2500 liraya ilanıda vardı görmemişsiniz anlaşılan. Yukarlarda biryerlerde söylemiştim. Yüksek fiyat yazarak saçma sapan takas tekliflerinin önüne geçmiş oluyorsunuz. Hem bu yüksek fiyatlar belirlemek sizi yada bir başkasını neden geriyor? Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. İstenilen fiyat kimseyi bağlamaz. Burada abartı başlığında değiliz. Şüpheli başlığında nitelikli dolandırıcı sıfatlaması yapılıyor sorun tam olarak bu. inatla söylüyorum belirlediğim fiyatlara ne siz nede bir başkasının karışmaya en ufak hakkı yoktur. Bu konuda tekrar birşey duymak istemiyorum. Konuyu saptırmayalım arkadaşlar. Satılırsa satılır satılmazsa mal benimdir kimene bundan...Hayırlı olsun.
Öğlen gene bu konuyu okurken gördüğümde gitarı incelerken içimden "Abi 2000 lira olsa alınır da çok az kişinin bildiği charvel'i hem de sapı çatlakken 3500'e alacak adam çıkmaz." diye geçirmiştim. Bence tam da gitmesi gereken fiyata gitmiş.
Buraya kadar sorun yok ama ilana koyduğunuz fiyat ve sattığınız fiyat arasındaki fark bu forumdakilerin size anlatmaya çalıştığı şey. Fiyatları çok yüksekten açıyorsunuz pazarlık payı bırakmak için ama neredeyse ilandaki fiyatın yarısına satmışsınız. Bu durumun yanlış olduğuna dair direkt canlı örnek vereyim:
İzmir'de yeni stüdyo açan bir arkadaşım var, kendisi 90'lar jackson ve charvel hastası. Bu gitarı ona göstermedim çünkü durumuna oranla ilandaki fiyat çok yüksekti.(2 gün önce sarı sitedeki başka bir charvel'in muhabbetini yapmıştık) 2500 civarı birşey yazsaydınız ilana, muhtemelen ona gösterecektim ve siz de daha erken satmış olabilecektiniz gitarınızı. Kendisinde sanırsam 4 tane sadece jackson/charvel var, gittiğimde hep muhabbeti dönüyor bu jackson ve charvellerin.
Sorunları hep iletişim ve uzlaşma yoluyla çözmenin en doğru yol olduğunu düşünürüm. Bu bağlamda bundan sonraki ilanlarınızda bahsi geçen konuları hatırlayıp ilana fiyat yazarsanız sizin de çıkarınıza olabilir.
Peki bundan benim çıkarım ne ?
Sizin ilana koyduğunuz bir gitar benim ya da bir arkadaşımın almak isteyeceği bir model olabiliyor, bu durumda aynı gitara sahip başka insanlar 2. el ilanların fiyatına bakarak kendince bir ortalama belirleyip fiyatı koyuyor genelde. Hal böyle olunca da 20 yıllık gitara sıfır fiyatına yakın ilan fiyatları belirleyebiliyorlar. Alan çıkmıyor ama o adam 2-3 ay sonra indirime gidiyor, vakit kaybediyor, 2. el piyasasını dolaylı yoldan artırarak ticaret yavaşlamasını sağlıyor. Ben ya da arkadaşım da başka bir gitara bakmak zorunda kalıyoruz tabii ki bu durumda. İlana yazılan fiyatlardan satılsa bu dediklerim çok saçma olacak, isteyen istediği fiyatı koyar satabiliyorsa. Ama o fiyatlara o gitarların satılmadığı o kadar ortada ki, sadece vakit kaybı ve 2. el ticaretin dönmesine engel bu durum.
Dolandırıcılık gibi ithamlar konusunda söyleyecek birleyşniz varsa buyrun...