 photos and videos merak ederseniz). Baz aldığımız uçak su27 flanker (lanet olsun içimdeki 80ler sevgisine)
Sukhoi_Su-27SKM_at_MAKS-2005_airshow.webp


Tüm boyama airbrushla yapıldı.
Önce maskeleme:
IMG-20210914-WA0006.webp


Griler:
IMG-20210914-WA0008.webp


IMG-20210923-WA0012.webp


Siyahlar:
IMG-20210923-WA0014.webp


Yeşil ayrinti:
IMG-20210923-WA0017.webp


Son aşama diğer ögeler, panel çizgileri, perçin noktaları vs.
20211108_175343.webp


Clear sonrasi:
20211108_200517.webp


20211108_200857.webp


Her zamanki gibi el emeği göz nuru oldugundan mikemmel değil ama beni tatmin edecek kadar iyi oldu. Her zamanki gibi, benzer projeler denemek isteyen arkadaşlar olursa özelden yazabilirsiniz, elden geldiğince yol, yordam, yöntem konusunda yardımcı olmaktan mutlu olurum. Saygılar!
 
Bir gitarıma modifye düşünüyorum görüşlerinizi almak istedim. Yazı gereksiz uzun olabilir.

Elimde 3-5 senedir çok eski bir Washburn N2 var. Üst cutawayinin şekli ve floyd rose yuvasının yarım kesilmiş olması gibi iki tane nefretlik özelliğe sahip. Stratvari headstock'un ters olmasını da pek sevdiğim söylenemez. Hurda niyetine elime geçmişti 3-5 sene önce, köprüsü ve bir manyetiği yoktu. Toplayıp satsam ederine de gitmeyecek bir gitar aslında. Elimde daha iyi gitarlar var haliyle pek kullanacağım bir gitar da değil. (elime geçmeseydi daha iyiydi. 😂 )

b4za59gxqbdwwed46xlb.jpg

İlginç bir şekilde bu gitardaki takeuchi yapımı washburn 600-s köprüden (jackson jt580 ve ibanez trs101 ile aynı köprü aslında) buldum bu sene, kelepir. Ancak krom değil siyah. Köprüyle birlikte biri biraz yamuk olmasına rağmen 6'lı set siyah washburn burgular da vermişti aldığım kişi. Eh iyi bari ful siyah hardware yaparım dedim ancak gitar ters kafa olduğu için burguları takamadım. (tekrar vida deliği açmak istemedim) o yüzden sadece köprü siyah olarak kalacak. Gitarın sapının arkası çok güzel figür maple aslında ama figürü ortaya çıkarak şekilde boyamamışlar. Cilayı sökeyim de sapa güzel bir renk vereyim dedim, cilanın fazla kalın olduğunu farkedince ondan da vazgeçtim. İki istediğim şeyi de yapamayınca yine durmaya başladı gitar kenarda.

Kafamda birkaç farklı şey var şu an.

1 - rengini böyle siyah bırakacağım, biraz parlatmam lazım. Köprü manyetiğinin o tarafta boya aşınması vardı ağaç gözüküyordu, orayı boyadım ancak aynı renk siyah tutturmak bana zor geliyor, bütün gitarı yeniden aynı renge boyama hamallığına girmek de istemiyorum orası yamalı gibi gözükmesin diye. Rengi böyle bırakabilirim. Uğraşmamış olurum.

2 - Rengi yine siyah ancak eskitilmiş hale getirmek için uğraşırım. 22 perde ve strata yakın bir gitar olduğu için hoş durabilir. Eskitirken rezil etme ihtimali de var tabi. Yapsam bile washburn'de strat'taki gibi güzel durur mu bilemedim.

5d38bd0eb2674df85c040f33a178a9c7.jpg

3 - Yukarıda top gun'dan esinlenmiş arkadaş gibi 80'LER ULAN diyip şöyle bir şey deneyebilirim. Ancak gitara aldığım 2 adet zebra humbucker bu tarza uyar mı bilemedim, onları satıp başka bir manyetik seti alabilirim böyle olursa.

hw9zbsmsulvepahznm23.jpg

4 - Gitar 22 perde, ince ve kıpkırmızı bir gül klavyesi var (brezilya gülü mü diye düşünmedim değil) saptaki ve headstocktaki cila da yukarıda paylaştığım fotoğraftaki gibi silik değil, az yukarıda paylaştığım strat gibi turuncumsu. Haliyle üst eşik kilidi ve floyd rose olmasa çok stratvari bir gitar. O nedenle kafamdaki son seçenek, siyahı iyice ortadan kaldırıp gitarı natürel bir renk (koyu mu açık renk mi bilemedim), hatta ince veneer maple kaplama yapmak.

Bu dört seçenekte de, manyetik çerçevesi deliklerini kapayıp çerçevesiz bir şekilde manyetik takma gibi durumda güzel mi durur diye de aklıma geldi. (80'ler crackle yaparsam manyetik çerçevesiz iyi durmaz bence, diğerlerinde iyi durabilir)
 
Yeni proje! Dümdüz beyaz bir gitarım vardı. Hep savaş uçağı temalı gitarlari beğenirdim, malum 80lerde top gun izlemiş nesiliz, dedim ki neden ben de yapmıyorum.

