Tommasi demiş ki:
DrB öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Ben bu manyetik konularında deneyimsizim.Sağda solda çalmışlığım var ama karar verecek kadar yeterli değil sanırım.Çünkü amfiden bile farkedebiliyor.
Sana sormak istediğim bazı sorular var:
1-Ben H-S-H konfigürasyona sahip olan Ibanez bir gitara sahibim, RG serisi.Bu gitarda ben Friedman, Satriani tarzı melodik tonlar ama yeri gelince Eric Johnson tarzı daha yumuşak bluesy tonlar almak istiyorum.Senin önerebileceğin bir konfigürasyon var mıdır? (Seymour Duncanlar arasından)
2-Sanırım SD 59' paf manyetiği, DM Paf Pro'ya göre üstünlük/zayıflıklarını belirtebilir misin?
3-Bir de şu Full Shred isimli manyetiği merak ediyorum.Acaba Becker/Malmsteen tarzı hızlı iniş çıkışlar için bu manyetik en iyisi mi? Ya da şöyle diyeyim, sadece shred için mi? Bu manyetikle en iyi eş hangisi olur? (aslında öyle hızlı shred yapabilen birisi değişim şimdilik ama merak ediyorum)
Ama asıl merak ettiğim 1.soru diğerleri fasulye sorular 😀
Bir de neden şu mesajların sonuna B yazıyorsun merak ettim 😛
Bir kac link vermekle baslayayim cunku bayagi bir yazmami engelleyecek:
😉
Suraya bir bak!
Bence Custom Custom kopru ve ya alnico 2 pro veya pearly gates sap sahane bir kombinasyon. Orta manyetige dokunma derim simdilik, cunku yine sana otekilerle kullandiginda "quack" verecek. Tek basina eger orta manyetigi kullanmiyorsan onu degistirmek hani cok cok fark etmez.
SD59'a karsi PAFPRO'ya gelince, valla 59 cok daha bir PAF manyetigi. PAF bu arada patent applied for demek, gibsonlarin 1957de kullanmaya basladiklari ilk HB'lar yani. Altlarinda patente basvurulmustur yazar ama patent numarasi yazmaz. 61den itibaren altlarindaki cikartmada patent numarasi da yazar (gerci bilerek yanlis bir numara yazarlar oraya ki Seth Lover'in yaptigi bu tasarim calinmasin diye). 59 iste o 61den sonra yapilan patent number adi altinda gecen gercek PAFlarin cok cok iyi bir kopyasi. Icinde alnico 5 miknatis vardir, yaklasik 7.50KOhm (sap) #42 plain enamel kapli bakir tel ile sarilmistir. (Koprusu 8.00-8.70 arasi oluyor.) Ve cidden cok klas bir manyetiktir. Eski tonlari kovalayan gitarcilar arasinda genelde kalite fiyat oraninda en super manyetik diye bilinir. Hatta SD o kadar abartmis ki bu manyetikler eski PAFlarin sarildigi Leesona isimli AYNI manyetik sarma makinesinde sarilmakta, iclerinde ayni eskiden oldugu gibi mapledan (akcaagac) yapilmis bir tahta spacer (hizaya getirici mi diyecegim artik buna bilemiyorum) vardir. Bobin materiyali birebir aynidir, vidalar ve slug piece denilen seyler de keza oyle.
59un eqsu biraz orta dalga yoksunudur, yani basi cok belirgin ve saydam (HBlar arasinda bundan bir tek JAZZ adi verilen Duncan'nin bir diger manyetigi daha saydam, daha bir stratvari yani), tizleri fazlaca ve bagiran cinsten bir manyetik. Sesini dinlemek icin eski Cream kayitlarina bak claptonun caldigi buna cok yakin sesler verecek.
Bu eqnun sorumlusu alnico 5 miknatisi. Eger onu alnico 2'ye degistirirsen birden karakteri de degisecek. Daha bir yuvarlak olacak ton, daha fazla "kalin" orta dalga belirgin bir ton olacak. Ama saydamlik biraz kaybolacak artik strat sap tonundan biraz uzaklasmis olacaksin (nisbi olarak). Ve bu durmda Pearly Gates, Alnico 2 Prof falan gibi manyetiklere benzeyecek. Fark var arada ama cok cok degil eger alnico 2 manyetikli bir 59 kullanirsan.
Nasil miknatisi degistiririm diye merak ediyorsan bunun yapilmasi hakkinda guzel sayfalar var, haber ver onlari bulup buraya koyarim. Ama bana uzun is geliyor bu dersen karar senin, 59 yerine bence hele hele senin gitarinda Alnico 2 Pro veya Pearly Gates cok iyi gider. Ne kadar carlak olmasini istedigine bagli. Pearly gates biraz daha fazla uppermids icerir ve bu tonu biraz daha cartlak yapar. Ama bundan baska oteki ozellikleri ayni.
Bu arada Satriani kayit gitarlarinda -gri olan bir s kasa bir ibanezi var onda - (kendisi ile yapilan bir soyleside yazilmis, duncan forumunda kavga sebebi oldu ama dogrulugu da meydana cikti) Pearly gates kopru ve Alnico 2 Pro sap kullanmis kullaniyor. Yani DiMarzio olayini abartmayin derim herifler essekler gibi para dokuyorlar adamin adi reklamda ciksin diye hadise bu.
PAFPRO valla 59 gibi olup sanki ona ekstradan orta dalga eklenmis gibi bir sesi var. Yani ooooo yapan bir orta dalga eklemisler manyetigi biraz daha fazla sarip neyse artik bir seyler yapip. Ama o da alnico 5 miknatis kullanir. Ama bu bir sekilde saydamligi yok etmis, ve hala basslar sungerimsi (yani alnico 2 cinsi) degil. Ondan biraz garip, yani hem orta dalga var, hem basslar boyle suratina suratina, hem de saydamlik yok. Genelde insanlar saydamliga cok onem verir, veya sap tonunun yumusak olmasina. Ikisi de yoksa ne bilieyim bu eski tonlara biraz aykiri. Ama ben bunu severim diyenler icin de cidden baska hic bir duncan (custom shop var tabi de 160 papel bayilmak lazim) yok. Bir tek adam akilli rakip o konuda (benim nacizane fikrime gore daha iyi) Rio GRande texas isimli manyetik. Onun PAFPROya karsi avantaji cok fazla tizi yok, oteki turlu ayni yani. Be ekstra uppermidleri bayagi bagartkan bir manyetik yaratiyor. Rio grande BBQ ve Texas hblarini 90larin baslangicinda ACDCden Angus hemen her yerde kullanirdi. Sesini dinlemek icin ona bir bak, yani 1990-1995 arasi albumlerine. Ballbreakermiydi neydi o zamanlar iste.
Full Shred hakkinda yardimci olamayacagim cunku hic kullanmadim. Ama Amerikadan bolca degis tokus yaptigim ve fikrine guvendigim arkadaslar severler. Ancak o kadar soyleyebilecegim.
Umarim isine yarar bu bilgiler.
B (<----- soyadim
😉 )