orhan pamuk savunucusu gibi olmak istemiyorum ama şimdi yazmadan duramam,
bir yazarın konuşabilme zorunluluğu yoktur, çünkü kaset değil kitap çıkarıyor, romanlarının anlaşılmaması yazarla değil okurla ilgilide olabilir, kaç kişi ulysses'i okuyup anlayabildi? james joyce yazar değil mi şimdi? orhan pamuk yazardır(basılmış kitapları olması bunun için yeterli) belki kötü bir yazardır ama yazar değildir demek milliyetçilik güdümlü nefret körlüğü olabilir sadece. çoğu kitabının okunma zorluğu bilinen bir şey ve hatta eserlerinin çoğunda anlatım bozukluğu ve yapısal yanlışlarla dolu cümleleride var biraz araştırmayla örnekleri bulunabilir, peki kim objektif bir yaklaşımla "kara kitap" için kötü diyebilir, bu kitabında okunması zordur fakat türk edebiyat tarihinin yapıtaşlarından biridir şimdiden. fikirlerine katılmıyor, sevmiyor, okumuyor olabilirsiniz, kişiliği ve fikirlerini bende benimsiyorum diyemem ama fransa'da çıkan ermeni yasa tasarısını onaylayan zihniyete nasıl tepki gösteriyorsam bu konuda da sadece milliyetçilik önyargılı infaz memurluğuna da tepkiliyim.
nobel jürisi kavramına laf atmış birisi, o zaman şunu sormak gerek, orhan pamuk nobel almasını sağladığı iddia edilen fikirleri nobel almak için söylediyse eyvallah saçmalamışım, yok bunları yaklaşık 6-7 yıldır söylüyordu ve takılmıyorduda şimdi nobel alınca itin g.tüne sokuluyorsa orhan pamuk, o zaman bu ne perhiz ne lahana turşusu. 5 yıl önce nerdeydin diye sorarlar adama.
velhasılıkelam modaya uymak babında, orhan pamuk, ülkesini kötülemiştir çeşitli söyleşilerinde (bir kısmında gerçekleri söylemiştir fakat yersizdir, amman buradan ermeni ve kürtlerle ilgili konularda gerçeği söylediği anlaşılmasın, bu konulardaki tarihsel gerçek tektir ve bütün milletler aksini meclislerinden geçirse bile değişmeyecektir), konuşurken tükürüklerini saçmıştır, atilla ilhan'dan yaşar kemal'e önemli yazarlardan güzel eleştiriler almıştır (özellikle ilk dönem yapıtları için, 'yeni hayat' sonrası atilla ilhan post-modernizmle ticari edebiyat yapmaya başladı eleştirisini getirmiştir, bakın ne güzel bir eleştiri) ama olsun ben sıkılıp bitirememişimdir kitaplarını, insanlığın ortak düşmanı!? türkiye'yi eleştirdiği için kendisine zorla nobel verdirtmiştir bunlar yüzden allah belasını versindir, amindir...