Ekleme ve düzeltmeler:Darestan demiş ki:sırayla cevaplayayım.
preamp gitardan gelen sesin işlendiği yer.bas ayarı treble ayarı middle ayarı filan buradan yapılıyor,amfinin tonunu en çok etkileyen bu
poweramp kısmı ise yanlış bilmiyorsam gitardan gelen sesin yükseltilip hopörlörlere verildiği yer.(bunu yanlış bilme ihtimalim yüksek =) )
head kısmı kafa+kabin şeklind eoaln amfiler var. bu da kafa kısmı işte.preamp ve poweramp var içinde sadece herhangi bir hopörlör yok(varsada küçüktür heralde bilemem =) )
combo olayı ise içinde hem preamp+poweramp ve hopörlörünü bulunduran amfiler.bunlar kombo işte tak gitarı çal amfi 🙂
tüplü ile lambalı aynı şey.belki bilirisn eski radyolarda lambalıdır böyle.aynı şekilde plazma olmayan televizyonlardada katot tüplüdür gerçi farklı şey =)
lambanın devredeki önemini bende tam olarak bilemesemde lambalı amfilerin sesi daha doğaldır.dijital gelmez yani kulağına.yan yana koyduğunda daha rahat anlarsın.doğal ton yani mis oluyor tabi fiyatlara yansıyor bu olay.
transistörlü ise lambasız amfi.direk dijital bi ses.kıyaslama oalrak lambalılardan daha kötülerdir genelde.markasına göre kalite baya değişiyor bunlarda
preamp katı lambalı (yarı lambalı) olan amfiler var bir de.mesela marshall valvestate veya laney tubefusion serisi.distortion ları lambalı değil ama cleanler lambalı bunlarda.overdrive sesini transistörle elde ediyorsun yani bir değişik.
transistör vs lambalı dersen baya kıyamet kopar. hepsi kullanışlıdır bua rada merak etme =). transistörlerde çeşit çeşit lambalarda çeşit çeşit.
mesela eskiden amrshall mg15dfx amfim vardı sattım microcube aldım ve çok güzel bir amfi.marshalla on basar rahatlıkla. ikiside transistörlü ama arada baya fark var yani =)
bütçene ve kulağına ne uygun geliyorsa onu al derim 😉
gogostar demiş ki:Bu mesajına çok açık cevap vermek zor. Duruma göre değişen cevaplar çünkü...
Yüksek wattlı amfilerde ses kısıkken clean ses bile boğuk gelir. Mesela 100W bir amfiyi volume seviyesi 1/10'da kullanmak genelde tat vermez... Ancak yavaş yavaş açtıkça ses parlaklaşır.
Bu yüzden evde çok yüksek wattlı amfiler tavsiye edilmez... Çünkü boğuk olmayan parlak bir ses almak için sesi açmak gerekir.
Diğer bir taraftan overdrive sesi açtıkça daha iyi his verir. (Transistörlülerde bu böyledir). Lambalı amfilerde ise böyle olması gerekir.
Evle mağazanın farkı öncelikle hoparlörden gelir. Evdeki 15W'lık amfinin hoparlörü mağazadaki yüksek wattlı amfiden küçüktür. Ses kötü çıkar...grognard demiş ki:şimdi ustat bak tam bu acıklamana gore bi sorum var daha doğrusu bu soruyu sormamı gerektiren bi neden....
müzik marketlerde gitar denerken o amfide ki ses gayet hoş oluo ses yuksekliği fazla değil bu arada bunu goz onune alalım açtıkca daha bi ii oluo ama dediğim olay ewde calısabilecein bi ses yukseltisinde ama bakıom amfi bole hayvan gibi bişi şimdi arkadaşlarıma bakıyorum 15 watt lık bi amfi için sesi acmazsa overdrive kesinlikle cok kotu oluo arada pedal olmadan...yane ewde calışsak bile en az 30 watt olması lazım...cunlu kafama hep takılmıstır marketlerde hayvan gibi amfilerde deniyoruz eve bi geliyoruz ne o ses var alette ne başka bişi bu bakımdan sormustum...
sabrın ve ilgin tesekkur ederim ben ihtiyacım olanı aldım sayılır,ilerde amfi alırsam lambalı olmasına dikkat edicem calışmalarınızda basarılar....müzik dolu gunler...
himandmarilyn demiş ki:aslında amfi fiyatları hakkında hiç bişey bilmiyırum daha fazlada verebilirim sorun değil