Başlangıç noktası buydu: 153139 eklentisini görüntüle

Tasarım kasarim departmanı Efe yardimci oldu (Efe Ercan (@efeercanink) on Instagram • 65 photos and videos merak ederseniz). Baz aldığımız uçak su27 flanker (lanet olsun içimdeki 80ler sevgisine)
153145 eklentisini görüntüle

Tüm boyama airbrushla yapıldı.
Önce maskeleme:
153144 eklentisini görüntüle

Griler:
153143 eklentisini görüntüle

153142 eklentisini görüntüle

Siyahlar:
153141 eklentisini görüntüle

Yeşil ayrinti:
153140 eklentisini görüntüle

Son aşama diğer ögeler, panel çizgileri, perçin noktaları vs.
153146 eklentisini görüntüle

Clear sonrasi:
153147 eklentisini görüntüle

153148 eklentisini görüntüle

Her zamanki gibi el emeği göz nuru oldugundan mikemmel değil ama beni tatmin edecek kadar iyi oldu. Her zamanki gibi, benzer projeler denemek isteyen arkadaşlar olursa özelden yazabilirsiniz, elden geldiğince yol, yordam, yöntem konusunda yardımcı olmaktan mutlu olurum. Saygılar!
çok güzel olmuş. sprey boyayla mı boyadınız. marka ve renk numaraları ne
 
Bir gitarıma modifye düşünüyorum görüşlerinizi almak istedim. Yazı gereksiz uzun olabilir.

Elimde 3-5 senedir çok eski bir Washburn N2 var. Üst cutawayinin şekli ve floyd rose yuvasının yarım kesilmiş olması gibi iki tane nefretlik özelliğe sahip. Stratvari headstock'un ters olmasını da pek sevdiğim söylenemez. Hurda niyetine elime geçmişti 3-5 sene önce, köprüsü ve bir manyetiği yoktu. Toplayıp satsam ederine de gitmeyecek bir gitar aslında. Elimde daha iyi gitarlar var haliyle pek kullanacağım bir gitar da değil. (elime geçmeseydi daha iyiydi. 😂 )

153155 eklentisini görüntüle
İlginç bir şekilde bu gitardaki takeuchi yapımı washburn 600-s köprüden (jackson jt580 ve ibanez trs101 ile aynı köprü aslında) buldum bu sene, kelepir. Ancak krom değil siyah. Köprüyle birlikte biri biraz yamuk olmasına rağmen 6'lı set siyah washburn burgular da vermişti aldığım kişi. Eh iyi bari ful siyah hardware yaparım dedim ancak gitar ters kafa olduğu için burguları takamadım. (tekrar vida deliği açmak istemedim) o yüzden sadece köprü siyah olarak kalacak. Gitarın sapının arkası çok güzel figür maple aslında ama figürü ortaya çıkarak şekilde boyamamışlar. Cilayı sökeyim de sapa güzel bir renk vereyim dedim, cilanın fazla kalın olduğunu farkedince ondan da vazgeçtim. İki istediğim şeyi de yapamayınca yine durmaya başladı gitar kenarda.

Kafamda birkaç farklı şey var şu an.

1 - rengini böyle siyah bırakacağım, biraz parlatmam lazım. Köprü manyetiğinin o tarafta boya aşınması vardı ağaç gözüküyordu, orayı boyadım ancak aynı renk siyah tutturmak bana zor geliyor, bütün gitarı yeniden aynı renge boyama hamallığına girmek de istemiyorum orası yamalı gibi gözükmesin diye. Rengi böyle bırakabilirim. Uğraşmamış olurum.

2 - Rengi yine siyah ancak eskitilmiş hale getirmek için uğraşırım. 22 perde ve strata yakın bir gitar olduğu için hoş durabilir. Eskitirken rezil etme ihtimali de var tabi. Yapsam bile washburn'de strat'taki gibi güzel durur mu bilemedim.

153157 eklentisini görüntüle

3 - Yukarıda top gun'dan esinlenmiş arkadaş gibi 80'LER ULAN diyip şöyle bir şey deneyebilirim. Ancak gitara aldığım 2 adet zebra humbucker bu tarza uyar mı bilemedim, onları satıp başka bir manyetik seti alabilirim böyle olursa.

153158 eklentisini görüntüle

4 - Gitar 22 perde, ince ve kıpkırmızı bir gül klavyesi var (brezilya gülü mü diye düşünmedim değil) saptaki ve headstocktaki cila da yukarıda paylaştığım fotoğraftaki gibi silik değil, az yukarıda paylaştığım strat gibi turuncumsu. Haliyle üst eşik kilidi ve floyd rose olmasa çok stratvari bir gitar. O nedenle kafamdaki son seçenek, siyahı iyice ortadan kaldırıp gitarı natürel bir renk (koyu mu açık renk mi bilemedim), hatta ince veneer maple kaplama yapmak.

Bu dört seçenekte de, manyetik çerçevesi deliklerini kapayıp çerçevesiz bir şekilde manyetik takma gibi durumda güzel mi durur diye de aklıma geldi. (80'ler crackle yaparsam manyetik çerçevesiz iyi durmaz bence, diğerlerinde iyi durabilir)
bence superstratlarada relic olmak yakışıyor
954523a792a6ff88341f6f1f2c75106c.webp

veya
Reb-Beach-1200x1197.webp
 

Geri
Üst